Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Crvena Zvezda" par galveno treneri ieceļ Šakotu

Andrejs Siliņš

"Crvena Zvezda" par galveno treneri ieceļ Šakotu
Dragans Šakota. Foto: kkcrvenazvezda.rs

ULEB Eirolīgā spēlējošais serbu klubs Belgradas "Crvena Zvezda" galvenā trenera amatā iecēlis serbu speciālistu Draganu Šakotu, kurš savulaik jau strādājis klubā, bet lielākos panākumus sasniedzis ar grieķu klubiem.

"Zvezda" sezonu sāka Milana Tomiča vadībā, taču pēc neizteiksmīgā sākuma Adrijas līgā atkāpās no amata jau oktobra otrajā pusē. Mēnesi par pagaidu treneri strādāja Andrija Gavrilovičs, tomēr viņa vadībā komandas sniegums nekļuva acīmredzami labāks, un klubs turpināja lūkoties pēc cita pilna laika galvenā trenera.

Tas atrasts Dragana Šakotas personā - serbu speciālistam, kuram ir arī Grieķijas pilsonība (starp citu, tāpat kā Tomičam), pēdējais ieraksts CV ir darbs Atēnu AEK. Ar Grieķijas pazīstamo klubu Šakota 2018. gada pavasarī kļuva par FIBA Čempionu līgas uzvarētāju. 2002. gadā, vadot AEK, Šakota izcīnīja Grieķijas čempiontitulu, bet 1991. gadā pie Saloniku PAOK stūres triumfēja Saprotas kausā.

Šakota pārsvarā vadījis Grieķijas klubus, bet starp dažām serbu komandām, ko izdevies vadīt, jau ir "Crvena Zvezda". No 2005. līdz 2007. gadam Šakotas vadībā komanda izcīnīja 63 uzvaras 102 spēlēs un izcīnīja Serbijas kausu. Tāpat Šakota savulaik vadījis Serbijas un Melnkalnes izlasi, kā arī klubus Horvātijā, Itālijā un Turcijā.

"Crvena Zvezda" šobrīd ir netipiski zemā pozīcijā Adrijas līgā - četras uzvaras septiņās spēlēs ļauj ieņemt vien sesto pozīciju, par uzvaru atpaliekot no principiālākās konkurentes "Partizan", ko šosezon pārstāv Žanis Peiners. Lai tiktu Adrijas līgas "play-off", regulārajā turnīrā jāiekļūst četriniekā. Lai arī nākamgad spēlētu Eirolīgā, derēs tikai Adrijas līgas tituls.

Atgriešanās sezona Eirolīgā sākta ar trim uzvarām desmit spēlēt, kas šobrīd dod 15. pozīciju 18 komandu konkurencē. Nesen franču mediji publicēja visu Eirolīgas klubu budžetu apkopojumu, Belgradas vienībai atvēlot pēdējo vietu - vienīgais klubs, kam budžets ir mazāk nekā desmit miljoni eiro (8,3).

Iepazīstinot ar Šakotu, kluba vadība arī izskaidroja situāciju ar Džeimsu Gistu. Amerikāņu spēka uzbrucējs pēdējās pāris nedēļas nav piedalījies spēlēs. "Gists palika Belgradā [[kad pārējā komanda devās izbraukumā] un tur pavadīja visu nedēļu, trenējoties individuāli," pastāstīja kluba prezidents Nebosja Čovičs. "Pret viņu tika pieņemti disciplināri lēmumi par kavēšanos uz lidmašīnu pirms spēles pret "Efes". Viņam bija jāsniedz paskaidrojums, kas netika izdarīts. Viņš saņēmis brīdinājumu, un šī lieta ir izbeigta."

33 gadus vecais Gists aizvadītajā vasarā pēc septiņām sezonām Atēnu "Panathinaikos" neturpināja sadarbību ar Grieķijas superklubu, bet atrada darbu Serbijā. Šosezon astoņās Eirolīgas spēlēs Gists vidēji 21 minūtē guvis 9,3 punktus, izcīnījis 5,3 atlēkušās bumbas un atdevis 1,4 rezultatīvas piespēles.