Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Spanulis pagarina līgumu un spēlēs "Olympiacos" jau desmito sezonu

Andrejs Siliņš

Spanulis pagarina līgumu un spēlēs "Olympiacos" jau desmito sezonu
Vasilis Spanulis. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

36 gadus vecais grieķu basketbolists Vasilis Spanulis, kurš savulaik tika uzskatīts par vienu no labākajiem spēlētājiem Eiropā, noslēdzis jaunu līgumu uz vienu sezonu ar Pirejas "Olympiacos", līdz ar to šajā Grieķijas superklubā aizvadīs savu desmito sezonu pēc kārtas.

Aizvadītajā sezonā Spanulis "Olympiacos" rindās vidēji 22 minūtēs guva 10,2 punktus un atdeva 5,1 rezultatīvu piespēli. Savukārt dzimtenē kļuva par Grieķijas čempionāta visu laiku labāko rezultatīvo piespēļu atdevēju - karjeras laikā Spanulis vietējā līgā šobrīd atdevis 2167 rezultatīvas piespēles, kas ir par 23 vairāk nekā cits grieķu leģenda Dimitris Diamantidis. Spanulis ir arī Eirolīgas vēsturē labākais piespēlētājs (1414). Tāpat Spanulis ir rezultatīvākais spēlētājs Grieķijas čempionāta vēsturē ar 5444 punktiem.

Jaunajā sezonā "Olympiacos" spēlēs ULEB Eirolīgā, taču vēl nav zināms, vai komanda piedalīsies kādā citā turnīrā. Izslēgta no augstākās līgas Grieķijā, "Olympiacos" mēģināja pieteikties dalībai Adrijas līgā, taču nesaņēma atbalstu no turnīra organizatoriem un pārējiem dalībniekiem.

Spanulis profesionāļa karjeru sāka pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu nogalē, bet 2005. gadā pievienojās Atēnu "Panathinaikos", ar ko arī debitēja Eirolīgā. Pēc vienas sezonas Atēnās SPanulis izmantoja iespēju doties pāri okeanam un aizvadīja sezonu Hjūstonas "Rockets" rindās Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). "Rockets" komandā Spanulis neiedzīvojās (31 spēle, vidēji deviņas minūtes un 2,7 punkti), vasarā tika aizmainīts uz "Spurs", kas uzklausīja spēlētāja velmi atgriezties Eiropā un atbrīvoja Spanuli.

Atgriezies "Panathinaikos", Spanulis 2009. gadā izcīnīja Eirolīgas čempiontitulu, bet pēc trim sezonām "Pao" basketbolists pieņēma lielākās konkurentes "Olympiacos" trīs gadu piedavājumu par 2,4 miljoniem eiro sezonā. Deviņu līdzšinējo sezonu laikā Spanulis no "Olympiacos" algā saņēmis (būtu bijis jāsaņem) ap 17 miljoniem eiro pēc nodokļu nomaksas. Jaunā līguma skaitļi nav zināmi, vien tas, ka līgums noslēgts uz sezonu.

Neskaitāmo titulu un atzinību spožākie ieraksti ir trīs Eirolīgas čempiontituli, Eirolīgas sezonas MVP (2013), trīs Eirolīgas finālturnīra MVP un septiņi Grieķijas tituli. Izlasu karjerā Spanulis ar Grieķijas valstsvienību izcīnījis pasaules sudrabu (2006), kā arī Eiropas zeltu (2005) un bronzu (2009).