Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Štālbergs: "Štelmahers līgumā ar "Kalev" iekļāva iespēju trenēt Latvijas izlasi"

Štālbergs: "Štelmahers līgumā ar "Kalev" iekļāva iespēju trenēt Latvijas izlasi"
Artūrs Štālbergs. Foto: Lietkabelis

Tā kā sarunas ar Robertu Štelmaheru par iespējamo Latvijas basketbola izlases trenēšanu sākās ļoti laicīgi, viņš, jau slēdzot līgumu ar Igaunijas spēcīgāko komandu Tallinas "Kalev"/"Cramo", tajā iekļāva punktu, kas ļaus trenēt valstsvienību, pēc trenera apstiprināšanas žurnālistiem teica izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs.

"Jautājumu skatījām trešo reizi, process bija ilgstošs un pietiekami kvalitatīvs - visi valdes locekļi savlaicīgi gatavojās, izteica savus viedokļus," stāsta Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins. "Bija izmaiņas kandidātu sarakstā, jo nevar teikt, ka speciālistu klāsts darba tirgū ir milzīgs. Paldies Artūram, kurš apzināja visus speciālistus Eiropā, kas pēc savām prasmēm un prasībām, ko redzam, varētu vadīt Latvijas izlasi. Beigās nonācām pie turku speciālista un Roberta Štelmahera. Šodien mums bija pietiekami aktīvas diskusijas un valde tomēr lēma par labu Robertam Štelmaheram, kā vienu no argumentiem minot, ka viņš ir pazīstams Latvijā un labi pazīst spēlētājus. Tāpat Artūrs bija veicis aptauju potenciālo izlases kandidātu vidū un viņi ar pietiekamu pārsvaru atbalstīja Štelmaheru, ka ir gatavi spēlēt viņa vadībā. Tika izteikta ticība un tāpēc valde lēma par šo kandidātu."

"Sēdē piedalījās četri no pieciem valdes locekļiem un balsojums bija trīs pret viens. Tas viens bija nevis par otru kandidātu, bet meklēšanas procedūras turpināšanu, citu kandidātu apzināšanu. Tagad jāsāk gatavot līgumu, Artūram jāvienojas par asistentiem, jo par tehnisko un medicīnisko personālu konceptuāla vienošanās panākta ar tiem cilvēkiem, kuri ir gatavi turpināt izlasē strādāt. Viss lielā mērā būs viņa rokās arī turpmāk, lai uz izlases spēlēm mēs varētu savākt konkurētspējīgu sastāvu, jo, kā zinām, ne visiem konkrētajos logos ir iespējams aizstāvēt Latvijas izlases krāsas," saka Voins. "Bija nepieciešama skaidrība iespējami ātrāk, jo jau tagad katru dienu jādara darbs, lai uz februāri varētu sakomplektēt maksimāli labākos spēlētājus, lai galvenajam trenerim būtu, ko vadīt. Artūrs uzstāja, ka esam tuvu pie pēdējā termiņa, kad mums jāpieņem kāds lēmums."

Štālbergs atklāja, ka līgums ar Štelmaheru tikai tagad tiks sastādīts, tas, visticamāk, tiks noslēgts uz 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu ar iespēju to pagarināt kvalificēšanās gadījumā. "Konceptuāli viss ir skaidrs un ar treneri izrunāti finansiālie jautājumi."

"Ar Robertu Štelmaheru viss bija vienkārši, konstruktīvi, visu ātri visu izrunājām. Sarunas ar Robertu bija vēl pirms viņš parakstīja līgumu ar "Kalev", līdz ar to arī savā līgumā viņš iekļāva punktu, ka komanda neliek šķēršļus strādāt Latvijas izlasē. Par viņa kandidatūru man nebija nekādu jautājumu - izteicu piedāvājumu, kāds varētu nākt no LBS, redzēju, ka viņš tiešām grib strādāt izlasē un ir gatavs kaut ko sasniegt," saka Štālbergs, atklājot, ka tika uzrunāti ļoti daudzi kandidāti, kā dažus konkrēti minot Pedro Martinesu, Jorgu Barcoku, Nevenu Spahiju un Sašu Obradoviču. "Tomēr katram bija savs viedoklis, kāpēc nevar vai negrib strādāt. Vienam varbūt finansiālais piedāvājums bija par zemu, citam jau bija ļoti labs līgums klubā."

"Neteikšu, ka atalgojuma atšķirība starp Štelmaheru un turku speciālistu bija ļoti liela, tomēr nebūtu korekti runāt konkrētāk," finansiālajās detaļās ģenerālmenedžeris neieslīga, tomēr atklāja, ka, ja izlase nolīgtu kādu no Eiropas pazīstamākajiem treneriem, būtu jārēķinās ar vairāk nekā 100 000 eiro uz kvalifikācijas ciklu. "Tomēr bija treneri, kuriem tiešām atalgojums nebija svarīgs, viņiem bija citi faktori. Latvijas hokeja izlases galvenā trenera atalgojums nav noslēpums, apmēram ap to summu arī šeit viss grozās."

Kā pauda Štālbergs, Štelmaheram nozīmīgs bija gan izaicinājums, gan atalgojums. "Robertam ir savs redzējums, man patīk, ka viņam ir sava nostāja, savs mugurkauls, stingri turas pie lietām, kurām tic. Robertam ar čempiontituliem un gadiem pieeja lietām ir mainījusies - viennozīmīgi uz pozitīvo pusi. Tagad viņam būs kārtējais izaicinājums, kaut kas citādāk nekā vadīt klubu. Šeit viss notiek ļoti īsā laikā, ātri jāpieņem lēmumi, domāju, ka Roberts tam ir gatavs un parādīs sevi no labākās puses."

Tāpat ģenerālmenedžeris atklāja, ka Oktajs Mahmuti apstiprināšanas gadījumā bija gatavs Latvijā pavadīt 3-4 mēnešus, lai iepazītos ar situāciju mūsu basketbolā un arī vadītu seminārus.

Pirmie divi izlases treniņi būs pirmdien un otrdien, bet pēc tam izlase nākamreiz kopā satiksies vien 2020. gadā. Pirms 21. februārī savās mājās gaidāmās pirmās atlases cikla spēles pret Bosniju un Hercegovinu Latvijas izlase arī cer aizvadīt pārbaudes spēli. Tāpat grupā spēlēs Bulgārija un Grieķija, pēc divu apļu turnīra trim labākajām iekļūstot finālturnīrā."

Pašlaik ir zināms, ka izlasei kvalifikācijas spēlēs nevarēs palīdzēt Jānis Strēlnieks, bet par citiem basketbolistiem, kas potenciāli varētu nespēlēt, izlases vadībai informācijas nav. "No vienas puses laiks vēl ir, bet jau jāsāk strādāt pie tā, sazvanīties ar klubu vadībām, lai saprastu situāciju. Tāpat ļoti svarīgs faktors būs spēlētāju sniegums līdz tam Jaunajam gadam, pie kādām minūtēm viņi tiks, kur spēlēs," saka ģenerālmenedžeris.


Slēpts komentārs: Papis_Diane
, 2019-08-01 17:31, pirms 5 gadiem
Par Strelnieku vel japacinas- ko tas cska no sevis iedomajas
Slēpts komentārs: Real Rebel
, 2019-08-01 18:29, pirms 5 gadiem
Ja jau spēletu Janka tad vienalga kurš trenē,varēja pat Vecvagars palikt.Jo ar viņu mēs tikai Spānijā zaudējam pedējās sekundēs.Bet variantu nav jāskatās uz jaunajiem saspēlniekiem(ar kuriem cik saprotu mums švaki).Jādod iespēja un pirmkārt jau Žagaram(vienīgi kātur ar vesellību).Citu variantu nav.....
, 2019-08-01 19:07, pirms 5 gadiem
Štelmaheram tik pat cik Hartlijam????? Ej tu nost! Paga - vai tad Štelmahers nebija hokejā?
, 2019-08-01 22:19, pirms 5 gadiem
Tieši tas ko Štālbergs pauž kā Štelmahera lielāko plusu, patiesībā ir lielākais viņa klupšanas akmenis. Proti, stingra pieturēšanās pie tā, kam tic! Elastības šim trenerim ir nulle.
, 2019-08-02 15:14, pirms 5 gadiem
Vienīgais faktors, kas vieš kaut cik optimismu ir tas, ka tika aptaujāti paši spēlētāji. Ja viņi ir jau sākotnēji pozitīvi noskaņoti pret Štelmaheru kā izlases galveno treneri, tātad viņu respektēs. Nav fakts, bet cerams. Savukārt vai misters stingrā roka Roberts būs spējīgs ieklausīties, piemēram, izlases kapteiņa domās par taktiku vai būs tāds pats apvainojies liels bērns kā Vecvagars situācijā ar Blūmu? Jautājumi paliek, un laiks rādīs. Daļa no uzrunātajiem importa speciālistiem ir gana augstas raudzes, žēl, ka atteicās...
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.