Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eirolīga vēlas paturēt elites klubus, FIBA neatceļ sankcijas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Eirolīga vēlas paturēt elites klubus, FIBA neatceļ sankcijas
Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu un CSKA prezidents Andrejs Vatutins
Foto: TASS/Scanpix

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Eirolīgas pārstāvju pirmā tikšanās otrdien, 3. maijā, Minhenē noslēdzās bez vienošanās par klubu skaitu, kas piedalīsies pirmā līmeņa Eiropas klubu sacensības.

“Tikšanās bija izsmeļoša un lietišķa,” FIBA komentēja pirmās tikšanās iznākumu. “Tika pārrunāti daudzi jautājumi, taču kopsaucējs nav atrasts. Pirms vienošanās par nākamajiem soļiem abas puses pārskatīs vairākus apskatītos jautājumus.”

Eirolīgas pārstāvji tikšanās laikā iepazīstināja ar sadarbības piedāvājumu, kurā izklāstīta katras puses atbildība, nolūkā uzlabot savstarpēju sapratni. Galvenie Eirolīgas priekšlikumi bija sekojoši:

1. Jāpanāk vienošanās par ilgtermiņa sadarbību, kurā centrālā loma paredzēta savstarpējai uzticībai.

2. Jāatceļ jebkādas sankcijas pret klubiem un valstsvienībām, cienot gan klubu brīvību lemt par savu nākotni, gan valstsvienību līdzdalību turnīros, kuriem tās kvalificējušās. Vienlaikus jāpārskata noteikumi, kuros atļauts piemērot tādas sankcijas.

3. Jāveicina FIBA un Eirolīgas tuvināšanās, izmantojot jaunas pārvaldības un sacensību struktūras.
a. Pārvaldība: FIBA iesaistās Eirolīgas sacensību rīkošanā.
b. Turnīri:
i. Eirolīga turpinās pārvaldīt pirmā līmeņa Eiropas klubu turnīrus, kuros pašlaik paredzēta vieta 40 klubiem. FIBA Basketbola Čempionu līga pārvaldīs otrā līmeņa Eiropas klubu turnīrus.
ii. Eiropas turnīros jāpiemēro vertikālā pieeja no apakšas uz augšu, katra turnīra čempionam iegūstot tiesības pāriet nākamajā līmenī.
Iii. Jāpanāk vienošanās par sacensību kalendāriem četru gadu ciklā, vienlaikus piekrītot valstsvienību logu iekļaušanai, kā paredzēts FIBA 2017. gada projektā.
iv. Basketbola noteikumi, starptautiskās spēlētāju pārejas, dopinga kontroles noteikumi un izpilde paliek FIBA vienpusējā kontrolē.

4. Jāvienojas par jauniem kopējiem standartiem spēlētāju līdzdalībai valstsvienību turnīros:
a. Jānosaka minimālos apdrošināšanas nosacījumus, kurus jāievēro visiem klubiem.
b. Jāvienojas par kompensācijām klubiem par viņu ieguldījumu valstsvienību turnīros, kā pieņemts citos profesionālajos sporta veidos.

Piedāvājums tika izstrādāts sadarbībā ar vadošajiem basketbola klubiem, saprotot, ka jāizveido stabils un pārdomāts sadarbības modelis ar starptautisko federāciju. Mērķis ir izveidot ciešu sadarbību starp visām vadošajām starptautiskā basketbola organizācijām nolūkā veicināt profesionālā un amatieru basketbola izaugsmi.

Par spīti Eirolīgas pārstāvju konstruktīvajai pieejai tikšanās laikā un, par spīti tam, ka Eirolīga pārvaldīs pirmā līmeņa Eiropas klubu basketbolu, abas puses nespēja vienoties par klubu skaitu, kas starēs pirmā līmeņa Eiropas klubu turnīros, teikts Eirolīgas paziņojumā. FIBA atteicās atcelt sankcijas gan klubiem, gan valstsvienībām.

Eirolīga cer, ka tuvākajā nākotnē notiks jauna tikšanās. Eirolīgu sanāksmē pārstāvēja sekojošas amatpersonas:
Mauricio Gerardīni (Maurizio Gherardini, Fenerbahce),
Dāvids Federmans (Maccabi FOX Tel Aviv),
Šimons Micrahi (Shimon Mizrahi, Maccabi FOX Tel Aviv),
Jorgs Skindiliass (George Skindilias, Olympiacos),
Huans Karloss Sančess (Juan Carlos Sanchez, Real Madrid),
Hordi Bertomeu (Jordi Bertomeu, Euroleague Basketball),
Eduards Dž. Skots (Eduard J. Scott, Euroleague Basketball).

Izmantotie resursi:
EUROLEAGUE BASKETBALL PRESENTS COLLABORATION...

  +3 [+] [-]

, 2016-05-04 13:34, pirms 8 gadiem
Izskatās, ka Eiroliga tomer netaisās piekāpties, nauda svarīgāka par visu.

  -1 [+] [-]

, 2016-05-04 13:42, pirms 8 gadiem
Nu lūk, logus valstvienībām dabūja. Vai tagad FIBA apstāsies? nedomāju gan, jo Eirokausu nocelt ta ar vēl gribās.

     [+] [-]

, 2016-05-04 13:47, pirms 8 gadiem
Kā teicis F.Underwood "Money is the Mc-mansion in Sarasota that starts falling apart after 10 years. Power is the old stone building that stands for centuries." Un ULEB nav nekādas varas, tikai nauda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-05-04 15:11, pirms 8 gadiem
Atbalstu FIBA...bet nesaprotu kāpēc ULEB neatpērkas?...atdod 50% no saviem ienākumiem FIBA jaunatnes programmu attīstībai un miers....nu, kuram muļķim tur vēl nav skaidrs, ka būs jāmaksā? ...un mērķis ir atbalstāms, jo varbūt kāds miljons atkrīt arī Latvijas jaunatnes basketbola skolām un treneriem...no ULEB pa taisno to nekad nesagaidīsi

     [+] [-]

, 2016-05-04 15:27, pirms 8 gadiem
Laikam ja FIBA beigās izlauzīs rokas ULEBam. Tomēr likmes par dalību izlašu sacensībās it īpaši tagad RIO priekšvakarā ir daudz ietekmīgākas arī " biezajām" federācijām....

  +1 [+] [-]

, 2016-05-04 15:53, pirms 8 gadiem
kāda vēl kompensācija tāpat bagātiem klubiem, par ko?? futbolā vēl nedaudz saglabājas prakse, ka vienā klubā turās pāris gadus un ir arī savi audzēkņi .. bet basketbolā ļoti mainās katru gadu.

kāpēc lai tāds Zenit saņemtu kompensāciju par Timmu un Bērziņu utt? vai Dāvja klubs, kur atkārtoti guvis smagas traumas netiekot uz izlasi? kompensācijām būtu jāiet uz jaunatnes klubiem/sporta skolām kas reāli izaudzinājušas basketbolistus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-05-04 16:46, pirms 8 gadiem
Redneck, ko FIBA jauc? ...ja Eirolīga piekritīs maksāt, tad viss paliks pa vecam ar kosmētiskām izmaiņām...un būs nauda jaunatnes basketbolam, arī Latvijā....tagad Porziņgis uzsauca vienu laukumu Liepājā, bet FIBA uzsauks vairākus, kad dabūs daļu ienākumu no ULEB...ja ne laukumi, tad vismaz botas un algas jaunatnes treneriem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-05-04 22:40, pirms 8 gadiem
Nesaprotu, kā var atbalstīt tieši ULEB - šo dienvidu vampīru bandu, kas grib tikai nosmelt krējumu, nekas cits viņus neinteresē. Jau tā FIBA viņiem atstāj Eirolīgu, bet redz, tak šiem par maz!
Nekas, gan noliks pie vietas, šādi vai tādi. Eiropa nav ASV, te lielu lomu spēlē arī nacionālo izlašu intereses.