Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Vai Francija un Grieķija pārtrauks Spānijas dominanci?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai Francija un Grieķija pārtrauks Spānijas dominanci?
Tonijs Pārkers pret Rikiju Rubio
Foto: AFP/Scanpix

Trīsdesmit astotās Eiropas meistarsacīkstes basketbolā kļūs par lielāko sporta notikumu Slovēnijas vēsturē. 24 valstsvienības cīnīsies par Eiropas medaļām un sešām ceļazīmēm uz 2014. gada Pasaules kausa izcīņu Spānijā.

EuroBasket 2013 izloze

GA grupaB grupaC grupaD grupa
1FrancijaMaķedonijaSpānijaKrievija
2LielbritānijaLietuvaSlovēnijaGrieķija
3VācijaMelnkalneHorvātijaItālija
4UkrainaBosnijaPolijaSomija
5BeļģijaLatvijaGruzijaTurcija
6IzraēlaSerbijaČehijaZviedrija

Mājinieki, Slovēnijas basketbolisti, pirmajā kārtā spēlēs C grupā Celjē, savukārt D grupas komandas sacentīsies Koperā. A grupas vienības finālturnīru sāks “Hala Tivoli” zālē Ļubļanā, bet Latvijas valstsvienība cīnīsies Jeseņicē. Čempionāta izšķirošās spēles notiks Stožices arēnā Ļubļanā, kas no 2010. gada ir Eirolīgas kluba "Union Olimpija" mājvieta.

Finālturnīram automātiski kvalificējās Olimpisko spēļu vai Olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībnieces: 1) Spānija, 2) Francija, 3) Krievija, 4) Maķedonija, 5) Lietuva, 6) Grieķija, 7) Slovēnija, 8) Lielbritānija. Kvalifikācijas turnīrā tika noskaidrotas sešpadsmit valstsvienības (norādīta vieta rangā pirms kvalifikācijas turnīra izlozes): 9) Serbija, 10) Turcija, 11) Vācija, 12) Somija, 13) Gruzija, 14) Horvātija, 15) Ukraina, 17) Polija, 18) Bosnija-Hercegovina, 19) Izraēla, 20) Itālija, 21) Melnkalne, 22) Latvija, 23) Beļģija, 26) Zviedrija, 27) Čehija.

Izspēles kārtība

Divdesmit četras komandas, sadalītas četrās grupās pa sešām vienībām katrā, 4. - 9. septembrī izspēlē viena apļa turnīru. Katras grupas trīs labākās komandas iekļūs otrajā kārtā, kur 11. - 16. septembrī sacentīsies pret kaimiņu grupas trīs labākajām vienībām (E grupa – A1, A2, A3, B1, B2, B3; F grupa – C1, C2, C3, D1, D2, D3).

E un F grupu četras labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfināliem, kuri risināsies 18. un 19. septembrī (pirmajā dienā E1-F4, E2-F3, otrajā dienā F1-E4, F2-E3). Pusfināli notiks 20. septembrī, fināls un spēle par trešo vietu 22. septembrī.

Marks Gazols stājas ceļā Aleksam Ažinkam. Foto: AFP/Scanpix

Spāņu armāda

Ceturto Eiropas čempionātu pēc kārtas galveno favorītu lomā būs Spānijas basketbolisti. Sākot no 2006. gada Pasaules čempionāta Japānā, spāņi pret pārējiem eiropiešiem paslīdējuši tikai divreiz. Pirmo reizi 2007. gada finālā Madridē, kad perfekto kampaņu izjauca Džona Holdena pustālais metiens. 2010. gadā Stambulā spāņus ceturtdaļfinālā apturēja Dušana Ivkoviča trenētie serbi, Milošam Teodosičam dažas sekundes pirms finālsvilpes realizējot fantastisku tālmetienu.

Slovēnijā viss būs nedaudz savādāk. “Sarkanās fūrijas” ierindā nav divu superzvaigžņu Pau Gazola un Huana Karlosa Navarro. “Ferrari” atslēgas pārgājušas galvenā trenera Huana Orengas rokās. Daudzām komandām nebūs tik spēcīgi sastāvi kā 2011. gadā Lietuvā un uz likmes nebūs Olimpisko ceļazīmju.

Neraugoties uz to, Spānijas dominance šobrīd ir tik spēcīga kā nekad iepriekš. Trijās no četrām kategorijām – sievietes, jaunieši, jaunietes – spāņi paņēmuši maksimumu, mājās aizvedot 5 no 7 Eiropas zelta godalgām. Tāds guvums vēl bijis pa spēkam tikai...Spānijai 2011. gadā, bet sešas zelta medaļas vienā vasarā, protams, izcīnījis nav neviens.

Vajag citus apliecinājumus “La Roja” jaudai? Lūdzu! Spāņi spēlē tikai ACB līgā un NBA – divos konkurētspējīgākajos turnīros pasaulē. Serdžo Skariolo un “Khimki” nauda tikai epizodiski pārvilināja pāris spēlētājus uz Krieviju, taču 99% gadījumos spāņu elite spēlē tikai divos minētajos čempionātos.

Spānijas prezentācija, FEB video

Izaicinātāji

Eiropā ir viens cilvēks, kurš vienatnē var mest izaicinājumu spāņu armādai. Tonijs Pārkers. Beļģijā dzimušais “San Antonio Spurs” līderis gadu pēc gada spēj upurēt brīvo laiku, lai lietu sviedrus Francijas valstsvienības labā. Arī frančiem šogad trūkst garo spēlētāju, taču komandas neticamais atlētisms un Pārkera paraugs padara “Les Bleus” par reāliem titula pretendentiem. Starp citu, komandas kapteinim ir ne mazāk talantīgs sekotājs Nikolā Batuma personā.

Spāņi lielākos panākumus guva itālieša vadībā, taču tagad viens no viņu bīstamakajiem pretiniekiem ir cits itālietis. Andrea Trinkjēri stājies garas un draudīgas Grieķijas izlases priekšgalā. Trenera talants un grieķu uzvarētāju gars var padarīt komandu par eksplozīvu spridzekli, kurš čempionātā var neitralizēt jebkura pretinieka uzbrukumu.

Grieķu klubi “Panathinaikos” un “Olympiacos” uzvarējuši 9 no pēdējiem 18 Eirolīgas turnīriem. Vai, pēdējos piecos Eirolīgas finālos tikuši pie četriem tituliem. Viņu sastāvā ir labākais Eiropas basketbolists, kurš spēlē Eiropā – Vasilis Spanulis un stiprākā priekšējā līnija. Astoņi spēlētāji garāki par 203 centimetriem. Zaudējumi pārbaudes spēlēs neskaitās. Trinkjēri eksperimentēja un patieso grieķu spēku varēs redzēt tikai Slovēnijā.

Tonijs Pārkers uzlauž Grieķijas aizsardzību. Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas līderis Vasilis Spanulis

Nākamais trijnieks: dižie treneri

Uzreiz aiz supertrio rindojas vēl trīs ambiciozas un spēcīgas izlases. Lietuvieši gaida Lina Kleizas, Jona Valančūna un Donāta Motejūna zvaigžņu stundu. Pēdējie divi nosauktie ir ļoti jauni un viņu ziedu laiki var pienākt pēc diviem, četriem vai sešiem gadiem, taču puišu pašatdeve jau tagad ir augstā līmenī. Lietuviešiem trūkst Šaras. Jasikēviča spēles izpratne un pirmā numura prasmes var pietrūkt cīņā par medaļām, taču priekšējā līnija ir viena no spēcīgākajām čempionātā. Komandu diriģē viens no autoritatīvākajiem Eiropas treneriem Jons Kazlausks.

Trīs NBA vīri, leģendārais treneris Tanjevičs un nerimstošā vēlme kāpt augstāk raksturo “Divpadsmit milžus” jeb Turcijas valstsvienību. Hedo Turkoglu izlases sastāvā paspējis aizvadīt 300 (!) spēles, savukārt viņa partneri Iljasova un Ašiks aizvien neatlaidīgāk izkaro zvaigžņu statusu abās Atlantijas okeāna pusēs.

Serbijas rīcībā ir titulētākais treneris, trīskārtējais Eiropas meistars Dušans “Duda” Ivkovičs. Lielākā daļa viņa komandas spēlētāju pārstāv serbu “jauno zelta paaudzi” – basketbolistus, kuri 2007. gadā izcīnīja zelta medaļas Eiropas U16, U18 un U20 čempionātos. Lieliska basketbola skola, izcilas uzvaru tradīcijas pat bez Teodosiča un spēka uzbrucējiem ļauj serbus pieskaitīt medaļu pretendentiem.

Trīskārtējais Eiropas meistars Dušans Ivkovičs

Pasaules vicečempions ar Turciju un Eiropas čempions ar Itāliju – Bogdans Tanjevičs

Tumšie zirdziņi

Polijai, tāpat kā Lietuvai un Grieķijai, ir teicama priekšējā līnija ar Marcinu Gortatu un Maceju Lampi priekšgalā. Poļu līderis apgalvo, ka noguris zaudēt. Izlasi trenē rūdītais Dirks Bauermans, kurš 2005. gadā ar Vācijas valstsvienību izcīnīja sudaraba medaļas.

2011. gadā Melnkalne nespēja realizēt savu potenciālu, ar bilanci 1-4 paliekot pēdējā vietā grupā aiz Maķedonijas, Grieķijas, Somijas, Horvātijas un Bosnijas-Hercegovinas. Šovasar komandas rīcībā nav Nikolas Pekoviča, taču kalnieši joprojām uzskatāmi par draudīgu spēku. Kvalifikācijā melnkalnieši sasniedza labāko rezultātu, uzvarot 10 spēlēs no 10, tai skaitā divreiz pārspējot Serbiju, Itāliju, Izraēlu un Igauniju.

Starp citu...

+Turnīra rīkotāja Slovēnija finišējusi “Top 8” iepriekšējos četros Eiropas čempionātos (Serbija 2005, Spānija 2007, Polija 2009, Lietuva 2011).
+2011. gada lielākā pārsteiguma autore Maķedonija atgriežas ar deviņiem labākajiem spēlētājiem, tai skaitā Bo Makalebu, Vlado Iļjevski, Pero Antiču un Todoru Gečevski, turklāt diviem pēdējiem būs atvadas no izlases.

Spānija 2014

Ceļazīmes uz Pasaules kausa izcīņu iegūs sešas labākās komandas, taču nākamgad septembrī Spānijā var spēlēt pat 10 Eiropas izlases. Pirmkārt, ja spāņi finišēs “Top 6”, biļetes uz finālturnīru varēs rezervēt septītās vietas īpašnieki. Otrkārt, pastāv liela varbūtība, ka FIBA 3 no 4 “wild-card” piešķirs Eiropas komandām, līdzīgi, kā tas notika 2010. gadā.

Salīdzinājumam – 2011. gadā tika izspēlētas tikai divas ceļazīmes uz Londonu. Olimpiskajās spēlēs, atšķirībā no Pasaules kausa, piedalās divreiz mazāk komandu (12 pret 24). Maksimālā Eiropas pārstāvniecība nevar pārsniegt sešas vienības ar nosacījumu, ka vienu ceļazīmi saņem rīkotāji (Lielbritānija to ieguva politiskā ceļā, nevis pēc sportiskā principa), bet eiropieši ieņem pirmās trīs vietas kvalifikācijas turnīrā.

Prognozes

1) A grupā uzvarēs Francija, bet pārējās komandas neiekļūs ceturtdaļfinālā.
2) Trīs komandas no B grupas iekļūs ceturtdaļfinālā, taču visas var palikt bez medaļām.
3) C grupā kvalificēsies Spānija, Slovēnija un Polija.
4) Grieķija un Turcija sadalīs pirmās divas pozīcijas D grupā, savukārt pārējās četras komandas cīnīsies par trešo vietu.

Eiropas čempionātā uzvarēs

  • 106

  • 87

  • 19

  • 45

  • 12

  • 6

  • 189

  • 16


 +10 [+] [-]

, 2013-09-03 09:43, pirms 11 gadiem
Latvija pārtrauks.
Slēpts komentārs: miersmajas

  +2 [+] [-]

, 2013-09-03 09:56, pirms 11 gadiem
Francija pretendente nr1
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-09-03 10:42, pirms 11 gadiem
Bļjin ka paskataas kas citaas grupaas. WTF kaa taa var sakrist! Citaas grupaas ir komandas kaa Zviedrija, Somija, Beļģija, Polija, Ukraina, kas mums būtu viegls pretinieks, bet mūsu grupā visi tādi grandi. Varbūt ar Maķedoniju var pacīnīties.

Vienalga ar sadali kaut kas nav riktīgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-09-03 10:49, pirms 11 gadiem
caabels123 rakstīja: Bļjin ka paskataas kas citaas grupaas. WTF kaa taa var sakrist! Citaas grupaas ir komandas kaa Zviedrija, Somija, Beļģija, Polija, Ukraina, kas mums būtu viegls pretinieks, bet mūsu grupā visi tādi grandi. Varbūt ar Maķedoniju var pacīnīties.

Vienalga ar sadali kaut kas nav riktīgi.
Bosnija ir grands? Melnkalne ir grands?

     [+] [-]

, 2013-09-03 11:19, pirms 11 gadiem
Labāk tad Spānija, nekā Francija

  -1 [+] [-]

, 2013-09-03 11:29, pirms 11 gadiem
Namejs rakstīja: Bosnija ir grands? Melnkalne ir grands?
Būtu Pekovičš Melnkalne būtu vienā plauktā liekama ar Grieķiju un Lietuvu mierīgi.

     [+] [-]

, 2013-09-03 12:52, pirms 11 gadiem
caabels123 rakstīja: Bļjin ka paskataas kas citaas grupaas. WTF kaa taa var sakrist! Citaas grupaas ir komandas kaa Zviedrija, Somija, Beļģija, Polija, Ukraina, kas mums būtu viegls pretinieks, bet mūsu grupā visi tādi grandi. Varbūt ar Maķedoniju var pacīnīties.

Vienalga ar sadali kaut kas nav riktīgi.
gribētu redzēt cik uzvaras Latvija izcīnītu no tevis nosauktajiem vieglajiem pretiniekiem.Viņi noteikti arī Latviju uzskata par ņemamu pretenieku. kad jūs vienreiz apjēgsiet ka Latvija ir viena no vājākajām komandām turnīrā.vajag taču apjēgt ja čempionātā piedalītos 16 komandas kā agrāk tad Latvija vispār nebūtu kvalificējusies.

     [+] [-]

, 2013-09-03 13:53, pirms 11 gadiem
kaspars76 rakstīja: gribētu redzēt cik uzvaras Latvija izcīnītu no tevis nosauktajiem vieglajiem pretiniekiem.Viņi noteikti arī Latviju uzskata par ņemamu pretenieku. kad jūs vienreiz apjēgsiet ka Latvija ir viena no vājākajām komandām turnīrā.vajag taču apjēgt ja čempionātā piedalītos 16 komandas kā agrāk tad Latvija vispār nebūtu kvalificējusies.
Ja būtu 16 komandas, nebūtu arī Zviedrija, Somija, Beļģija, Ukraina un vēl kāda... Tās pašas bijušās Dienvidslāvijas komandas visas nebūt netiktu uz čempi..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-09-03 14:31, pirms 11 gadiem
your_ufo rakstīja: Pēc 2 gadiem ceturtdaļfināls būs par 100%
Nu ja mūsējiem izdosies tikt ārā no pirmās grupas, tad ceturdaļfināls nav nereāls, jo jāspēlē būs otrajā etapā par ceturdaļfinālu ar A grupas komandām, kurā noteikti tiks Francija, bet atlikušās divas būs komandas, ko ir pa spēkam uzvarēt, atšķirībā no abām pārējām grupām, kur visas trīs komandas, kas kvalificēsies otrajam etapam būs ļoti spēcīgas

     [+] [-]

, 2013-09-03 17:35, pirms 11 gadiem
1. Spānija, 2. Lietuva, 3. Melnkalne

  -1 [+] [-]

, 2013-09-03 17:48, pirms 11 gadiem
1.Francija 2.Lietuva 3.Spānija
6.Latvija

     [+] [-]

, 2013-09-03 18:06, pirms 11 gadiem
Es neesmu optimists gandrīz nekad,taču esmu gandrīz par 100% pārliecināts ,ka LV šogad tiešām tiks vsmz top7,lai 2013 ir basketbola atdzimšanas gads ,vēl tikai lielajies sevi jāpierāda

  -1 [+] [-]

, 2013-09-03 18:56, pirms 11 gadiem
parkers nenormali besii