Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Timmas un Bertāna misija - pirmā "Khimki" uzvara pret "Bayern", Šmits viesos Belgradā

Andrejs Siliņš

Timmas un Bertāna misija - pirmā "Khimki" uzvara pret "Bayern", Šmits viesos Belgradā
Jānis Timma un Dairis Bertāns. Foto: Arthur Stabulnieks

Šovakar ULEB Eirolīgā norisināsies 3. kārtas pirmās spēles. Jāņa Timmas un Daira Bertāna Maskavas apgabala “Khimki” viesosies pie turnīŗa tabulas kaimiņienes Minhenes “Bayern”, bet Rolanda Šmita pārstāvētā tabulas līdere “Barcelona” izbraukumā Belgradā centīsies sagādāt trešo zaudējumu “Crvena Zvezda”.

Ielūkojoties Eirolīgas tabulā pēc trim kārtām, paveras neierasts skats - varenā “Fenerbahce” ir trešā… no beigām! Arī “Olympiacos” un “Panathinaikos”, kā arī vēl dažas citas šobrīd zem svītras esošās komandas esam ieraduši redzēt tabulas augšgalā. Protams, ir tikai sezonas sākums, daudz kas vēl var mainīties un, visticamāk, arī mainīsies. Pavisam droši bez lielām tabulas svārstībām ar dzīvi būtu apmierinātas visas šosezon latviešu pārstāvētās komandas. Rolanda Šmita pārstāvētā “Barcelona” ar trim uzvarām ieņem līderpozīciju, seko Jāņa Strēlnieka CSKA, ceturtā pagaidām ir Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētā Maskavas apgabala “Khimki” (2-1), bet Riharda Lomaža ASVEL atgriešanās sezonu sākusi ar diviem panākumiem trijos mačos un astoto vietu pēc trim spēļu kārtām.

Šovakar laukumā dosies divas latviešu pārstāvētās komandas. Himku vienība ciemosies Minhenē, kur samērīs spēkus pret citu sezonu teicami sākušu komandu “Bayern” (2-1, 3. vieta). Pēc uzvarām pār “Maccabi” un “Baskonia” Rima Kurtinaiša vienība pagājušajā nedēļā piedzīvoja pirmo zaudējumu, Krievijas lielajā derbijā atzīstot CSKA pārākumu (86:99). Dažas dienas vēlāk Krievijas čempionāta mačā izdevās apspēlēt Nursultanu, atgriežoties uz panākumu takas. “Khimki” arvien jāspēlē bez vairākiem savainotajiem, tostarp diviem saspēles vadītājiem Krisa Kreimera un Stefana Joviča.

Viņu prombūtnē pirmā saspēles vadītāja pienākumi uzticēti vietējam kadram Slavam Zaicevam, tiesa, bieži spēļu gaitā pirmā numura pienākumus uzņemas arī otrie numuri, tostarp Dairis Bertāns. Rūjienietim tas nav nekas jauns - tieši Kurtinaitis savulaik VEF rindās Dairi regulāri iespēlēja arī kā saspēles vadītāju pietiekami augstā līmenī un, lai arī iepriekšējās sezonās Milānā un Stambulā šādi pienākumi nebija viņa uzdevumu sarakstā, Himkos Bertāns tās neilgās minūtes, kad tie viņam tiek uzticēti, tiek galā labi. Pret CSKA latviešu aizsargs guva 11 punktus un atdeva trīs rezultatīvas piespēles, pret “Astana” desmit punkti un trīs piespēles.

Jānim Timmam ir liela trenera uzticība un, atšķirībā no iepriekšējām sezonām Eirolīgā pie citiem treneriem, Kurtinaitis nerauj Timmu malā pēc pirmās neveiksmīgās epizodes. Jānis šādu uzticību lieliski attaisno, trijās spēlēs Eirolīgā gūstot 15,7 punktus, realizējot 42,3% trīspunktnieku, izcīnot 4,0 bumbas, atdodot 2,0 piespēles un pārtverot 2,3 bumbas (otrais labākais rādītājs Eirolīgā).

Minhenei uzvarās pār “Olimpia” un ASVEL, kā arī zaudējumā CSKA ar punktu gūšanu visstabilāk sekmējies bosnietim Nihadam Džedovičam, kurš vidēji sametis 14 punktus un trāpījis pusi no izmestajiem tālmetieniem. Teicami sezonu iesācis vāciešu aizsargs Maodo Lo (13,3 punkti, iemesti septiņi no desmit trīspunktniekiem). Kā ierasts, produktīvs ir arī Serbijas izlases uzbrucējs Vladimirs Lučičs (12 punkti, 4,0 bumbas), kura tiešais sedzējs šovakar, visticamāk, būs tieši Timma.

Tieši “Bayern” parādītais sniegums lika “Khimki” šovasar parakstīt līgumu ar amerikāņu centru Devinu Bukeru, kurš Minheni pameta pēc trīs tur pavadītiem gadiem. Tāpat šovasar no Bavārijas uz Himkiem pārcēlās Jovičs, kurš kopā ar Bukeru izcīnīja divus Bundeslīgas čempiontitulus. Bukeru minhenieši aizstāja ar ievērojamu papildinājumu - pirmo reizi ārpus NBA sezonu aizvada amerikāņu centrs Gregs Monro. Viņa sniegums līdzšinējos mačos bijis produktīvs - 10,3 punkti, 8,7 bumbas, 3,7 piespēles, 1,3 bloķēti metieni. “Spēlēju pret viņu NBA. Viņš ir meistarīgs lielais spēlētājs, kurš var nospēlēt ar muguru pret grozu, var bloķēt metienus. Man jāparāda labākais sniegums, lai palīdzētu komandai viņu apturēt,” Monro nozīmi “Bayern” komandā uzsvēra Himku spēka uzbrucējs Džeremijs Evanss.

Tikmēr Kurtinaitis uzsvēra Minhenes komandas labo aizsardzību un trenera Dejana Radoņiča izveidoto spēles disciplīnu. “Sastāvs ir pamainījies, bet treneris palicis tas pats un viņu stils mums ir skaidrs,” norādīja lietuviešu speciālists. “Vēl nekad neesam pieveikuši “Bayern” un vēlamies to mainīt. Mums aizvien ir problēma pirmā numura pozīcijā, bet no spēles uz spēli arvien labāk sevi parāda Sergejs Karasjovs.” Visās četrās līdzšinējās tikšanās reizēs Eirolīgā “Bayern” svinējusi panākumus - divreiz pagājušajā sezonā un divreiz 2015./2016. gada sezonā.

Viens no spēles tiesnešiem būs Latvijas tiesnesis Ingus Baumanis.

Cits Latvijas tiesnesis Oļegs Latiševs šovakar strādās Belgradā, kur “Crvena Zvezda” pulksten 22:00 uzņems Rolanda Šmita pārstāvēto līervienību “Barcelona”. Mājiniekiem tā būs pirmā spēle pēc trenera Milana Tomiča atlaišanas. “Zvezda” sākusi Eirolīgas sezonu ar zaudējumiem “Panathinaikos” un “Maccabi”, bet uzveikusi “Fenerbahce”. Tiesa, ne jau sniegums Eirolīgā lika kluba vadībai izšķirties par šādu soli - Adrijas līgā uzvarai sezonas pirmajā mačā pār “Primorska” sekojuši divu zaudējumi (pret “Budučnost” un “Krka”). Kluba vadība šonedēļ arī atskaitījās par finansēm, atklājot, ka šosezon rēķinās ar 8,3 miljoniem eiro, no kā 60% tiekot izmantoti atalgojumu nosegšanā spēlētājiem un treneriem. Šodien “Zvezda” pretī stāsies, visticamāk, lielākā naudas tērētāja šosezon “Barcelona” (budžets 41,4 miljoni eiro).

“Barsa” sākusi ar trim pārliecinošām uzvarām pār “Anadolu Efes”, “Zenit” un “Alba”, bet Spānijā jau piedzīvojusi vienu zaudējumu piecos mačos (pret “Andorra”). Izcili sezonu sācis vasaras skaļākais darījuma autors Eiropas basketbolā - Nikola Mirotičs. Melnkalnietis Eirolīgā vidēji guvis 19,7 punktus, realizējis 42,9% trīspunktnieku, izcīnījis 5,7 bumbas, pārtvēris 1,3 bumbas, bloķējis 1,0 metienu un izprovocējis 3,3 piezīmes. Spānijas čempionātā cipari vēl iespaidīgāki - 23,8 punkti, 48% trīspunktnieku, 6,4 bumbas, 1,8 piespēles, 7,2 izprovocētas piezīmes un +29,6 efektivitātes indeksa punkti.

Šmits laukumā devies divās spēlēs, pret “Zenit” nospēlējot 75 sekundes, bet pret “Alba” nepilnas piecas minūtes. Savas nelielās iespējas Rolands izmantojis ar uzviju, realizējot visus metienus no spēles - Pēterburgā trīs punkti, pret “Alba” astoņi. ACB līgā Šmits arī piedalījies divās spēlēs - pret “Baskonia” seši punkti sešās minūtēs, pret “Gran Canaria” divas minūtes un abi metieni secen grozam.

Vēsturiski Eirolīgā abas komandas tikušās sešas reizes un tikai vienā gadījumā uzvaru neizcīnīja mājinieki - 2015. gada martā “Barsa” triumfēja Belgradā. Visās pārējās cīņās pie panākumiem tikusi komanda, kas uzņēmusi pretiniekus savā laukumā.

ULEB Eirolīga, 4. kārta

DatumsLaiksSpēle
24.10.20:00Zenit - Panathinaikos
20:15Anadolu Efes - Real
21:05Maccabi - Valencia
21:30Bayern - Khimki
22:00Crvena Zvezda - Barcelona
25.10.20:00Žalgiris - ASVEL
21:00Alba - CSKA
21:45Olimpia - Fenerbahce
22:00Baskonia - Olympiacos

Kopvērtējums

VKomandaUZ+/-
1.Barcelona30+53
2.CSKA30+49
3.Bayern21+44
4.Khimki21-4
5.Anadolu Efes21-5
6.Real21-8
7.Olimpia21-9
8.ASVEL21-21
9.Crvena Zvezda12+7
10.Olympiacos12+7
11.Panathinaikos12+3
12.Baskonia12+2
13.Alba12+1
14.Žalgiris12-3
15.Maccabi12-7
16.Fenerbahce12-9
17.Zenit12-44
18.Valencia03-56