Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eirokausā nākamsezon 24 klubi, Latvijai teorētiskas izredzes uz "wild-card"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Eirokausā nākamsezon 24 klubi, Latvijai teorētiskas izredzes uz "wild-card"
Jānis Strēlnieks
Foto: Brose Baskets

Basketbola Eirolīgā nākamgad startēs 16 klubi, savukārt Eirokausa izcīņā piedalīsies 24 klubi, pirmdien, 11. aprīlī, informēja Eirolīgas preses dienests. Latvijas klubi teorētiski var pretendēt uz vienu no četriem "wild-card" ielūgumiem dalībai Eirokausa izcīņā.

Pirms diviem gadiem ULEB rīkotajos turnīros piedalījās 72 klubi, tai skaitā 24 komandas Eirolīgā un 48 komandas Eirokausā. Tik liela pārstāvniecība bija tikai vienu sezonu, jo pērn Eirokausa regulārās sezonas dalībnieču skaits tika samazināts līdz 36 komandām.

2017. gada sezonā Eirolīgas un Eirokausa komandu skaits saruks par trešdaļu. Eirolīgā startēs 16 klubi, kuri pirmo reizi izspēlēs divu apļu turnīru (30 spēles regulārajā sezonā). Astoņas labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfināliem, kuru uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz trīs uzvarām.

Eirolīgā spēlēs 11 A licenču īpašnieki: 1) Anadolu Efes Istanbul, 2) CSKA Moscow, 3) EA7 Emporio Armani Milan, 4) FC Barcelona Lassa, 5) Fenerbahce Istanbul, 6) Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz, 7) Maccabi FOX Tel Aviv, 8) Olympiacos Piraeus, 9) Panathinaikos Athens, 10) Real Madrid, 11) Žalgiris Kaunas.

Adrijas līga, Vācijas līga, Spānijas līga un VTB Vienotā līga saņems pa vienai B licencei katra, savukārt sešpadsmitā ceļazīme pienāksies Eirokausa čempioniem. Spānijas līgai B licence pienāksies, sākot no 2018. gada sezonas. Šogad B licence tiks izmantota kā “wild-card” ielūgums.

Francijas un Turcijas pārstāvniecība Eirolīgā būs atkarīga no Eirokausa fināla iznākuma. Ja “Galatasaray” divu spēļu summā pārspēs “Strasbourg”, nākamsezon Eirolīgā spēlēs trīs Turcijas un neviena Francijas komanda. Itālijas un Francijas klubiem, izņemot “Milano”, nepienāksies tiešās ceļazīmes dalībai regulārajā sezonā.

Eirokauss: 24 komandas

Četrām augstākminētajām līgām pienāksies vismaz 11 ceļazīmes uz Eirokausa regulāro sezonu. Adrijas līga, Spānijas līga un VTB Vienotā līga iegūs pa trīs vietām katra, savukārt Vācijas līgai ierosināts piešķirt divas vietas.

Astoņas ceļazīmes piešķirtas sekojošiem klubiem: “AEK Athens” (Grieķija), “Hapoel Bank Yahav Jerusalem” (Izraēla), “Dinamo Banco di Sardegna Sassari”, “Dolomiti Energia Trento”, ”Grissin Bon Reggio Emilia” (visas Itālija); “Lietuvos rytas” (Lietuva), “Stelmet Zielona Gora” (Polija) un “Galatasaray Odeabank Istanbul” (Turcija).

Uz atlikušajām piecām “wild-card” pretendē vairāk nekā 10 kandidātes – pašlaik pieteikušās komandas no Beļģijas, Francijas, Itālijas, Lietuvas, Turcijas, Ukrainas, Lielbritānijas un Adrijas līgām. Izņēmuma kārtā viena no piecām “wild-card” tiks piešķirta Spānijas līgai.

Ja Latvijas basketbolisti nemainīs klubus, nākamgad Eirolīgā spēlēs Dāvis Bertāns, Kaspars Vecvagars un, visticamāk, Jānis Strēlnieks, savukārt Ojārs Siliņš un Artūrs Strautiņš sacentīsies Eirokausā.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) Latvijai rezervējusi vienu vietu jaunizveidotās Basketbola Čempionu līgas pamatturnīrā. ULEB turnīros Latvijai rezervētu vietu nav, taču klubiem pastāv teorētiska iespēja pieteikties dalībai Eirokausā un kandidēt uz vienu no četriem pieejamajiem "wild-card" ielūgumiem.

Eirolīgas komercnodaļas (ECA) apspriede par aktuālajiem jautājumiem notiks 2016. gada 29. aprīlī Londonā.

Izmantotie resursi:
Euroleague and Eurocup competition structures...

     [+] [-]

, 2016-04-12 13:33, pirms 8 gadiem
Eirolīga būs garlaicīgāka tas ir fakts. Bāc, bet kā tomēr gribētos, ka kāds no Latvijas klubiem arī varētu uzziedēt, jo piemēram, Lietuvas Rytas nav jau nekāds superklubs, nedaudz labāks kā Vefs un BKV.

     [+] [-]

, 2016-04-12 13:44, pirms 8 gadiem
Sanāk, ka starptautiskos turnīros (bez BBL un VTB) Latviju var pārstāvēt tikai viens, labākajā gadījumā divi klubi? Man šķiet, pamaz, ņemot vērā, ka tagad LBL veidojas neslikts, konkurētspējīgs trio.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2016-04-12 13:59, pirms 8 gadiem
Eirolīgas kungiem Latvija nav vajadzīga!

     [+] [-]

, 2016-04-12 14:01, pirms 8 gadiem
Marcello92 rakstīja: Sanāk, ka starptautiskos turnīros (bez BBL un VTB) Latviju var pārstāvēt tikai viens, labākajā gadījumā divi klubi? Man šķiet, pamaz, ņemot vērā, ka tagad LBL veidojas neslikts, konkurētspējīgs trio.
Ventpsils ar katru gadu ar vien vairāk slīd uz leju, drīz tas būs Barons 2!

  -2 [+] [-]

, 2016-04-12 14:12, pirms 8 gadiem
sandis444444 rakstīja: Eirolīgas kungiem Latvija nav vajadzīga!
kas tad tur spēlēs? VTB lejas gala klubs VEF ??? Sākumā vajag paskatīties kādi Eiropas klubi paliek ai Eirolīgas robežas un tad runāt par to kas kam vajadzīgs

  +2 [+] [-]

, 2016-04-12 14:32, pirms 8 gadiem
patīk tas ka eirolīga no spānijas 4 klubi,plus eirokausā vēl 3,kopā sanāk 7 klubi,gandrīz puse spānijas čempionāta komandu tur būs,bet no krievijas eirolīgā 2 klubi,visi laikam mīl krievus neskatoties uz to ka tur ir daudz līdzvērtīgu stipru komandu!

     [+] [-]

, 2016-04-12 16:12, pirms 8 gadiem
lagoss rakstīja: patīk tas ka eirolīga no spānijas 4 klubi,plus eirokausā vēl 3,kopā sanāk 7 klubi,gandrīz puse spānijas čempionāta komandu tur būs,bet no krievijas eirolīgā 2 klubi,visi laikam mīl krievus neskatoties uz to ka tur ir daudz līdzvērtīgu stipru komandu!
Ja ULEBa vadošie darboņi būtu krievi, tad no VTB vismaz 10 klubi piedalītos, bet tā kā boss ir spānis, tad arī viņiem lielākas privilēģijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-04-12 18:26, pirms 8 gadiem
Lai jau Latviesu klubi spele Fiba cerams vismaz 3komandas BKV VEF un Valmiera/Ordo

     [+] [-]

, 2016-04-12 18:26, pirms 8 gadiem
Nebutu jau slikti ja ari Liepaja pameginatu izmeginat spekus Eiropa

  +2 [+] [-]

, 2016-04-12 18:35, pirms 8 gadiem
Marcello92 rakstīja: Sanāk, ka starptautiskos turnīros (bez BBL un VTB) Latviju var pārstāvēt tikai viens, labākajā gadījumā divi klubi? Man šķiet, pamaz, ņemot vērā, ka tagad LBL veidojas neslikts, konkurētspējīgs trio.
Cik daudz Latvijas klubu, izņemot VEFu un Ventspili, pēdējo sezonu laikā ir spēlējuši/gribējuši spēlēt Eiropas kausos (FIBA un ULEB)?

Nez, Eirolīgā 16 klubi, divi apļi, var sanākt līdzīgi kā VTB, kur sportiska nozīme ir labi ja katrai trešajai vai ceturtajai spēlei, īpaši jau sezonas otrā pusē.

  -1 [+] [-]

, 2016-04-12 18:57, pirms 8 gadiem
Valmiera un Ventspils!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-13 00:02, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Tikai FIBA nevar trīss LBL komandas būt, jo čempioniem ir automātiska vieta un otrā vieta iet uz kvalifikāciju
Būs tak CL un bus šitais Fiba Europe cup vaitad ne taja Europe cup tak vares vairākas manuprāt