Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Žalgira" krīze jeb Romanovs un viņa spēļmantiņa

Andrejs Siliņš

"Žalgira" krīze jeb Romanovs un viņa spēļmantiņa
Vladimirs Romanovs
Foto: basketnews.lt

Pirms kāda laika kolorītais Lietuvas krievu biznesmenis Vladimirs Romanovs aicināja savus tautiešus ziedot pašam piederošajam basketbola klubam Kauņas "Žalgiris", lai tas varētu pienācīgi turpināt sezonu. Tā uzsākta tik spoži un devusi cerību stariņu Baltijas groza bumbas līdzjutējiem ieraudzīt šī reģiona komandu, pēc ilgu gadu pārtraukuma atkal cīnoties par vietu uz augstākā pakāpiena Vecā kontinenta basketbolā.

No varoņa par klaunu...

Šī ir jau otrā reize pēdējo gadu laikā, kad Kauņas kluba līdzjutēji tiek aicināti ziedot naudiņu komandai. 2009. gadā situācija gan bija krietni nopietnāka – klubam pavisam reāli draudēja bankrots. "Žalgira" vārds Kauņā ir īpašs – tas apzīmē tradīcijām bagātu vēsturi, augstākā līmeņa panākumus, tas bija visas Lietuvas pašlepnuma simbols padomju apspiestības gados. Varbūt tieši tāpēc "Žalgiris" izdzīvoja, kamēr līdzinieks ASK Latvijas galvaspilsētā, parādu auklām žņaugts, atdeva galus... Toreiz savu artavu "Žalgira" glābšanas operācijā deva arī Kauņas pašvaldība, bet lielākais varonis bija cits personāžs – Skotijas futbola kluba "Hearts" īpašnieks, Lietuvas krievu biznesmenis Vladimirs Romanovs, paņemot klubu savā azotē.

Ne velti pieminēju "Hearts", bet par to mazliet vēlāk.

Pēc vecā motora nomaiņas pret Romanova piedāvāto dzinēju "Žalgiris" atplauka. Tas notika pamazām un bez lielas steigas – vismaz sākotnēji tā šķita. 2009. gada rudenī nokomplektētajā komandā Ramūnam Butautam bija piešķirti seši ārzemnieki, taču divi no viņiem nebija sasnieguši pat 20 gadu vecumu – horvāts Mario Delašs un igaunis Sīms Sanderss Vene. Tāpat kā pirms gada, komanda Lietuvas čempionāta finālā un kausa finālā atzina "Rytas" pārākumu, taču pēc gada pārtraukuma atgriezās Eirolīgas Top16 turnīrā un izcīnīja Baltijas čempiontitulu.

Šos panākumus gan nebaudīja ne Butauts, ne arī viņa aizstājējs sezonas vidū Darjuss Maskoļūns, kurš pašreiz vada "Rytas". Ja Butautam tika pateikts "paldies" pēc komandas ievešanas Top16 turnīrā, tad Maskoļūna atbrīvošana lika uzacīm rauties vēl augstāk pierē. Romanovs atlaida Maskoļūnu Lietuvas čempionāta finālsērijas laikā... Taktisko risinājumu izstrādi un zīmējumus uz tāfelītes komanda uzticēja pieredzējušajam amerikāņu leģionāram Markusam Braunam...

Šobrīd ar komandu strādājošais Hoans Plaza ir astotais treneris trīs ar pusi gadu laikā kopš Romanovs iegādājās "Žalgiri". Brīžiem šķiet, Romanova elks ir Romāns Abramovičs un viņa darba stils pie "Chelsea" stūres, lai gan patiesībā Romanova izgājieniem Abramovičs nestāv klāt. Romanovs nekautrējas medijos, no kuriem daļa pieder viņam pašam, saukt lietas "īstajos" vārdos. Romanovs arī nekautrējas spēles laikā nodot zīmītes galvenajam trenerim ar norādījumiem, ko laist laukumā. Protams, šāda informācija nav apstiprināta, bet leģendas klīst un, kā saka veca paruna, nav dūmu bez uguns.

Viss ir labs, kas labi beidzas (nevis sākas)

Trīs gadus pēc kārtas kļuvis par Baltijas čempionu, divus gadus pēc kārtas – par Lietuvas čempionu un kausa ieguvēju, pirms šīs sezonas Romanovs, kā jau progresīvs cilvēks ar biznesa domāšanu, vēlējās spert soli tālāk. Šobrīd nokomplektētais komandas sastāvs ļauj ievietot "Žalgiri" starp Eirolīgas favorītēm. Tomēr pats galvenais – līdz ar Plazas piesaistīšanu galvenā trenera amatā Kauņas komanda arī lieliski apliecina savu statusu, kļūstot par, iespējams, labāko komandu kontinentā 2012. gada sezonas pirmajā pusē.

Diemžēl nav garantijas, ka to, kas labi sācies, izdosies novest līdz galam tādā pat manierē.

Jau pagājušās sezonas laikā nācās dzirdēt, ka "Žalgiris" sistēmas spēlētājiem kavējas algas, dažiem pat netiek izmaksātas vairākus mēnešus. Pagājušajā pavasarī "Žalgiris" Šauļos notiekošajā Baltijas līgas "Final Four" laukumā bija pārliecinoši, un nekas neliecināja, ka klubā ir kādas problēmas. Acīmredzot, tā ir spēlētāju profesionalitātes pakāpe, jo, pašam esot klātienē, nācās dzirdēt runas, ka spēlētāji neesot saņēmuši algas kopš janvāra. Iespējams, pārspīlēti, bet skaidrs, ka zināmas problēmas bija. Tādas ir arī šobrīd, kad tik labi iesākta jaunā sezona.

"Viss nav tik nopietni, kā toreiz, kad [Romanovs] pārņēma klubu, šoreiz nedraud bankrots, bet varētu nākties pārdot kādu spēlētāju," stāsta lietuviešu kolēģis Simons Baranausks. Runas par to klīda jau pirms Romanova slavenās vēstules līdzjutējiem, un ļoti iespējams, ka tam par pamatu ir kluba interesēšanās tirgū, sak, vai nav vēlme pēc kāda mūsu spēlētāja. Skaidrs, ka interese no klubiem, kas var maksāt izpirkuma naudas, noteikti būtu par spēlētājiem ar vārdu. Pārfrāzējot – spēlētājiem, kas ir Plazas rotācijas desmitniekā.

Spēlējot tik agresīvu aizsardzību ar augstu intensitāti, Plazam ir svarīgi, lai rotācija būtu plaša. Nereti tiek izmantoti pat visi 12 spēlei pieteiktie vīri. Kāda spēlētāja zaudēšana nozīmētu sprunguļu likšanu trenera darbā, bet – uzminiet, kurš būs vainīgs pēc sezonas, ja Romanova iecerētie panākumi izpaliks? Tieši tā, Plaza varēs meklēt darbu citos platuma grādos.

Ziedo kā Kauņā, tā Edinburgā

2009. gadā, aicinot līdzjutējus palīdzēt ar ziedojumiem, "Žalgiris" savāca nieka 300 000 litu (apmēram 60 000 latu). Nav skaidrības, ar ko var rēķināties tagad, kad palīdzību lūdzis neviennozīmīgi vērtētais Romanovs, taču stipri jāšaubās, vai summa pat pietuvosies 2009. gadā savāktajai. Starp citu, prasītie 100 liti, kas ekvivalenti apmēram 20 latiņiem, nav summa "tā starp citu". 100 vietējās valūtas mērvienības Romanovs nesen lūdza no katra "Hearts" atbalstītāja, lai palīdzētu izglābt pašam piederošo futbola klubu. Edinburgā savāca ap 900 000 mārciņu! Tas ir pilnīgi neticams skaitlis mūsu platuma grādiem, bet tik un tā "Hearts" vēl ir nepieciešams aptuveni tikpat daudz.

"Tā ir nolaišanās ļoti zemu – prasīt naudu no līdzjutējiem pēc tam, kad pats esi rīkojies neapdomīgi," secina Baranausks. "Viņš ir pārtērējies, un tagad parastajiem Lietuvas iedzīvotājiem jāparūpējas par to, lai spēlētāji saņemtu savus miljonus," Baranausks skaidro vienas puses nostāju Lietuvā. "Tas ir negodīgi, lai neteiktu vairāk." Baranausks arī uzsver – naudas klubam joprojām pietiek: "Viņi vienkārši ir pārtērējušies, tāpēc tagad jāmēģina tikt vaļā no dažiem algu čekiem."

Viena spēlētāja aiziešana gan jau bija paredzama – lietuviešu centra Roberta Javtoka atveseļošanās rit pēc plāna, tāpēc, acīmredzot, varam būt pilnīgi droši, ka viņam ņemtais aizvietotājs Džefs Fūts jau sakrāmējis koferus un gaida zvanu no aģenta ar informāciju par savu nākamo dzīvesvietu. Izbraukumā uz Krieviju nedevās it kā sasirgušais Rimants Kaukēns, bet ilgāku laiciņu muguras sāpju dēļ nespēlē arī Darjušs Lavrinovičs, Tads Klimāvičs nopietna savainojuma dēļ nav ierindā un nebūs vismaz līdz martam. Ja par pēdējo lielu šaubu nav, tad par diviem pārējiem iepriekšējā teikumā minētajiem nevaram būt droši – varbūt tas ir blefs no kluba puses, un kāds (vai abi) janvāra algu saņems jau citā darba vietā. Romanovs gan jau paspējis attraukt - Kaukēns (šobrīd rit pirmais no diviem līguma gadiem) nekur nedošoties. Pasekosim...

...

"Žalgiris" nav bizness, tā ir skaista piedeva miljonāra biznesā. Jeb spēļmantiņa, ar ko spēlēties pašam vai palielīties draugiem (lasi - biznesa partneriem). Lai to saprastu pa īstam, ir jānonāk konkrētā labklājības stāvoklī un jāiejūtas konkrēta cilvēka ādā. Līdz tam - varam tikai spriedelēt, izteikt minējumus, kritiku vai nožēlu (no kā gan beigu beigās nebūs ne silts, ne auksts).

Cik tālu šosezon Eirolīgā tiks Žalgiris?

  • 47

  • 96

  • 111

  • 35


  +1 [+] [-]

, 2012-12-25 12:24, pirms 11 gadiem
Lai Biedriņš aizsuta kādu miljonu ,vismaz kko labu būs izdarījis!!

  +5 [+] [-]

, 2012-12-25 12:24, pirms 11 gadiem
un tā no sezonas uz sezonu nav naudas...

  +3 [+] [-]

, 2012-12-25 12:26, pirms 11 gadiem
vēl ar dažiem spēlētājiem no pagājušās sezonas Žalgiris bosi nav norēķinājušies

  +4 [+] [-]

, 2012-12-25 12:27, pirms 11 gadiem
Siliņ, nosauc lūdzu, kurš Eirolīgas klubs ir bizness? Basketbola kluba vistiešākajā nozīmē - visi ir spēļmantiņas, kuras vajadzīgas, lai vērtu citas durvis. Savulaik Uģis Magone no Latvijas Dzelzceļa skaidri pateica - tikai finansiāli atbalstot Rīgas Dinamo es varu tikt klāt pie Krievijas dzelzceļa bosiem, kuri arī atbalsta vairākas KHL komandas. Tas ir ietekmes, nevis biznesa projekts - Eirolīgas klubs! To nu vajadzētu saprast, tieši tāpat kā ar Dinamo, VEF utt.

  +6 [+] [-]

, 2012-12-25 12:48, pirms 11 gadiem
Šoreiz viss pareizi uzrakstīts - Romanovam kauna nav, lai tak atlaiž dārgos spēlētājus, tad arī nevajadzēs naudu lūgt.

  +3 [+] [-]

, 2012-12-25 12:52, pirms 11 gadiem
to jau varēja paredzēt,diemzēl mūsu kaimiņi nevar atļauties TĀDU žalgiri,nāksies atlaist vadošos spēlētājus un tad jau viss nostāsies savās vietās kā tam arī vajag būt!

  +2 [+] [-]

, 2012-12-25 12:55, pirms 11 gadiem
Šabtajs fon Kalmanovičs pirms 13,5 gadiem spēja uzvarēt Eirolīgā. Un klubs nebankrotēja.

  +2 [+] [-]

, 2012-12-25 14:09, pirms 11 gadiem
tam romanovam vel nebija komandas belaros? Klauns

  +1 [+] [-]

, 2012-12-25 17:38, pirms 11 gadiem
Rakstiņš labs un pat interesants, bet saki, autor, ko nozīmē - novest līdz galam? Iedzert un izčurāt?
Latviski vajag rakstīt, nevis ar krievu kalkiem (dovesķi do konca), - pabeigt.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-26 01:55, pirms 11 gadiem
Nauda ir sportu sabojājusi!

  -1 [+] [-]

, 2012-12-26 13:43, pirms 11 gadiem
Daļa no šī raksta ir meli,jo nekās tāds netika pateikts basketnews.lt,jo tur tika teikts,kad Žalgiris nelielas finansālas problēmas,tapēc katram lidzūdzetājam japarsūta 100lt. Un par to,kad Zalgiris Romanovs Joan Plaza lapiņas nodotu nekādu info tur nav