Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Raznatovičs: "Eirolīgas ieteikums ir nepieņemams – spēlētājiem jāsaņem 85% sezonas atalgojuma"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Raznatovičs: "Eirolīgas ieteikums ir nepieņemams – spēlētājiem jāsaņem 85% sezonas atalgojuma"
Miško Raznatovičs. Foto: Eurohoops.net

Basketbola arbitrāžas tribunāla (BAT) lēmums par finanšu atbildības dalības dalīšanu uz pusēm starp klubu un spēlētāju "nepārvaramas varas" apstākļos jāņem vērā, nosakot Eirolīgas spēlētāju atalgojumu 2020. gada sezonā, uzskata aģentūras "BeoBasket" vadītājs Miško Raznatovičs.

Ietekmīgais serbu aģents piektdien, 3. aprīlī, pauda savu redzējumu, kā Eirolīgas klubiem būtu jārīkojas koronavīrusa apstākļos. “Aktīvi piedalījos sarunās ar FIBA laikā, kad tika izveidota Basketbola arbirtrāžas tiesa. Pēc BAT izveides kļuvu par pirmo aģentu, kurš ierosināja lietu. Vēlāk piedalījos vēl neskaitāmās lietās, tāpēc domāju, ka mans viedoklis var palīdzēt tiem, kuri nav izlēmuši.”

Globālajā politikā vīruss nav uzskatāms par neparedzamu notikumu un nebūtu jāieskaita “melnā gulbja” kategorijā, taču sportā ir citādi, domā Raznatovičs. “Nav šaubu, ka pašreizējā visu turnīru pārtraukšana pandēmijas dēļ pieder neparedzamu apstākļu kategorijai, juridiski zināmai kā “force majeure”. Otrkārt, zināms, ka Eiropas līgumos nav punkta, kurš regulē nepārvaramas varas ietekmi, padarot mūsu vienošanās atšķirīgas no NBA, kur pastāv kolektīvā vienošanās (CBA).”

Atšķirība starp Eirolīgu un NBA nosaka, ka situācija jāatrisina atbilstoši vispārējiem tiesību principiem. “Visi līgumi, kuri ietilpst BAT jurisdikcijā, jārisina saskaņā ar “ex aequo et bono” principu. Citos vārdos – vienlīdzība, tiesiskums un taisnīgums.”

Raznatovičs uzskata, ka situācija nav pārāk sarežģīta. “(Eirolīgas) spēlētāji jau nopelnījuši algas par septiņiem mēnešiem un tas nav apstrīdams. Visas diskusijas notiek par atlikušajiem trīs mēnešiem jeb 30% ienākumu.”

Eirolīgas klubu neoficiālais ieteikums samaksāt 67% līguma vērtības (citos vārdos samaksāt tikai par nostrādāto laiku) nav pieņemams risinājums, jo tāds pieņemums pārceļ visus pašreizējās situācijas negatīvos efektus uz spēlētāju pleciem,” uzskata aģents.

Raznatovičs nepiekrīt argumentam, ka klubu zaudētie ienākumi atļauj tiem nemaksāt spēlētājiem. “Tāds risinājums atstāj spēlētājus bez ienākumiem, neatbilst vienlīdzībai un taisnīgumam. Eirolīgas neoficālais ieteikums ir pilnībā pretējs “ex aeque et bono” principam, tāpēc nevar būt pieņemams.”

Līdz šim BAT izskatījusi tikai vienu lietu, kur būtisku lomu spēlējusi nepārvarama vara. Šī lieta bija “BAT 0529/14” pret Libānas klubu “Champville”, atgādina Raznatovičs. “BAT pozīcija – “force majeure” gadījumā uzgūlusies nasta vienādi jādala starp klubu un spēlētāju. Balstoties uz šo precedentu, esmu pārliecināts, ka visās BAT izskatītajās lietās būs līdzīgs iznākums.

Raznatovičs vēlas, lai klubi samaksātu 85% no līgumā paredzētā atalgojuma. “Šajā gadījumā klubiem būs papildus jāmaksā pusotra alga trīs algu vietā jeb 15% no līguma apmēra. Spēlētājiem vienlaikus būs jāatsakās no tādas pašas summas. Īsumā – spēlētājiem jāsaņem 70% par nospēlētajām spēlēm un 15% kompensācija jeb summā 85% no līguma vērtības.”

Aģents nav apmierināts ar Eirolīgas spēlētāju asociācijas (ELPA) pašreizējo nostāju. “Neoficiālā informācija, ka ELPA pieprasīs 80%, neļauj pilnībā pārstāvēt spēlētāju intereses. Kompensācija var būt lielāka, taču tai nevajadzētu būt mazākai par manis aprakstīto. Īpaši tāpēc, ka klubi līgumos nav iekļāvuši punktu par “force majeure” situāciju.”

“Mans profesionālais viedoklis – šajā situācijā jārīkojas atbilstoši “ex aequo et bono” principam un sagaidu, ka BAT ieņems līdzīgu pozīciju. Gadījumā, ja (Eirolīgas) sezona tiks atsākta, manuprāt, klubiem būs jāmaksā papildus nauda, visticamāk, izpildot līgumos paredzētās saistības.”

Vairāki klubi – Stambulas “Anadolu Efes”, “Real Madrid” un “Valencia Basket” – paziņoja, ka veiks algu izmaksu pilnā apmērā.

Eirolīgas kopvērtējums līdz pārtraukumam

#KomandaU-Z+/-
1Anadolu Efes (Q)24-4+266
2Real Madrid (Q)22-6+206
3Barcelona (Q)22-6+164
4CSKA (Q)19-9180
5Maccabi (Q)19-9+127
6Panathinaikos14-14-2
7Khimki13-15+13
8Fenerbahce13-15-35
----
9Žalgiris12-16+71
10Valencia Basket12-16-21
11Olympiacos12-16-39
12Olimpia Milano12-16-73
13Baskonia12-16-96
14Crvena zvezda11-17-29
15Lyon ASVEL10-18-211
16ALBA Berlin9-19-119
17Bayern8-20-217
18Zenit8-20-185

Izmantotie resursi:
BeoBasket :: Events :: Corona vs basketball,...