Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

"Efes" pieveic "Fenerbahce" un izcīna Turcijas titulu, Venēcija labākā Itālijā

"Efes" pieveic "Fenerbahce" un izcīna Turcijas titulu, Venēcija labākā Itālijā
Šeins Larkins un Turcijas čempionu kauss. Foto: imago / Scanpix

Noslēgušies vietējie čempionāti virknē Eiropas vadošo vietējo basketbola līgu. Turcijas superlīgas finālā divu Stambulas superklubu derbijā "Anadolu Efes" septītajā spēlē ar 89:74 apspēlēja "Fenerbahce", bet Itālijas A sērijā Venēcijas "Umana Reyer" septītajā spēlē ar 87:61 pieveica Sasaeri "Dinamo".

"Efes" bija labākā Turcijas komanda regulārajā sezonā (bilance 25-3), bet "Fenerbahce" bija otrā (24-4). Pa ceļam uz finālu "Efes" ceturtdaļfinālā pieveica "Banvit" (sērijā 2-0) un pusfinālā tika galā ar "Galatasaray" (3-0), bet "Fenerbahce" apspēlēja "Turk Telekom" (2-1) un "Tofas" (3-0).

Finālsērija sākās ar "Fenerbahce" uzvaru viesos, bet "Efes" atbildēja ar panākumu pagarinājumā. 13. jūnija vakarā "Efes" pirmo reizi pārņēma vadību sērijā, bet divas dienas vēlāk "Fenerbahce" izlīdzināja (2-2). Uzvara piektajā mačā ļāva "Efes" nonāk viena panākuma attālumā no čempiontitula, tomēr līdz tam bija jāpagaida ilgāk - nākamajā mačā "Fenerbahce" savā arēnā revanšējās.

Septītajā divu šī gada Eirolīgas "Final Four" dalībnieču duelī Šeins Larkins guva 38 punktus, un "Fenerbahce" nespēja izrādīt pretestīvbu Ergina Atamana vadītajai komandai - "Efes" svinēja uzvaru ar 89:74, izcīnot pirmo Turcijas čempiontitulu kopš 2009. gada. Kopumā "Efes" vienībai šis ir 14. Turcijas čempiontituls. Larkins tika nosaukts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

Šī "Efes" bija laba sezona - izdevās tikt Eirolīgas finālā (pusfinālā pieveikta tieši "Fenerbahce"), kur gan zaudēts Maskavas CSKA, kā arī Turcijas kausā spēlēts finālā, kur gan atzīts "Fenerbahce" pārākums.

Itālijas A sērijā līdz finālam tika regulārās sezonas trešā un ceturtā spēcīgākā komanda - attiecīgi Venēcija (20-10) un Sasari (18-12). Pirmie spēlēja arī Čempionu līgā, kur izkrita pirmajā "play-off" kārtā, bet Sasari izcīnīja FIBA Eiropas kausu (Itālijai šogad divi Eiropas kausi, jo Čempionu līgā triumfēja Boloņas "Virtus"). Pa ceļam uz fināli "Umana Reyer" pieveica pagājuša gada finālisti Trento (3-2) un regulārās sezonas vicelīderi Kremonu (3-2), bet Sasari pēc "Brindisi" pieveikšanas (3-0) tika gala arī ar galveno favorīti, valsts bagātāko un ambiciozāko klubu Milānas "Olimpia" (3-0).

Finālsēriju Venēcija sāka ar Sasari nezaudēto spēļu sērijas pārtraukšanu (22 nezaudētas spēles pēc kārtas - 21 uzvara, viens neizšķirts FIBA Eiropas kausa mačā), bet otrajā spēlē Venēcijā "Dinamo" revanšējās. Sērijai turpinoties ar diviem mačiem valsts dienvidos, komandas vēlreiz apmainījās uzvarām (2-2). Turpinājumā nostrādāja regulārajā turnīrā izcīnītās sava laukuma priekšrocības - katra no komandām svinēja panākumus majās, līdz ar to Venēcija kļuva par Itālijas čempioni.

Septītās spēles rezultāts 87:61, amerikāņu snaiperis Maiks Bramoss uzvaru kaldināja ar 22 punktiem, bet par finālsērijass MVP tika atzīts Ostins Dejs, kurš 2014. gadā ar Sanantonio "Spurs" kļuva par NBA čempionu. Pagājušogad Dejs palīdzēja Venēcijai izcīnīt FIBA Eiropas kausa čempiontitulu, bet šogad bijusī Kristapa Janičenoka komanda izcīnīja savu otro Itālijas čempiontitulu, turklāt pēdējo trīs gadu laikā.

Eiropas valstu čempioni basketbolā 2019

ValstsČempioneFinālisteFinālsērija
SpānijaReal MadridBarcelona3-1
KrievijaCSKAKhimki3-0
ItālijaUmana ReyerDinamo Sassari4-3
Vācija
TurcijaAnadolu EfesFenerbahce4-3
Francija
LietuvaŽalgirisRytas3-0
GrieķijaPanathinaikosPromitheas3-0
IzraēlaMaccabi Tel AvivMaccabi Rishon89:75*
BeļģijaOostendeAntwerp Giants3-1
PolijaAnwilPolski Cukier4-3
RumānijaOradea Sibiu3-1
ČehijaCEZ NymburkArmex Decín3-0
NīderlandeLandstedeDonar4-2
UkrainaKhimikKyiv-Basket3-0

* - čempiontituls tiek izspēlēts "Final Fpour" turnīrā.


Džordans Loids un Niks Kalatess. Foto: EPA/Scanpix
1

"Fenerbahce" uzvar pagarinājumā, arī "Olympiacos" pārāka viesos

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu sērijas ar uzvarām sākušas Stambulas "Fenerbahce" un Pirejas "Olympiacos", abām virsroku ņemot izbraukuma spēlēs.
Kemnicas "Niners" basketbolisti ar Eiropas kausu. Foto: Ernesto Uhlmann/Niners Chemnitz

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.
Huančo Ernangomess. Foto: Ipa/Sipa/Scanpix
7

"Panathinaikos" izgāž spēles izskaņu pret "Maccabi", "Real" - bez uztraukuma

ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīrs sācies ar Atēnu "Panathinaikos" izgāšanos savā laukumā pret Telavivas "Maccabi". Kristiska Kostasa Slukasa kļūda noslēdzošajās sekundēs maksāja grieķu klubam zaudējumu ar 87:91. Spānijas komandu spēlē intrigas bija daudz mazāk.