Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Deivīss pošas uz Madridi,"Barcelona" un "Efes" ar miljoniem cīnās par Higinsu

Andrejs Siliņš

Deivīss pošas uz Madridi,"Barcelona" un "Efes" ar miljoniem cīnās par Higinsu
Brendons Deivīss. Foto: zalgiris.lt

Pēc nesen noslēgušās ULEB Eirolīgas sezonas Eiropas prestižākā klubu turnīra komandas aktivizējas nākamās sezonas komplektācijas jautājumos. Lai gan cīņas vietējos čempionātos vēl turpinās, klubi jau vienojas ar spēlētājiem par līgumiem nākamajai sezonai.

Pirms pāris dienām "Žalgiris" pavēstīja par austrāliešu centra Džoka Landeila nolīgšanu - Belgradas "Partizan" savu pirmo pieredzi profesionālajā sportā guvušais basketbolists, visticamāk, aizstās Brendonu Deivīsu. Amerikānis Kauņā pavadījis divas sezonas un šosezon bija viens no labākajiem centriem Eirolīgā.

"Žalgira" sporta direktors Roberts Javtoks lkl.lt nelolo cerības par to, ka klubam izdosies noturēt Deivīsu: "Iespēja viņu paturēt sastāvā ir minimāla, ja vien neierodas kāds, kurš būtu gatavs trīskāršot "Žalgira" budžetu. Esam priecīgi, ka pie mums kāds spēlētājs pacēlis savu cenu par četrām piecām reizēm. Tas nozīmē, ka darām kaut ko pareizi."

Tiek pieņemts, ka Deivīss jau vienojies par līgumu ar Madrides "Real", kur savukārt aizstās meksikāņu centru Gustavo Ajonu. 34 gadus vecais Ajons pavadījis "Real" piecas sezonas, palīdzot izcīnīt divus Eirolīgas čempiontitulus, taču vasarā viņam beigsies līgums ar klubu. Madride nolēmusi Ajona vietā komandā iespēlēt sešus gadus jaunāko un "Žalgirī" ļoti produktīvi spēlējušo Deivīsu.

Pats Deivīss gan noliedz, ka jau būtu parakstījis līgumu ar Madrides superklubu, un uzsver, ka šobrīd koncentrējas tam, lai palīdzētu "Žalgirim" izcīnīt kārtējo Lietuvas čempiontitulu.

Tikmēr otrs Spānijas superklubs "Barcelona" noskatījis dārgu papildinājumu ārējā līnijā - Barselona vēlas parakstīt līgumu ar amerikāņu uzbrūkošo aizsargu Koriju Higinsu, kurš nule kā izcīnīja Eirolīgas čempiontitulu ar Maskavas CSKA. 29 gadus vecais basketbolists Maskavā pavadījis četras sezonas, izcīnot divus Eirolīgas titulus, un šosezon aizvadīja individuāli labāko sezonu karjerā Eiropas prestižākajā klubu turnīrā. Higinss vidēji mačā 25 minūtēs guva 14,9 punktus, izcīnīja 2,2 atlēkušās bumbas un atdeva 1,8 rezultatīvas piespēles.

Lai gan spāņu medijs as.com jau vēstīja, ka vienošanās starp Higinsu un "Barcelona" panākta, grieķu medijs sdna.gr to noliedza, uzsverot, ka cīņā par Higinsu iesaistījies vēl viens liels spēlētājs. Skaidrs, ka arī CSKA piedāvās Higinsam jaunu līgumu, bet nav skaidrs, vai tas spēs spēkoties ar Eirolīgas vicečempiones Stambulas "Anadolu Efes" piedāvājumu, kas esot - trīs gadi par sešiem miljoniem dolāru. CSKA, kam vēl priekšā cīņa par VTB līgas titulu, šovasar jānoslēdz jauns līgums arī ar Vilu Klaibernu - uzbrucējs, kurš tika atzīts par Eirolīgas "Final Four" vērtīgāko spēlētāju, noteikti pacēlis savu cenu. bebasket.fr vēstī, ka abas puses jau vienojušās par līguma nosacījumiem.

Atgriežoties pie "Žalgira", Javtoks paudis pārliecību, ka komandu arī nākamajā sezonā turpinās vadīt Šarūns Jasikēvičs. "Pagājušogad viņa palikšana mums radīja lielākas galvassāpes. Protams, ja viņš saņems piedāvājumu no NBA, būsim ļoti priecīgi par viņu. Mums tas radītu problēmu, bet tāpat apzināmies, ka Šaras pie mums nebūs mūžīgi, tāpēc mums jābūt tam gataviem."

Tāpat "Žalgira" starpsezonas mērķos ietilpst vietējo talantu atgriešana komandā - Javtoks vēlas Kauņas krāsās nākamsezon atkal redzēt gan Luku Lekaviču, gan Mindaugu Kuzminsku. 25 gadus vecais saspēles vadītājs Lekavičs pēdējās divas sezonas pavada Atēnu "Panathinaikos", taču viņa loma un iespējas spēlēt ir ierobežotas, un šovasar Lekavičus pats varētu būt ieinteresēts atgriezties "Žalgirī".

Tikmēr situācija ar 29 gadus veco Kuzminsku ir sarežģītāka, raugoties no finansiālā aspekta - lai arī pats spēlētājs droši vien nebūtu pret atgriešanos "Žalgirī", viņa cena Kauņas klubam varētu būt pārāk augsta. Kuzminsks "Žalgirī" spēlēja no 2010. līdz 2013. gadam, pēc tam pavadīja trīs sezonas Malagas "Unicaja", bet 2016. gada vasarā parakstīja līgumu ar Ņujorkas "Knicks".

Otrās NBA sezonas ievadā Kuzminsks tika atbrīvots, vairākus mēnešus uzbrucējs nespēlēja, līdz pagājušā gada janvārī parakstīja līgumu ar tobrīd Daira Bertāna pārstāvēto Milānas "Olimpia". 206 centimetrus garais spēlētājs Milānā nespēlē daudz, taču dara to visai produktīvi.