Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Divu kungu kalpi: ārzemju treneri izlašu dienestā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Divu kungu kalpi: ārzemju treneri izlašu dienestā
Bogdans Tanjevičs
Foto: Scanpix Sweden

Ārzemju treneri 2013. gada Eiropas čempionātā vadīs 11 valstsvienības – Lielbritāniju, Ukrainu, Bosniju, Maķedoniju, Melnkalni, Poliju, Gruziju, Slovēniju, Turciju, Grieķiju un Zviedriju. Tikai vienam no viņiem agrāk izdevies uzvarēt finālturnīrā.

Slovēnijā ieradušies divi treneri – abi no bijušās Dienvidslāvijas – kuriem agrāk izdevies virs galvas pacelt Eiropas čempionu trofeju. Pirmais un slavenākais no viņiem ir trīskārtējais Eiropas meistars, Serbijas valstsvienības galvenais treneris Dušans Ivkovičs. Leģendārais “Duda” visus konkurentus apsteidza 1989., 1991. un 1995. gadā. Lielmeistars joprojām ir formā, 2012. gadā “Olympiacos” trofeju klāstu papildinot ar otro Eirolīgas titulu.

Otrs ievērojamākais meistars ir Turcijas valstsvienības galvenais treneris Bogdans Tanjevičs. Melnkalnē dzimušais speciālists karjeras gaitā ieguvis Bosnijas, Itālijas un Turcijas pilsonības. 1999. gadā Parīzē viņš ierakstīja vienu no spilgtākajām lappusēm itāliešu basketbola vēsturē, aizvedot “Squadra Azzurra” līdz otrajam Eiropas titulam.

Nākamo triumfu autori – Svetislavs Pešičs (Vācija 1993, Dienvidslāvija 2001), Antanas Sireika (Lietuva 2003), Panajotis Janakis (Grieķija 2005), Deivids Blats (Krievija 2007), Serdžo Skariolo (Spānija 2009 un 2011) – šobrīd nav aktīvajā ierindā.

Tādējādi Tanjevičs ir vienīgais no 11 ārzemju treneriem, kuram izdevies iegūt prestižāko trofeju Eiropas basketbolā. Viņa sasnieguma atkārtošanai šobrīd vistuvāk ir itālietis Andrea Trinkjēri, kuram uzticēta Grieķijas valstsvienības vadība. Kazaņas “Unics” vadoņa rīcībā pulcēta vesela Eirolīgas uzvarētāju brigāde un tieši viņš varētu veikt nākamo spilgto ierakstu ārzemnieku sasniegumu sarakstā.

Interesanti, ka 6 no 11 ārzemniekiem pārstāv dienvidslāvu basketbola skolu, bet pavisam ierindā ir astoņi reģiona meistari, tai skaitā 4 serbi, 2 horvāti, viens slovēnis un viens melnkalnietis. Amerikāņu trenerus izvēlējusies Lielbritānija, Ukraina un Zviedrija. Par Trinkjēri jau minēju, bet leģionāru parādi noslēdz pieredzējušais vācu speciālists Dirks Bauermans, kuram uzticēta Polijas valstsvienības stūre.

EuroBasket 2013 treneri

ValstsTreneris
IzraēlaArie Shivek
LielbritānijaJoe Prunty (ASV)
FrancijaVincent Collet
VācijaFrank Menz
UkrainaMike Fratello (ASV)
BeļģijaEddy Casteels
LatvijaAinars Bagatskis (no 2010)
LietuvaJonas Kazlauskas
SerbijaDušan Ivkovič
BosnijaAco Petrovič (Horvātija)
MaķedonijaAleš Pipan (Slovēnija)
MelnkalneLuka Pavicevič (Serbija)
SpānijaJuan Orenga (no 2013)
PolijaDirk Bauermann (Vācija)
GruzijaIgor Kokoskov (Serbija)
HorvātijaJasmin Repeša (no 2006)
SlovēnijaBožidar Maļkovič (Serbija/no 2011)
ČehijaPavel Budinsky (no 2012)
SomijaHenrik Dettmann (1992-1997/no 2004)
TurcijaBogdan Tanjevič (Melnkalne/no 2004)
ItālijaSimone Pianigiani (no 2010)
KrievijaVasilijs Karasjovs (no 2013)
GrieķijaAndrea Trinkjeri (Itālija/no 2013)
ZviedrijaBradley Scott Dean (ASV/no 2012)

Uzzini vairāk!

Kuri naturalizētie spēlētāji var izcelties Eiropas čempionātā?
Ārzemju treneri Eiropas basketbolā
Eiropas izlases naturalizē ASV saspēles vadītājus un Āfrikas centrus
Kemzūra – jaunākais treneris 2010. gada Pasaules čempionātā
EuroBasket 2009 visvairāk treneru no Izraēlas, Serbijas un Lietuvas

Izmantotie resursi:
FIBA Europe