Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Skolotājs pret skolnieku: "Fenerbahce" Eirolīgas pusfinālā eksaminēs "Žalgiri"

Skolotājs pret skolnieku: "Fenerbahce" Eirolīgas pusfinālā eksaminēs "Žalgiri"
Foto: zalgiris.lt

Šovakar ar divām pusfināla spēlēm Serbijas galvaspilsētā Belgradā sāksies ULEB Eirolīgas "Final Four" turnīrs. Pulksten 19:00 aktuālā čempione Stambulas "Fenerbahce" spēlēs pret Baltijas basketbola lepnumu Kauņas "Žalgiri". 22:00 Eiropas bagātākais klubs Maskavas CSKA tiksies ar Spānijas karalisko Madrides "Real".

Pēdējais Eirolīgas basketbols Belgradā līdz…

Trīs ar pusi mēnešus pēc tam, kad savu pēdējo spēli Rio olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Belgradas arēnā aizvadīja Latvijas valstsvienība, ULEB Eirolīga paziņoja, ka pēc diviem gadiem Eiropas prestižākais klubu kauss tiks pasniegts šai pašā arēnā. Par kopējām izmaksām 70 miljonu eiro apmērā 13 gadu garumā būvētā arēna tika atvērta 2004. gadā. Tā uzņēmusi daudz un dažāda rakstura pasākumus, sākot ar politiskajiem, turpinot ar kultūras un izklaides (Eirovīzijas līdzjutēji atcerēsies 2008. gada konkursu) un kur tad nu bez sportiskajiem - cīņu sporti, galda teniss, klasiskais teniss, volejbols un, protams, basketbols.

Belgradas arēnu, kurā ir vietas teju 18 ar pusi tūkstošiem līdzjutēju, par savu mājvietu saukušas abas pilsētas slavenākās klubu komandas “Partizan” un “Crvena Zvezda”, tāpat tajā regulāri mačus aizvada Serbijas izlase. Tomēr aizvadītajā Eirolīgas sezonā “Zvezda” šeit nospēlēja tikai četras mājas spēles, turklāt tikai vienā izdevās sapulcināt vismaz desmit tūkstošus līdzjutēju (pret CSKA). Pārējās spēles belgradieši aizvadīja Aleksandara Nikoliča vārdā nosauktajā hallē, labāk zināmu ar “Pionir” vārdu, kas ir mazāka un labu atmosfēru radīt pretimnākošāka pie salīdzinoši zema apmeklējuma.

Nākamajā sezonā Belgradā Eirolīgas basketbola nebūs - “Crvena Zvezda” iespēju spēlēt Eiropas prestižākajā turnīrā zaudēja Adrijas līgas finālā, piekāpjoties Podgoricas komandai. Līdz ar to šajā nedēļas nogalē, visticamāk, Belgradā būs pēdējais Eirolīgas basketbols vismaz pusotra gada garumā - atgriešanos Eirolīgā “Zvezdai” vai kādam citam serbu klubam var nodrošināt tikai uzvara Adrijas līgā vai ULEB Eiropas kausā nākamajā sezonā.

19:00 Fenerbahce - Žalgiris

Belgrada ir īpaša pilsēta čempiontitula aizstāvētājas “Fenerbahce” galvenajam trenerim Žeļko Obradovičam. Serbu speciālists nāk no Čačakas, kas atrodas divu stundu brauciena attālumā no Belgradas, taču tieši “Partizan” Obradovičs noslēdza spēlētāja karjeru un uzsāka trenera gaitas, jau savā debijas sezonā aizvedot komandu līdz Eirolīgas titulam. Tieši Belgradā sākās Obradoviča ceļš pretī statusam “Iespējams, visu laiku labākais Eiropas basketbola treneris”. Šarūns Jasikēvičs saucams par vienu no Obradoviča skolniekiem - lietuvietis spēlēja serba vadītajā “Panathinaikos” četras sezonas. Abi plecu pie pleca izcīnīja 2009. gada Eirolīgas titulu - Jasikēvičam kā spēlētājam tas bija pēdējais ceturtais, kamēr Obradovičam - septītais, kuriem vēlāk tika pievienoti vēl divi. Abi saglabājuši draudzīgas attiecības arī turpmākajos gados.

“Fenerbahce” pirms gada izcīnīja savu pirmo Eirolīgas titulu vēsturē, bet “Žalgiris” cīņā par titulu atgriezies pirmoreiz kopš 1999. gadā izcīnītā titula, taču tas vēl bija laikā, kad Eirolīgu organizēja FIBA. ULEB ērā Kauņas komanda, lai arī piedalījusies pilnīgi visās sezonās, jo ir turnīra pamata licences īpašniece, “play-off” debitēja tikai šopavasar. Pēc teicamas regulārās sezonas (18-12, 6.vieta) sekoja uzvara ceturtdaļfināla sērijā pār Jāņa Strēlnieka “Olympiacos” (3-1), un svētki Baltijas klubu basketbola līdzjutējiem kļuva vēl skaļāki.

Arī “Fenerbahce”, kas regulāro turnīru noslēdza 2. vietā (21-9), ceturtdaļfinālā no cīņas izslēdza latviešus - Jāņa Timmas un Rinalda Mālmaņa pārstāvēto Vitorijas “Baskonia” (3-1). Baskiem tagad jāpabeidz cīņa par titulu Spānijā un tad jau nopietni jāgatavojas jaunajai sezonai (Timmam ir spēkā līgums) - pirms pāris dienām Eirolīga paziņoja, ka nākamgad finālturnīrs norisināsies tieši Vitorijā.

Regulārajā sezonā savstarpējos mačos “Žalgiris” izcīnīja uzvaru izbraukumā (90:89), bet “Fenerbahce” revanšējās Kauņā (85:78). Abām komandām pirms turnīra izdevušās uzvaru sērijas - Stambulas vienībai seši panākumi pēc kārtas, bet Kauņai pat astoņi. “Šī turnīra dēļ esam smagi strādājuši visu sezonu. “Fenerbahce” ir viss, sākot ar treneri un turpinot ar spēlētājiem. Būs smagi, bet mums jābūt visu laiku spēlē, jāizvairās no muļķīgām kļūdām. Mums jāpaliek spēlē līdz beigām un tad varam aizķerties,” reālo spēku samēru apzinās “Žalgira” centrs Antans Kavaļausks, divkārtējais Latvijas čempions (2012, 2013). ““Žalgiris” ir spēcīga komanda, tai ir labs treneris, viņiem ir daudz risinājumu. Viņi katru brīdi zina, ko nepieciešams paveikt laukumā. Viegli nebūs,” no favorītu skata raugās “Fenerbahce” itāliešu spēka uzbrucējs Nikolo Melli.

“Fenerbahce” čehu centrs Jans Veselijs aizvadījis kārtējo spilgto sezonu, vidēji gūstot 12,9 punktus, izcīnot 5,2 bumbas un sakrājot +16,8 efektivitātes indeksa punktus. “Žalgira” sastāvā izlaušanās sezonu aizvadījis kanādiešu saspēles vadītājs Kevins Pangoss - vidēji 12,7 punkti, 6,0 piespēles un nopietna interese no superklubiem Eiropā un Ziemeļamerikā.

Viens no spēles tiesnešiem būs Oļegs Latiševs. Latvijas labākajam tiesnesim jau septīto reizi karjerā uzticēts apkalpot Eirolīgas izšķirošo turnīru.

22:00 CSKA - Real

Otrajā pusfinālā Krievijas un, visticamāk, arī visas ārpus-NBA-pasaules bagātākais klubs Maskavas CSKA tiksies ar Spānijas karalisko klubu Madrides “Real”. Regulārajā sezonā abas komandas uzvaras dalīja uz pusēm - pirmajā mačā Madridē mājinieki svinēja panākumu ar 82:69, bet Maskavā februārī “armijnieki” revanšējās ar 93:87.

“Esmu lepns par mūsu organizāciju, par to, ka esam atkal nonākuši “Final Four”. Visu gadu smagi strādājām, aizvadījām lielisku regulāro sezonu un ceturtdaļfinālu. Tagad sākas īstā lieta! Iesim uz šo spēli kā uz finālu,” norādīja CSKA galvenais treneris Dimitris Itudis, kurš ar Maskavas komandu jau izcīnīja Eirolīgas titulu 2016. gadā. Īpaša šī spēle būs CSKA saspēles vadītājam Serhio Rodrigesam, kurš par Eirolīgas čempionu kļuva 2015. gadā, kad pārstāvēja tieši Madrides “Real”. “Šī būs ļoti īpaša spēle. Tomēr, esot šajā sezonas posmā, tu esi gatavs! Šis būs labs izaicinājums, mums jābūt pilnībā koncentrējušamies, lai parādītu savu labāko sniegumu un sasniegtu mērķi, ko uzstādījām paši sev sezonas sākumā.”

Izlaidis gandrīz visu sezonu, lieliskā veidā pēc smaga ceļgala savainojuma izārstēšanas ceturtdaļfinālā “Real” rindās atgriezās Serhio Ļuļs, tāpat pēc savainojuma atgriezies Faku Kampaco, un Madridei atkal ierindā ir visi saspēles vadītāji. “Visi centīsimies atdot sevi laukumā pilnībā, lai palīdzētu komandai. Mums jāiziet laukumā ar lielu intensitāti, smagi jācīnās,” saka Ļuļs.

Ļuļa un Kampaco atgriešanās atbrīvos rokas “Real” suprtalantam Lukam Dončičam. 19 gadus vecajam aizsargam tiks pievērsta milzīga uzmanība, īpaši pēc tam, kad Igora Kokoškova trenētā Fīniksas “Suns” NBA drafta loterijā tika pie pirmā numura. Teicams sniegums Eirolīgas finālčetrinieka cīņās var noņemt šaubas Arizonas klubam par Dončiča vērtību pirmās izvēles iztērēšanu, rezervējot tiesības uz viņu.

Dončičs vidēji guvis 16,1 punktu, izcīnījis 4,8 bumbas un atdevis 4,4 piespēles, bet ar +21,8 efektivitātes indeksa punktiem ir vērtīgākais spēlētājs visā Eirolīgā. CSKA rindās labākais punktu guvējs bijis Nando De Kolo, kuram 16,9 punkti un 3,9 piespēles, bet +19,8 efektivitātes indeksa punkti ir otrais labākais rādītājs no finālturnīra dalībniekiem.

Abu spēļu tiešraides kanālā “Viasat Sport Baltic”.

Pēdējo desmit gadu Eirolīgas “Final Four”

GadsPilsētaČempioneFinālisteBronza4. vieta
2017StambulaFenerbahceOlympiacosCSKAReal
2016BerlīneCSKAFenerbahceLokomotivBaskonia
2015MadrideRealOlympiacosCSKAFenerbahce
2014MilānaMaccabiRealBarcelonaCSKA
2013LondonaOlympiacosRealCSKABarcelona
2012StambulaOlympiacosCSKABarcelonaPanathinaikos
2011BarselonaPanathinaikosMaccabiMontepaschiReal
2010ParīzeBarcelonaOlympiacosCSKAPartizan
2009BerlīnePanathinaikosCSKABarcelonaOlympiacos
2008MadrideCSKAMaccabiMontepaschiBaskonia

, 2018-05-18 14:47, pirms 6 gadiem
Par Zalgiri!
, 2018-05-18 17:48, pirms 6 gadiem
Cerams, ka šeit notiks tādi paši brīnumi kā PČ hokejā, lai Žalgirim izdodas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Ife Lundbergs pret Vaņu Marinkoviču. Foto: imago images/Scanpix

Banki ''Virtus'' vai ''Baskonia'': Vitorijā noskaidros Eirolīgas play-off dalībnieci

Šovakar pulksten 21.30 Spānijas pilsētā Vitorijā tiks aizvadīta izšķirošā ULEB Eirolīgas pārspēļu jeb play-in spēle starp vietējo ''Baskonia'' un Lukas Banki trenēto un Riharda Lomaža pārstāvēto Boloņas ''Virtus''. Uzvarētāja tiks pie astotās vietas izslēgšanas spēļu bildē un ceturtdaļfināla dueļa pret pašreizējo čempioni Madrides ''Real''. Mača translācija kanālā ''Go3 Sport 1''.
Tenerife pret Bursas "Tofaş". Foto: FIBA

Tenerifes vienība sakauj "Tofaş" un piekto reizi tiek FIBA Čempionu līgas pusfinālā

FIBA Čempionu līgas 2017. un 2022. gada uzvarētāja Tenerifes "CB Canarias" piekto no turnīra astoņām sezonām spēlēs finālčetriniekā.
Kemnicas "Niners" basketbolists Kaza Kadžemi-Kīns ar bumbu. Foto: FIBA

FIBA Eiropas kausa pirmajā finālspēlē pārliecinoši uzvar Vācijas klubs

Savam pirmajam lielajam titulam pietuvojusies Kemnicas "Niners", FIBA Eiropas kausa fināla pirmajā kaujā savā laukumā ar 85:74 pārspējot Stambulas "Bahçeşehir Koleji".