Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Eirolīgas sezona sāksies ar Timmas un Bertāna spēli Mitiščos

Eirolīgas sezona sāksies ar Timmas un Bertāna spēli Mitiščos
Jānis Timma. Foto: Khimki

Šovakar sāksies Eiropas prestižākā klubu turnīra ULEB Eirolīgas jaunā sezona - tās pirmajā spēlē Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētā Maskavas apgabala “Khimki” 20:00 mājās uzņems Izraēlas superklubu Telavivas “Maccabi”. Rītvakar pirmās spēles aizvadīs arī pārējo latviešu - Rolanda Šmita, Riharda Lomaža un Jāņa Strēlnieka pārstāvētās vienības.

Francija atgriežas elitē

Šī būs ceturtā sezona pēc kārtas kopš Eirolīgas formāts paredz nevis grupu turnīrus sezonas pirmajā fāzē, bet gan klasisku jebkura čempionāta formātu. Proti, komandas izspēlē divu apļu turnīru, tiekoties ar pilnīgi katru pretinieku un astoņas labākās iekļūst izslēgšanas turnīrā, kas sāksies ar ceturtdaļfināla sērijām, bet čempioni tiks noskaidroti “Final Four” turnīrā.

Tomēr viena būtiska izmaiņa starpsezonā notikusi - šajā sezonā komandu skaits palielināts par divām un tagad sasniedz 18 vienības. 11 klubiem, kas ir Eirolīgas īpašnieki, pievienojušies ne tikai piecu, Eirolīgas prāt, spēcīgāko vietējo čempionātu labākās komandas, bet izdalītas arī divas “wild card” licences. Tās tika vienai no Krievijas spēcīgākajiem klubiem Sanktpēterburgas “Zenit” un Vilērbānas-Lionas ASVEL.

ASVEL spēlētu Eirolīgā arī gadījumā, ja nebūtu triumfējusi Francijas čempionātā - Eirolīgas vadība jau laikus bija apsolījusi kluba īpašniekam Tonijam Pārkeram vietu Eiropas elitē. Tā kā Eirolīga ir privāta līga, kas mērķē uz pelnoša biznesa statusu, šāda “uzņēmuma” rīcība - pieņemt biznesam izdevīgus lēmumus - arī ir saprotama un pieņemama. Tiesa, vidējā spēļu apmeklētība pagājušajā sezonā bija zemākā kopš 2015./2016. gada sezonas.

Eirolīgas pēdējo piecu sezonu vidējā apmeklētība

SezonaVid.apm.
2018/198282
2017/188780
2016/178472
2015/167332
2014/158184

FIBA un Eirolīgas konfliktā Francijas basketbola vadība bija stabili nostājusies pasaules groza bumbas jumta organizācijas pusē. Tas atsaucās arī uz šīs valsts klubu dalību starptautiskajos turnīros. 2015./2016. gada sezonā Eirolīgā bija pat divi Francijas klubi, bet nākamās trīs sezonas Eiropas labākajā turnīrā nespēlēja neviens šīs valsts klubs, lai gan Francija ir vieta, kur klubi strādā finansiāli viscaurskatāmāk, vienmēr publiskojot budžetus, turklāt gana detalizēti.

Latviešu mazāk, bet Pārkers dod iespēju Lomažam

Lai gan Latvijas klubu basketbola iespējas ir Marsa, ja ne pat Jupitera attālumā no tā, lai spētu cīkstēties Eirolīgā, latviešu spēlētāju skaits pēdējos gados Eiropas prestižākajā turnīrā ir solīds. Šosezon gan spēlētāju skaitliski būs mazāk - ja pērn varējām lepoties ar sešiem spēlētājiem (“Baskonia” pieteikumā bija arī septītais Artūra Kuruca personā), šosezon sanāks piecinieks.

ASVEL ienākšana Eirolīgā palīdzējusi mums tikt vismaz pie piecinieka, jo Tonijam Pārkeram piederošais klubs deva iespēju pie pirmās leģionāra pieredzes tikt vienam no Latvijas spilgtākajiem jaunajiem spēlētājiem Rihardam Lomažam. Latvijas-Igaunijas līgas MVP tituls noteikti nebija izšķirošs iemesls, lai ASVEL izvēlētos Rihardu, taču paveiktais Čempionu līgā gan - pērn Lomažs “Ventspils” rindās vidēji guva 17,1 punktu, nepilnu 23 gadu vecumā kļūstot par trešo labāko punktu guvēju turnīrā.

ASVEL rindās šosezon gaidīt no Lomaža līdzīgu sniegumu kā “Ventspilī” būtu neprātīgi, un to apliecinājusi arī pirmssezona. Francijas līgas pimajā mačā ASVEL spraigā mačā viesos ar 89:88 pieveica “Strasbourg”, bet Lomažs palika uz soliņa un spēlē neiesaistījās. Ticis pie ilgi gaidītās iespējas spēlēt Eirolīgā, klubs ar abām kājām palika uz zemes un ar superzvaigžņu piesaisti neizcēlās. Skaļākais papildinājums ir pašmāju aizsargs Edvīns Džeksons, kurš pagājušajā sezonā spēlēja Eirolīgā “Buducnost” rindās, bet šovasar parakstīja četru gadu līgumu ar Lionas-Vilērbānas klubu. ASVEL rindās ir vairāki spēlētāji ar Eirolīgas pieredzi, taču tā nav liela un pārsvarā ne visai svaiga.

ASVEL pirmo spēli aizvadīs rītdien, mājās tiekoties ar vēl nesen pat divu latviešu pārstāvēto “Olympiacos”. Tagad Pirejā vairs nav neviena Latvijas spēlētāja - Latvijas pagājušā gada labākais basketbolists Jānis Strēlnieks pievienojies Eirolīgas čempionei CSKA, bet Jānis Timma vasarā noslēdza līgumu ar Maskavas apgabala “Khimki” (uz īres līguma pamata tur noslēdza arī iepriekšējo sezonu).

Rima Kurtinaiša vadītā Himku komanda vasarā bija viena no aktīvākajām un lielākajām tērētājām. Citu starpā tika piesaistīta arī Latvijas raķete Dairis Bertāns, kurš pēc debijas NBA atgriezās Eirolīgā, kur pagājušosezon bija labākais snaiperis. Timmam un Bertānam pie Kurtinaiša būs liela loma, un ir labs pamats, lai abi aizvadītu savas līdz šim labākās sezonas Eirolīgā. Arī Himku komandai tāds pamats ir, jo bez latviešiem piesaistīti arī tādi vīri kā Serbijas izlases saspēlnieks Stefans Jovičs, Krievijas izlases līderis Sergejs Karasjovs, daudzas sezonas NBA spēlējušie Timofejs Mozgovs un Jūnass Jerebkū un citi. Kopumā desmit jauni spēlētāji.

Pirmajā mačā šovakar “Khimki” Mitiščos (tur klubs aizvada Eirolīgas un nozīmīgākās VTB līgas spēles) pretī stāsies Telavivas “Maccabi”, kam arī salīdzinoši daudz jaunu seju (seši prom, septiņi klāt). Viena no tām vienlaikus ir arī veca seja - Omri Kaspi pēc ilgām sezonām viņpus okeānam nolēmis atgriezties dzimtenē un tuvāko gadu laikā noslēgt karjeru tur, kur to savulaik sāka. Starp līderiem, visticamāk, šosezon redzēsim Skotiju Vilbekinu, Taileru Dorsiju, Neitu Voltersu, Otello Hanteru un citus.

Atgriežoties pie jau minētā Strēlnieka, viņa pārstāvētā CSKA pēc čempiontitula izcīnīšanas piedzīvojusi ļoti būtiskas izmaiņas. Treneris Dimitris Itudis palicis savā vietā, bet prom ir gan Korijs Higinss (uz “Barcelona”), gan Nando de Kolo (“Fenerbahce”), gan Serhio Rodrigess (“Olimpia”) un jau minētais Hanters (“Maccabi”). Bez Strēlnieka ārējā līnijā klāt nākuši Maiks Džeimss (no “Olimpia”), Rons Beikers (“Wizards”) un Darans Hiliards (“Baskonia”). Tāpat sastāvu papildinājuši garie spēlētāji Johaness Foigtmans (“Baskonia”) un Kosta Kufoss (“Kings”).

Tik būtiski nomainoties galvenajiem bumbas pārvaldītājiem un uzbrukuma veidotājiem, Itudim vajadzīgs laiks, lai atkal ieeļļotu visus zobratus. Laika Krievijā var arī nebūt, un jaunās sezonas pirmās oficiālās spēles nav devušas pārliecību (zaudējums “Enisey”, +15 pret “Parma”), tiesa, CSKA vadība pēdējos gados turējusi sevi rāmjos un nav izcēlusies ar pārsteidzīgiem lēmumiem, kādi nereti novēroti Krievzemes klubos. Strēlniekam pirmssezona bija visai klusa, taču pirmajās oficiālajās sezonas spēlēs latvietis bijis starp līderiem.

Sezonas pirmajā mačā Eirolīgā CSKA viesosies pie spāņu “Valencia”, kas vietu Eirolīgā izsita Eiropas kausa džungļos (arī vieta Spānijas līgā to būtu garantējusi). Starpsezonā Valensijas klubu papildināja septiņi spēlētāji, bet tikai ārpus Austrālijas izlases atstātajam Brokam Motumam ir iepriekšējās sezonas pieraksts Eirolīgā. Kvino Koloms bija Spānijas sastāvā, kas septembrī kļuva par pasaules čempioniem, bet pie liela spēles laika netika. Vēl ir arī Džordans Loids, kurš jūnijā ar Toronto “Raptors” kļuva par NBA čempionu, bet paša ieguldījums laukumā bija niecīgs.

Mirotiča faktors: no knapa "play-off" par čempioniem?

Titula turētāja CSKA līdz ar nozīmīgajām sastāva izmaiņām bukmeikeru vērtējumā tiek vērtēta piesardzīgi - jā, aizvien viena no galvenajām favorītēm, bet ne Top3. 11.lv kā galvenos pretendentus uz titulu min divas komandas - “Fenerbahce” un “Barcelona”. Pirmajiem būtiskākās izmaiņas ir Marko Guduriča (uz “Grizzlies”) un Nikolo Melli zaudējumi (“Pelicans”), taču vietā izdevies atrast ļoti atbilstošus spēkus Nando de Kolo un Derika Viljamsa personās. “Fenerbahce” jau iepriekš bijusi viena no favorītēm un šovasar notikušais izredzes uz titulu noteikti nav mazinājušas.

Krietni palielinājušās izredzes sastāva izmaiņu dēļ Spānijas superklubam “Barcelona”, ko pārstāv arī Latvijas izlases spēka uzbrucējs Rolands Šmits. Pēc divu Eirolīgas titulu izcīnīšanas ar CSKA uz saulaino Barselonu pārcēlies Korijs Higinss. Atspēries no Kauņas tramplīna, līdz Barselonai aizlēcis arī viens no labākajiem centriem pagājušajā sezonā Brendons Deivīss. Pēc mentālo problēmu pārvarēšanas NBA pametis un dzimtajā klubā atgriezies Alekss Abriness, Tomā Ertela ilgstošā savainojuma dēļ klubs piesaistījis arī lielisku karjeru Eiropā aizvadījušo Malkolmu Dileiniju, bet, protams, lielāko sprādzienu Eiropas basketbola tirgus placī sagādāja Nikolā Mirotiča pievienošanās Katalonijas klubam.

Atteicies no 15 miljoniem sezonā, ko bija gatava dot Jūtas “Jazz”, melnkalnietis Mirotičs atgriezies Spānijā spēku pilnbriedā. Turklāt pievienojies klubam, kas bija niknākais konkurents viņa iepriekšējam klubam Eiropā Madrides “Real”. Lai arī "Barcelona" iepriekšējās piecas sezonas netika pat līdz finālčetriniekam, šovasar paveiktais komandas komplektācijā to liek pieskaitīt galvenajām favorītēm uz titulu. Par Svetislavu Pešiču kā mūsdienu basketbolam atbilstošu speciālistu aizkulisēs dzirdētas dažādas runas, un sniegumu pirmssezonā arī var vērtēt neviennozīmīgi. Jā, piedzīvoti tikai divi zaudējumi sešās spēlēs, taču arī panākumi izcīnīti smagās cīņās un līdzīgās galotnēs, lai gan pretinieki bijuši no vismaz vienu līmeni zemāka plaukta (“Joventut”, “Andorra”, “Obradoiro”, “Valencia”). ACB līgas ievadā izcīnīti divi panākumi.

Madrides “Real” ierasti pieskaitāma favorītēm, un sastāva izmaiņas bijušas vismazāk būtiskās, salīdzinot ar citiem galvenajiem konkurentiem. Sešas uzvaras septiņās spēlēs pirms sezonas (ieskaitot Spānijas superkausu), vienīgo reizi piekāpjoties “Zaragoza”. Tāpat kā “Barca”, arī “Real” jauno sezonu ACB sākusi ar diviem panākumiem. Pirmajā kārtā "Real" mērosies spēkiem tieši ar "Fenerbahce", un spēli šovakar tiesās Oļegs Latiševs.

11.lv koeficienti Eirolīgas titula izcīnīšanai

KomandaKoeficientsKomandaKoeficients
Fenerbahce4.75Baskonia34.00
Barcelona4.75Maccabi34.00
Real5.00Žalgiris41.00
CSKA5.50Bayern51.00
Anadolu Efes10.50Valencia67.00
Panathinaikos19.00Zenit101.00
Olimpia19.00Crvena Zvezda126.00
Olympiacos26.00ASVEL151.00
Khimki31.00Alba201.00

ULEB Eirolīga, 1. kārta

DatumsLaiksSpēle
3.10.20:00Khimki - Maccabi
21:00Panathinaikos - Crvena Zvezda
21:30Bayern - Olimpia
22:00Real - Fenerbahce
4.10.20:00Žalgiris - Baskonia
20:30Anadolu Efes - Barcelona
21:00Alba - Zenit
21:45ASVEL - Olympiacos
22:00Valencia - CSKA

, 2019-10-03 15:40, pirms 4 gadiem
Timma,Lomažš, Strēlnieks,Bertāns,Šmits man sanāk 5 bet autors min ka tikai 4 savākusi
, 2019-10-03 15:45, pirms 4 gadiem
Uh, beidziet lielais basketbols 💪 un uzreiz ar Real - Fene dueli, papildus jāuzmet acs būs Milānas spēlei ar
, 2019-10-03 15:46, pirms 4 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Timma,Lomažš, Strēlnieks,Bertāns,Šmits man sanāk 5 bet autors min ka tikai 4 savākusi
Jāskatās, vai vispār kādā spēlē Lomaža tiks uz parketa
, 2019-10-03 15:49, pirms 4 gadiem
Nu šogad no prognozētajām top 4 komandām, divās pa LV spēlētājam, šogad varētu cerēt arī ka kāds LV spēlētājs varētu pacelt prestižāko turzu Eiropā, lai veicas!
, 2019-10-03 16:09, pirms 4 gadiem
Ja tā padomā tad basis mums plaukst un zeļ,tiešam tādos klubos un tik daudz spēlētaji mums ir,pietam ne mazākajās lomās,principā vadošajās!Prieks!Jācer uz sekmīgu sezonu!
, 2019-10-03 17:56, pirms 4 gadiem
Ir kāds links kur varēs redzēt khimki spēli?
, 2019-10-03 18:16, pirms 4 gadiem
Vai tad nebija raksts Sportacentrā ka Himki EL mačus aizvadīs Maskavā nevis Himkos?
Slēpts komentārs: sandis444444
, 2019-10-03 18:44, pirms 4 gadiem
Kāds linku netā var iemest??
, 2019-10-03 18:49, pirms 4 gadiem
Latvieši klubos nebūs ūdens piemesēji, bet gan lādiņu piegādātāji un šāvēji!!!
Cieti!
, 2019-10-03 19:05, pirms 4 gadiem
Timmam galvenais, lai sāk trīņī krist iekšā, jo pārējās pozīcijās viņš jau ir iesildījīes un prot labi gūt punktus
, 2019-10-03 19:16, pirms 4 gadiem
salming18 rakstīja: Kāds linku netā var iemest??
livetv.sx
, 2019-10-03 19:30, pirms 4 gadiem
Priesteris rakstīja: http://livetv.sx/enx/eventinfo/852860_khimki_maccabi_t_a/
Nav nekur bez stulbas reģistrēšanās, samaksas, vnk spēli paskatīties? Visur uzreiz pa mēnesi japiko
, 2019-10-03 19:42, pirms 4 gadiem
salming18 rakstīja: Nav nekur bez stulbas reģistrēšanās, samaksas, vnk spēli paskatīties? Visur uzreiz pa mēnesi japiko
live.tv toč nav nekādas reģistrācijas vajadzīgas.
, 2019-10-03 19:44, pirms 4 gadiem
salming18 rakstīja: Nav nekur bez stulbas reģistrēšanās, samaksas, vnk spēli paskatīties? Visur uzreiz pa mēnesi japiko
Sorry, es nezinu ko tur uzspiedi vai iegāji, bet tur nav ne reģistrēšanās, ne nekāda maksāšana...
, 2019-10-03 19:49, pirms 4 gadiem
sandis444444 rakstīja: live.tv toč nav nekādas reģistrācijas vajadzīgas.
Tu domā kur Twitter links? Es tur tiku, kipa radīja spēli bet prasīja reģistrāciju
, 2019-10-03 19:50, pirms 4 gadiem
Vēlu veiksmi mūsējiem.
, 2019-10-03 19:53, pirms 4 gadiem
Priesteris rakstīja: Sorry, es nezinu ko tur uzspiedi vai iegāji, bet tur nav ne reģistrēšanās, ne nekāda maksāšana...
atradu!Tencinu! sacakarējos meistarībā
, 2019-10-03 20:15, pirms 4 gadiem
Vismaz EL Timma precizitāti nav zaudējis no 3pts
, 2019-10-03 20:21, pirms 4 gadiem
Timma mazliet aizkūries ir!
, 2019-10-03 22:09, pirms 4 gadiem
Viss kārtībā!
Timma rullēt sāk!!!
Andrea Trinkjēri un Rolands Šmits. Foto: BC Žalgiris Kaunas

Šmits potītes traumas dēļ izlaidīs Eirolīgas dubulto spēļu nedēļu

Kauņas ''Žalgiris'' galvenais treneris Andrea Trinkjēri pavēstījis, ka Lietuvas basketbola granda latviešu uzbrucējs Rolands Šmits potītes savainojuma dēļ nepiedalīsies šajā nedēļā divās gaidāmajās Eirolīgas spēlēs pret Boloņas ''Virtus'' un Vitorijas ''Baskonia''.
Rolands Šmits mačā pret "Bayern". Foto: Zalgiris.lt
13

Šmitam trauma, ''Žalgiris'' zaudē Minhenē, Banki un Lomažam neveiksme pret ''Real''

ULEB Eirolīgā šovakar noslēdzās 29. Spēļu kārta. Rolands Šmits iedzīvojās savainojumā, bet viņa pārstāvētā Kauņas ''Žalgiris'' zaudēja izbraukumā Minhenē. Lukas Banki un Riharda Lomaža ''Virtus'' mājās piekāpās turnīra līdervienībai.
Breidijs Meneks. Foto: Dainius Lukšta/BNS
9

''Žalgiris'' pagarina līgumu ar tālmetienu speciālistu Meneku

Rolanda Šmita pārstāvētais Lietuvas basketbola grands Kauņas ''Žalgiris'' paziņojis par līguma pagarināšanu ar amerikāņu spēka uzbrucēju Breidiju Meneku.