Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Viedoklis: Skats no Krievijas. Kur nākamgad spēlēs VEF?

Viedoklis: Skats no Krievijas. Kur nākamgad spēlēs VEF?
2011. gada ziemā Vatutins uz Maskavu uzaicināja lietuviešu treneri Jonu Kazlausku, kura vadībā CSKA uzvarēja Krievijas Premjerlīgas debijas sezonā, finālā pieveicot Rima Kurtinaiša...

VTB Vienotās līgas un Krievijas profesionālās basketbola līgas PBL apvienošana ir ļoti sarežģīts process, kura realizācijā jāievēro līgu reglamentos noteiktās normas nevis vienkāršs matemātisks aprēķins, pēc 1. decembrī notikušās VTB līgas preses konferences uzsver PBL padomes priekšsēdētājs Andrejs Vatutins.

Turpinoties diskusijai par līgu nākotni, Vatutins piedāvā trīs attīstības scenārijus, kuros ņemta vērā pastāvošā likumdošana un tās savietojamība ar Eiropas klubu turnīriem.

Jau iepriekšējā starpsezonā PBL padome, kura apvieno desmit Krievijas klubu vadītājus, izteicās par turnīru apvienošanu, taču kopš tā brīža Eiropas klubu basketbolā noticis būtisks pavērsiens. Atbilstoši 2011. gada oktobrī ULEB Eirolīgas asamblejā pieņemtajam lēmumam, Eirolīgas klubiem no 2013. gada sezonas ir aizliegts piedalīties oficiālās sacensībās, kurās nenotiek kvalifikācija Eiropas kausiem. Tāpat kā futbolā, komandu atlase Eirolīgā un Eiropas Kausā notiek nacionālajos čempionātos.

2011. gada pavasarī PBL tika uzņemta ULEB, savukārt VTB Vienotā līga ir no Eiropas Basketbola līgu apvienības neatkarīga organizācija. Pēc jaunākā ULEB lēmuma VTB līgas saglabāšana līdzšinējā formātā nav iespējama. Tajā pašā laikā “Beko” PBL kā Krievijas čempionāts skaita un komandu kvalitātes ziņā zaudē Vienotajai līgai. Daudzi novērotāji un procesa dalībnieki uzskata, ka nākamajā sezonā jāizveido jauna līga ar Krievijas un Austrumeiropas komandu dalību. Tādai līgai jābūt ar sacensību un zīmola attīstības stratēģiju, stingriem noteikumiem un noteiktu vietu Eiropas sistēmā. Sarežģītākais nodoma īstenošanā ir nepieciešamība ņemt vērā visu nacionālo meistarsacīkšu un federāciju intereses.

Jaunas līgas izveide nav iespējama bez vienošanās ar Eirolīgu, Krievijas Basketbola savienību un citām nacionālajām federācijām. Ja tādu nebūs, FIBA un nacionālās federācijas nepiedēvēs turnīram oficiālu statusu, turklāt saglabās iespēju aizliegt līgas klubiem spēlētāju pārejas un padarīs neiespējamu spēlētāju licenzēšanas procesu. Tālāk sekotu aizliegumi Krievijas un Eiropas tiesnešiem tiesāt līgas sacensības. Atbilstoši FIBA nolikumiem un Krievijas Federācijas likumdošanai, kuri neatļauj rīkot nacionālo čempionātu bez federācijas līdzdalības, katrs jauns turnīrs būs nelikumīgs. Šobrīd Krievijas Basketbola federācija, tāpat kā FIBA, nav oficiāli atzinusi VTB līgu.

Nesenās tikšanās laikā Maskavā ULEB vadītājs Žordi Bertomeu lika skaidri saprast, ka tieši Krievijas pusei nepieciešams īsā laikā tikt skaidrībā par jaunā turnīra koncepciju, lai tā saskanētu ar stratēģisko Eirolīgas attīstības plānu. Krievijas vietā neviens cits to neizdarīs. Tāpat nepieciešams noskaidrot ārzemju klubu, līgu un federāciju oficiālo nostāju jautājumā par komandu iespējamo izstāšanos no nacionālajiem čempionātiem. Pašpieņemtu lēmumu par izstāšanos no saviem čempionātiem ir maz – nodomus var bloķēt nacionālā federācija. Bertomeu ir paziņojis, ka visiem jaunās līgas dalībniekiem no visām valstīm ir jābūt vienādos apstākļos ceļazīmju ieguvei dalībai Eiropas kausos. Tas ir pats svarīgākais noteikums jaunas līgas izveidē.

Iespējamās apvienošanās dalībnieku aktīvi

VTB Vienotā līgaBEKO PBL
+Politiskā un administratīvā ietekme (Ivanovs)+ULEB atzīšana un Krievijas čempionāta statuss
+Plaša ģeogrāfija (10 valstis)+dalībnieku kodols (10 komandas)
+Balvu fonds 70 miljoni rubļu+nav balvu fonda
+Titulsponsors VTB banka+Titulsponsors BEKO
+TV partneris “Krievija 2”+TV partneris “NTV Plus”

Tālāk seko informācija par trīs iespējamās apvienošanās modeļiem.

1) Apvienotā Līga

PBL-VTB Apvienotās līgas izveide ar vienādiem noteikumiem visiem dalībniekiem. Pēc līgas čempionāta norises visās valstīs notiek “play-off” sacensības, kuru iznākuma nosaka atlasi uz Eiropas kausiem saskaņā ar katras valsts kvotām un savāktajiem ieskaites (reitinga) punktiem attiecīgajā līgā un savos čempionātos. Analogs – Adrijas līga (Serbijas, Slovēnijas un Horvātijas komandas; Vatutins nemin Melnkalnes un Izraēlas klubus). “VEF Rīga” startē Apvienotajā līgā un sezonas izskaņā piedalās LBL finālspēlēs.

Plusi
1) Šis variants, visticamāk, apmierinās visu valstu federācijas.
2) Liela skatītāju interese, jo pieaugs “play-off” spēļu skaits
3) Oficiālu starptautisko sacensību statusa ieguve ļaus piesaistīt jaunus sponsorus un izveidot efektīvu biznesa modeli.

Mīnusi
1) Jaunas līgas izveidē par svarīgāko uzdevumu kļūs vienošanās ar ULEB par iestāšanos organizācijā un klubu tiesībām kvalificēties Eiropas kausiem. Eiropas juridiskās normas nosaka, ka minimālais laiks, lai iestātos ULEB, ir viens gads. Tā kā jauna līga vēl nav izveidota un nav uzskatāma par pastāvīgu juridisku personu, reāli iestāties ULEB ātrāk kā 2013. gadā nav iespējams. Tāpēc nepieciešama pārejas laika vienošanās.
2) Lielais spēļu skaita pieaugums ir pretrunā ar Eirolīgas stratēģisko plānu, kas paredz savu turnīru paplašināšanu (spēļu skaita, nevis komandu ziņā) un mazāku spēļu skaitu citās sacensībās, kā arī kļūst par milzu slogu vadošajiem Krievijas klubiem.
3) Līga, ņemot vērā kvalitatīvo un skaitlisko izaugsmi, konkurēs ar Eirolīgu, kas beigsies ar konfliktu. Faktiski Bertomeu, atzīstot jauno līgu, radīs savai organizācijai spēcīgu konkurentu.
4) Variants ir pretrunā ar Bertomeu paziņojumu, ka visiem jaunās līgas dalībniekiem jābut vienādām tiesībām Eirolīgas un Eiropas kausa atlasē.
5) Jāsaprot, ka panākot teorētisku vienošanos par jauna turnīra izveidi, Krievijas basketbola federācija var pārskatīt Krievijas čempionāta rīkošanas tiesību pašreizējos noteikumus. Pašreizējā vienošanās paredz, ka federācija no desmit PBL klubiem saņem 30 miljonus rubļu plus 15% no komerctiesību realizācijas. Pat strukturālu izmaiņu gadījumā federācija nez vai samazinās iemaksas apmēru.

2) Krievijas atklātais čempionāts

Ārzemju komandu līdzdalība Krievijas čempionātā. Notiek jaunu sacensību – Krievijas Atklātā čempionāta – izveide (VTB-BEKO Vienotā līga). Klubi nepiedalās nacionālajās “play-off” spēlēs.
“VEF Rīga” startē Krievijas Atklātajā čempionātā, bet nepiedalās LBL finālos, līdzīgi kā “Dinamo Rīga” nestartē Latvijas čempionātā hokejā.

Turnīra formāts
+Piedalās ne mazāk par 10 Krievijas klubiem, pavisam līgā ir 18-20 komandas.
+Par Krievijas čempionu līgas “play-off” vērtējumā kļūst labākā Krievijas komanda, pārējo Krievijas komandu vietas tiek noteiktas atbilstoši līgā ieņemtajām vietām.
+Kvalifikācija Eiropas kausiem notiek atbilstoši sacensību rezultātiem saskaņā ar katrai valstij piešķirtajām kvotām.
+Komandām nav jāveic dalības iemaksas (tās sedz sponsori VTB un BEKO).
+Tiek parakstīta vienošanās ar Eirolīgu, ka tālākā līgas paplašināšanas nevar notikt bez Eirolīgas piekrišanas.
+Visām jaunās līgas komandām jābūt vienādiem noteikumiem un apstākļiem, ieskaitot nolikumu (leģionāru skaits, budžetu caurskatāmība u.c.).

Plusi
1) Īpaši izdevīgs variants Krievijas klubiem.
2) Var patikt Eirolīgai (pārrunu jautajums).

Mīnusi
1) Nav nekādu garantiju, ka citu valstu komandas atteiksies no dalības nacionālajos čempionātos. Tas ir atslēgas jautājums, uz kuru nepieciešams saņemt ātru un skaidru atbildi. Ārzemju komandām ar jaunās līgas vadības atbalstu būs jāvienojas ar nacionālajām federācijām par izstāšanos no saviem čempionātiem.
2) Spēlējot pēc KHL principiem un nosakot Krievijas čempionu pēc jaunās līgas rezultātiem, tiks lauzta pašreizējā vienošanās ar Krievijas basketbola federāciju. Tas var kvalitatīvi mainīt federācijas un jaunās līgas attiecības, īpaši no finanšu viedokļa.
3) VTB līgas vadība uzstāja, lai jaunajā turnīrā piedalītos ne vairāk kā astoņas Krievijas komandas.
4) Viesspēlētāju limiti dažādās līgās principiāli atšķiras un to saskaņošana vienotā formātā uzskatāmā par grūti realizējamu uzdevumu. Vēl vairāk, to nav iespējams paveikt, lēmumu pieņemšanā neiesaistot nacionālās federācijas.

3) VTB kausa izcīņa

VTB līgas formāta maiņa, pārējot uz kausa izcīņu ar izdevīgiem komercnosacījumiem ierobežotos termiņos, piemēram, izspēlējot divnedēļu turnīru. “VEF Rīga” prioritāte ir starts Eiropas kausos, ar plašāku dalību Latvijas vai Baltijas līgās.

Plusi
1) “Status Quo” saglabāšana, interesantāku sacensību izveide ar balvu fondu, nopietnu televīzijas un līdzjutēju interesi.
2) Viegli atrast sacensību vietu sezonas kalendārā.

Mīnusi
1) VTB līgas pašreizējās vidusmēra komandas nevarēs savākt tik nopietnus budžetus, tātad savākt spēcīgus sastāvus, kā notiek tagad, ņemot vērā VTB līgas garo sezonu.

Kopsavilkums

Pilnīgi skaidrs, ka nākamās sezonas formāta problēma pastāv ne tikai šodien, tai nepieciešams ļoti ātrs risinājums. Klubiem jāgūst skaidrība par kalendāra plānošanas iespējām, viesspēlētāju kvotām, pārlidojumu un pārbraucienu izmaksām, kas ietekmē budžetu izveidi un personāla atlases lēmumus.

Nedrīkst aizmirst, ka 2012. gadā Krievijas un Lietuvas valstsvienībām jāstartē Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kas rada papildu slodzi. Tāpēc visiem procesa dalībniekiem jāsameklē ātrs risinājums. BEKO PBL turpinās nākamo sacensību strukturēšanas meklējumus, kuriem, pirmkārt, jāatbilst Krievijas basketbola un tā līdzjutēju interesēm. Ļoti gribētos redzēt skaidru un konkrētu Krievijas basketbola federācijas nostāju, kura pagaidām publiski nav paudusi savu nostāju par iespējamo līgu apvienošanu. Mēs bijām un būsim atvērti konstruktīvam dialogam, kura pamatā būs iespējams pieņemt tik svarīgus lēmumus.

Piektdien, 2. decembrī, PBL vienojās, ka Krievijas čempionāta izslēgšanas spēlēs 2012. gada pavasarī piedalīsies četras labākās komandas, kuras sacentīsies sērijās līdz trīs uzvarām.

Izmantotie resursi:
Чемпионат.com: новости спорта - Чемпионат.com

Kur spēlēt?

  • 58

  • 6

  • 3

  • 78



Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-12-03 15:34, pirms 12 gadiem
Staigā apkārt, kā tādas mauķeles. Labāk būtu vietējo čempi attīstījuši un tad tikai skatījušies tālāk. Tapēc jau basis ir tur kur ir - zem jostas vietas.
Rolands Šmits. Foto: Žalgiris
10

"Monaco" iepirkumu sarakstā ierakstīts Šmita uzvārds

ULEB Eirolīgas pamatturnīrā trešo vietu ieņēmusī AS "Monaco" starp potenciālajiem nākamās sezonas sastāva papildinājumiem noskatījusi Latvijas izlases basketbolistu Rolandu Šmitu, vēsta itāļu portāls "Sportando".
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eirolīgā sāksies "play-off": "Real" un "Panathinaikos" pret pārspēļu uzvarētājām

Šovakar ULEB Eirolīgā sāksies ceturtdaļfinālu izspēle. Madrides "Real" cīnīsies pret citu Spānijas komandu "Baskonia", kamēr "Panathinaikos" uzņems Telavivas "Maccabi".
Metjū Kostello starp Torniki Šengeliju un Danielu Heketu. Foto: Baskonia
17

Lielisks sezonas sākums, briesmīgas beigas: "Virtus" netiek Eirolīgas ceturtdaļfinālā

ULEB Eirolīgas sezona ar zaudējumu otrajā pārspēlē noslēgusies Lukas Banki trenētajam un Riharda Lomaža pārstāvētajam Itālijas basketbola klubam Boloņas "Virtus", kas izbraukumā ar 77:89 piekāpās Vitorijas "Baskonia".