Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2801, Did:0, useCase: 3

Klāt "EuroBasket 2015": cīņa par Rio var sākties!

Andrejs Siliņš

Klāt "EuroBasket 2015": cīņa par Rio var sākties!
Tonijs Pārkers un Francija centīsies lauzt mājinieku lāstu un atkārtoti triumfēt Eiropā
Foto: AFP/Scanpix

Šodien četrās Eiropas pilsētās – Rīgā, Zagrebā, Berlīnē un Monpeljē – sāksies 2015. gada Eiropas čempionāts basketbolā, kurā izaicinājumu līdzšinējai čempionei Francijai kopumā metīs vēl 23 valstu izlases. Divas labākās Eiropas komandas kvalificēsies Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, bet piecas nākamās komandas varēs piedalīties papildu kvalifikācijas turnīrā.

Pirmo reizi četrās valstīs

Čempionāts risināsies no 5. līdz 20. septembrim, bet unikāls tas kļuvis ar to, ka pirmo reizi vēsturē finālturnīrs tiek rīkots uzreiz četrās valstīs. 2011. gada izskaņā Ukraina, kas demonstrēja straujas sporta veida izaugsmes potenciālu, saņēma čempionāta organizēšanas tiesības, taču strauji izmainījušās politiskās un militārās situācijas dēļ aptuveni pusotru gadu pirms turnīra ukraiņi atteicās no iespējas rīkot čempionātu.

Lai gan sākotnēji interesi uzņemt pie sevis vismaz daļu finālturnīra spēļu pauda vairāk nekā desmit valstu federācijas, oficiāli uz rīkošanu tika izvirzītas astoņas kandidātes, tostarp Latvija.

Cīņā par izslēgšanas turnīra posma rīkošanu Francija uzveica Horvātiju un Turciju, bet franči papildus uzņēmās sarīkot arī vienas grupas turnīru. Pārējo trīs grupu rīkošanas tiesības saņēma Vācija, Horvātija un Latvija. Līdz ar to grupu turnīrs norisināsies Monpeljē (A grupa), Berlīnē (B grupa), Zagrebā (C grupa) un Rīgā (D grupa).

Savukārt finālposms jeb izslēgšanas turnīrs paredzēts Lillē, kur mači paredzēti „Pierre-Mauroy” futbola stadionā, kas būs pielāgots basketbola vajadzībām un spēs uzņemt 27 000 skatītājus. Oficiāli iespēju rīkot turnīru federācijas saņēma mazāk nekā gadu pirms starta, taču izskatās, ka vismaz Rīgā ar organizēšanu viss bijis kārtībā. Latvieši ne reizi pierādījuši, ka spēj saorganizēt starptautiskus forumus pasaules klases līmenī un jācer, ka šis nebūs izņēmums.

EuroBasket 2015 norises vietas

GrupaPilsētaIedz.sk.ArēnaIetilpība
A grupaMonpeljē265 000Park&Suites Arena10 700
B grupaBerlīne3 400 000Mercedes-Benz Arena14 500
C grupaZagreba790 000Arena Zagreb16 500
D grupaRīga700 000Arēna Rīga11 200
Play-offLille230 000Stade Pierre-Mauroy27 500

Kvalificēšanās

Ja neskaitām Spāniju un Ukrainu, pirmā izlase, kas kvalificējās „EuroBasket 2015” finālturnīram, bija mūsu ziemeļu kaimiņiene Igaunija. Līdz ar B divīzijas turnīra atcelšanu igauņi jau 2013. gada vasarā, uzvarot kvalifikācijas turnīra pirmajā posmā, tika pie ceļazīmes uz finālturnīru (pirmo reizi pēc 14 gadu pārtraukuma). Tikai pusmēnesi vēlāk Francija triumfēja „EuroBasket 2013” un kopā ar vēl piecām komandām ne tikai saņēma iespēju spēlēt Pasaules kausā, bet garantēja dalību arī nākamajā Eiropas čempionātā. Mazliet vēlāk „wild card” dalībai Pasaules kausā iegādājās arī Somija, Grieķija un Turcija, līdz ar to tiekot pie iespējas uzreiz tikt arī nākamā Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Pārējām komandām nācās cīnīties kvalifikācijas turnīra otrajā posmā. Tajā Latvija uzrādīja labāko bilanci, uzvarot visās sešās spēlēs un izcīnot pirmo vietu F grupā. Čempionātam kvalificējās visu septiņu grupu uzvarētājas un sešas no septiņām otrajām vietām, kas sasniedza labāko bilanci. Kā pēdējā aiz svītras palika Latvijas grupā bijusī Rumānija, kas noslēdza turnīru otrajā vietā ar četrām uzvarām sešos mačos.

Pagājušā gada 8.decembrī Disnejlendā norisinājās svinīgā izlozes ceremonija, kas izvērtās sarežģītāka nekā ierasts vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, vienā grupā nedrīkstēja būt rīkotājvalstis. Ņemot vērā unikālo turnīra formātu, katrai no rīkotājvalstīm bija iespēja izveidot partnerību ar kādu citu valsti komerciālo nolūku dēļ. Latvija flirtēja ar Somiju, bet sadraudzējās ar Igauniju. Somi izvēlējās doties uz Franciju, vāciešiem loģiska izvēle bija turki, bet Horvātija noslēdza sadarbību ar Slovēniju.

EuroBasket 2016 grupu turnīrs

A grupa B grupa C grupa D grupa
FrancijaVācijaHorvātijaLatvija
Bosnija un HercegovinaSpānijaGrieķijaLietuva
KrievijaSerbijaSlovēnijaUkraina
SomijaTurcijaGruzijaBeļģija
PolijaItālijaMaķedonijaČehija
IzraēlaIslandeNīderlandeIgaunija

Izspēlēs ceļazīmes uz olimpiādi

Šī gada čempionāts būs īpašs arī turnīra izspēles formāta dēļ. Tika nolemts otro posmu likvidēt un uzreiz pēc grupu turnīra uzsākt izslēgšanas spēles, līdzīgi kā tas ir Pasaules kausa izcīņā. Līdz ar to četras labākās komandas no katras grupas tiks astotdaļfinālā, kur A grupas komandas sacentīsies ar B grupas komandām, un C grupas komandas – ar D grupas četrām labākajām.

Astotdaļfināla zaudētājas turnīru noslēgs, bet uzvarētājām priekšā vēl vismaz trīs spēles: ceturtdaļfināls, pusfināls (mazais pusfināls) un cīņa par medaļām (par vietām). Tā kā turnīrs būs kā kvalifikācija Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, tad jānoskaidro septiņas labākās Eiropas komandas. Abas finālistes uzreiz kvalificēsies Rio, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas nākamvasar turpinās cīņu par vietu olimpiādē.

Favorīti tie paši, jācer uz pārsteigumiem

Pie favorītēm šajā čempionātā ierasti tiek pieskaitītas gan titula aizstāvētāja Francija, kam būs jālauž mājas komandu lāsts neuzvarēt lielajos čempionātos, un Spānija, kas alkst atgriezties virsotnē pēc pāris pavadītiem gadiem zemāk nekā ierasts (zelts 2009, 2011). Pasaules sudrabs liek favorītēm pieskaitīt arī Serbiju. Fotim Kacikarim, no Grieķijas izlases spēļu komentētāja kļūstot par komandas galveno treneri, izdevies sapulcināt ļoti solīdu komandu, kas arī uzskatāma par vienu no galvenajām favorītēm.

Neraugoties uz iztrūkumiem sastāvā, bukmeikeri itin labu iespēju triumfēt paredz arī Latvijas pretiniecei D grupā Lietuvai, kas pirms diviem gadiem diezgan negaidīti tika līdz finālam. Itālijas valstsvienība pirms diviem gadiem ar milzīgiem caurumiem sastāvā spēja demonstrēt acij tīkamu basketbolu, kas arī nesa rezultātu. Tieši tāpēc šogad, kad komandā sapulcināti visi iespējami labākie spēki, tiek gaidīts labs rezultāts. Citus gadus komandā mēdza būt iekšējie konflikti, bet šovasar komandā esot lieliska atmosfēra un mikroklimats, kas liek arī itāliešus uzskatīt par varenu spēku šī gada čempionātā.

Olybet.lv Latvijas iespēju triumfēt novērtē ar koeficientu 60.00, kas ir ar Slovēniju dalīts 11. rādītājs. Vismazākās izredzes ir islandiešiem, un tas arī saprotams - pārsteigums jau ir komandas nonākšana finālturnīrā (pirmoreiz vēsturē).

Olybet.lv koeficienti uzvarai Eiropas čempionātā

KomandaKoef.-KomandaKoef.-KomandaKoef.
Francija2.9-Somija40.0-Izraēla150.0
Spānija3.7-Vācija50.0-Krievija150.0
Serbija7.0-Slovēnija60.0-Maķedonija200.0
Grieķija9.0-Latvija60.0-Ukraina300.0
Itālija15.0-Beļģija70.0-Bosnija un Herc.300.0
Lietuva17.0-Čehija80.0-Igaunija500.0
Horvātija20.0-Gruzija100.0-Nīderlande750.0
Turcija30.0-Polija125.0-Islande999.0

Jau pirmajā dienā - Spānija pret Serbiju

Turnīra pirmajā dienā tiks izspēlētas 12 spēles, bet lielāko intrigu no visām sola Spānijas un Serbijas duelēšanās Vācijas galvaspilsētā. Spāņi ir divkārtēji Eiropas čempioni, kas pirms diviem gadiem pusfinālā tikai pagarinājumā zaudēja nākamajai čempionei Francijai. Serbija ir trīskārtēja Eiropas čempione, taču visi tituli izcīnīti pirms atdalīšanās no Melnkalnes. Kopš atdalīšanās serbi tikai reizi četros čempionātos tikuši pie medaļas - 2009. gadā Polijā izcīnīts sudrabs. Pirms diviem gadiem ar visai jaunu komandu izdevās izcīnīt septīto vietu, bet pagājušā gada Pasaules kausā jaunie demonstrēja vēl nobriedušāku sniegumu un aizspēlējās līdz finālam, kur atzina ASV pārākumu.

Spāņiem iztrūkst vairāki vadošie spēki, īpaši saspēles vadītāja pozīcijā, kur nav ne Hosē Kalderona, ne Rikija Rubio. Tāpat iespaidīgs iztrūkums sastāvā ir Marka Gasola nespēlēšana. Sastāvā iekļuvis Kristapa Porziņģa bijušais (Seviļā) un nākamais (Ņujorkā) komandas biedrs Villijs Ernangomess, bet debitēt oficiālajos turnīros Spānijas pieaugušo izlases sastāvā būs gatavs Melnkalnē dzimušais Nikolā Mirotičs. Abi ar Čikāgas "Bulls" komandas biedru Pau Gasolu viņi būs vienīgie NBA spēlētāji Spānijas izlasē.

Serbiem savukārt ir viens pašreizējais NBA basketbolists Nemanja Bjelica (aizvadītā sezonas Eirolīgas MVP), kurš gan aiz okeāna debitēs tikai pēc Eiropas čempionāta. Ir vairāki bijušie NBA spēlētāji (Nedovičs, Kuzmičs, Raduļica), bet par Serbijas lielāko zvaigzni var saukt Maskavas CSKA saspēles vadītāju Milošu Teodosiču, bet savu zvaigzni aizvien augstāk bīda uzbrūkošais aizsargs Bogdans Bogdanovičs, kurš pārstāv Stambulas "Fenerbahce Ulker" krāsas. Spēles sākums 19:00.

Spēļu kalendārs 5. septembrī

GrupaLaiksSpēle
A grupa16:00Polija - Bosnija un Hercegovina
A grupa18:30Izraēla - Krievija
A grupa22:00Francija - Somija
B grupa16:00Vācija - Islande
B grupa19:00Spānija - Serbija
B grupa22:00Itālija - Turcija
C grupa16:00Gruzija - Nīderlande
C grupa19:00Maķedonija - Grieķija
C grupa22:00Horvātija - Slovēnija
D grupa15:30Čehija - Igaunija
D grupa18:30Beļģija - Latvija
D grupa21:30Lietuva - Ukraina
1 2 66 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2015-09-05 00:08, pirms 9 gadiem
Rīgā vispār jau ir kkur pie 1miliona iedzīvotāju. Bet runājot par čempi, uzskatu, ka Finālā būs Franči, bet kā melnais zirdziņš šajā čempī būs Grieķija.. Lietuvai neko spožu neprognozēju, jo tur tas sastāvs ar katru gadu vājāks, iespējams, ka dēļ tā, ka atjaunojās.. Bet runājot par latviju, domāju, ka iziesim kā otrie aiz braļukām. Katrā ziņā rīt sākam atbalstīt savējos kā vien varam! Sākumā tiksim ārā no grupas, tad skatīsimies, kas mums nāks pretī un tad runāsim par RIO utt. Tas ir skaidrs, ka nevajaga būt baigi piezemētiem, ir jāņem viss, kas nāk pretī! SARAUJ LATVIJA!!!
Slēpts komentārs: sasperjods-k
Slēpts komentārs: sasperjods-k

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 00:16, pirms 9 gadiem
FUŅIS rakstīja: Pārskatīju komentārus. Nav vēlmes šajā bērnudārzā kaut ko rakstīt. Vai sevi cienošs sporta portāls ko tādu pieļautu. Sen jau vajadzēja te 90% nobloķēt. Būtu pie DR 10 komentāri , bet vismaz normāli (gan kritiski, gan analītiski, diskusijas par spēli, komandu, kas labi, kas slikti utt.). Tagad te tāds īsts tirgus sievu līmeņa balagāns. Jāpameklē kuros portālos par sportu ir normāli komentētāji.
Gribās dzirdēt ko tev atbildēs. Ja atbildēs.

 +10 [+] [-]

, 2015-09-05 00:16, pirms 9 gadiem
PAR STIPRU LATVIJU, TICAM JUMS...

  -2 [+] [-]

, 2015-09-05 00:18, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: FIBA iedomājušies, ka, nepārceļot LV LT spēli stundu vēlāk, parādīs pasaulei, ka Futbols nav karalis
Kur UEFA problēma bija pāŗcelt spēli uz 21:45? Vai tad mums lampu nav, ko ieslēgt? Diemžēl, futbols gar degunu man un notiekti arī lielākajai daļai pārējo Latvijas iedzīvotāju. Ticu, ka, ja spēle būtu 21:45, tā savāktu vairāk skatītājus kā būtu standarta spēlē, ja nenotiktu EB'15. Bet tās ir LFF un UEFA problēmas.

P.S. bbolu pārcelt vēlāk nevar, jo ir spēle vēl pēc tam. 22:30 diez vai ir labs laiks priekš Eurobasket, pat neskatoties uz to, ka Eiropā būtu 21:30

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 00:22, pirms 9 gadiem
btw, ko mainītu stunda vēlāk - uz 19:30?

  +5 [+] [-]

, 2015-09-05 00:23, pirms 9 gadiem
RIO ir ļoti reāls, ja iziesim vismaz kā otrie, tad pretī visticamāk būs Slovēnija, kas ir tikpat spēcīga cik Latvija. Domāju, ka uzvarēs Serbija, bet nebrīnīšos, ja Latvija iekļūs pusfinālā.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-05 00:25, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Kur UEFA problēma bija pāŗcelt spēli uz 21:45? Vai tad mums lampu nav, ko ieslēgt? Diemžēl, futbols gar degunu man un notiekti arī lielākajai daļai pārējo Latvijas iedzīvotāju. Ticu, ka, ja spēle būtu 21:45, tā savāktu vairāk skatītājus kā būtu standarta spēlē, ja nenotiktu EB'15. Bet tās ir LFF un UEFA problēmas.

P.S. bbolu pārcelt vēlāk nevar, jo ir spēle vēl pēc tam. 22:30 diez vai ir labs laiks priekš Eurobasket, pat neskatoties uz to, ka Eiropā būtu 21:30
Varēja samainīt mūsu spēli vietām ar Igaunijas - Beļģijas spēli 15:30 un lieta darīta .

  -3 [+] [-]

, 2015-09-05 00:41, pirms 9 gadiem
Tikai viasūds translēs spēles?

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 00:46, pirms 9 gadiem
Buhanka rakstīja: Tikai viasūds translēs spēles?
straume.lmt.lv / Eurobasket 2015

  +3 [+] [-]

, 2015-09-05 00:52, pirms 9 gadiem
Buhanka rakstīja: Tikai viasūds translēs spēles?
LNT

  +6 [+] [-]

, 2015-09-05 00:53, pirms 9 gadiem
Ja tiks uz Rio , kaut uz kvalifikaciju, tad tas bus musu laiku lielakais sasniegums. Ir pagruti izmerit sasniegumus klubu karjera ja netiek spelets viena turnira. Bet sai paaudzei ir visas iespejas uzlabot musdienu viriesu basketbola sasniegumus - ta teikt , ierakstit sevi basketbola vesture. Ja kads no speletajiem pasaka ,ka vins nespele sev , bet faniem - mulkibas! Uzvaras dod tadas esmocijas del kuram ir verts spelet. Nauda izterejas, bet piedzivotais paliek atmina ari pec tam.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-05 00:55, pirms 9 gadiem
Nu es tai strumei neuzticos. Kad visi sāks skatīties, tur būs nevis spēle bet kaut kāds slaidšovs.

  +3 [+] [-]

, 2015-09-05 00:57, pirms 9 gadiem
SportaFansNR1 rakstīja: RIO ir ļoti reāls, ja iziesim vismaz kā otrie, tad pretī visticamāk būs Slovēnija, kas ir tikpat spēcīga cik Latvija. Domāju, ka uzvarēs Serbija, bet nebrīnīšos, ja Latvija iekļūs pusfinālā.
OS ir tik reali ka nekad . Grupu turnirs un play-off zars ir tik parocigi,ka vairs parocigan nav iespejams ielozet. Biletes uz kvalifikaciju ir deguna gala, tik japanem tas! Ja ari sogad neizdosies, tad ta bus smaga vilsanas man un domaju ,ka ari loti daudziem citiem latviesiem.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-05 00:58, pirms 9 gadiem
Klau,zinoshie cilveeki-luudzu paliidziet ar padomu.Esmu aarzemees un uz speeles laikiem esmu aiznjemta,bet baigi gribaas noskatiities machus bez rezultaata zinaashanas.Vai ir iespeejams nokachaat speeles ierakstu iisi peec taas nosleeguma?

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:02, pirms 9 gadiem
Greeta rakstīja: Klau,zinoshie cilveeki-luudzu paliidziet ar padomu.Esmu aarzemees un uz speeles laikiem esmu aiznjemta,bet baigi gribaas noskatiities machus bez rezultaata zinaashanas.Vai ir iespeejams nokachaat speeles ierakstu iisi peec taas nosleeguma?
straume.lmt.lv Seit bija spelu ieraksti parbaudes spelem un cerams, ka arī EČ būs.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:05, pirms 9 gadiem
Greeta rakstīja: Klau,zinoshie cilveeki-luudzu paliidziet ar padomu.Esmu aarzemees un uz speeles laikiem esmu aiznjemta,bet baigi gribaas noskatiities machus bez rezultaata zinaashanas.Vai ir iespeejams nokachaat speeles ierakstu iisi peec taas nosleeguma?
vari meginat vel te (http://livetv.sx/videorecords/) , bet ka likums, ka speles tiek ievietotas velak. Gadas , ka piemeram MU speles ievieto pat nakts laika , kaut ari spele beigusies jau pievakare. Topec nav rezultats zinams.. Atliek vien apbrunoties ar pacietibu un izoleties no zinam par basi lidz ievietosanas bridim, tad var izdoties.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:09, pirms 9 gadiem
Paldies Rai4a-cerams ,ka man izdosies

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:10, pirms 9 gadiem
Rai4a rakstīja: OS ir tik reali ka nekad . Grupu turnirs un play-off zars ir tik parocigi,ka vairs parocigan nav iespejams ielozet. Biletes uz kvalifikaciju ir deguna gala, tik japanem tas! Ja ari sogad neizdosies, tad ta bus smaga vilsanas man un domaju ,ka ari loti daudziem citiem latviesiem.
Ja vēl apsteigs Lietuvu, tad pretī būs Gruzija vai Maķedonija

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:12, pirms 9 gadiem
Rai4a rakstīja: straume.lmt.lv Seit bija spelu ieraksti parbaudes spelem un cerams, ka arī EČ būs.
Tas tikai Latvijaa redzams

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:25, pirms 9 gadiem
Greeta rakstīja: Tas tikai Latvijaa redzams
nez , vrbt te vares , bet tev pasai jaskatas kas un ka https://www.lattelecom.tv/videonoma...

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 01:37, pirms 9 gadiem
Greeta rakstīja: Tas tikai Latvijaa redzams
Var jau arī ārzemju strīmos skatīties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-09-05 04:12, pirms 9 gadiem
Nu juus gan te esat sasapnojushies! Esmu parliecinats ka netiksim no grupas aaraa!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 04:21, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: FRA ITA SPA HOR mans četrinieks uns ecība
No tevis prognozetajs,kā no manis kosmonauts

  +2 [+] [-]

, 2015-09-05 04:21, pirms 9 gadiem
jaaniits rakstīja: Nu juus gan te esat sasapnojushies! Esmu parliecinats ka netiksim no grupas aaraa!
Pamato
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-05 07:39, pirms 9 gadiem
ha ha ha pa LNT vispār ir rādīts basketbols?

  +2 [+] [-]

, 2015-09-05 08:28, pirms 9 gadiem
Džerijs5 rakstīja: ha ha ha pa LNT vispār ir rādīts basketbols?
jā, agrak vislaik rādija lbl,bbl
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 66 komentāri