Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Skandāls Lietuvas basketbolā: par tīši zaudētu spēli padzīta "Rytas-2" vadība

Rolands Eliņš

Skandāls Lietuvas basketbolā: par tīši zaudētu spēli padzīta "Rytas-2" vadība
Edvīns Justa
Foto: Rytas

Slavenā Lietuvas basketbola kluba „Lietuvos Rytas” jauniešu komanda vakar ar 84:85 piekāpās „Taurage” un izstājās RKL astotdaļfinālā. Pamatīgu skandālu gan sacēla šīs spēles pēdējā minūte, kurā „Rytas” nemaz necentās uzvarēt, un par basketbola un komandas tēla bojāšanu „Rytas” kluba vadība patriekusi no jauniešu komandas tās treneri un menedžeri.

Lietuvas Reģionālajā basketbola līgā (RKL), kas ir pēc spēka trešā līga valstī, „Lietuvos Rytas-2” vakar aizvadīja astotdaļfināla sērijas otro spēli, vēlreiz zaudējot „Taurage” un izstājoties no turnīra. Turnīra nolikums nepieprasa, ka šīs līgas spēlēm jābūt pieejamām video ierakstā, taču spēles izskaņas video tomēr tika publicēts internetā, turklāt vairāku pretinieku komandas pārstāvji anonīmi vērsās pie Lietuvas medijiem ar sašutumu un neizpratni par notikušo.

Pēdējās minūtes ievadā „Rytas-2” bija vadībā ar 84:83 un devās uzbrukumā, taču uzbrukums neizdevās. „Rytas-2” gan ieguva atlēkušo bumbu, bet tūlīt arī uzmeta pilnīgi nesagatavotu tālmetienu, kas šajā situācijā būtu bijusi nopietna taktiska kļūda, ja vien nākamās sekundes neparādītu „Rytas-2” nolūkus.

„Rytas-2” basketbolisti pēc tam nemaz necentās atgriezties aizsardzībā un kavēt pretiniekus no divu punktu gūšanas, bet pēc tam, lai arī vēl bija palikušas vairākas sekundes un rezultāts tikai 84:85, pēc norādījumu no malas saņemšanas nemaz necentās izdarīt pēdējo metienu, tā vietā sākot apsveikt „Taurage” ar uzvaru.

Šī uzvaras atdošana bija tik acīmredzama un nekaunīga, ka „Rytas” kluba vadība nemaz necentās noliegt notikušo. „Rytas” viceprezidents, bijušais NBA spēlētājs Lins Kleiza Lietuvas medijiem paziņoja, ka otrās komandas vadības rīcība bijusi veikta uz viņu pašu roku un „Lietuvos Rytas” kluba vadība nekādā gadījumā neatbalsta sportisko principu pārkāpšanu.

„Šī rīcība ir pilnīgā pretrunā ar „Rytas” kluba vērtībām un basketbola filoziju,” pavēstīja Kleiza. „Mūsu jaunajiem spēlētājiem vienmēr jānoskaņojas spēlei par visiem 100% un vienmēr jātiecas tikai uz uzvaru.”

„Rytas” uz notikušo reaģēja ātri un bargi, paziņojot, ka no kluba atlaists otrās komandas menedžeris Vitenis Tupčausks, tāpat līgums tiks lauzts ar otrās komandas galveno treneri Edvīnu Justu, kurš reizē arī tiks atbrīvots no trenera pienākumiem „Rytas” jauniešu komandā Eirolīgā, kurā „Rytas” maijā piedalīsies finālspēlēs Belgradā. 29 gadus vecais Justa ir Šarūna Marčuļona basketbola skolas pārstāvis, viņš tur strādā jau vairāk nekā septiņus gadus.

Lietuvas basketbola klubs arī paziņojis, ka atvainojas basketbola līdzjutējiem par sportisko principu pārkāpšanu un manipulēšanu ar spēles rezultātu, solot, ka nākotnē nepieļaus šādu atgadījumu atkārtošanos.

Loģisks jautājums, kādēļ tad „Rytas-2” nevēlējās uzvarēt šajā spēlē? Lielākā daļa šīs komandas spēlētāju spēlē arī Lietuvas Jaunatnes līgā, un spēļu kalendārs bieži vien pārklājas. Arī vakar vairākiem basketbolistiem starp RKL un Jaunatnes līgas mačiem bija tikai dažu stundu pārtraukums, un, ja būtu izdevies uzvarēt „Taurage”, būtu nācies aizvadīt sērijā trešo spēli 240km attālajā Tauraģes pilsētā.

Izmantotie resursi:
https://www.krepsinis.net/naujiena/...

     [+] [-]

, 2018-03-19 23:29, pirms 6 gadiem
Pilnīgs debīlisms. Kur ir prāts ko tādu darīt. Kāda jēga spēlēt, ja speciāli zaudē. Tad lai nespēlē un iet strādāt uz lauka kartupeļus lasīt.

     [+] [-]

, 2018-03-19 23:30, pirms 6 gadiem
Arī Latvijā visu LBS rīkotu basketbola līgu spēļu ierakstiem jābūt publiski pieejamiem.

  -3 [+] [-]

, 2018-03-20 00:05, pirms 6 gadiem
Toto rullē!

  -1 [+] [-]

, 2018-03-20 00:14, pirms 6 gadiem
toties horvātu onkuļi priecīgi

  +6 [+] [-]

, 2018-03-20 00:27, pirms 6 gadiem
Kāds toto? Rakstu vajag izlasīt līdz galam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2018-03-20 14:09, pirms 6 gadiem
Ludvigers rakstīja: Kāds toto? Rakstu vajag izlasīt līdz galam.
Liku mīnusu, bet pieskaitās +??? Nekas galā nav rakstīts! Iespējams, ka spēle ar ir kādā āzijas kantorī, iesppējams, ka nē. Par to nav rakstīts! Mūsu toto džeki māk smukāk un neuzkrītošāk

     [+] [-]

, 2018-03-20 14:26, pirms 6 gadiem
balts rakstīja: Liku mīnusu, bet pieskaitās +??? Nekas galā nav rakstīts! Iespējams, ka spēle ar ir kādā āzijas kantorī, iesppējams, ka nē. Par to nav rakstīts! Mūsu toto džeki māk smukāk un neuzkrītošāk
Pirms baumot un meklēt sazvērestības teorijas un toto skandālus, vajadzētu vispirms painteresēties dziļāk, baumu un tenku vāceles, toč kā babuļas uzvedās. Iemesls ir vairāk kā normāls, tik veids kā to izdarīja nav labs.
https://twitter.com/LithuaniaBasket...

     [+] [-]

, 2018-03-20 14:58, pirms 6 gadiem
Rytas otraja blice 9speletaji spele jauniesu cempionata un pec dazam stundam spele 3.liga pie veciem.
Secinajums pārāk liels parklajums.. Rytas otrajai komandai deretu 5-6 speletaji""vakardienas juniori"". Tada gadijuma jauniesus Rytas 2 komandai gan skaitliski,gan speles laika zina mazak naktos iesaistit!

     [+] [-]

, 2018-03-20 22:18, pirms 6 gadiem
Pārējie puiši vienkārši apvainojās uz to kas aizmeta garām truli!!

     [+] [-]

, 2018-03-20 23:08, pirms 6 gadiem
Kaut kāds FARSS, lai neteiktu vairāk.