Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2880, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Bertāna, Freimaņa un Ernšteina Stambulas ceļvedis

Bertāna, Freimaņa un Ernšteina Stambulas ceļvedis
Dairis Bertāns un Rolands Freimanis
Foto: Vladislavs Proškins/f64

Jau piektdien Stambulā sāksies Eiropas čempionāta finālturnīrs, uz kuru dosies ne tikai Latvijas valstsvienība, bet arī tās atbalstītāji. Tādēļ lūkojām noskaidrot ko vairāk par pilsētu un tās iedzīvotājiem, iztaujājot divus basketbolistus, kuri pagājušajā sezonā spēlēja Turcijā - Dairi Bertānu un Rolandu Freimani, kā arī fiziskās sagatavotības treneri Oskaru Ernšteinu.

Dairis Bertāns: "Ieteiktu izmantot metro, tas nepavisam nav noslogots"

"Vispirms Stambulā jārēķinās ar drausmīgāko satiksmi. Ja kāds izdomās iznomāt mašīnu vai braukt ar taksi, tad ceļā var nākties pavadīt pat trīs četras stundas, jo lidosta ir Eiropas daļā, bet pirmās spēles ir Āzijas daļā," brīdina Dairis. "Tādēļ es ieteiktu izmantot metro, jo tas ir salīdzinoši jauns pārvietošanās veids un pašlaik nepavisam nav noslogots."

"Nevar noliegt, ka turki ir diezgan haotiski cilvēki. Līdzjutējiem strādnieku uz dzīvokli nebūs jāsauc, bet man ar to bijusi pieredze, kas labi raksturo turku dzīves uztveri. Saka, ka nāks pieslēgt internetu trešdien, taču atnāk tikai piektdien, turklāt arī tad nemaz nepieslēdz. Jārēķinās ar to, ka turki nav organizēti, tas ir jāpieņem."

"No turku virtuves varu ieteikt to, ko viņi paši sauc par šašliku - tas tiešām ir ļoti garšīgs, iesaku to pamēģinat," norāda Bertāns. "Runas par alkohola nepieejamību Stambulā ir tikai stereotips. Pirmkārt, ju liela daļa Stambulas iedzīvotāju nemaz nav īsti musulmaņi. Lielajos pārtikas veikalos plauktos ieraudzīsi to pašu, ko Latvijā vari atrast "Rimi" un "Maxima". Tiem, kas gribēs mazliet palietot alkoholu, nav jāsatraucas un jāņem līdzi savējais. Aizrauties ar alkohola lietošanu gan nevajadzētu."

Rolands Freimanis: "Līdzjutējiem tur būs interesanti. Cita kultūra, garšīga nacionālā virtuve"

„Pirms došanās uz Turciju papildus informāciju par šo valsti neievācu, tāpat jau bija skaidrs, ka tā ir pavisam cita kultūra. Uz ielām mudž kā skudru pūznī, visapkārt liels action, aicinājumi uz lūgšanām vairākas reizes dienā. Nepieciešams laiks, lai pie tā pierastu. Bet komanda jau to īpaši neizjutīs. Viņi redzēs praktiski tikai viesnīcu, autobusu un sporta zāli,” norāda Freimanis, kurš pagājušo sezonu pavadīja Ušakas pilsētas klubā „Sportif”.

„Runāju ar saviem turku draugiem un viņi teica, ka vietējie fani par Eiropas čempionāta finālturnīru nemaz nav tādā sajūsmā. Teica, ka nebūšot pat pilna halle, bet es tam neticu. Protams, derbijiem viņi piešķir lielāku nozīmi, tomēr, ja Turcijas izlasei būs izšķiroša spēle, tad domāju, ka zāle būs pilna ar faniem. ULEB Eirolīgas „Final Four” taču bija pilna arēna, lai gan „Fenerbahce” komandā ir tikai pāris turku basketbolistu. Redzēsim, kā būs ar viņu patriotismu, jo ikdienā tas ir ļoti pamanāms. Tādu patriotismu neesmu sajutis nevienā citā valstī.”

„Jābūt uzmanīgiem, nevajag iet lielos pūļos. Nevajag skriet uz pirmo aicinājumu, labāk paskatīties un izvērtēt. Tāpat nevajadzētu aizrauties ar pārmērīgu alkohola lietošanu. Lai gan Stambulā tas nav tik izteikti, tomēr jāatceras, ka viņu ticība neatzīst alkohola lietošanu. Jācenšas izvairīties no kašķiem, jo zināms, ka turki ir karstasinīgi. Tomēr esmu pārliecināts, ka drošība Eiropas čempionāta laikā būs augstākajā līmenī,” saka Freimanis.

„Vēlos ieteikt vienkārši baudīt turnīru, nevis domāt par to, kas var notikt. Pats dzīvoju Ušakā, bet Stambulā ir pavisam citas ļaužu masas un attālumi. Stambula ir pasaules metropole, pilsēta, kas nekad neguļ. Domāju, ka arī līdzjutējiem tur būs interesanti. Cita kultūra, garšīga nacionālā virtuve. Cūkgaļas nebūs, tādēļ būs jākoncentrējas uz jēra gaļu dažādās garšīgās mērcītēs. Iesaku visiem baudīt turku nacionālos ēdienus, jo tie ir arī veselīgi. Esmu drošs, ka līdzjutējiem no šī turnīra paliks labas atmiņas,” piebilst Rolands.

Oskars Ernšteins: "Spēļu arēna ir labā vietā, netālu atrodas dažādas kafejnīcas"

"Domāju, ka ir droši, bet tāpat ir jābūt apdomīgam un sevi jāsargā, jo, diemžēl, mūsdienās Eiropas lielākajās pilsētās var notikt nepatīkamas lietas. Noteikti jāapskatās Sofijas katedrāle, blakus tai zilā mošeja, netālu ir arī "Grand Bazaar", vecpilsēta, Galatas tornis, jāizbrauc ar kuģīti pa Bosfora šaurumu," potenciālos līdzjutēju un tūristu galamērķus ieskicē Ernšteins, kurš tāpat kā Bertāns pērn bija Stambulas "Darussafaka" komandā.

"No ēdieniem man ļoti garšo turku brokastis, bet no saldumiem - baklava ar saldējumu. Pats par sevi, arī kebabi, lai gan tas īsti nav mans ēdiens. Stambulā ir ļoti labi steiku restorāni, popularitāti ieguvušais "Salt Bae" ir tieši no Stambulas. "Fenerbahce" arēna ir labā vietā, netālu atrodas dažādas kafejnīcas. Ja nemaldos, tad ULEB Eirolīgā ģenerālmenedžeru veiktajā aptaujā tā bija otrajā vietā pēc "Žalgiris" arēnas," piebilst Oskars.


, 2017-08-31 14:15, pirms 7 gadiem
pilnīgs Bofšors
, 2017-08-31 16:43, pirms 7 gadiem
specha rakstīja: pilnīgs Bofšors
Jā, pilnīgs. Patīk man tas nosaukums.
Serhio Rodrigess 
Foto: Sputnik / Scanpix
9

Serhio Rodrigess: "Latvija pusfinālā Spānijai būtu bijusi vēl neērtāka nekā Slovēnija"

Divkārtējs Eiropas gada labākais spēlētājs, trīskārtējs Spānijas čempions, Spānijas līgas sezonas vērtīgākais spēlētājs, Eirolīgas čempions, Eirolīgas sezonas MVP, Eiropas čempions, pasaules čempions, olimpiskais vicečempions - tie ir tikai daži no spāņu izcilā basketbolista Serhio Rodrigesa sasniegumiem un individuālajām atzinībām, kas aizsargam lipa klāt jau ar pirmajiem spertajiem soļiem uz starptautiskās skatuves (Eiropas U18 čempions un MVP). VTB līgas mača dēļ Maskavas CSKA saspēles vadītājs viesojās Rīgā un manam aicinājumam uz sarunu par El Čačo (“puika” - no spāņu valodas) sauktais basketbolists piekrita bez tielēšanās. Runājām par Rodrigesa spilgto karjeru, pavadītajiem gadiem NBA, par iemeslu, kāpēc nolēma atgriezties Eiropā, un pagājušā gada Eiropas čempionātu, kurā spāņi izvairījās no tikšanās ar Latviju. Rodrigess zina, ko nozīmē spēlēt Ņujorkā kā Kristapam Poziņģim, un ir pārliecināts par to, ka “Sixers” ir laba organizācija, kur nonākt Anžejam Pasečņikam.
Artūrs Kalnītis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
19

Kalnītis: "Jurists teica, ka par apvainojumiem LBS būtu jāiesūdz tiesā"

Basketbola aģents Artūrs Kalnītis intervijā "Sporta Avīzes" februāra numurā pastāstījis savu versiju par vasarā daudz aprunāto Rodiona Kuruca un citu viņa klientu nespēlēšanu jauniešu izlases.
Kristaps Porziņģis un Ainars Bagatskis
Foto:  FIBA
15

Sācies balsojums par labākajiem Latvijas basketbolā

Latvijas Basketbola savienība, izvērtējot 2016./2017. gada sezonas rezultātus, jau sesto gadu piešķirs Gada balvas basketbolā.