Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1458, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Eiropas izlases naturalizē ASV saspēles vadītājus un Āfrikas centrus

Eiropas izlases naturalizē ASV saspēles vadītājus un Āfrikas centrus
Kongo dzimušais spēlētājs Serdžs Ibaka Spānijas pilsonību saņēma 2011. gada 15. jūlijā
Foto: Reuters/Scanpix

2011. gada Eiropas basketbola čempionātā Lietuvā ārzemju treneri vadīs septiņu valstu izlases. Amerikāņu saspēles vadītāji būs Horvātijai, Polijai, Bulgārijai, Ukrainai, Maķedonijai, Melnkalnei un Gruzijai.

Uzzini vairāk: Ārzemju treneri Eiropas basketbolā

Salīdzinot ar 2009. gada finālturnīru Polijā, ārzemju treneru skaits ir sarucis. Toreiz nacionālās valstsvienības vadīja septiņi vietējie un deviņi ārzemju treneri. Tagad uz vietējiem speciālistiem nolēmušas paļauties 17 valstis.

Izņēmums ir Spānija, Krievija, Slovēnija, Polija, Ukraina, Lielbritānija un Gruzija. Spāņi, krievi un briti atkārtoti uzticējušies Serdžo Skariolo, Deividam Blatam un Krisam Finčam. Jāatzīmē, ka tieši Skariolo un Blats var lepoties ar uzvarām pēdējos divos Eiropas čempionātos.

Spēlētāju frontē plašumā iet amerikāņu saspēles vadītāju piesaiste. Ja pirms četriem gadiem šajā laukā izcēlās Krievija ar Džonu Robertu Holdenu, šobrīd vislielākais pieprasījums pēc pirmajiem numuriem vērojams Balkānos un Austrumeiropā.

Turpretī Rietumeiropā iecienīti centra spēlētāji no Rietumāfrikas.

EuroBasket 2011 ārzemnieki un FIBA rangs

#ValstsGalvenais trenerisNaturalizētie spēlētāji
2SpānijaSerdžo Skariolo (Itālija)Serge Ibaka (Kongo) 15.07.2011
4GrieķijaIliass Zuross-
5LietuvaĶēstutis Kemzūra-
6TurcijaOrhuns Ene-
7ItālijaSimone Pjanidžāni-
8SerbijaDušans Ivkovičs-
11KrievijaDeivids Blats (ASV/Izraēla)-
12VācijaDirks Bauermans-
14FrancijaVensāns Kolē-
17SlovēnijaBožidars Maļkovičs (Serbija)-
19HorvātijaJosips VrankovičsDontaye Draper (ASV)
27IzraēlaAri Šiveks-
34LatvijaAinars Bagatskis-
38PolijaAlešs Pipans (Slovēnija)Thomas Kelati (ASV)
42BulgārijaRozens BarčovskisEarl Rowland (ASV)
44UkrainaMaiks Fratello (ASV)Stiven Bertt (ASV)
47Bosnija-HercegovinaSabits Hadžičs-
48PortugāleMario Palma-
49MaķedonijaMarins DokuzovskisBo McCalebb (ASV)
56LielbritānijaKriss Finčs (ASV)-
-MelnkalneDejans RadoņjičsOmārs Kuks (ASV)
-SomijaHenriks DetmansHafs un Lī dzimuši Somijā
-BeļģijaEddy CasteelsIllunga Mbenga (Kongo)
-GruzijaIgors Kokoškovs (Serbija/ASV)Marquez Haynes (ASV)

B grupa – palīgspēki no Rietumāfrikas un Ziemeļamerikas

Ierasti krāsaina ir Francija, kura papildinājumus savai izlasei atrod aizjūru teritorijās (piemēram, Gvadelupē) vai bijušajās Āfrikas kolonijās. Kahudi dzimis Kongo, Noā Ņujorkā, Florāns Pjetruss Gvadelupē, Tonijs Pārkers Beļģijā un Ali Traore Ziloņkaula Krastā. Lielākā daļa no viņiem ir Francijas pilsoņi kopš dzimšanas.

Vācija iztiek ar saviem resursiem, vienīgi “Los Angeles Clippers” spēlētājs Kriss Keimens visu mūžu nodzīvojis ASV.

Itālijas spēka uzbrucējs Džigli dzimis Dienvidāfrikas Republikā, savukārt Maestranci nācis pasaulē ASV. Savs “amerikānis” ir izraēliešiem – spēka uzbrucējs Dāvids Blu nāk no Kalifornijas.

Tāpat kā citām B grupas komandām, Serbijas sastāvā ar “ārzemju” izcelsmi var lepoties spēka uzbrucēji. Duško Savanovičs un Milans Mačvans, kā arī centrs Kosta Perovičs dzimuši Horvātijā, kura gan tobrīd bija Dienvidslāvijas sastāvdaļa.

A grupa – Ibaka un Kelati

Eiropas čempiones Spānijas sastāvā ārzemnieki ir divi. Galvenais treneris Serdžo Skariolo uzaudzis Itālijā, taču jau vairāk nekā desmit gadus ieprecējies Spānijā. Viņa sieva 1993. gadā uzvarēja Eiropas čempionātā sievietēm. Serdžs Ibaka dzimis Kongo, savukārt jau tuvākajos gados izlasi varētu papildināt puisis ar Melnkalnes izcelsmi, U20 čempionāta visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Nikola Mirotičs.

Turcijas rindās iekļauts Šveicē dzimušais Eness Kanters, savukārt uzbrucējs Emirs Preldžičs pasaulē nācis Bosnijā-Hercegovinā. Pie trenera stūres melnkalnieti Bogdanu Tanjeviču nomainījis turks Orhuns Ene.

Kolorīts sastāvs ir Lielbritānijai. “Chicago Bulls” zvaigzne Luols Dengs dzimis Sudānā, saspēles vadītājs Adegboje Nigērijā, viņa kolēģis Reinkings un spēka uzbrucējs Ekperigins ASV, bet Oostrums Nīderlandē. ASV pase ir galvenajam trenerim Krisam Finčam.

Poļi savā pavalstniecībā uzņēmuši amerikāņu uzbrūkošo aizsargu Tomasu Kelati, kurš aizvadītajā sezonā spēlēja Krievijas klubā “Khimki”. Portugāles sastāvā spēlē Zaļā Raga salās dzimušais uzbrucējs Karlušs Andrade.

C grupa - Balkānos turpina meklēt amerikāņu saspēles vadītājus

Bosniešu saspēles vadītājs Saša Vasiļjevičs dzimis kaimiņos esošajā Horvātijā. ASV pasaulē nācis “Panathinaikos” un Grieķijas saspēles vadītājs Niks Kaletess, aiz okeāna audzis arī “Denver Nuggets” centra spēlētājs Kosta Koufoss, bet sastāvā nav kamerūniešu izcelsmes grieķa Sofokla Šortsanita.

ASV dzimis Horvātijas saspēles vadītājs Dontejs Dreipers, Slovēnijā viņa partneris Roks Stipcevičs. Centra spēlētājs Stanko Baračs un augumā raženais uzbrucējs Damirs Markota auguši Bosnijā.
Savs amerikāņu saspēlnieks ir Melnkalnei, kuras sastāvā šīs funkcijas veic Omārs Kuks. Spēka uzbrucēja Milko Beļicas dzimtā pilsēta ir Belgrada.

Maķedonieši savās rindās vēlējās redzēt vairākus pirmos numurus no ASV, bet savstarpējā konkurencē vislabāk veicās “Montepaschi Siena” zvaigznei Bo Makkalebam. Serbu treneri Antiču nomainījis pašmāju Marins Dokuzovskis.

D grupa - Roulends turpina palīdzēt Bulgārijai

Beļģijas centra spēlētājs Ilunga Mbenga un saspēles vadītājs Gijs Muā dzimuši Zairā, uzbrucējs Marks Faisons ASV. Gruzijas uzbrūkošais aizsargs Markī Heins (ASV) pārstāv Spānijas klubu “Gran Canaria”, savukārt galvenā trenera Igora Kokoškova dzimtene ir Serbija.

Bulgārijai saspēli vada Vācijā dzimušais amerikānis Ērls Roulends. Ukrainas saspēlnieks ir amerikānis Stīvens Berts, savukārt viņa priekšnieks ir pazīstamais “Atlanta Hawks”, “Cleveland Cavaliers” un “Memphis Grizzlies” treneris Maiks Fratello.

Parādi noslēdz Slovēnijas galvenais treneris, serbs Božidars Maļkovičs. Uzbrūkošais aizsargs Sašo Ozbolts dzimis Horvātijā, centra spēlētājs Mirza Begičs Bosnijā-Hercegovinā.

Izmantotie resursi:
fibaeurope.com


, 2011-08-30 19:24, pirms 13 gadiem
es jau domāju, ka par Latviju būs raksts
, 2011-08-30 19:25, pirms 13 gadiem
tas ir nožēlojami, tāpat kā toreiz īstais krievs iemeta izšķirošo metienu EČ - melnais, kur varēja būt kaut kas stulbāks
, 2011-08-30 19:34, pirms 13 gadiem
IBALA NAV CENTRS
, 2011-08-30 19:45, pirms 13 gadiem
Sorry IBAKA NAV CENTRS!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-30 19:57, pirms 13 gadiem
asais metējs rakstīja: Tik pat labi LV izlase varēja Hovardu naturalizēt
Kāda tolka? ASV sastāvā jau spēlējis!
, 2011-08-30 20:03, pirms 13 gadiem
Kāda vispār ir jēga piedalīties šādos turnīros,tāda kā valstsvienība zaudē jēgu,tas taču ir tāds stulbums!!!
, 2011-08-30 20:06, pirms 13 gadiem
Pritons rakstīja: Kāda tolka? ASV sastāvā jau spēlējis!
Kāds vel Howards? vot kur var huj*u gvelzt.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-30 20:33, pirms 13 gadiem
nesaprotu priekš kam tādām basketbola lielvalstīm kā pm Horvātijai vajadzīgi palīgā ārzemnieki, ja savējo ir tik daudz, un tie jau nav nekādi lūzeri, bet gan Eirolīgas līmeņa spēlētāji!
, 2011-08-30 20:48, pirms 13 gadiem
Marius rakstīja: un kad mums būs savs nigers?
Kad Latvijā nebūs rasistu.
, 2011-08-30 20:51, pirms 13 gadiem
Chesis10 rakstīja: Kad Latvijā nebūs rasistu.
Kad pasaulē nebūs afro?
, 2011-08-30 20:54, pirms 13 gadiem
Krokodils rakstīja: Kad pasaulē nebūs afro?
Nekad.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-30 22:24, pirms 13 gadiem
tas Earl Rowland gadījumā nespēlēja baronā?!
, 2011-08-31 11:36, pirms 13 gadiem
mums DJ_MBENGU vajadzētu naturalizēt
ballītes koijotā labi grieztu
, 2011-08-31 15:09, pirms 13 gadiem
treysongz rakstīja: OKC viņš bieži gan kā 4tais gan kā 5tais spēlēja..
Eiropā noteikti viņš pa centru var spēlēt.. jo Spānijas izlasē garie rotē tā ka Centrs ir M.Gasol tad Ibaka, pa laikam P.Gasol.
Nedomāju ka tā ir kļūda viņu saukt par centru. Lai gan principā viņš ir PF, taču var spēlēt arī kā C, jo ir ļoti labs aizsardzībā, it īpaši blokos. Gluži kā GSW Udoh, kas nākamzezon liks biedram beņki deldēt.
Diezin vai, jo GSW sisteemaa centriem piespeeles nedod un AB aizsardziibaa ir labaaks!
, 2011-08-31 17:14, pirms 13 gadiem
Jāpapildina, ka Bosnijai sastāvā arī diezgan labi zināms amerikānis - Domerkants..
FIBA Europe noliedz, ka kāds no čempioniem pieķerts, lietojot aizliegtās vielas 
Foto: Itar-Tass/Scanpix
14

FIBA noliedz pozitīvu dopinga analīžu esamību

Viens no 2011. gada Eiropas čempiones Spānijas valstsvienības basketbolistiem un viens Maķedonijas izlases spēlētājs pieķerts dopinga lietošanā, otrdien vēstīja lietuviešu mediji. Tomēr vakarā izplatītajā paziņojumā FIBA Europe noliegusi šādu informāciju.
Arvīds Sabonis sarunā ar žurnālistiem
Foto: Tomo Raginos / diena.lt
11

Sabonis: "No lietām, kas man patīk, atliek tikai sekss..."

Leģendārais Lietuvas basketbolists Arvīds Sabonis, kurš pirms nedēļas piedzīvoja sirdslēkmi, otrdien sarunā ar žurnālistiem atklāja, ka vismaz pusgadu viņam būs jāklausa ārstu norādījumiem.
Huans Karloss Navarro un Pau Gazols ar EuroBasket 2011 trofeju.
Foto: AFP
91

Campeones! Spānija atkārtoti izcīna Eiropas zeltu

Spānijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien, 18. septembrī, Eiropas čempionāta finālā "Žalgirio Arena" Kauņā ar rezultātu 98:85 uzvarēja Franciju un izcīnīja zelta medaļas. Spāņi kļuva par ceturto komandu vēsturē, kas spējusi uzvarēt divos mēģinājumos pēc kārtas. Par vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Spānijas aizsargs Huans Karloss Navarro.