Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Pasečņiks: "Porziņģis man ieteica spēlēt pie trenera Aito"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pasečņiks: "Porziņģis man ieteica spēlēt pie trenera Aito"
Anžejs Pasečņiks Eirokausa spēlē
Foto: Eurocupbasketball.com

"Viņš vienreiz atnāca pie manis un parādīja trīs fotogrāfijas ar Porziņģi, Pau Gazolu un Rikiju Rubio. Kad viņi spēlēja pie Aito, viņi bija jauni un reizēs, kad tika laisti laukumā, iespējams, ne vienmēr spēlēja labi. Cilvēki viņam jautāja, kāpēc viņš ļauj viņiem spēlēt. Viņš atbildēja, "jo viņi ir to nopelnījuši". Viņi smagi trenējās un viņš deva viņiem iespēju," sarunā ar Ksavjeru Hansedo (Javier Gancedo) stāsta basketbola kluba "Gran Canaria" centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks.

Kristaps Porziņģis no 2012. gada septembra līdz 2014. gada jūnijam spēlēja Alehandro “Aito” Garsijas Renesesa vadībā. Deviņkārtējais ACB līgas čempions Seviljā nostrādāja divas sezonas, turpinājumā pieņemot Kanāriju salu kluba “Gran Canaria” piedāvājumu.

Laspalmasā Aito neatkāpās no saviem principiem. Viņš turpināja attīstīt, uzticēties un dot iespējas jaunajiem spēlētājiem. Sākot no 2016. gada 3. februāra, pienāca Anžeja Pasečņika kārta. Viņš izgāja laukumā piecās no pēdējām sešām Eirokausa spēlēm, vidēji 14 minūtēs gūstot 7,0 punktus un izcīnot 2,6 atlēkušās bumbas, bet salinieki otro gadu pēc kārtas sasniedza turnīra pusfinālu.

Pasečņiks 2015. gada vasarā izvēlējās “Gran Canaria” piedāvājumu galvenā trenera dēļ. “Galvenais iemesls, kas mani atveda uz šejieni, bija Treneris Aito. Runāju ar Porziņģi par viņu, jo viņš spēlēja pie Aito. Kristaps ieteica viņu kā ļoti labu treneri un aicināja nedomāt par citiem piedāvājumiem. Zināju, ka viņam patīk strādāt ar jaunajiem spēlētājiem, tāpēc man tā ir pati labākā situācija.”

Treneris Aito par Pasečņika pievienošanos uzzināja jau pēc līguma parakstīšanas – Porziņģis tviterī apsveica drauga izvēli, norādot, ka “tā ir lieliska iespēja mācīties no leģendārā Alehandro Garsijas”. Kad treneris to ieraudzīja, viņš vēlējās vairāk uzzināt par Pasečņiku un sazinājās ar Porziņģi.

“Zināju, ka viņi ir draugi, jo, kā jau teicu, par līguma noslēgšanu uzzināju brīdī, kad Porziņģis viņu apsveica un pastāstīja, ka Grankanārijas salā būs viņam labvēlīgi apstākļi. Pēc tam vēlējos uzzināt Porziņģa viedokli, īpaši, vai viņam jau tagad būtu jāspēlē Spānijas līgā. Viena no lietām, ko Porziņgis pastāstīja, bija, ka Pasečņikam jākļūst spēcīgākam. Viņš pie tā strādā.”

Pasečņikam patīk spēlēt pie Aito. “Ja tu smagi strādā treniņos un parādi visu, ko vari, viņš ļaus tev spēlēt. Pirms tam mana izaugsme nebija tāda, kā vēlējos, tāpēc pagājušajā vasarā nomainīju klubu. Vēlējos mainīt visu ap mani, cilvēkus, vidi, un doties projām no ģimenes, dzīvot vienatnē un pieaugt.”

Porziņģis bija pārliecināts, ka Pasečņiks un Treneris Aito saderēs kā cimds ar roku. “Anžejs man ir ļoti labs draugs. Viņš ir lielisks puisis, ļoti pieticīgs. Nevaru par viņu pateikt nevienu sliktu vārdu. Pats svarīgākais, viņš mīl basketbolu. Spēlējot pie Aito, viņam pavērušās labas iespējas. Manuprāt, viņš daudz mācās. Gaidu, kad vasaras treniņos varēšu redzēt viņa izaugsmi. Domāju, ka Aito ir viens no labākajiem treneriem pasaulē.”

Februāra otrajā pusē Pasečņiks piedzīvoja neaizmirstamus brīžus. Viņš kļuva par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš sasniedzis Karaļa kausa finālu. Izšķirošajā spēlē viņš devās laukumā starta pieciniekā, bet “Gran Canaria” debijas reizē atzina “Real Madrid” pārākumu.

“Mēs bijām tuvu uzvarai. Visi cilvēki Laspalmasā un klubā bija ļoti priecīgi par mūsu sekmēm finālturnīrā. Tas man paliks atmiņā uz mūžu. Tas bija izcils brīdis.”

Spēlējot “VEF Rīga” sastāvā pie treneriem Ramūna Butauta un Nikolaja Mazura, jaunais centra spēlētājs daudz mācījās no Gata Jahoviča, Kristapa Janičenoka un Kaspara Bērziņa. "Toreiz ieguvu daudz jaunu zināšanu. Manuprāt, visvairāk iemācījos no Janičenoka. Pavadīju divus gadus kopā ar viņu un viņš bija vīrs, kurš gribēja, lai kļūstu par labāku spēlētāju. Viņš man daudz iemācīja, viņš ir izcils metējs un ļoti gudrs spēlētājs, inteliģents cilvēks."

Pasečņiks un Porziņģis par labiem draugiem kļuva 2013. gada Eiropas U18 čempionāta laikā. Viņi sarakstās gandrīz katru dienu. Porziņģis viņu slavē. “Visvairāk man patīk, ka viņš ir gudrs un labi nolasa spēli. Pēc ierašanās “Gran Canaria” viņš ir daudz uzlabojis savu spēli zemajā postā, kļuvis fiziski stiprāks un dažu gadu izveidosies par ļoti labu spēlētāju.”

“Mēs runājam gandrīz katru dienu. Esmu pārliecināts, ka viņš drīz atsūtīs kādu ziņu par mūsu zaudējumu Seviljai,” jokoja Pasečņiks, atsaucoties uz pagājušās sestdienas spēli ACB līgā. “Viņš ir foršs puisis. Viņš pārcēlās uz NBA un nemainījās cilvēcisko attiecību ziņā. Mums ir tikpat labas attiecības kā agrāk.”

Pasečņiks bieži dzird, ka tiek salīdzināts ar Porziņģi, taču uzskata, ka tas nav nepieciešams. “Man nepatīk, ja tieku salīdzināts ar viņu. Vairāk esmu centra spēlētājs. Viņš ir vieglāks un var labāk piespēlēt bumbu. Ja paskatās uz augumu, roku izplētumu un dzimšanas gadu, esam vienādi, taču kā spēlētāji esam atšķirīgi.”

Izmantotie resursi:
Anzejs Pasecniks, Herbalife Gran Canaria Las...

  +6 [+] [-]

, 2016-03-24 16:44, pirms 8 gadiem
Protams, ka tā bija pareiza rīcība doties prom no ''Rīgas Leģionāra''!!!

 +11 [+] [-]

, 2016-03-24 17:01, pirms 8 gadiem
Šito rakstu vajadzētu izlasīt gudrajiem Lauvām un citiem gudriniekiem, kuri uzskata, ka attīstība Latvijā ir labākais scenārijs jaunajam basketbolistam. Ja ir iespēja doties profesionāļu gaitās uz ārzemēm, tas ir labākais, kas var būt tavā karjerā, jo Latvijā vienmēr visi atgriezīsies, bet cīnoties ārpus LV, tā ir pavisam cita štelle.

  -1 [+] [-]

, 2016-03-24 17:02, pirms 8 gadiem
Domāju tas
bija neapzināts mājiens par vasaras treniņiem izlasē?!

 +11 [+] [-]

, 2016-03-24 17:14, pirms 8 gadiem
Kāpēc Pasečņiks pēc u-18 čempja neizbrauca prom, man joprojām ir nesaprotams jautājums. 2 stagnācijas gadi VEFā

  +9 [+] [-]

, 2016-03-24 17:16, pirms 8 gadiem
"Gaidu, kad vasaras treniņos varēšu redzēt viņa izaugsmi." Cerams tie treniņi būs ar Latvijas izlasi!

  -2 [+] [-]

, 2016-03-24 17:34, pirms 8 gadiem
teemusalami rakstīja: Kāpēc Pasečņiks pēc u-18 čempja neizbrauca prom, man joprojām ir nesaprotams jautājums. 2 stagnācijas gadi VEFā
Viņš tak paa vasaru vispār neko nedarija un slinkoja,un tas bija pilnībā redzams nākošajā sezonā.Uz to brīdi kam viņš tāds bija vajadzīgs ja viņš sevī ir parādijis no tādas puses.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-03-24 19:09, pirms 8 gadiem
Cik Anzejam tagad augums? Domaju , ka ari nav talu no 220cm...
Cerams, ka kartigi turpinas stradat ari vasara un nodraftes vinu, vares shancet pie NBA kluba un progress bus loti liels. Galvenais palikt specigakam.

  +4 [+] [-]

, 2016-03-24 19:48, pirms 8 gadiem
cobham rakstīja: Šito rakstu vajadzētu izlasīt gudrajiem Lauvām un citiem gudriniekiem, kuri uzskata, ka attīstība Latvijā ir labākais scenārijs jaunajam basketbolistam. Ja ir iespēja doties profesionāļu gaitās uz ārzemēm, tas ir labākais, kas var būt tavā karjerā, jo Latvijā vienmēr visi atgriezīsies, bet cīnoties ārpus LV, tā ir pavisam cita štelle.
Šajā ziņā nekad neaizmirsīšu, ka Jānim Bērziņam bija iespēja doties uz Barcelonu, bet viņš izvēlējās palikt Latvijā...

     [+] [-]

, 2016-03-24 19:57, pirms 8 gadiem
jenkijs17 rakstīja: Šajā ziņā nekad neaizmirsīšu, ka Jānim Bērziņam bija iespēja doties uz Barcelonu, bet viņš izvēlējās palikt Latvijā...
Lielaja komanda vins pat ka 12.speletajs tur nekad netiktu, iziretu vinu un sistos par ACB lejasgalu vai Spanijas 2.liga. Bet tapat, daudz labak ka sedet VEFa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-03-24 20:50, pirms 8 gadiem
HMB-4eva rakstīja: Laba lasaamviela Birojaa eedot kakla karbonaadi!!!

Parasto nevari atļauties, ka jāēd kakla?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-03-24 22:46, pirms 8 gadiem
HMB-4eva rakstīja: Laba lasaamviela Birojaa eedot kakla karbonaadi!!!
Kakleni panjeemi?

  +2 [+] [-]

, 2016-03-24 22:51, pirms 8 gadiem
Lai kā arī Anžejam līdz šim nebūtu gājis, novēlu lai izdodas nostiprinaties kā profesionālam spēlētājam. Redzot cik mums šobrīd ir augsta līmeņa klubos spēlētāji ir liela cerība, ka nākamo 5 gadu laikā varam starptautiskajos turnīros arī kaut ko izcīnīt - brāļi Bertāni, Strēlnieks, Timma, Pašečkņiks, Šmits, Siliņš, Vecvagars, Porzinģis un iespējams arī Kurucs. Vienīgi maz talantīgu otro nummuru.

     [+] [-]

, 2016-03-24 23:35, pirms 8 gadiem
Kurmix - Gluditis un Arturs Kurucs ir miskastnieki? Gluditis jau tagad 20 gados katra spele met 20 punktus.

     [+] [-]

, 2016-03-25 01:14, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Izlasi kārtīgāk un saproti zemtekstu - Rīgā pārlieku liels vilinājums no blakuslietām, kas novērš no basketbola
da kas tani miskaste var but par blakus vilinajumiem ? pami... pie mildas ?

     [+] [-]

, 2016-03-25 09:19, pirms 8 gadiem
cobham rakstīja: Šito rakstu vajadzētu izlasīt gudrajiem Lauvām un citiem gudriniekiem, kuri uzskata, ka attīstība Latvijā ir labākais scenārijs jaunajam basketbolistam. Ja ir iespēja doties profesionāļu gaitās uz ārzemēm, tas ir labākais, kas var būt tavā karjerā, jo Latvijā vienmēr visi atgriezīsies, bet cīnoties ārpus LV, tā ir pavisam cita štelle.
Jāsaprot, ka nav vienotas receptes veiksmīgam stāstam. Biedriņš, piemēram, ir cits stāsts.

     [+] [-]

, 2016-03-25 11:06, pirms 8 gadiem
izskatās, ka chalis ir pielicis skillā

https://www.youtube.com/watch?v=lx5...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja