Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2880, Did:0, useCase: 3

Blogs: Laiks vārdus apliecināt ar darbiem

Andrejs Siliņš

Blogs: Laiks vārdus apliecināt ar darbiem
Kristaps Porziņģis un Latvijas līdzjutēji
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Aleksejs Šveds ir viens no šī “EuroBasket” finālturnīra talantīgākajiem spēlētājiem. Tas, kā viņš savu talantu 28 gadu vecumā spējis realizēt un kāpēc tā un ne citādi, nav stāsts šai reizei, bet šajā turnīrā Šveds demonstrējis labu sniegumu. Protams, var norādīt uz viņa daudzajām kļūdām (3,7), bet fakts paliek fakts - Šveds šobrīd ir viens no turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem, un Krievija līdz šim D grupā rādījusi labāko basketbolu.

Protams, ir arī ēnas puses. Šveds sava mežonīgās dabas rezultātā var izdomāt izjaukt sadarbību jebkurā brīdī, pieprasīt bumbu un sākt spēlēt viens pret vienu. Īpaši pirmajā mačā pārējā četrinieka ķermeņa valoda šādos brīžos neliecināja par sajūsmu, tomēr, jo vairāk Šveds šādas savas darbības attaisnojis, jo lielāka kļuvusi komandas biedru samierināšanās ar to, un pēdējos pāris mačos jau krievi strādā kā vienots mehānisms. Ja ne uzbrukumā, tad aizsardzībā gan.

Serbi pret Švedu centās izdarīt lielu spiedienu, aizsardzības spēlētājs daudz strādāja ar rokām, radīja maksimāli nekomfortablus apstākļus. Latvijas labākais aizsardzības spēlētājs diemžēl šajā turnīrā nevar spēlēt, tāpēc būs īpaši svarīgi, lai tie, kuriem tiks uzticēta Šveda segšana, būtu tam gatavi. Šādos spriedzes apstākļos Šveds ne vienmēr pieņem labākos lēmumus - galu galā tādus viņš mēdz nepieņemt arī tāpat.

Labā ziņa pirms mača pret Krieviju ir tā, ka Ainars Bagatskis ļoti labi zina visus pretinieku spēlētājus un treneri, un Krievijas basketbolu kā tādu, jo tajā strādājis vairākus gadus. Tieši Bagatska vadībā par Eirolīgas un izlases līmeņa spēlētājiem kļuvusi virkne Krievijas basketbolistu - Hvostovs, Antonovs, Ivļevs, Baburins. Šiem vīriem jāsaka paldies Bagatskim par savas vērtības celšanu akciju Krievijas basketbola tirgū un atalgojumu divkāršošanos sezonās pēc spēlēšanas pie latviešu speciālista.

Latvijas izlases trenera spēles redzējums paredz ievērojamu lomu improvizācijai, un tas savukārt runā par šo pie viņa spēlējušo krievu spēlētāju individuālo meistarību. Tavā luksoforā var spīdēt spilgtākā zaļā gaisma, kāda vien iespējama, taču, ja pats nemācēsi iespiest pedāli līdz grīdai un to izmantot, nepacelsi ne savu akciju vērtību, ne savu atalgojumu. Bagatskis šiem spēlētājiem iedvesa pārliecību par savām spējām, bet laukumā tās demonstrēja viņi paši. Līdz ar to būtu muļķīgi uzskatīt, ka Krievijas izlasē šobrīd ir tikai divi nopietni spēlētāji, bet pārējie būtu vien fons.

Tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem brīžos, kad laukumā nav Šveds un uzbrukumā aktivizēsies arī citi spēlētāji. Tie ir vīri ar gadiem ilgu pieredzi Eirolīgā, aukstasinību trāpīt grūtus metienus, vienīgi maz ir veidotāju, vairāk izpildītāju. Noņemot Švedu, vēl spēcīgs viens pret vienu spēlē ir Dmitrijs Kulagins, taču viņš spēlē salīdzinoši maz un, visticamāk, izteiktāks spiediens tādos brīžos varētu būt uz apakšu, ja laukumā ir Mozgovs vai Kurbanovs (tiesa, pret Timmu vai Peineru viņam spēlē ar muguru pret grozu nebūtu tik daudz iespēju, nemaz nerunājot par mūsu ceturtajiem numuriem, ja Kurbanovs spēlēs kā ceturtais). Viņi centīsies savilkt aizsardzību tuvāk soda laukumam un nepieciešamības gadījumā nepaskoposies ar piespēli ārā, kur jau gaidīs manis pieminētie snaiperi.

Mēs visi esam pārliecināti, ka Latvijai šogad ir komanda, kas var sasniegt augstus mērķus. To jāsāk apliecināt laukumā - pirmais pārbaudes darbs pret serbiem tika sākts labi, bet beidzās neizdevies. Redzēt mūsējo sejas pēc mača bija gan nepatīkami, gan patīkami. Tāpēc, ka tas parāda - vīri ir pārliecināti, ka nospēlēja slikti un var daudz vairāk. Otrais pārbaudes darbs jau šodien, un pirms īsto eksāmenu kārtošanas drošības labad derētu to uzrakstīt labi. Tā teikt, lai paši pārliecinātos par savu vārdu patiesību - ka esam spēcīgi un varam uzvarēt jebkuru. Laiks to sākt apliecināt.

  -1 [+] [-]

, 2017-09-05 13:44, pirms 7 gadiem
Būs Uzvara

     [+] [-]

, 2017-09-05 13:55, pirms 7 gadiem
Kurš ir tas aizsardzības speciālists, kurš nevar spēlēt?

     [+] [-]

, 2017-09-05 14:00, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kurš ir tas aizsardzības speciālists, kurš nevar spēlēt?
Siliņš domāts

  +1 [+] [-]

, 2017-09-05 14:08, pirms 7 gadiem
uzskatu ka shajaa speele viens no svarigakajiem faktoriem bus tieshi Timma! ja nospeles labi-panjemsim, ja nospeles ka pret Serbiem- bus ljoti gruuti!

     [+] [-]

, 2017-09-05 14:11, pirms 7 gadiem
Hokeja grutak nokost Krievus,ceresu ka basketbolisti sodien iedos miza krieviem!!
Par uzvaru!

     [+] [-]

, 2017-09-05 14:13, pirms 7 gadiem
budamank rakstīja: Siliņš domāts
Siliņš? Segtu Švedu? Varbūt drīzāk Jakovičs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-09-05 16:25, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Siliņš? Segtu Švedu? Varbūt drīzāk Jakovičs?
Siliņš tak var segt 1-4