Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Karjeru beidz noturīgākais čehu spēlētājs NBA Jirži Velšs

Karjeru beidz noturīgākais čehu spēlētājs NBA Jirži Velšs
Jirži Velšs
Foto: AFP / Scanpix

Par profesionāļa sportista karjeras beigšanu 38 gadu vecumā šonedēļ pavēstīja Čehijas basketbola leģenda Jirži Velšs, kurš savulaik četras sezonas pavadīja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Velšs, kuram šī gada sākumā apritēja 38, aizvadītajā sezonā pārstāvēja Čehijas čempionāta komandu "Pardubice", kur uzspēlēja kopā ar pašreizējo "Ventspils" amerikāņu aizsargu Dominezu Barnetu. Velšs aizvadīja 41 spēli, vidēji 23,5 minūtēs gūstot 5,6 punktus, izdarot 4,1 rezultatīvu piespēli, izcīnot 3,3 atlēkušās bumbas un pārtverot 1,1 bumbu. Komanda regulāro sezonu noslēdza otrajā vietā, taču pusfinālā piekāpās "Opava".

Tieši savas dzimtās pilsētas Pardubices klubā Velšs savulaik attīstīja basketbolista iemaņas, vēlāk uzspēlēja arī Prāgas "Sparta", bet 2000. gadā pārcēlās uz tobrīd par Eiropas zelta talantu kaltuvi uzskatīto Ļubļanas "Olimpija". Tur divās sezonās 200 centimetrus garais aizsargs apliecināja savu talantu (Slovēnijas un Adrijas līgas čempions, Slovēnijas kausa izcīņas MVP) tiktāl, ka kļuva par reālu drafta kandidātu. 2002. gada jūnijā tiesības uz Velšu aizrunāja Filadelfijas "76ers", izvēloties spēlētāju ar 16. kārtas numuru.

Uzreiz aizmainīts uz Goldensteitas "Warriors", tieši Ouklendas kluba sastāvā Velšs sāka savu NBA karjeru. Četrās aiz okeān pavadītajās sezonās Velšs uzspēlēja ne tikai "Warriors", bet arī Bostonas "Celtics", Klīvlendas "Cavaliers" un Milvoki "Bucks". Labākā sezona bija otrā "Celtics" rindās, vidēji gūstot 9,2 punktus, izcīnot 3,7 bumbas un atdodot 2,3 piespēles, bet vidēji četrās sezonās Velšam 18 ar pusi minūtēs 6,1 punkts, 2,4 bumbas pie groziem un 1,5 piespēles.

NBA spēlējuši četri Čehijas basketbolisti (Georgs Zideks, Jans Veselijs, Tomāšs Satoranskis un Velšs), bet tiesi Velšs tur noturējies visilgāk - četras sezonas. 11 gadus jaunākais Satoranskis šopavasar noslēdza savu otro sezonu, bet līgums ar "Wizards" ir spēkā vēl uz divām sezonām.

2006. gada vasarā Velšs atgriezās Eiropā, pievienojoties Malagas "Unicaja", bet vēlāk spēlēja arī Madrides "Estudiantes", Šarleruā "Spirou" un no 2012. līdz 2017. gadam bija Čehijas granda "ČEZ Nymburk" rindās, uzspēlējot arī VTB līgā pret "VEF Rīga".

Latvijā Velšs regulāri viesojies arī Čehijas izlases rindās. Valstsvienību Velšs pārstāvējis piecos Eiropas čempionātu finālturnīros (1999, 2007, 2013, 2015, 2017).

Izmantotie resursi:
https://sport.idnes.cz/


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.