Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Vētra: "Aktīvi meklējam saspēles vadītāju"

Vētra: "Aktīvi meklējam saspēles vadītāju"
Gundars Vētra
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Gundars Vētra šovasar kļuva par Krievijas basketbola kluba Sanktpēterburgas "Spartak" galveno treneri. Latvijas basketbola speciālists intervijā VTB Vienotās līgas mājaslapai nedaudz pastāstīja par gaidāmo sezonu un mērķiem tajā.

- Nesen teicāt, ka trenerim interesantāk strādāt, kad tiek izvirzīts uzdevums parādīt maksimumu ierobežotos apstākļos. Kādu mērķi sev izvirzāt sev šosezon?
- Runājot par mērķi, kuru izvirzu pats sev, pirmkārt, vēlos panākt to, ka katrs “Spartak” spēlētājs demonstrētu savu iespēju maksimumu. Centīšos izdarīt visu, lai komanda progresētu visas sezonas gaitā, kaut vai maziem solīšiem, bet tikai uz priekšu. Runājot par komandas vispārīgajiem uzdevumiem, mēs centīsimies iekļūt visu turnīru izslēgšanas spēlēs.

- Šajā sezonā “Spartak” klubā likme tiks likta uz jaunajiem Krievijas spēlētājiem un pašu audzēkņiem. Kā jūs uzskatāt, cik konkurētspējīgi ir Krievijas spēlētāji pašreiz?
- Domāju, ka, dodot spēlētājiem laiku un iespēju spēlēt, tas viņiem nāks labumā, iedvesīs pārliecību par pašu spēkiem. Krievijas spēlētāju līmenis pašlaik ir pietiekami augsts, un viņi ir gatavi kļūt vēl labāki.

- Vai komanda ir jau pilnībā nokomplektēta vai tomēr vēl ir pozīcijas, kuras būtu jāpastiprina?
- Pašreiz sastāva komlektēšanas darbi vēl nav pabeigti. Tagad mēs aktīvi meklējam saspēles vadītāju. Pēdējā laikā izskatījām vairākus basketbolistus, bet līgumus vēl ne ar vienu no viņiem neesam parakstījuši.

- Komandā palicis Artjoms Jakovenko. Cik svarīgi tas bija klubam?
- Tas, protams, bija ļoti svarīgi mums visiem. Artjoms ir pieredzējis meistars, īstens profesionālis. Esam priecīgi, ka tik augsta līmeņa spēlētājs pieņēma lēmumu turpināt savu karjeru “Spartak” kreklā.

- Ko teiksit par leģionāriem – Doniju Makgretu un Džaredu Homanu, kuri pavisam nesen parakstīja līgumus ar klubu?
- Donija Makgreta personā atradām mums nepieciešamās kvalitātes – viņš var spēlēt "combo-guard" pozīcijā, turklāt viņš ir spējīgs kļūt par līderi. Jaunā kolektīvā ir ļoti svarīgi, lai būtu spēlētājs, kurš varētu iedvesmot partnerus ar paša piemēru.
Otrs mūsu leģionārs Džareds Homans ir īsts cīnītājs. Viņš cementēs mūsu aizsardzību, sevišķi spēlēs pret komandām, kuru rīcībā būs raženi centra spēlētāji. Manuprāt, tieši Homans ir mūsu trumpis tādās spēlēs.

- Kā jūs vērtējat Jaroslava Koroļeva sniegumu pārbaudes spēlēs un kādas cerības saistāt ar viņu?
- Par šo spēlētāju esmu daudz dzirdējis: gan labu, gan ne tik labu. Taču es esmu no tiem cilvēkiem, kurš pats izdara secinājumus, nevis klausās citu cilvēku stāstīto. Jaroslavs ar mums neslikti pastrādāja pirmssezonas treniņnometnē, labi sevi parādīja pārbaudes mačos. Domāju, “Spartak” klubam paveicies, ka jaunajā sezonā viņš pagarināja līgumu ar klubu un pārstāvēs sarkanbaltās krāsas.

- Jauna komanda ir jauns izaicinājums. Jūs jau pieminējāt, ka uzreiz piekritāt “Spartak” piedāvājumam. Cik ērti pašlaik jūtaties klubā?
- Mūsu pirmā treniņnometne aizritēja uz emocionālā pacēluma viļņa, komanda mums ir visnotaļ saliedēta. Viss rit pēc plāna. Man “Spartak” klubā ir ērti. Pamazām sāk veidoties arī mūsu komandas spēles zīmējums. Jau ar pirmo treniņu mēģinājām spēlētājiem paskaidrot, ko mēs no viņiem gaidām, lai viņi saprastu mūsu treneru filozofiju. Tagad daudz kas būs atkarīgs no pašiem basketbolistiem – cik lielā mērā viņi centīsies strādāt un progresēt.

- Ko varat teikt par “Spartak” jauniešu projektu? Daži puiši spēlēs pirmajā komandā. Cik liels ir viņu potenciāls?
- Šiem jauniešiem neapšaubāmi ir nākotne. Jevgeņijam Fidijam, Jevgenijam Voitjukam un Aleksandram Matvejam, piemēram, ir iedots ievērojams avanss, jo iekļūt pirmajā komandā ir liels panākums. Un es domāju, ka savas vietas pamatsastāvā viņi tik vienkārši vis neatdos. Savukārt otrās komandas spēlētājiem jāņem piemērs no saviem partneriem un jāstrādā ar dubultu enerģiju, lai pievērstu sev uzmanību.

- Nākamajā gadā “Spartak” sāks spēlēt jaunā arēnā. Vai padalīsities iespaidiem par jaunās zāles apmeklēšanu?
- Tas, ka “Spartak” rīcībā parādījusies jauna arēna, neapšaubāmi ir pluss. Diemžēl mēs vēl neesam paguvuši tur aizvadīt nevienu treniņu, jo arēnā pašlaik rit pēdējie kosmētiskie būvdarbi. Jūs iepriekš precīzi piefiksējāt, ka jauna komanda ir jauns izaicinājums. Un mums jauna arēna ir vēl viens sava veida izaicinājums. Jo tagad mums būs svarīgi izdarīt tā, lai līdzjutēji apmeklētu mūsu spēles, lai ar katru spēli fanu tribīnēs kļūtu aizvien vairāk. Tur jau nu viss ir atkarīgs no mums pašiem.

- Jūs gaida trenera debija VTB Vienotajā līgā. Ko jūs domājat par šo klubu turnīru, kā vērtējat tā līmeni?
- Visas komandas, kas piedalās šajā turnīrā, ir ļoti augsta līmeņa. Mums svarīgi tām atbilst, sevišķi jau, ņemot vērā to, ka likme tiek likta uz vietējiem krievu basketbolistiem. Mūsu spēkos ir pierādīt, ka krievu basketbolisti ir konkurētspējīgi un var kā līdzīgs ar līdzīgi cīnīties pret leģionāriem.

- Nevaram nepajautāt par Latvijas VEF, kuru jūs savulaik pārstāvējāt. Vai sekojat līdzi komandas rezultātiem?
- Jā, sekoju līdzi VEFa panākumiem. Komanda ir ļoti interesanta un pašpietiekama – treneris Butauts zina savu darbu. Iespēju robežās sekoju arī citu Latvijas komandu spēlēm.

- Pagājušajā sezonā, trenējot “Spartak-Primorje”, izcēlāties ar rezultatīvu piespēli savam spēlētājam. Tā epizode kļuva par "YouTube" hītu. Vai varam no jums gaidīt ko līdzīgu arī šajā sezonā?
- Tā laikam gadās tikai reizi trenera karjerā. Bet noteikti var apgalvot – kamēr spēšu noturēt bumbu rokās, došu piespēles. Visu pārējo redzēsim spēlēs. Neminēsim!

- Jums izdevās uzspēlēt NBA Minesotā. Tur gūtā pieredze jums kaut kādā veidā palīdzēja nākotnē?
- Protams! Esmu pārliecināts, ka NBA ir spēcīgākā līga pasaulē. Tolaik, kad mēs tur nokļuvām pirmie, mums pilnībā viss bija jauns. Tur es daudz ko iemācījos ne tikai kā spēlētājs. Nenovērtējama pieredze, ko guvu NBA, palīdz man arī trenera karjerā.

- Vienā no savām intervijām teicām, ka esat aizrāvies ar golfu. Ar ko jūs piesaistīja šis sporta veids?
- Jums ir mazliet novecojusi informācija. Kādreiz golfs bija kaut kas jauns, īpašs, tāpēc tas mani arī piesaistīja, taču tagad interese ir zudusi. Turklāt visu savu brīvo laiku cenšos pavadīt ar ģimeni. Diez vai mani saprastu, ja būtu bijis citādāk.

Izmantotie resursi:

Главная | Единая Лига ВТБ


"Bilbao Basket" aizsargs Alekss Renfro Kemnicas "Niners" basketbolistu ielenkumā. Foto: FIBA

Eiropas kausa pusfināls: Vācijas klubs atspēlējas no -14 un Basku Zemē satriec "Bilbao"

FIBA Eiropas kausa izcīņā šovakar tika aizvadītas pirmās pusfināla cīņas, pārliecinošu uzvaru izcīnot Kemnicas "Niners", bet pašā galotnē panākumu gūstot Varēzes komandai.
Veids Boldvins. Foto: EPA/Scanpix

Eirolīgas kārtas ievadā ''Maccabi'' pārliecinoši uzveic Valensiju

ULEB Eirolīgas 32. kārtas pirmajā spēlē Telavivas ''Maccabi'' Belgradā ar 95:80 droši apspēlēja Spānijas klubu ''Valencia''.
Rolands Šmits. Foto: Dainius Lukšta/Basketnews.lt
1

Šmits potītes savainojuma dēļ nespēlēs arī Eirolīgas 32. kārtas mačā pret ''Olimpia''

Latviešu spēka uzbrucējs Rolands Šmits potītes savainojuma dēļ nevarēs palīdzēt Kauņas ''Žalgiris'' komandai ceturtdienas cīņā ULEB Eirolīgā, preses konferencē atklāja itāļu speciālists Andrea Trinkjēri.