Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Artūrs Štālbergs: "Mūsu spēks ir lielā pašatdeve un raksturs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Artūrs Štālbergs: "Mūsu spēks ir lielā pašatdeve un raksturs"
Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs
Foto: www.nn-basket.ru

"Manuprāt, spēlēs pret "Unics" un "Lokomotiv" parādījām, uz ko esam spējīgi. Tajā pašā laikā varam labāk spēlēt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Kā teica Ainars (Bagatskis), tās vienkārši bija spēles, uz kurām balstīsimies turpmāk – mums nav jāspēlē sliktāk par sasniegto līmeni," pirms Eirolīgas otrā apļa sākuma teica Ņižņijnovgorodas basketbola kluba galvenā trenera palīgs Artūrs Štālbergs.

Artūrs Štālbergs

“Katrai spēlei gatavojamies īpaši. Izdomājām pretlīdzekļus pret jebkuru uzbrukumu, vienalga, “Unics”, “Loko” vai “Astana”. Ļoti daudz nosaka spēlētāju noskaņošanās aizsardzībā. Domāju, jebkurš treneris paliktu apmierināts ar labo startu VTB Vienotajā līgā, taču nepieciešams, lai spēlētāju centība nemazinātos.

Zonas aizsardzība var mums palīdzēt jebkuras spēles jebkurā brīdī. Piemēram, ielaidām 3-4 grozus, uzlikām “zonu”, sajaucām pretinieka plānus. Vai, komanda zaudē ar 15-20 punktu starpību, pārejam uz “zonu”, samazinām starpību. Darījām tā pirms sezonas un pirmajā Eirolīgas spēlē pret “Sassari”. Toreiz gan tas nenostrādāja.

Spēlēs pret “Unics” uzsvaru likām uz cilvēks-cilvēks aizsardzību. Pret katru viņu aizsargu spēlējām savādāku pick-and-roll sadarbību: pret Džerelsu vienu, pret Zisi citu, pret citiem trešo. “Zona” bija mūsu slepenais ierocis, kurš mums ļoti palīdzēja.

Ja salīdzina spēles plānu pret “Unics” un “Loko”, taktika 90% gadījumu bija tā pati. Iespējams, nepārsteidzām Bazareviču un, viņa vārdiem runājot, “Lokomotiv” spēlētāji vienkārši netrāpīja savus metienus, taču pats no sevis nekas nenotiek. Basketbolā komanda nezaudē, ja to neapspēlē cita komanda.

Katrā spēlē aug mūsu spēlētāju pašatdeve. Sezonas sākumā mums radās lielas grūtības ar cilvēks-cilvēks aizsardzību, tagad kļūst labāk. Nevienā spēlē nenosargāsim savus grozus neieņemtus, vienmēr pretinieki atradīs iespējas gūt punktus, taču nav jānolaiž rokas. Pēdējās cīņās spēlējām ar milzīgu pašatdevi. Jā, bija kļūdas, taču spēlētāju pašatdeve tās kompensēja. Mūsu lielākais spēks ir pašatdevē un raksturā.

Uzskatu, ka Trejs Tompkinss vēl nav parādījis pusi savu spēju. NCAA un NBA izmantotā basketbola taktika ļoti atšķiras no Eiropā izmantotās. Trejs turpina pielāgoties. Atzīšos, sezonas sākumā mums šķita, ka viņam klāsies ļoti grūti. Treja pašatdeve un izpratne palielinās katrā treniņā, tādējādi viņa pāreja uz mūsu komandu ir attaisnojusies.

Mani pozitīvi pārsteidz visa komanda, lai gan klāt nākuši jauni spēlētāji un apgūstam jaunas sistēmas. Neraugoties uz to, visi spēlētaji ir gatavi palīdzēt partneriem, aizsardzībā kustēties kā viens vesels, pateikt priekšā. Pieredze liecina, ka parasti tam nepieciešams vairāk laika.

Uzskatu, ka mums ir ļoti plašs uzbrukuma arsenāls. Mums ir spēlētāji, kuri var spēlēt zem groza. Spēlētāji, kuri var iet caurgājienos. Spēlētāji, kuri teicami uzbrūk no distances. Katrā spēlē spējam gūt daudz punktu. Nav bijusi neviena spēle, kurā mums nav ļauts skatīties uz grozu. Pat pret “Žalgiri” un “Real” spējām gūt punktus.

Otrajā spēlē Kazaņā “Unics” pick-and-roll sadarbībās ļoti cieši sedza Teiloru Ročestiju, piespiežot viņu atbrīvoties no bumbas, taču paši redzējāt, ko viņš spēja izdarīt. Jāsaprot, ka Teilors ir lielisks spēlētājs, kurš spēlē ļoti rezultatīvi, taču spēj nospēlēt komandas interesēs. Vienlaikus viņa rezultativitāte ir komandas pūliņu nopelns. Nav vērts teikt, ka Ročestijs ir visa komanda. Levans Pacacija mums var noderēt kā enerģijas spēlētājs no soliņa. Spēlē pret “Loko” viņš ļoti agresīvi cīnījās par atlēkušajām bumbām un kārtīgi strādāja aizsardzībā.

Sasāri komanda pamainījusi sadarbības, taču spēles stils nav mainījies. Pagājušajā nedēļā “Žalgiris” pret viņiem pieļāva 31 kļūdu, taču līdz pēdējām piecām minūtēm turpināja cīņu par uzvaru. Minētās kļūdas bija “Dinamo” agresīvās aizsardzības sekas. Mūsu spēlē viņi tikpat agresīvi izdarīja spiedienu pret Dimu Hvostovu, izprovocējot vairākas kļūdas. Itālieši ļoti cieši spēlē pick-and-roll, visās pozīcijās traucē saņemt bumbu un ļoti ātri skrien pretuzbrukumos pēc pārķertām bumbām. Un vēl, pēdējā Itālijas čempionāta spēlē viņi izmeta 40 tālmetienus, mums jābūt tam gataviem. Šķiet, ka esam labā formā.

Pārāk labi nemēdz būt. Līdzjutējs atnāk uz spēli un redz 40 minūtes basketbola. Taču reti kurš redz, kā divreiz dienā strādājam treniņos. Puiši strādā ar maksimālu atdevi gan nodarbībās, gan spēlēs. Šajā ziņā viss ir loģiski. Mūs tas nepārsteidz.”

Izmantotie resursi:
Артурс Шталбергс: "В желании выкладываться и...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja