Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Latviešu desmitnieks sāks cīņu par ULEB Eiropas kausu

Latviešu desmitnieks sāks cīņu par ULEB Eiropas kausu
Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs, Oskars Ernšteins un Kaspars Bērziņš - latviešu delegācija "Nizhny Novgorod" sastāvā
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šovakar sāksies jaunā ULEB Eiropas kausa izcīņas sezona, un tajā Latviju pārstāvēs septiņi basketbolisti un trīs treneri. Kā pirmais no tiem laukumā dosies Anžejs Pasečņiks, kura pārstāvētā “Gran Canaria” šovakar 22:00 izbraukumā tiksies ar franču “Le Mans”. Pārējie turnīru sāks rītvakar.

Šis gads klubu basketbolā nesis pārmaiņu vējus. Tos pūš FIBA, kas vēlas organizēt savu spēcīgāko klubu turnīru, bet pagaidām pūst nesanāk pietiekami spēcīgi. Jā, dažas komandas izvēlējušās startēt FIBA veidotajā Eiropas kausa izcīņā, tomēr kopējais līmenis, šķiet, joprojām ULEB Eiropas kausam ir jūtami augstāks. Tāpat kā pagājušajā sezonā, arī šajā ULEB Eiropas kausā startēs 44 komandas, no kurām 36 sāks jau no regulārā turnīra, bet astoņas Eirolīgas Top16 netikušās komandas pievienosies Eiropas kausam Last32 fāzē.

Latvijai ULEB Eiropas kausā bija rezervēta viena vieta – tā pienācās Rīgas VEF, taču Latvijas čempionvienība izvēlējās nestartēt. Līdz ar to Latvijai pirmo reizi kopš 2002./2003. gada sezonas nebūs nevienas komandas Eiropas otrajā prestižākajā klubu turnīrā. Toties mums būs gana plaša pārstāvniecība spēlētāju un treneru vidū. Viens no spēlētājiem Anžejs Pasečņiks turnīrā startējis jau iepriekš VEF sastāvā, bet šovasar pievienojās pagājušās sezonas ULEB Eiropas kausa finālistei “Gran Canaria”. Anžejs iekļauts 14 spēlētāju sastāvā, kas pieteikti turnīram, taču – vai spēlēs jau šovakar pret franču “Le Mans”, nav skaidrs.

Rīt turnīru sāks pārējie seši mūsu pārstāvji. Vienā grupā ar Pasečņiku spēlēs arī Itālijas vicečempione “Grissin Bon Reggio Emilia” ar Ojāru Siliņu sastāvā. Pirmajā kārtā jāsacenšas ar citu Itālijas vienību “Enel Brindisi”. Redžo Emīlijas komandas sastāvā iekļauts arī vēl tikai 16 gadus vecais Artūrs Strautiņš. No pieteiktajiem 13 basketbolistiem trīs ir 1998. gadā dzimušie, un Strautiņš starp šiem būs tas, kurš tiks pieteikts cīņām starptautiskajā arēnā.

Rietumu konferencē vienā grupā (A) cīnīsies arī divu citu mūsu basketbolistu komandas. Dairis Bertāns un “Bilbao Basket” pirmajā kārtā tiksies ar franču “Nanterre”, ko pārstāv pagājušās sezonas VEF aizsargs Džeralds Robinsons. Savukārt Ronalda Zaķa pirmais ārzemju klubs Ļubļanas “Union Olimpija” mājās uzņems nesen vēl Itālijas otrajā līgā spēlējušo “Dolomiti Energia Trento”, kas pirmajā A sērijas kārtā apspēlēja Eirolīgas vienību Milānas “EA7 Emporio Armani”. C grupā spēlēs “CAI Zaragoza”, kam šovasar pievienojās Latvijas U18 izlases līderis Verners Kohs, taču pagaidām jaunais uzbrucējs nav iekļauts pieteikumā Eiropas kausam.

Austrumu konferences trīs grupās mums būs divi pārstāvji, kuri spēlē VTB Vienotās līgas klubos. Jānis Timma un Sanktpēterburgas “Zenit” spēlēs E grupā un pirmajā kārtā viesosies Saratovā pie “Avtodor” komandas. Savukārt “Nizhny Novgorod”, kas šosezon vienīgo zaudējumu piedzīvojusi tieši pret “Avtodor”, ar Kasparu Bērziņu sastāvā F grupā pirmo spēli aizvadīs pret Jeruzalemes “Hapoel”, kas aizvadītās sezonas finišā pārspēja Telavivas “Maccabi” Izraēlas čempionāta finālsērijā. Ainara Bagatska, Artūra Štālberga un Oskara Ernšteina trenētā komanda ielozēta ļoti spēcīgā grupā – bez jau pieminētās “Hapoel” tajā spēlēs arī divas citas pagājušosezon Eirolīgā spēlējušās komandas “Neptunas” un “Galatasaray”, kā arī nopietni starpsezonā pastiprinājušās “Krasny Oktyabr” un Atēnu AEK.

Pie galvenajām favorītēm uz uzvaru ULEB Eiropas kausā tiek pieskaitītas jau minētās “Galatasaray” un Pasečņika pārstāvētā “Gran Canaria”. Allaž starp galvenajām favorītēm ir arī spāņu “Valencia” un Kazaņas “Unics”, kas savulaik jau triumfējušas un kas vienmēr ir starp finansiāli nodrošinātākajām komandām. Bagatska “Nizhny Novgorod” pagājušosezon spēlēja Eirolīgas Top16, taču starpsezonā piedzīvoja lielas izmaiņas sastāvā. Berlīnes “Alba” pavasarī palika nieka tiesas attālumā no iekļūšanas Eirolīgas ceturtdaļfinālā.

ULEB Eiropas kausa grupas 2015/2016

Rietumu konference

A grupa B grupa C grupa
CEZ NymburkAlbaValencia
Bilbao BasketGran CanariaCAI Zaragoza
Union OlimpijaOostendeRatiopharm Ulm
NanterreLe MansNancy
Telekom BasketsReggio EmiliaSpirou
Dolomiti TrentoEnel BrindisiUmana Venezia

Austrumu konference

D grupa E grupa F grupa
UnicsBešiktašGalatasaray
BanvitRytasNizhny Novgorod
TrabzonsporZenitKrasny Oktyabr
BudučnostAvtodorHapoel Jerusalem
ArisPAOKAEK
SteauaSzolnok OlajNeptunas

Izspēles sistēma

Kopumā 36 komandas sadalītas divās konferencēs pa 18 komandām pēc ģeogrāfiskā principa. Komandas ielozētas sešās grupās pa sešām komandām, katras grupas četras labākās vienības kvalificēsies "Last32" turnīram, kurā pievienosies no ULEB Eirolīgas grupu turnīra izkritušās komandas. No astoņām "Last32" grupām izslēgšanas turnīram, kas sāksies ar astotdaļfināliem, kvalificēsies pa divām labākajām komandām. "PLay-off" turnīrā uzvarētāji katrā kārtā tiks noskaidroti divu spēļu summā. Eiropas kausa ieguvēja tiks pie C licences dalībai Eirolīgā nākamajā sezonā.

1. spēļu kārta

DatumsLaiksGrupaSpēle
13.10.20:30C grupaSluc Nancy – Valencia
13.10.22:00B grupaLe Mans - Herbalife Gran Canaria
14.10.18:45E grupaLietuvos Rytas – Bešiktaš Sompo Japan
14.10.19:00D grupaTrabzonspor – Aris
14.10.19:00D grupaUnics – Steaua CSM Eximbank
14.10.19:00E grupaPAOK – Szolnok Olaj
14.10.19:00E grupaAvtodor - Zenit
14.10.19:00F grupaAEK – Krasny Oktyabr
14.10.19:00F grupaNeptunas – Galatasaray
14.10.20:00D grupaBudučnost Voli – Banvit
14.10.20:30A grupaTelekom Baskets – EWE Baskets
14.10.20:30C grupaRatiopharm Ulm – Umana Reyer Venezia
14.10.20:30F grupaNizhny Novgorod - Hapoel Bank Yahav
14.10.21:00B grupaMHP Riesen – Alba
14.10.21:30A grupaDominion Bilbao Basket - Nanterre
14.10.21:30A grupaUnion Olimpija - Dolomiti Energia Trento
14.10.21:30B grupaGrissin Bon Reggio Emilia - Enel Brindisi
14.10.21:30C grupaCAI Zaragoza – Proximus Spirou

Par ULEB Eiropas kausa (iepriekš ULEB kausa) čempionu savulaik kļuvis Roberts Štelmahers, kurš bija viens no galvenajiem panākuma kaldinātājiem "Lietuvos Rytas" komandā 2005. gadā. Štelmahers finālā spēlēja arī 2007. gadā, kad atzina Madrides "Real" pārākumu. 2012. gadā Rihards Kuksiks bija "Valencia" sastāvā, kas spēlēja finālā, taču zaudēja "Khimki". Vairāki spēlētāji tikuši labāko četriniekā (Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks).

Pēdējo 5 gadu ULEB Eiropas kausa ieguvējas

GadsČempioneFināliste
2015KhimkiGran Canaria
2014ValenciaUnics
2013Lokomotiv KubanBilbao
2012KhimkiValencia
2011UnicsSevilla

Kura no latviešu komandām tiks vistālāk Eiropas kausā?

  • 27

  • 3

  • 9

  • 16

  • 14

  • 28



, 2015-10-13 10:01, pirms 8 gadiem
lol, izrādās pēdējos 5 gadus vienu un to pašu valstu klubi finālā.
, 2015-10-13 12:03, pirms 8 gadiem
Veiksmi mūsējiem! Būs interesanti pavērot, vai Strautiņš tiks izlaists laukumā kādā no spēlēm. Tas pats par Pasečņiku. Debija Spānijā, manuprāt, viņam izvērtās visai pieklājīga.
Edmons Samners pret Nikolo Melli. Foto: Žalgiris Kaunas BC
2

''Žalgiris'' svarīga uzvara pret Milānu ļauj turpināt sapni par pārspēlēm

ULEB Eirolīgas 32. kārtā svarīgu uzvaru savā laukumā izcīnīja Kauņas ''Žalgiris'', kas ar 87:73 pieveica Milānas ''Olimpia''.
"Bilbao Basket" aizsargs Alekss Renfro Kemnicas "Niners" basketbolistu ielenkumā. Foto: FIBA

Eiropas kausa pusfināls: Vācijas klubs atspēlējas no -14 un Basku Zemē satriec "Bilbao"

FIBA Eiropas kausa izcīņā šovakar tika aizvadītas pirmās pusfināla cīņas, pārliecinošu uzvaru izcīnot Kemnicas "Niners", bet pašā galotnē panākumu gūstot Varēzes komandai.
Veids Boldvins. Foto: EPA/Scanpix

Eirolīgas kārtas ievadā ''Maccabi'' pārliecinoši uzveic Valensiju

ULEB Eirolīgas 32. kārtas pirmajā spēlē Telavivas ''Maccabi'' Belgradā ar 95:80 droši apspēlēja Spānijas klubu ''Valencia''.