Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Pārmaiņu vēji Milānā: jauna ĢM meklējumi, dopings, cerība uz Mesinu

Andrejs Siliņš

Pārmaiņu vēji Milānā: jauna ĢM meklējumi, dopings, cerība uz Mesinu
Maiks Džeimss. Foto: Zumapress.com / Scanpix

Itālijas bagātākais basketbola klubs Milānas "Olimpia", kas nu jau kārtējo reizi nespēja attaisnot kluba vadības un līdzjutēju cerības ne tikai Eirolīgā, bet arī A sērijā, varētu būt lielu pārmaiņu priekšā.

"Olimpia" pagājušogad ar Dairi Bertānu sastāvā izcīnīja Itālijas čempiontitulu, taču šajā sezonā spēja tikt vien pie vienas trofejas - Itālijas Superkausa, kas tiek izspēlēts sezonas ievadā. Eirolīgas sezona tika sākta solīdi, taču sekoja kritums un beigās vien 12. vieta, piekto gadu pēc kārtas netiekot izslēgšanas turnīrā. Itālijas kausa izcīņā Milāna zaudēja jau pirmajā kārtā jeb ceturtdaļfinālā, savukārt vietējā čempionātā pēc uzvaras regulārajā sezonā sekoja izgāšanās pusfinālā pret Sasari "Dinamo" (0-3).

Pēc zaudējuma Sasari par atkāpšanos oficiāli paziņoja kluba prezidents Livio Proli, par kura nodomu atstāt amatu tika runāts jau iepriekš. Pirms amata pamešanas Proli sacīja, ka klubs turpinās sadarbību ar galveno treneri Simomi Pjanidžāni, ar kuru ir spēkā līgums vēl uz vienu sezonu, tomēr plāni varētu būt mainījušies.

Pirmkārt, klubs vēlas Proli aizstāt ar Maurīcio Gerardīni - 63 gadus vecais itāliešu speciālists tiek uzskatīts par vienu no labākajiem ģenerālmenedžeriem Eiropā. Kopš 2014. gada Gerardīni veic Stambulas "Fenerbahce" ģenerālmenedžera pienākumus, 2017. gadā tiekot atzīts par labāko šī darba veicēju ULEB Eirolīgā. Gerardīni par ģenerālmenedžeri strādā kopš 1982. gada, veicot šo darbu dažādos Itālijas klubos. Devīndesmito gadu sākumā Gerardīni kļuva par Trevīzo "Benetton" ģenerālmenedžeri, palīdzot klubam kļūt par Itālijas flagmani, kas četras reizes piedalījās arī Eirolīgas finālturnīrā.

Tāpat Gerardīni ir pieredze Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) - 2003. gadā viņš kļuva par pirmo neamerikāni, kas uzaicināts uz kāda NBA kluba ģenerālmenedžera darba interviju ("Bobcats"), taču pie darba netika. Vēlāk Gerardīni bija "Raptors" viceprezidents un ĢM asistents, tāpat speciālists strādājis Oklahomsitijas "Thunder" organizācijā. Gerardīni ir arī Kanādas basketbola federācijas izcilības padomē.

Milāna var piedāvāt Gerardīni ne vien ļoti labu atalgojumu un darbu ar finansiālu ļoti spējīgu klubu (aizvadītajā sezonā kluba budžets sastādīja ap 25 miljoniem eiro), bet arī iespēju atgriezties mājās, kas esot viena no speciālista vēlmēm tuvākā vai tālākā nākotnē. Kā cits potenciālais Proli aizstājējs tiek minēts bijušais izlases spēlētājs, nu jau gadiem kā veiksmīgs vidusmēra klubu ģenerālmenedžeris sevi pierādījušais Klaudio Koldebella. No atvaļinājuma atgriezies kluba īpašnieks, modes dizaineris un miljardieris Džordžo Armani, līdz ar to lēmumi par komandas nākotni, tostarp ģenerālmenedžeri varētu tikt pieņemti drīzumā.

Lai arī Pjanidžāni ir spēkā līgums uz vēl vienu sezonu, līdz ar jaunu ĢM varētu notikt arī trenera maiņa. Visskaļāk izskanējuši divi vārdi. Viens no tiem ir spānis Čavi Paskāls, kuram ir 12 gadu pieredze Eirolīgā un 2010. gadā izcīnīts Eirolīgas tituls ar "Barcelona". Decembrī Paskālu no darba atbrīvoja Atēnu "Panathinaikos". Paskāla labā runā tas, ka trenerim ir ļoti labas attiecības ar Milānas zvaigzni Maiku Džeimsu. Otrs kandidāts ir slavenais itālietis Etore Mesina, kurš nu jau gadiem veic Grega Popoviča asistenta pienākumus NBA klubā Sanantonio "Spurs", bet iepriekš strādājis arī Losandželosas "Lakers". 59 gadus vecais Mesina no 2015. līdz 2017. gadam bija Itālijas izlases galvenais treneris, bet kādā Itālijas klubā pēdējoreiz strādāja 2005. gadā, kad bija Trevīzo "Benetton" galvenais treneris. Runās pieminēts arī Deivida Blata vārds - amerikānim ir spēkā līgums ar Pirejas "Olympiacos", tomēr grieķu superklubam šajā starpsezonā ir liela neziņa par nākotni.

Klubs vienojies par jauniem līgumiem ar Itālijas izlases saspēles vadītāju Andrea Činčarīni un serbu uzbrucēju Vladimiru Micovu. Līgumi uz nākamo sezonu ir spēkā arī Maikam Džeimsam, Artūram Gudaitim, Kalebam Tarčevskim, Nemaņam Nedovičam, Džeimsam Nannalijam un Džefam Bruksam. Alenam Omičam, Mindaugam Kuzminskam un Kērtisam Džerelsam līgumi beigušies. Tiek runāts, ka Milāna varētu censties piesaistīt NBA pabijušo Bredu Vanameikeru, "Žalgirī" spēlējušo amerikāņu uzbrucēju Āronu Vaitu un pat vairākkārtējo Eirolīgas čempionu, tostarp šogad CSKA rindās, Serhio Rodrigesu. Čačo vēl ir spēkā līgums ar Maskavas superklubu, taču Milāna esot gatava maksāt 450 tūkstošu eiro lielumā noteikto izpirkuma naudu.

Komandā jābūt vismaz pieciem Itālijas spēlētājiem, bet no līdzšinējā sastāva tādi ir tikai divi (bez Činčarīni arī Brukss, kurš precējies ar itālieti, tiekot pie pilsonības). Amadeo Della Valle jau veic pārrunas par līgumu citur (interesējoties arī Berlīnes "Alba"), un komandā nepaliks arī Simone Fontekjo un Kristians Bērnss (amerikānis ar Itālijas pasi). Pēdējam gan gadījies iekrist ar dopingu - Bērnsam veiktajās analīzēs konstatēta neatļautu anabolisko vielu klātbūtne. Kā potenciālie papildinājumi izskanējuši Akile Polonara no Sasari, Ariels Filojs no Avelīno un citi.

Dairis Bertāns arī šo sezonu uzsāka Milānas superkluba rindās, taču martā pārtrauca līgumu, lai pievienotos Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubam Ņūorleānas "Pelicans".

Tikmēr A sērijas vadība izziņojusi dažādus ar līdzjutēju interesi saistītus jaunumus. Proti, Milānas un Sasari pusfināla sērijas pēdējā trešā spēle kļuva par skatītāko sezonas maču pagaidām: to noskatījušies vairāk nekā 370 tūkstoši cilvēku. Savukārt klātienē spēles apmeklējis lielākais skatītāju skaits kopš 1997./1998. gada sezonas - vidēji katru maču A sērijā šogad noskatījās 4003 skatītāji. Arī ienākumi no biļešu tirdzniecības ir augstākie vēsturē - kopējie ienākumi 16 klubiem mērāmi vairāk nekā 12,6 miljonu eiro apmērā, bet vidēji katrs klubs vienā spēlē no biļešu pārdošanas nopelnīja 52 512 eiro.

A sērijas finālā FIBA Eiropas kausu izcīnījusī "Dinamo" komanda, kas nav zaudējusi jau 22 spēlēs pēc kārtas (kopš 10. marta) iekļuvusi pēc trīs sezonu pārtraukuma. Otrā pusfināla pārī Venēcijas "Umana Reyer" un Kremonas "Vanoli" duelī līdz trim panākumiem šobrīd 2-2, izšķirošais mačs paredzēts rītvakar.

Izmantotie resursi:
https://www.ultimouomo.com/
https://www.foxsports.it/
https://www.basketuniverso.it/
https://www.superbasket.it/

  +1 [+] [-]

, 2019-06-06 13:43, pirms 5 gadiem
Labs raksts! Milānai galīgi neveicas, sastāvs it kā labs, budžets ir, bet nekādi neizdodas realizēties.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-06 14:49, pirms 5 gadiem
Labs raksts! Paldies autoram!