Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Peiners un Helmanis sāks Eirokausa sezonu, Žagaram un Meieram vēl jāgaida

Andrejs Siliņš

Peiners un Helmanis sāks Eirokausa sezonu, Žagaram un Meieram vēl jāgaida
Žanis Peiners. Foto: kkpartizan.rs

Šodien startēs jaunā ULEB Eiropas kausa sezona, kurā pagaidām ir četri Latvijas pārstāvji - Žanis Peiners un Belgradas "Partizan" šovakar viesosies pie Itālijas čempioniem Venēcijas ''Umana Reyer", bet Viļņas "Rytas", kur trenera asistents ir Uvis Helmanis, šovakar mājās uzņems Krasnodaras "Lokomotiv Kuban".

ULEB Eirolīgas "mazais brālis" Eiropas kauss neoficiālā rangā tiek ierindots otrajā vietā starp Eiropas prestižākajiem klubu turnīriem. Arī šosezon Latvijas klubu iespējas neļauj tajā piedalīties pašmāju komandām, taču tāpat Latvijas basketbola līdzjutējiem būs, kam just līdzi. Uvis Helmanis turpina darbu Lietuvas vicečempionē "Rytas" kā Daiņa Adomaiša asistents pie komandas stūres. Izloze lēma, ka vienā grupā ar "Rytas" spēlēs Andrea Trinkjēri vadītā Belgradas "Partizan", kam šovasar pievienojās Latvijas valstsvienības uzbrucējs Žanis Peiners.

Tikmēr C grupā Latvijas vārdu nesīs 2018. gada Eiropas U18 vicečempions un viens no Eiropas spilgtākajiem sava gada gājuma talantiem Artūrs Žagars. Latviešu aizsarga pārstāvētā Badalonas "Joventut" pērnsezon Eiropā nespēlēja, bet pirms tam (2017/2018) neveiksmīgi mēģināja iekļūt FIBA Čempionu līgas grupu turnīrā. ULEB apritē "Joventut" šosezon atgriežas pēc deviņu gadu pārtraukuma. Kluba vēsturē ir spoži ieraksti gan pie komandas sasniegumiem (Korāča kauss 1981 un 1990, Eirolīgas tituls 1994, FIBA Eirokauss 2006, ULEB kauss 2008), gan izaudzinātajiem talantiem (Rūdijs Fernandess, Rikijs Rubio u.c.). Savukārt D grupā spēlēs Latvijas izlases pamatvērtība Mārtiņš Meiers, kurš starpsezonā pievienojās Melnkalnes flagmanim Podgoricas "Buducnost", kas pēc debijas sezonas Eirolīgā atgriezies līmeni zemāk.

Sezonas pirmajā spēlē divkārtējie Eiropas kausa čempioni "Rytas" uzņems "Lokomotiv Kuban", kas pie šāda titula tikusi vienu reizi. "Rytas" komandā notikušas būtiskas sastāva izmaiņas, prom dodoties deviņiem spēlētājiem. Pagaidām komandā ir tikai trīs leģionāri, vienu no tiem Latvijas groza bumbas pazinēji labi zina - meksikāņu aizsargs Pako Kruss izlaušanās sezonu Eiropā aizvadīja VEF sastāvā. Kluba budžets šosezon kļuvis mazāks un algās "Rytas" plāno tērēt tikai 1,5 miljonus eiro, kamēr "Lokomotiv" algu budžets regulāri sniedzas pāri desmit miljoniem un tā tas varētu būt arī šosezon, kad komandu citu starpā papildinājuši arī Mants Kalnietis un NBA iepriekš spēlējušais Sems Dekers. Līdz ar to "Lokomotiv" tiek pieskaitīta pie favorītēm cīņā par titulu.

Peinera jaunā komanda "Partizan" šovakar Eiropas sezonu sāks ar spēli Mestrē, kur tiksies ar Itālijas čempioni Venēcijas "Umana Reyer". Līdz ar Trinkjēri stāšanos pie komandas stūres Belgradas slavenais klubs gatavs atgriezties pie kādreizējo gadu spozmes un jau šovasar savā publiskajā runā flirtēja par kādas Eirolīgas "wild card" saņemšanu, taču pēc krīzes smagākā punkta pārvarēšanas (2015./2016. gada sezona) atkal ir gatava vietu zem Eirolīgas saules izkarot Eiropas kausa kaujaslaukā.

Arī "Partizan" starpsezonā piedzīvoja ievērojamas pārmaiņas sastāvā - prom devušies desmit spēlētāji, klāt nākuši septiņi. Starp viņiem ne tikai Peiners, bet arī cits Latvijā spēlējis basketbolists - baltkrievu centrs Artjoms Parahauskis, kurš 2011. gadā palīdzēja VEF izcīnīt Latvijas čempiontitul un spēlēt Baltijas līgas finālā pret "Žalgiri". Šī vakara pretiniecei Venēcijai izmaiņu mazāk, un šis ir viens no Itālijas klubiem, kas mēģina sastāvu veidot ilgtermiņā un ar lielām izmaiņām sezonas gaitās neizceļas. Tas arī devis rezultātu - neskatoties uz atsevišķu pretinieku daudz lielākajām iespējām Venēcija izcīnījusi divus Itālijas čempiontitulus pēdējos trīs gados.

"Partizan" pirmssezonā spēlēja perfekti - septiņas uzvaras septiņās pārbaudes spēlēs, bet vēl trīs panākumi pievienoti Adrijas jūras Superkausa izcīņā. Peinera spēles laiks un loma pirmssezonā bijusi mainīga - gan spēles laika ziņā, gan starta piecinieka vietas un izmesto metienu skaita ziņā.

Turnīra formāts palicis nemainīgs - 24 komandas sadalītas četrās grupās pa sešām komandām katrā. Pēc divu apļu turnīra četras labākās komandas no katras grupas kvalificēsies Top16 turnīram, kur tiks izveidotas jaunas četras grupas, nu jau pa četrām komandām katrā. Tālāk izslēgšanas turnīram, kas sāksies ar ceturtdaļfinālu, kvalificēsies katras Top16 grupas labākās divas vienības.

ULEB Eiropas kauss, 1. kārta

DatumsLaiksGrupaSpēle
1.10.19:00B grupaRytas - Lokomotiv Kuban
20:00A grupaMonaco - Andorra
20:30D grupaDolomiti Energia - Galatasaray
21:00B grupaUmana Reyer - Partizan
21:00D grupaEWE Baskets - Asseco Arka
2.10.19:30A grupaMaccabi Lezion - Promitheas
20:00B grupaTofas - Limoges
20:30A gruparatiopharm - Virtus Bologna
20:30C grupaCedevita - Darussafaka
21:30C grupaBrescia - Unics
21:45C grupaNanterre 92 - Joventut
21:45D grupaUnicaja - Buducnost