Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Strēlnieks un Šmits cer sākt ar uzvarām viesos, Lomažs gaidīs debiju

Strēlnieks un Šmits cer sākt ar uzvarām viesos, Lomažs gaidīs debiju
Jānis Strēlnieks CSKA rindās. Foto: VTB League

Šovakar tiks aizvadītas atlikušās pirmās kārtas spēles ULEB Eirolīgā basketbolā un laukumā dosies arī trīs latviešu spēlētāju pārstāvētās komandas. Rolanda Šmita "Barcelona" viesosies pie vicečempioniem Stambulas "Anadolu Efes", Jāņa Strēlnieka Maskavas CSKA spēlēs pret "Valencia", bet Riharda Lomaža Lionas-Vilērbānas ASVEL atgriezīsies Eirolīgā ar maču pret Pirejas "Olympiacos".

Vakar jauno sezonu ar uzvaru sāka Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētā "Khimki". Šodien laukumā dosies pārējās latviešu pārstāvētās komandas. Rolands Šmits centīsies ielauzties "Barcelona" rotācijā, zvaigžņotajai komandai aizvadot izbraukuma spēli pret pērnās sezonas pārsteiguma autori un vicečempioni "Anadolu Efes". Īpaša šī spēle varētu būt "Efes" spēka uzbrucējam Krisam Singltonam, kurš pagājušajā sezonā nespēja līdz galam iedzīvoties Barselonā un attaisnot uz sevi liktās cerības. "Efes" rindās nav daudz izmaiņu - bez Singltona klāt no ārzemniekiem nācis tikai Aleks Pīterss (no CSKA), bet prom aizgājuši Deriks Brauns ("Crvena Zvezda") un Broks Motums ("Valencia").

Rihards Lomažs pagājušajā sezonā bija trešais labākais punktu guvējs FIBA Čempionu līgā, bet šovasar pacēlās uzreiz divus līmeņus augstāk - līgumu ar latviešu aizsargu noslēdza Francijas čempione ASVEL. Francija atgriežas ar kādu klubu Eirolīgas apritē pēc trīs gadu pārtraukuma, bet ASVEL - pēc astoņu gadu pārtraukuma (šajā laikā pāris reižu spēlēts Eirolīgas kvalifikācijā). Klubs komplektējās atbilstoši iespējām un pēc lielās zivis nemēģināja izķert. Lomaža iespējas pirmssezonā bijušas mainīgas, bet pirmajā vietējā čempionāta spēlē latvietis netika piecelts no rezervistu soliņa.

Pirmajā mačā ASVEL mājās spēkosies ar Pirejas "Olympiacos", kas pēdējā gada laikā izgājusi cauri tik plašai emociju gammai, ka pietiktu vairākiem gadiem. Sausais atlikums - komanda šosezon pilnvērtīgu turnīru aizvadīs tikai Eirolīgā, kamēr vietējā čempionātā jāspēlē otrajā līgā un tur plānots izmantot jauniešus vai tos, kas spēlē ievērojami mazāk Eirolīgā. Deivids Blats, neraugoties uz cīņu ar smagu slimību, turpina darbu pie Pirejas komandas stūres. Visu apstākļu rezultātā klubam nācās nomainīt teju visu komandu - prom devās desmit spēlētāji (tostarp Jānis Strēlnieks, bet Timma jau iepriekšējās sezonas otrajā pusē tika izīrēts), klāt nākuši desmit. Skaļākais papildinājums - Mindaugs Kuzminsks. Arvien gatavs spēlēt 37 gadus vecā kluba leģenda Vasilis Spanulis.

Jānis Strēlnieks atstāja "Olympiacos", lai spertu nākamo soli uz priekšu savā karjerā - vasarā interesi par talsenieku bija gana liela, bet Latvijas valstsvienības līderis izvēlējās Maskavas CSKA piedāvājumu. "Armijniekiem" pēc Eirolīgas titula izcīnīšanas neizdevās noturēt vairākus vadošos spēlētājus. Prom devās Serhio Rodrigess, Nando de Kolo, Korijs Higinss, Aleks Pīterss un Otello Hanters. Tieši ārējās līnijas spēlētāju zaudēšana galvenajam trenerim Dimitrim Itudim bija sāpīgākā, jo tas nozīmēja, ka būs nepieciešams ilgāks laiks, lai iespēlētu sastāvu ar no jauna atnākušajiem bumbas pārvaldītājiem un spēles veidotājiem Strēlnieku, Ronu Beikeru, Maiku Džeimsu un Daranu Hiliardu. Dabisks process, galvenais - lai kluba vadībai pietiktu pacietības. Groza apakša stiprināta ar vācieti Johanesu Foigtmanu un grieķi Kostu Kufosu.

Pirmajā mačā šovakar CSKA viesos spēlēs pret "Valencia", kas pavasarī triumfēja ULEB Eiropas kausa izcīņā. Lielveikalu ķēdes uzturētā Valensijas komanda ir stabila Eiropas klubu basketbola vērtība, kas pārsvarā spēlē Eiropas kausā, kur allaž cīnās par visaugstāko mērķi, bet šad un tad tiek pie iespējām arī Eirolīgā. Pēc vienas sezonas pārtraukuma atkal tikusi pie šādas iespējas, "Valencia" vasarā nomainīja pusi komandas, bet no klāt pienācējiem tikai viens pagājušajā sezonā spēlēja Eirolīgā (Broks Motums). Eirolīgā senāk spēlējuši vēl daži, bet amerikāņu aizsargs Džordans Loids gaida savu NBA čempiona gredzenu, kas tiks piegādāts pēc NBA sezonas sākuma - jūnijā viņš bija "Raptors" rindās, bet pēc viena gada pārtraukuma atgriezīsies Eiropā (viena sezona Izraēlā) un debitēs Eirolīgā.

"Valencia" klubs, iespējams, ir gatavs spert soli uz priekšu un niknāk pieteikt ambīcijas būt par regulāru Eirolīgas dalībnieci. Nule kā klubs paziņoja par jaunas arēnas celtniecību 220 miljonu eiro vērtībā. Plānots, ka tajā būs nepilni 16 tūkstoši līdzjutēju vietu basketbola spēlēs un to atvērs 2023. gadā.

Sezonu šovakar sāks arī Baltijas klubu basketbola grands Kauņas "Žalgiris", kas mājās uzņems spāņu "Baskonia". Basketbola trakums ļāvis kārtējo reizi izpārdot spēli - lai arī pretiniekam nav tas skaļākais vārds, Baltijas groza bumbas līdzjutēji noilgojušies pēc augstākās raudzes basketbola vērošanas. Starpsezonā "Žalgiris" sastapās ar sev labi pazīstamu problēmu - nespēju finansiāli mēroties spēkiem ar grandiem, kas nolūkojuši Kauņā sevi jaunā līmenī parādījušus spēlētājus.

Tādējādi šovasar komandu atstāja seši spēlētāji: viens no labākajiem Eirolīgas centriem Brendons Deivīss (uz "Barcelona"), spēka uzbrucējs Ārons Vaits ("Olimpia"), uzbrucējs Dions Tompsons ("Unicaja") un aizsargi Leo Vestermans ("Fenerbahce"), kā arī Neits Volterss ("Maccabi"). Sestais prom gājējs pametis profesionālā sporta skatuvi pavisam - tas ir lietuviešu centrs Antans Kavaļausks, kurš karjeras laikā paspēja kļūt arī par Latvijas čempionu un "VEF Rīga" rindās veica pamatīgu karjeras lēcienu.

Klāt nācis cits ne tik sen VEF spēlējis basketbolists - meksikānis Alekss Peress vadīs "Žalgira" saspēli (paliks komandā, neraugoties uz ģimenes locekļu veselības problēmām otrpus okeānam). Pirmo reizi Eirolīgā spēlēs arī austrāliešu centrs Džoks Lendeils un amerikāņu spēka uzbrucējs Naidžels Heizs, mājās atgriezies Luks Lekavičs, kurš iepriekš pārstāvēja "Panathinaikos".

"TVPlay Sports" tiešraidēs šovakar "Žalgira" un "Baskonia" cīkstēšanās, kā arī "Valencia" un CSKA mačs. Savukārt "TVPlay Sports+" tiešraidē rādīs "Anadolu Efes" un "Barcelona" spēli.

ULEB Eirolīga, 1. kārta

DatumsLaiksSpēleRezultāts
3.10.20:00Khimki - Maccabi89:83
21:00Panathinaikos - Crvena Zvezda87:82
21:30Bayern - Olimpia78:64
22:00Real - Fenerbahce81:77
4.10.20:00Žalgiris - Baskonia
20:30Anadolu Efes - Barcelona
21:00Alba - Zenit
21:45ASVEL - Olympiacos
22:00Valencia - CSKA

"Bilbao Basket" aizsargs Alekss Renfro Kemnicas "Niners" basketbolistu ielenkumā. Foto: FIBA

Eiropas kausa pusfināls: Vācijas klubs atspēlējas no -14 un Basku Zemē satriec "Bilbao"

FIBA Eiropas kausa izcīņā šovakar tika aizvadītas pirmās pusfināla cīņas, pārliecinošu uzvaru izcīnot Kemnicas "Niners", bet pašā galotnē panākumu gūstot Varēzes komandai.
Veids Boldvins. Foto: EPA/Scanpix

Eirolīgas kārtas ievadā ''Maccabi'' pārliecinoši uzveic Valensiju

ULEB Eirolīgas 32. kārtas pirmajā spēlē Telavivas ''Maccabi'' Belgradā ar 95:80 droši apspēlēja Spānijas klubu ''Valencia''.
Rolands Šmits. Foto: Dainius Lukšta/Basketnews.lt
1

Šmits potītes savainojuma dēļ nespēlēs arī Eirolīgas 32. kārtas mačā pret ''Olimpia''

Latviešu spēka uzbrucējs Rolands Šmits potītes savainojuma dēļ nevarēs palīdzēt Kauņas ''Žalgiris'' komandai ceturtdienas cīņā ULEB Eirolīgā, preses konferencē atklāja itāļu speciālists Andrea Trinkjēri.