Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eirolīgas sezonas kulminācija: "Fenerbahce" pret "Olympiacos"

Rolands Eliņš

Eirolīgas sezonas kulminācija: "Fenerbahce" pret "Olympiacos"
Žeļko Obradovičs noskaņo komandu pusfinālspēlē pret CSKA
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar 21:00 Stambulā ar finālspēli tiks pielikts punkts ULEB Eirolīgas sezonai. Pirmoreiz turnīra vēsturē finālā sacentīsies Turcijas un Grieķijas komandas – mājiniece „Fenerbahce” metīsies cīņā ar „Olympiacos”.

„Fenerbahce” savā pusfināla spēlē praktiski visu laiku bija vadībā pret Madrides „Real” un ar Ekpes Judo lieliskā snieguma palīdzību uzvarēja 84:75. Judo guva 18 punktus un nebija tālu arī no „triple-double” (12 atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles). Savukārt „Olympiacos” ar Vasili Spanuli priekšgalā jau atkal dzēsa Maskavas CSKA cerības un gāza maskaviešus no Eirolīgas uzvarētāju troņa.

„Olympiacos” par Eirolīgas čempioni kļuvusi trīsreiz, kamēr „Fenerbahce” to vēl nav paveikusi ne reizi. Ļoti tuvu Turcijas komanda gan tam bija pagājušajā pavasarī, kad tikai pagarinājumā piekāpās CSKA. Savukārt „Olympiacos” iepriekš finālā spēlēja 2015. gadā, kad zaudēja „Real”.

Regulārajā sezonā abu komandu savstarpējās spēlēs uzvaru abas reizes svinēja mājinieki, un tā šovakar būs „Fenerbahce” priekšrocība. Paredzams ļoti azartsks un kaislīgs mačs, kurā viens no trim spēles tiesnešiem būs Oļegs Latiševs.

Mačos pret „Olympiacos” šosezon gan visai pieticīgi klājies pusfināla varonim Judo. Vidēji spēlē viņš Eirolīgā šosezon izcēlies ar 12.2 punktiem un 7.7 atlēkušajām bumbām, bet spēlēs pret „Olympiacos” guva trīs un sešus punktus. Nevar gan teikt, ka pret šodienas konkurentiem lieliski būtu klājies Pireju komandas līderim Spanulim – viņš šosezon piedalījās vienā mačā pret „Fenerbahce” un toreiz trāpīja tikai vienu metienu no spēles. Septiņi toreiz gūtie punkti ir Spanuļa otrs sliktākais rādītājs šosezon Eirolīgā.

„Olympiacos” vienreiz jau izbaudījusi triumfu Stambulā – finālspēle šeit notika arī 2012. gadā, kad „Olympiacos” pēdējā ceturtdaļā atspēlēja 13 punktu deficītu un pēdējā sekundē izrāva uzvaru ar Georga Printeža izšķirošā metiena palīdzību. Printezis joprojām ir grieķu komandas sastāvā un pusfinālā pret CSKA guva 14 punktus.

Finālspēlei papildu asumu piešķirs tas, ka „Fenerbahce” līdz Eirolīgas virsotnei cenšas aizvest galvenais treneris Žeļko Obradovičs, kurš ar „Olympiacos” vienību nav jāiepazīstina. Astoņkārtējais Eirolīgas čempions Obradovičs 13 gadus bija „Oly” niknākās konkurentes „Panathinaikos” galvenais treneris, taču pirms šodienas spēles publiski aicinājis „Fenerbahce” līdzjutējus ar cieņu izturēties pret pretinieku komandu un faniem: „Vēlos īpaši vērsties pie mūsu komandas līdzjutējiem, lai tie cienītu savus pretiniekus gan basketbola arēnā, gan pilsētas ielās. Piedāvāju parādīt, kas tieši ir Turcijas viesmīlība.”

Jāatgādina, ka vēl pirms pusfināliem „Olympiacos” un „Fenerbahce” fani paspēja iesaistīties konfliktā Stambulas ielās, kā rezultātā viens grieķu kluba līdzjutējs tika sadurts, bet vēl trīs ievainoti.

Šodien 18:00 sāksies arī bronzas spēle starp grandiem „Real” un CSKA, taču šī spēle tiek sagaidīta ar pieticīgām gaidām. „Neredzu nekādu jēgu šādai spēlei,” savu viedokli piedāvājis CSKA spēlētājs Ārons Džeksons. „Mēs visi cīnījāmies par titulu, bet otrā vieta vairs neko nenozīmē. Visas četru fināla komandas smagi strādāja, lai piedalīties finālspēlē. Ja reiz tur netiec, tas nozīmē, ka esi zaudējis. Bronzas mačs būtu jāizdzēš no turnīra formāta. Ja vajag kādu spēli, pirms fināla var sarīkot abu finālistu junioru komandu maču.”

ULEB Eirolīgas pēdējo piecu gadu "Final Four"

GadsČempioneFinālisteTrešā vietaCeturtā vieta
2016.g. BerlīnēCSKAFenerbahceLokomotiv-KubanBaskonia
2015.g. MadridēReal MadridOlympiacosCSKAFenerbahce Ulker
2014.g. MilānāMaccabiRealBarcelonaCSKA
2013.g. LondonāOlympiacosRealCSKABarcelona
2012.g. StambulāOlympiacosCSKABarcelonaPanathinaikos