Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

ULEB Eiropas kausa fināls: vai "Khimki" attaisnos statusu Kanārijās?

Andrejs Siliņš

ULEB Eiropas kausa fināls: vai "Khimki" attaisnos statusu Kanārijās?
Rims Kurtinaitis: vienīgais treneris, kurš divas reizes jau uzvarējis Eiropas kausā
Foto: Itar-Tass/Scanpix

Šovakar pulksten 21:45 sāksies ULEB Eiropas kausa fināla pirmā spēle, kurā spāņu “Gran Canaria” savā laukumā uzņems Rima Kurtinaiša vadīto Maskavas apgabala “Khimki”. Čempions tiks noskaidrots divu spēļu summā.

Čempionu noskaidrošanas veids gadu gaitā piedzīvojis krasas izmaiņas – bijis gan “Final Four” formāts, gan fināls izspēlēts vienā spēlē, gan kā tagad, kad otro sezonu pēc kārtas fināls tiek izspēlēts divos mačos. Pirmais tiek aizvadīts tās komandas mājās, kurai sezonā veicies nedaudz sliktāk.

“Gran Canaria” sezonu sāka ar perfektu bilanci (10-0) un uzvaru B grupā, sekoja “Last32” turnīrs ar pieciem panākumiem sešos mačos un pirmo vietu H grupā. Astotdaļfinālā spāņi abās spēlēs pieveica horvātu “Cedevita”, ceturtdaļfinālā abos mačos uzveica turku “Pinar Karšiyaka”, bet pusfinālā abās spēlēs pieveica Rolanda Freimaņa pārstāvēto Kazaņas “Unics”.

“Khimki” regulāro turnīru pabeidza ar astoņām uzvarām, tai skaitā divreiz pār VEF, desmit spēlēs un pirmo vietu D grupā. “Last32” turnīrā pieci panākumi sešās spēlēs un uzvara J grupā, astotdaļfinālā apspēlēja “Zenit”, ceturtdaļfinālā uzveica “Valencia”, bet pusfinālā pēc zaudējuma pirmajā mačā (82:83) otrajā pieveica Ērla Roulenda “Banvit” (93:89), kvalificējoties finālam.

“Khimki”, tāpat kā citiem krievu klubiem “Lokomotiv Kuban” un “Unics”, mērķis dalībai Eiropas kausā bija tikai viens – uzvara un ceļazīme uz Eirolīgu nākamajā sezonā. “Unics” un “Lokomotiv” ceļi krustojās jau ceturtdaļfinālā, bet “Khimki” spēlēja otrā zarā un beigās vienīgie tika līdz finālam. Eirolīgas standartiem komplektētais sastāvs liek ievietot “Khimki” favorītes statusā, lai gan “Gran Canaria” sniegums šosezon liekcerēt uz aizraujošu finālu.

“Viņi spēlē ar lielu enerģiju, komandai ir labi spēlētāji, sevišķi 220 centimetrus garais milzis Tavaress, kurš ir ļoti talantīgs un perspektīvs,” pretiniekus uzslavēja “Khimki” galvenais treneris Rims Kurtinaitis, kurš 2012. gadā tika nosaukts par visu laiku labāko Eiropas kausa treneri. “Viņš spēlēja izšķirošu lomu pusfinālā pret “Unics”. Tā ir ātra un skrienoša komanda, līdzīgi kā “Valencia”, ko šosezon apspēlējām. Esam sagatavojušies labi un ceru, ka izmantosim savas iespējas.”

“Esam laimīgi būt šajā vietā. Šis ir basketbols un katrs var uzvarēt katru,” pirms fināla piesardzīgi optimistisks ir “Gran Canaria” treneris Aito Garsija, kurš nosaukts par Eiropas kausa labāko treneri šajā sezonā. Kanāriju klubs tik tālu Eiropā aizspēlējies pirmoreiz vēsturē, iepriekšējais labākais sasniegums bija Top16 turnīrs. “Teorētiski starp abām komandām ir lielas atšķirības, bet arī mums ir sava mazā iespēja. Mums jāspēlē tā, it kā šis būtu vienas spēles fināls, bet beigās jāatceras, ka pirmās spēles beigas nav visas sērijas beigas.”

“Gran Canaria” rezultatīvākais vīrs līdz šim bijis 25 gadus vecais amerikāņu aizsargs Kails Kuriks, kurš vidēji guvis 13,6 punktus, trāpot 45,4% tālmetienu. Breds Ņūlijs pievienojis 12,6 punktus un 42,9% precizitāti no distances. Kurtinaiša pieminētais Valters Tavaress vidēji guvis 8,9 punktus, realizējot 72,1% (!) metienu. Tāpat 23 gadus vecajam centram vidēji 7,8 atlēkušās bumbas un 1,9 bloķēti metieni. 221 centimetru garo un 120 kilogramus smago basketbolistu pagājušajā vasarā ar 43. numuru draftēja Atlantas “Hawks”.

Himkiem punktu gūšanas smagāko nastu uz saviem pleciem iznesuši trīs aizsargi – pagājušās sezonas Eirolīgas “Final Four” MVP Tairīss Raiss vidēji guvis 17,2 punktus un atdevis 5,5 piespēles, somu labākais basketbolists Peteri Koponens pievienojis 13,4 punktus (45,8% tālmetienos), bet horvātu pieredzējušais aizsargs Marko Popovičs izcēlies ar 10,4 punktiem un 4,4 piespēlēm.

Šī vakara cīņa risināsies tikai pagājušā gada martā atvērtajā "Gran Canaria" arēnā, kas tika būvēta Pasaules kausa izcīņas vajadzībām. Tajā ir vietas 11 500 līdzjutējiem.

Pēdējo 5 gadu čempioni

GadsČempioneFinālisteFināla MVP
2014ValenciaUnicsDžastins Dolmens
2013Lokomotiv KubanBilbao BasketRičards Hendrikss
2012KhimkiValenciaZorans Planiničs
2011UnicsSevillaMarko Popovičs
2010ValenciaAlbaMets Nīlsens

Kas uzvarēs pirmajā spēlē?

  • 13

  • 26

  • 3


     [+] [-]

, 2015-04-24 16:41, pirms 9 gadiem
Kas tas par finālu (rezultāts divu spēļu summā) Vai nu līdz 2 uzvarām vai vēl labāk fināls neitrālā laukumā.. Final4 lai uztaisītu laikam naudas par maz..