Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eirolīga izmeklēs "Rytas" rasisma skandālu un draud ar izslēgšanu no Eirokausa valdes

Agris Suveizda

Eirolīga izmeklēs "Rytas" rasisma skandālu un draud ar izslēgšanu no Eirokausa valdes
Gedvīds Vainausks
Foto: sportas.lrytas.lt

Eirolīgas organizācija un arī Viļņas mērs publiski nosodīja Viļņas "Lietuvos Rytas" prezidentu Gedvīdu Vainausku, kurš izteicās, ka nevienā komandā nevajadzētu spēlēt vairāk par diviem melnajiem basketbolistiem.

Eirolīgas paziņojums: "Vēlamies darīt zināmu, ka šie "Rytas" prezidenta Vainauska vārdi nekādā mērā nepārstāv basketbola kā tāda, Eiropas basketbola ģimenes vai Eirolīgas organizācijas viedokli. Tieši pretēji, Eiropas basketbols allaž bijis un turpinās būt piemērs integrācijai gan uz, gan ārpus laukuma, kur kultūras, rases un reliģijas vienmēr vienojušās vienai kaislībai – basketbolam.

Tieši šīs daudzās kultūras, valodas, rases un sporta veida un dzīves izpratnes ir unikāla un bagātīga pieredze, kā arī rīks, lai satuvinātu cilvēkus. Cilvēkus, kuri veikuši vienus no lielākajiem ierakstiem Eiropas basketbola vēsturē. Vainauska kunga izteiktie uzskati ir dziļi aizvainojoši, kaitīgi un pretēji integrācijas un cieņas principiem.

Eirolīga turpina pilnībā atbalstīt multikulturālismu un multietniskās atšķirības, sportu izmantojot kā tiltu starp dažādām kultūrām. Eirolīga stingri nosoda jebkāda veida diskriminējošus komentārus vai rīcību pret jebkāda veida rasi, dzimumu, seksualitāti vai cita veida cilvēcisko stāvokli. Eirolīga pret klubu ir uzsākusi disciplinārlietu, bet gaidāmajā Eirokausa ģenerālasamblejā tiks ierosināts klubu izslēgt no pārstāvniecības Eirokausa klubu valdē."

Viļņas mēra Remigijus Šimašus ieraksts savā Facebook profilā: "Vakar prominenta figūra Lietuvas sportā veica vairākas ļoti neveiksmīgas piebildes. Kā Viļņas mērs, kā Lietuvas Liberāļu kustības partijas līderis un kā Lietuvas pilsonis es noliedzu un nosodu jebkādas rasisma un fanātisma formas. Rasismam nav vietas civilizētā sabiedrībā, un mūsu pilsēta un mūsu valsts netiks asociēta ar rasistisku attieksmi."

Atgādinām, ka "Rytas" ilggadējais prezidents vakar intervijā televīzijā sacīja šādi: "Allaž esam pieturējušies uzskatam, ka komandā nevajadzētu būt vairāk par diviem melnajiem spēlētājiem. Notika tas, ka trenerim Tomam Pačēsam patīk spēlēt ar melnajiem spēlētājiem – viņus kontrolēt, trenēt, skolot - un mēs beigās attapāmies ar četriem melnajiem spēlētājiem. Pēkšņi viņi sanāca kopā un, kā lai to nosauc, izveidoja tādu kā bandu. Tā nedrīkst būt. Ne vairāk par diviem melnajiem spēlētājiem – to varu droši teikt no savas 23 gadus ilgās pieredzes biznesā. Komandas, nekad neņemiet vairāk par diviem melnajiem spēlētājiem… (smaida) Jo tad sākas sliktās lietas."

Izmantotie resursi:
Euroleague Basketball statement on Lietuvos...
https://www.facebook.com/permalink....

  +1 [+] [-]

, 2017-06-16 18:59, pirms 7 gadiem
Tas jau bija sagaidāms.

  +5 [+] [-]

, 2017-06-16 19:03, pirms 7 gadiem
Kad baltais atver muti, tad uzreiz ir sankcijas. Kāds var pateikt, kad kāds melnais ir tiesāts par rasismu? Sanāk, ka tikai baltie, tādi ir, bet patiesībā tā vis nav.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-16 19:05, pirms 7 gadiem
Šis aizgājis diezgan skaļi, ka pat ESPN abi gudreļi runā par to
https://www.youtube.com/watch?v=ZLA...

  +6 [+] [-]

, 2017-06-16 20:01, pirms 7 gadiem
bl2 kāds vēl rasisms tur ir saskatāms
tas ko tas prezidents pateica tā ir tīrākā patiesība , melnie cilvēki ir pārāk vieglprātīgi un nemedz būt profesionāli ar saviem entajiem skandāliem

  +4 [+] [-]

, 2017-06-16 21:10, pirms 7 gadiem
Ļoti trāpīgi un pareizi pateica.

     [+] [-]

, 2017-06-16 21:44, pirms 7 gadiem
comon88 rakstīja: bl2 kāds vēl rasisms tur ir saskatāms
tas ko tas prezidents pateica tā ir tīrākā patiesība , melnie cilvēki ir pārāk vieglprātīgi un nemedz būt profesionāli ar saviem entajiem skandāliem
Tu esi i.diots un neko no dzīves neesi redzējis, tas ir apkaunojums, ka nespēj neko tālāk redzēt par muļķīgiem aizspriedumiem

  +4 [+] [-]

, 2017-06-16 22:16, pirms 7 gadiem
One Man Show! rakstīja: Šis aizgājis diezgan skaļi, ka pat ESPN abi gudreļi runā par to
https://www.youtube.com/watch?v=ZLAhhcS46I8
Neredzu pārsteiguma iemeslu, ESPN ir pirmie, kas par jebkādu ar sociāli "skaļu" un "neērtu" tēmu saistītu notikumu sportā veido sižetus. Piemēram, vēl pāris stundas atpakaļ viens no vadītājiem izteica viedokli, ka ASV himnu NFL spēlēt nav diez ko labi, jo tādējādi spēle tiek "politizēta".

Kas attiecas uz lietuviešu treneri, tas ir viņa personiskais viedoklis, veidojot komandu. Piemēram, ir diez gan daudz cilvēku, kas uzskata, ka hokejs nav pietiekami "multikulturāls un dažāds" t.i. vajag papildus melnādainos, lai šo nevienlīdzību risinātu, viens no tiem - Čikāgas Blackhawks līdzjutēju attīstības nodaļas vadītāja. Bet iedomājaties brēku, kāda būtu, ja kāds teiktu, ka NBA ir pārāk maz balto spēlētāju.

Šo tirādi var turpināt mūžīgi, uzskati arī ir galēji gan vienā, gan otrā sabiedrības daļā, nožēla ir tikai par to, ka vienu no tiem uzskata par tabu un ļaunuma iemiesojumu.