Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Štelmahera pirmajam aicinājumam atsaucas 12 basketbolisti

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Štelmahera pirmajam aicinājumam atsaucas 12 basketbolisti
Latvijas vīriešu valstsvienības spēlētāji 1. jūnijā. Foto: Renārs Koris

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pirmdien, 1. jūnijā, aizvadīja pirmo brīvprātīgo treniņu "Elektrum" sporta centrā. Līdz augusta sākumam komanda pulcēsies divas reizes nedēļā.

“Elektrum” sporta centrs pusdienlaikā bija klusāks nekā ierasts. Peldbaseinam iespējams piekļūt no citas puses, lobija ieejas un izejas durvis nošķirtas ar lenti. Nestrādā kafejnīca, manēžā un slēgtajā futbola laukumā nav neviena cilvēka.

Pirmajā treniņā piedalījās 12 vīri: Jānis Blūms, Kristaps Dārgais, Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš, Aigars Šķēle, Toms Leimanis, Dāvis Rozītis, Mārtiņš Laksa, Rolands Freimanis, Artūrs Strautiņš, Artjoms Butjankovs un Jānis Timma. Žanis Peiners turpina veikt rehabilitāciju, bet jau rīt pievienosies atjaunošanās procesa beigās esošais Ojārs Siliņš.

Nodarbība zālē ritēja bez kontakta. Spēlētāji izmantoja apļa metodi, pārmaiņus metot bumbu pa centrālo grozu. Puse klātesošo devās uz svaru zāli, kur strādāja Oskara Ernšteina vadībā. Otra puse darbojās Roberta Štelmahera, Uvja Helmaņa un Raimonda Feldmaņa pārraudzībā, bet malā gatavs palīdzēt bija ārsts Mārtiņš Pulveris.

“Mūsu rīcībā ir vismaz divi mēneši. Neesam šeit, lai kādu dzenātu. Tā vietā varam labāk iepazīt viens otru. Arī uzaicināt un pārbaudīt jaunus spēlētājus. Ideju (kā strādāt) ir daudz,” pēc treniņa sarunā ar žurnālistiem teica galvenais treneris.

Štelmahers pauda gandarījumu par Latvijas basketbola savienības sagādāto iespēju organizēti trenēties. “Tas ir lieliski – basketbolistiem pašiem nav jāmeklē, kur darboties. Toms Leimanis pievienojās jau šodien, pārbaudāmo loks tikai augs. Ļoti labs laiks iepazīt katru tuvāk.”

Galvenais treneris uzsvēra, ka durvis ir atvērtas katram valstsvienības līmeņa kandidātam. “Parasti sanākam kopā, lai gatavotos kādam turnīram. Šoreiz noteikts brīvprātīgs apmeklējums. Dota iespēja zālē trenēties ar treneriem, strādāt individuāli. Ja ir laiks un vēlēšanās, gaidām!

Ārkārtējā situācija Latvijā tika izsludināta 12. martā un turpināsies līdz 9. jūnijam. Kāda ir spēlētāju fiziskā gatavība? “Pārtraukuma laikā visi ir strādājuši. Profesionāli sportisti vienmēr spēj atrast, ko darīt. Uzlabojoties laika apstākļiem, iespējas darboties tikai pieaug.”

Štelmahers 2019. gada 28. jūnijā kļuva par Tallinas “Kalev/Cramo” galveno treneri. Vienpadsmitkārtējā Igaunijas čempione latvieša vadībā sekmīgi startēja VTB līgā un kļuva par vienīgo komandu, kura viesos pārspēja “VEF Rīga” (70:69).

“Kalev/Cramo” nevarēja pabeigt nevienu no trīs turnīriem. “Pafbet” Latvijas-Igaunijas līga un VTB līga finišēja bez čempiona nosaukšanas, bet Igaunijas meistarsacīkšu uzvarētājs netika nosaukts pirmo reizi kopš 1942. gada.

Štelmahera nākotne Igaunijas lielklubā ir neskaidra. “Kalev/Cramo” 27. martā pārtrauca visus līgumus ar treneriem un spēlētājiem – pat ar tiem, ar kuriem vienošanās bija vēl uz diviem gadiem. Tallinas kluba budžetu par 70% veido privātie sponsori, bet pārtraukuma brīdī radās 30% deficīts.

Treneris atzina, ka visu jādara pakāpeniski – soli pa solim. “Arī klubā darbs sākas ar bezkontakta treniņiem. Ja sasteigtu, pieaugtu savainojumu risks. Alternatīva – izmēģināt citus komandu sporta veidus, kur var agresīvi uzskriet.”

Pārbaudes spēles pagaidām nav ieplānotas, jo Eiropā daudzviet noteikti pārvietošanās ierobežojumi. “Pašlaik plānots darboties līdz augusta sākumam. Domāju, ka visiem būs laiks atnākt un aprunāties. Acīmredzot, izņemot NBA spēlētājus, kuriem noteikti savi plāni un treniņi.”

Gaidāms, ka nākamnedēļ brīvprātīgajiem treniņiem pievienosies Jānis Strēlnieks.

     [+] [-]

, 2020-06-01 16:57, pirms 4 gadiem
tas ir labi
tikai kādi kritēriji ir, lai noteiktu šo
"Galvenais treneris uzsvēra, ka durvis ir atvērtas katram valstsvienības līmeņa kandidātam"
mums jau izlasē praktiski visi drīz būs spēlējuši
nepietiks vietas, dabūs rauties divās maiņās

     [+] [-]

, 2020-06-01 17:19, pirms 4 gadiem
purva_velns rakstīja: tas ir labi
tikai kādi kritēriji ir, lai noteiktu šo
"Galvenais treneris uzsvēra, ka durvis ir atvērtas katram valstsvienības līmeņa kandidātam"
mums jau izlasē praktiski visi drīz būs spēlējuši
nepietiks vietas, dabūs rauties divās maiņās
Rakstā teikts, ka viss OC praktiski ir tukšs, var sūtīt gan uz svaru zāli, gan uz baseinu, lai darbojas atsevišķās grupās, kaut vai ja 50 cilvēki ierastos.

     [+] [-]

, 2020-06-01 17:30, pirms 4 gadiem
Kas tie bļin.. pa kandidātiem tur pusei vispār nav vietas izlasē.

     [+] [-]

, 2020-06-01 18:28, pirms 4 gadiem
Kur palika Gražulis un Jakovičš ja jau Strautiņš ir ieradies? Kur Mejeris ,Meiers?

     [+] [-]

, 2020-06-01 18:36, pirms 4 gadiem
Baigi raibais līmenis. Timma tomēr jau ir augsta līmeņa spēlētājs.

     [+] [-]

, 2020-06-01 18:42, pirms 4 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Kur palika Gražulis un Jakovičš ja jau Strautiņš ir ieradies? Kur Mejeris ,Meiers?
tas nav obligati, tomer ir citi cilveki ta nozombeti ka sedes majas lidz nebus pavisam drosi.