Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Latviešu pārstāvētie klubi - trīs no četriem bagātākajiem Eirolīgā

Andrejs Siliņš

Latviešu pārstāvētie klubi - trīs no četriem bagātākajiem Eirolīgā
Nikola Mirotičs. Foto: Zumapress.com / Scanpix

Franču medijs "L'Equipe" publicējis savu versiju par ULEB Eirolīgas bagātākajiem basketbola klubiem - līderis ar 41 miljona eiro lielu budžetu šosezon ir Rolanda Šmita pārstāvētais Katalonijas superklubs "Barcelona". Jāņa Strēlnieka Maskavas CSKA ir tikai par 300 000 eiro mazāk, bet Jāņa Timmas un Daira Bertāna Maskavas apgabala "Khimki" ir ceturtais naudīgākais Eirolīgā.

Francijai pēc vairāku gadu pārtraukuma pašai beidzot atkal ir komanda Eiropas prestižākajās klubu sacensībās - Eirolīgā atgriezies Lionas-Vilērbānas ASVEL, ko pārstāv arī latviešu aizsargs Rihards Lomažs. Francijas basketbola leģendai Tonijam Pārkeram piederošais klubs šosezon rēķinās ar 11,4 miljonu eiro lielu budžetu, kas ir trešais zemākais Eirolīgā. Mazāk ir tikai Vācijas Bundeslīgas vicečempionei Berlīnes "Alba" un Adrijas līgas čempionei Belgradas "Crvena Zvezda". Serbu klubs ir arī vienīgais, kura budžets mērāms mazāk nekā desmit miljonu apmērā.

Runājot par augšgalu, tajā trīs no pirmajiem četriem klubiem ir tie, kurus šosezon pārstāv Latvijas basketbolisti. Rolanda Šmita "Barcelona" ir 41 miljona eiro liels budžets, kas ir lielākais Eirolīgā šajā sezonā. Aktuālajiem čempioniem Maskavas CSKA, kam vasarā pievienojās Jānis Strēlnieks, ir tikai par trešdaļmiljonu mazāk. Trešās lielākās finanses šosezon pieejamas Madrides "Real", kam vien par miljonu mazāk nekā pirmajā vietā esošajiem principiālajiem sāncenšiem "Barcelona".

Aiz lielā trijnieka ir Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētais Maskavas apgabala "Khimki", kam šīs sezonas izdevumos paredzēts tērēt 33,3 miljonus. Jāpiezīmē, ka tieši Himku kluba rindās spēlē Aleksejs Šveds, kurš jau vairākus gadus ir viens no vislabāk atalgotajiem basketbolistiem Eiropā - šosezon Šveds saņemot ap 3,6 miljoniem eiro (vairāk šosezon ir tikai Barselonā spēlējošajam Nikolam Mirotičam - ap 4,9 miljoniem).

Milānas "Olimpia", kas lieliski iesākusi jauno Eirolīgas sezonu (to nevar teikt par startu A sērijā - četras uzvaras septiņās spēlēs un piektā vieta), šosezon tērēs 31 miljonu eiro, bet viens no iepriekšējo gadu līderiem tērētāju sarakstā Stambulas "Fenerbahce" ar 30 miljoniem ir vairs tikai sestais bagātākais klubs. Seko cits Krievijas klubs Sanktpēterburgas "Zenit", kas savā debijas sezonā Eirolīgā tērēs 26,7 miljonus.

Eirolīgas klubu budžeti "L'Equipe" versijā

VKlubsBudžets (milj. €)
1.Barcelona41.0
2.CSKA40.7
3.Real40.0
4.Khimki33.3
5.Olimpia31.0
6.Fenerbahce30.0
7.Zenit26.7
8.Anadolu Efes24.0
9.Maccabi24.0
10.Bayern23.0
11.Baskonia16.0
12.Olympiacos16.0
13.Valencia15.0
14.Panathinaikos14.0
15.Žalgiris11.9
16.ASVEL11.4
17.Alba11.0
18.Crvena Zvezda8.3