Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Milošs Teodosičs: "Latviešu spēlētāju vidū izcelšu Dāvi Bertānu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Milošs Teodosičs: "Latviešu spēlētāju vidū izcelšu Dāvi Bertānu"
Milošs Teodosičs 14. novembrī Eirolīgas spēlē Limožā
Foto: AFP/Scanpix

"Par pretiniekiem domāju pirms katras spēles. Mūsu filozofija ir domāt tikai par katru nākamo spēli un tas paliek spēkā, domājot par vakara spēli pret VEF," pirmdien, 17. novembrī, intervijā Sportacentrs.com teica Maskavas CSKA saspēles vadītājs un Pasaules kausa izcīņas simboliskā piecnieka dalībnieks Milošs Teodosičs.

CSKA izbraukumus VTB līgā plāno tāpat kā Deivida Blata trenētās komandas. Maskavieši Rīgā ieradās svētdienas vakarā, bet vienīgo treniņu aizvadīja pirmdienas pusdienlaikā. Tikšanās arēnā spēles dienā nozīmē, ka sarunai nebūs atvēlētas vairāk par septiņām minūtēm. No otras puses, tas ir divreiz vairāk nekā Eirolīgas vai Eiropas čempionāta finālos. Treniņa laikā ieeja zālē nav atļauta.

Milošs Teodosičs pēc treniņa apģērbjas, sēžot VIP zonas pirmajā rindā. Skatieni sastopas. Saspēles vadītājs pamāj, rādot zīmi, ka pienāks klāt pats. Uzvelkot jaku ar kapuci, viņš atgādina Vigo Mortensena tēloto varoni no “Gredzenu pavēlnieka” filmām.

Domājot par Latvijas basketbolu, Tev nāk prātā VEF vai Latvijas izlase?
Iedomājos par abiem. Serbijas un Latvijas valstsvienības tiekas katru vasaru, tāpēc zinu, ka jums ir laba komanda. Precīzi nezinu, šķiet, četri vai pieci puiši spēlē Eirolīgā. Var redzēt, ka jums ir laba komanda.

Teici, ka vairāki Latvijas basketbolisti spēlē Eirolīgā. Kuru Tu nosauktu pirmo?
Noteikti Dāvi Bertānu. Arī tāpēc, ka viņš ir spēlējis Belgradas “Partizan”.

Tava dzimtā pilsēta ir Vaļjevo. Vai pirms pievienošanās “FMP Žeļeznik” juti līdzi kādai no Belgradas komandām?
Sākumā biju “Crvena Zvezda” atbalstītājs un tas turpinās arī šodien.

Atēnas, Belgrada un Stambula. Basketbolā šīs pilsētas ir īpašas, pateicoties labākajiem derbijiem pasaulē. Vai Maskavā ir potenciāls līdzīgai sāncensībai starp CSKA un Himkiem?
Lai izveidotos tāds derbijs, zālē nepieciešami daudzi fani un atbilstoša atmosfēra. No vienas puses, CSKA un Himku savstarpējās spēles piesaista vairāk cilvēku nekā parasti. No otras puses, pietrūkst vide, kura raksturīga lielajos derbijos. Mums jāpiestrādā, lai tāda vide izveidotos.

Milošs Teodosičs pret Jāni Strēlnieku 2011. gadā Šauļos. Foto: AFP/Scanpix

Milošs Teodosičs un Jānis Blūms. Foto: AFP/Scanpix

Teodosičs pret VEF pirmo reizi spēlēja 2012. gadā, kad rīdzinieku saspēli vadīja Ērls Roulends. Foto: Romāns Kokšarovs

Teodosičs un CSKA pirms diviem gadiem

Kā Tu vērtē VTB līgas spēku?
Vairākas VTB līgas komandas – CSKA, Himki, Ņižņijnovgoroda – spēlē Eirolīgā. Turnīrā piedalās dažas labas Eiropas kausa komandas. Paskaties vakardienas rezultātus (Kaspara Bērziņa klubs “Krasnije Kriļja” uzvarēja Eirolīgas vienību “Unics”), tie rāda, ka jebkura komanda var pieveikt jebkuru. Manuprāt, VTB līga spēkā ziņā varētu būt otrajā vai trešajā vietā Eiropā. Tā ir sarežgīta un laba līga.

Vai Tu iztēlojies pretiniekus pirms spēlēm?
Par pretiniekiem domāju pirms katras spēles. Mūsu filozofija ir domāt tikai par katru nākamo spēli un tas paliek spēkā, domājot par vakara spēli pret VEF. Par vienu atsevišķu spēlētāju nedomāju. Iztēlojos VEF kā komandu, jo viņi ir labi, spēlējot komandā.

Serbijas valstsvienība septembrī spēlēja Pasaules kausa finālā Madridē. Kas palīdzēja jums tik labi nospēlēt? Spēlētāju motivācija, galvenais treneris Džordževičs?
Manuprāt, izveidojām labu izlasi un spēlējām labi tieši kā komanda. Mums vasarā beidzot izdevās panākt savstarpējo sapratni. Neraugoties uz vairāku spēlētāju prombūtni, apliecinājām komandas raksturu un tas palīdzēja mums nokļūt līdz finālam.

Vai ir iespējams uzvarēt ASV izlasi, kamēr to vada treneris Kžiževskis?
Par to pagaidām nedomāju. Skaidrs, ka finālā satikām absolūti labāko komandu pasaulē. Amerikāņi parādīja labāko basketbolu un bija pelnījuši izcīnīt zelta medaļas.

Pēc čempionāta fani sarīkoja iespaidīgu sagaidīšanu. Ko Tev nozīmē pārstāvēt Serbijas izlasi?
Man tiešām patīk spēlēt valstsvienībā. Izlases kreklā mēs spēlējam ar lepnumu un lepojamies par tādu iespēju.

Tavs pirmais treneris ir Milorads Teofilovičs. Varbūt vari nosaukt trenerus, kuri visvairāk ietekmējuši Tevi kā spēlētāju?
Milorada ietekmē sāku iemīlēt basketbolu. Turpmākajās gaitās lielākā ietekme neapšaubāmi bija Dudam – Dušanam Ivkovičam, kurš daudz izdarīja manas karjeras labā. Viņš manā dzīvē ieradās īstajā laikā, lai palīdzētu visās lietās. Teofilovičs un Ivkovičs ir divi treneri, kurus izcelšu visvairāk.

Vai Tev patiktu spēlēt Eiropas čempionātā Rīgā?
Vai spēlēs notiks Rīgas arēnā? Te ir lieliska arēna, jauka pilsēta. Kāpēc ne? Man nav iebildumu Rīgā spēlēt Serbijas valstsvienības sastāvā.

Pasaules kausa izcīņas pusfinālā Serbija pieveica Eiropas čempioni Franciju

Milošs Teodosičs Pasaules kausa izcīņas finālā pret ASV

Pasaules kausa izcīņas simboliskais piecnieks: Kenets Farīds, Pau Gazols, Nikolā Batums, Kairijs Ērvings un Milošs Teodosičs. Foto: SIPA/Scanpix

Milošs Teodosičs

+Dzimis 1987. gada 19. martā Vaļjevo.
+Eiropas kadetu čempions (Madride 2003).
+Eiropas junioru čempions (Belgrada 2005).
+Eiropas jaunatnes čempions un finālturnīra vērtīgākais spēlētājs (Nova Gorica 2007).
+Astoto sezonu spēlē Eirolīgā. Četrus gadus pārstāvējis Pirejas “Olympiacos” (2007-2011). Šobrīd aizvada ceturto sezonu Maskavas CSKA sastāvā. Vasarā noslēdza trīs gadu līgumu par sadarbību līdz 2017. gada vasarai.
+Piecās no septiņām sezonām spēlējis Eirolīgas “Četru Finālā” (Olympiacos 2009, 2010, CSKA 2012, 2013, 2014).
+2010. gadā atzīts par Eirolīgas “Final Four” vērtīgāko spēlētāju.
+Eiropas (Katovice 2009) un pasaules (Madride 2014) vicečempions.
+Teodosiča treneru vidū ir Dušans Ivkovičs, Pini Geršons, Panajotis Janakis, Jons Kazlausks, Etore Mesina, Aleksandrs Džordževičs, Stevans Karadžičs, Vlada Vukoičičs un Dimitris Itudis.
+Pasaules kausa izcīņas simboliskā piecnieka dalībnieks (Spānija 2014).

Autors pateicas basketbola klubam "VEF Rīga" un Rolandam Surgoftam par sadarbību intervijas tapšanā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Swordsman

  +3 [+] [-]

, 2014-11-17 18:25, pirms 9 gadiem
chuuw rakstīja: Paldies Novik, ar šo interviju nedaudz reabilitējies par Zirgiem, Staļļiem un Kovbojiem..
Vai tad Teodosičs nav ticis pie Eirolīgas titula?!
Tieši tā Bet nedaudz.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-11-17 20:22, pirms 9 gadiem
Nesaprotu par ko jūs visi rejat pie Novika rakstiem. Manuprāt, salīdzinot ar citiem kopētājiem un statistikas atstāstītājiem, raksti vienmēr ir interesanti un kvalitatīvi + epiteti un salīdzinājumi ir papildus vērtība Novikam, nevis kautkas par ko būtu katru reizi jāraud! Paldies par info, 7ās minūtēs grūti ko vairāk izvilkt manuprāt! :-)