Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Jaunups: "Komandā būs nopietnas pārmaiņas"

Jaunups: "Komandā būs nopietnas pārmaiņas"
Ramūna Butauta pozīcijas VEF paliek drošas, taču izmaiņas komandā gaidāmas
Foto: Vladislavs Proškins, f64

"Nekāda histēriska steiga nav, bet tas ir dienu jautājums. Pirmkārt, pārmaiņas skars komandas modeli, treneru jautājums šobrīd nav dienas kārtībā," par izmaiņām komandā pēc izkrišanas no ULEB Eiropas kausa jau pirmajā kārtā portālam Sportacentrs.com stāstīja Rīgas VEF kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Kā vērtējams komandas starts Eiropas kausā?
- Vājš. Saskārāmies ar jaunā sastāva iespēlēšanas problēmām, tāpat ar komplektācijas problēmām. Tam ir pāris objektīvi iemesli, tāpēc negribu par 100% apgalvot, ka tā ir trenera kļūda. Visi atceramies nestandarta situāciju ar Gani Lavalu, kas lielā mērā traucēja kvalitatīvam gatavošanās procesam. Tāpat situācija ar Kasparu Bērziņu noskaidrojās tikai pēc Eiropas čempionāta. Pirms Eiropas čempionāta gan es pats personīgi, gan treneris runāja ar Kasparu, un viņš radīja sajūtu, ka spēlēs. Atbraucot no čempionāta, Kaspars Bērziņš pieņēma vien Kasparam Bērziņam saprotamu lēmumu. Tās ir nianses. Lielos vilcienos - starts vājš, komplektācijā pieļautas kļūdas un Ziemassvētku laikā esam uz pārdomu nots.

Tādas situācijas ir bijušas. Piemēram, pirms trim gadiem ar treneri Rimu Kurtinaiti. Dažs labs basketbola apskatnieks, kas toreiz masu medijos bļāva ka Kurtinaitis jānomaina, tagad apgalvo, ka tieši Kurtinaitis ielicis pamatu pagājušā un aizpagājušā gada VEF sasniegumiem. Tā situācija bija līdzīga pēc pazīmēm, bet tad atradāmies līmeni zemāk savā attīstības pakāpē. Izdarīsim pareizos secinājumus, komandā būs nopietnas pārmaiņas un veidosim nākotnes, nākamo 2-3 gadu, VEF komandas modeli. Tas gan nenozīmē, ka kapitulējam ar saviem šīs sezonas mērķiem - iekļūšana VTB izslēgšanas spēlēs un Latvijas čempiona titula izcīnīšana ir un paliek uzdevums.

Butauts pēc pēdējās spēles teica, ka par pārmaiņām tiks lemts kopā ar kluba vadību. Ko šīs pārmaiņas skars?
- Šobrīd notiek process, ko treneris iezīmēja. Treneri apspriežas, izsaka piedāvājumus, kluba vadība formulē savu redzējumu. Mums ir izdevība nepieņemt sasteigtus lēmumus, jo VTB čempionātā ir pauze. Nekāda histēriska steiga nav, bet tas ir dienu jautājums. Pirmkārt, pārmaiņas skars komandas modeli, treneru jautājums šobrīd nav dienas kārtībā.

Kluba stratēģiju?
- Nē, nekādā gadījumā, stratēģiski paliek tas pats, kas allaž bijis. Vienmēr esam gribējuši piesaistīt pēc iespējas labākos Latvijas spēlētājus. Daļēji tas ir izdevies, daļēji nav, jo neesam tas klubs, kas var Jānim Blūmam samaksāt tādu summu, kādu viņš grib. Tā tas ir un būs. Nebūs tā, ka VEF pēkšņi būs divreiz vairāk naudas. Tāda problēma vienmēr paliks. Centīsimies ņemt latviešu pieejamos spēlētājus un trāpīt ar leģionāriem. Garantiju šajā darbā nav. Šogad komplektācija ir neatbilstoša un nevis atsevišķu konkrētu spēlētāju, bet kopējam komandas modelim. Nešaubīgi kaut kas pietrūkst, tas ir komandas motors. Jo individuālās meistarības spēlētājiem ir pietiekami augstas. Tāds ir profesionāls sports. Strādāsim tālāk, nekļūdās tikai tie, kas neko nedara. Savukārt skaļākie kritizētāji ar to nodarbojas vienmēr. Man ir laba atmiņa, es skaidri atceros, ko viņi teikuši pirms gada, diviem, pirms pāris mēnešiem. Piemēram, ka Dī Brauns ir labāks par Roulendu. Jāsaprot līdz galam, ko šobrīd mainām un darām. Jātiek skaidrībā par latviešu spēlētāju piesaistīšanu. Ziemassvētku laiks atnāks ar pārsteigumu, VEF tas būs pozitīvs laiks attiecībā uz spēlētāju piesaisti. Ir mieles par sezonas pirmo daļu, bet, uz priekšu ejot, tādi brīži gadās.

Treneru pozīcijas šobrīd ir pilnīgi drošas?
- Jā. Mēs daudz runājam ar treneri, ievedīsim jauninājumus.

Kādus?
- Piemēram, atlases procesā un tamlīdzīgās niansēs. Kopumā šobrīd neapspriežam treneru nomaiņu. Neviens nav mūžīgs. Līdzīgi kā politikā, arī profesionālajā sportā ir tāda īpatnība, ka jebkurā dienā tevi var atbrīvot. Ar treneri Butautu un viņa redzējumu esam sasnieguši daudz. Šosezon ir pieļautas kļūdas, bet tas nenozīmē, ka nedosim iespēju tās labot. Attiecībā uz treneru jautājumu esam ļoti konservatīvi, neesam emocionāli. Klubu veido veiksmīgi uzņēmēji, kas zina - emocijās pieņemti lēmumi pārsvarā ir kļūdaini un muļķīgi. Ja treneris netiek galā ar situāciju, ja viņam nav padoma un priekšlikumu vai, ja acīmredzami būs pierādījies, ka trenera redzējums nestrādā, tad ir iespējama treneru nomaiņa. Pēc vienas kļūdas komplektācijā, pie tam specifiskos apstākļos, kad Lavals un Bērziņš...

Delininkaitis?
- Delininkaitis ir cits gadījums - trenerim Butautam viņš bija jāzina. Savukārt Lavals un Bērziņš iegāza komandu ar savu attieksmi un domu gājienu. Tajos apstākļos trenerim bija jāpieņem strauji lēmumi. Eirokauss un VTB līga sākās un nebija iespēju gaidīt. Varbūt pat šajos gadījumos pieņemtie lēmumi ir bijuši pareizi. Kopumā, protams, uzdevums Eiropas kausa nākamajā kārtā nav milzīgs izaicinājums, bet tas nav arī sīkums. Kā zinām, Bilbao, kas pagājušogad spēlēja finālā, šogad otrajā kārtā ielīda tikai caur adatas aci. Tomēr skaidrs, ka ar mūsu kluba ambīcijām, finansējumu un uzkrāto pieredzi tas ir pamatmērķis.

No spēlētājiem publiski izskanējuši Vecvagara un Strēlnieka vārdi. Kāda ir situācija ar šiem spēlētājiem?
- Esmu daudz runājis ar "Žalgira" vadību, un Vecvagars šobrīd nav pieejams. Tiklīdz būs, tā klubs apsolījis VEF par to informēt pirmo. Par Strēlnieku nešaubīgi esam noformulējuši savu interesi par ilgtermiņa sadarbību. Tiklīdz radīsies kaut mazākā iespēja, mēs to izmantosim. Šobrīd jāsaprot, ka situācijā, kad esam izstājušies no Eiropas kausa, piesaistīt tādu spēlētāju kā Jāni Strēlnieku, ir, maigi izsakoties, sarežģītāk. Cik zinu, interese no viņa puses arī būtu, taču ne nākamajā pusgadā.

Kā ar citiem latviešu spēlētājiem?
- Ir padomā un ātri būs zināms vismaz par vienu, varbūt diviem. Kamēr nav parakstīti līgumi, tikmēr negribētu nosaukt vārdus. Tas, protams, var ieviest izmaiņas arī leģionāru sastāvā.

Runa ir par gados jauniem latviešiem?
- Jaunas paaudzes, bet gatavi un ļoti labi zināmi spēlētāji. Būs arī pārsteigumi. Kluba vadībai tagad ir pusgads laika, lai sakoncentrētos uz noteiktu spēlētāju piesaistīšanu. Darīsim to ļoti laicīgi.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:33, pirms 10 gadiem
viss jau kautkad ļoti dzirdēts
, 2013-12-20 12:34, pirms 10 gadiem
tev galva ari vajag parmainas
, 2013-12-20 12:35, pirms 10 gadiem
Jaunup, liec butautam izmantot Andžeju un Bērziņu. Viņiem ir iekšā un vef būs jābūvē uz tiem 2 latviešiem. 17 gadīgs čalis bija gatavākasi spēlētājs sezonas svarīgākajā mačā. Tas vien liek aizodmāties par leģionāriem.
, 2013-12-20 12:35, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: zinot kuri no LV spēlētāji ir redes lokā, tad jāsaka, ka izmaiņas labas būs
ne sūda nezini
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:38, pirms 10 gadiem
Strēlnieks, Vecvagars, Peiners, Freimis... šos gribētos VEFā redzēt. Varbūt nākamsezon?
, 2013-12-20 12:39, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: vispār par diviem zinu, un teikšu, ka būtu ļoti labi papildinājumi...komanda uzreiz savādāk izskatītos
Tas viens varētu būt Kuksiks?
, 2013-12-20 12:39, pirms 10 gadiem
Tēti nix labāk paturēt, lai Andžejam ir labs pretspēlētājs, no šitā tēvoča var iemācīties daudz jaunais.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:45, pirms 10 gadiem
Butauts daudzajos Rīgā pavadītajos gados sevi ir pierādījiskā treneri, kurš negrib un neprot strādāt ar jaunajiem latviešu basketbolistiem.

tāpēc šajā situācijā es VEFā labprātāk citu treneri redzētu!
, 2013-12-20 12:46, pirms 10 gadiem
Laikam tiek gaidīts Biedriņš
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:48, pirms 10 gadiem
gggg rakstīja: Laikam tiek gaidīts Biedriņš
viņš ar Kasparu uz CSKA, Kaspars jau gaida viņu Rīgas naktsklubos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:49, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Var smieties, bet man šķiet, ka eiropā viņam labāk klātos
bez soda metiena viņam nekur neklāsies viegli.
, 2013-12-20 12:49, pirms 10 gadiem
Vajag paņemt KAS Kambala un VEF basītis atkal būs uz viļņa..
, 2013-12-20 12:52, pirms 10 gadiem
nu kuri tad bus tie jaunie un labi zinamie speletaji?

kuksiku grib dabut?
kas tad butu otrs kuru grib?
p.s. strelnieks butu idiots ja ietu uz vefu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 12:53, pirms 10 gadiem
man liekas drizak labi butu ja ventspils panemtu kasparu berzinju un kuksiku. tas butu interesantak un vertigak gan viniem gan ventpilij gan latvijas basketbolam kopuma.
, 2013-12-20 12:55, pirms 10 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Tēti nix labāk paturēt, lai Andžejam ir labs pretspēlētājs, no šitā tēvoča var iemācīties daudz jaunais.
Tēvocim ir 21 gads.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 13:00, pirms 10 gadiem
valdemaars rakstīja: nu kuri tad bus tie jaunie un labi zinamie speletaji?

kuksiku grib dabut?
kas tad butu otrs kuru grib?
p.s. strelnieks butu idiots ja ietu uz vefu.
Par situāciju ap Strēlnieku Jaunups izskaidroja ļoti labi. VEF labi apzinās, ka izkrītot no Eirokausiem Jāni būs krietni, krietni grūtāk dabūt
, 2013-12-20 13:01, pirms 10 gadiem
kuksiks uz ventspili, timma uz vefu un kaspars berzins pec fiba tiesas lemuma arpus lv
, 2013-12-20 13:03, pirms 10 gadiem
Kuksiks varētu būt viens variants. Varbūt vēl Jeromanovs?

Vēl variants varētu būt ka tiek paņemts kāds no LBL jaunajiem spēlētājiem (visticamākais, ka PG).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 13:04, pirms 10 gadiem
kurac rakstīja: kuksiks uz ventspili, timma uz vefu un kaspars berzins pec fiba tiesas lemuma arpus lv
Ja Timma ies prom no BKV, tad tikai pēc sezonas.
, 2013-12-20 13:09, pirms 10 gadiem
v4_karstgalvis rakstīja: Jeromanovs ahahahahaha
ja godīgi par šito es ar dzirdēju.
, 2013-12-20 13:09, pirms 10 gadiem
Kuksiks, Mejeris no mazajiem Jakovics(vai tomer turpinas Liepaja)?
Citus variantus te neredzu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-12-20 13:11, pirms 10 gadiem
v4_karstgalvis rakstīja: tad var norakstit ari LBL lol
Nu paga, kā 2. pg normāli. Lēts, ar pieredzi. iedos braunam atpūsites uz 10-12 min
, 2013-12-20 13:11, pirms 10 gadiem
v4_karstgalvis rakstīja: tad var norakstit ari LBL lol
Jeromanovs tas jaunais? Saprotu, ka PG, bet ...
, 2013-12-20 13:11, pirms 10 gadiem
flipsider rakstīja: Jeromanovs tas jaunais?
no zviedru delfīniem. Tie kuri regulāri bkv paņem uz desas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Kostass Slukass. Foto: IPA/SIPA/Scanpix

Slukass revanšējas par izgāšanos pirmajā spēlē, saberot 29 punktus

Grieķu basketbolists Kostass Slukass, kurš ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā cīņā pieļāva izšķirošo kļūdu, aizvadīja iespaidīgu 29 punktu spēli Atēnu "Panathinaikos" rindās, kaļot savas komandas panākumu ar 95:79 pār Telavivas "Maccabi".
Džordans Loids un Niks Kalatess. Foto: EPA/Scanpix
1

"Fenerbahce" uzvar pagarinājumā, arī "Olympiacos" pārāka viesos

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu sērijas ar uzvarām sākušas Stambulas "Fenerbahce" un Pirejas "Olympiacos", abām virsroku ņemot izbraukuma spēlēs.
Kemnicas "Niners" basketbolisti ar Eiropas kausu. Foto: Ernesto Uhlmann/Niners Chemnitz

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.