Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1458, Did:0, useCase: 3

Latvija+Lietuva +Igaunija=Baltijas basketbola ceļš

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvija+Lietuva +Igaunija=Baltijas basketbola ceļš
Latvijas un Lietuvas U20 sieviešu basketbola valstsvienības
Foto: www.womensbasketball-in-france.com

Latvijai, Lietuva un Igaunija var sarīkot augstākā līmeņa sacensības basketbolā, ieskaitot Eiropas un pasaules čempionātu finālturnīrus. Un tas ir jādara.

1989. gada 23. augustā septiņos vakarā vairāk nekā miljons cilvēku piecpadsmit minūtes sadevās rokās no “Garā Hermaņa” torņa Tallinā līdz Brīvības piemineklim Rīgā un Ģedimina laukumam Viļņā.

Tas bija Baltijas ceļš. Balti kett. Baltijos kelias.

Baltijas ceļš kļuva par emocionālāko baltiešu neatkarības kustības brīdi un pierādījumu, ka Baltijas tautas spēj apvienoties cīņai par brīvību. Divu gadu laikā trīs valstis tika atjaunotas.

Nākamajās divās desmitgadēs to ceļi gan šķīrās, gan krustojās. Dalība Eiropas Savienībā un Šengenas telpā nojauca fiziskās robežas. Politika brīžiem šķīra, sports bieži vienoja. Barselonā, Atlantā, Sidnejā, Atēnās un Pekinā jutām līdzi viens otram, skaitījām katrs savas un kaimiņu medaļas.

Viens no tādiem emocionāliem brīžiem bija 2003. gada 14. septembrī Ārlietu ministrijas ēkā Tallinā. Bija noslēgusies tautas nobalsošana par Igaunijas dalību Eiropas Savienībā un konferenču zālē pulcējās atbraukušie Latvijas un Lietuvas žurnālisti, gaidot Igaunijas prezidenta un premjerministra preses konferenci.

Īsinot laiku, daudzi skatījās basketbola spēli no Stokholmas. Tur, Zviedrijas galvaspilsētā, Lietuvas izlase pēc 64 gadu pārtraukuma uzvarēja Eiropas čempionātā. Par lietuviešu uzvaru priecājās visi klātesošie.

Jūlijā par basketbola maģisko spēku pārliecinājās Rīga un Liepāja. FIBA U19 Pasaules čempionāts uz ziemeļiem atveda lielāko lietuviešu armiju 400 gadu laikā. Viņi izpirka visas biļetes Liepājas Olimpiskajā centrā un piepildīja Rīgas arēnu.

Redzot notikušo, “Sports Illustrated” korespondents Luke Winn 10. jūlijā rakstīja: “Atmosfēra finālā ir fantastiska. Arēna sešas reizes mazāka nekā NCAA finālā, bet, pateicoties Lietuvas faniem, enerģijas ir desmit reižu vairāk.” Tādu brīžu dēļ ir vērts dzīvot.

Emocijas un runas nevar aizvietot praktiskus darbus. Kad prāts saka, ka kopā var paveikt vairāk – to, kas agrāk nebija iedomājams – izrādās, ka tiešām var! Baltijas basketbola līgā brīžiem gājis kā pa celmiem, taču neviena neveiksme nav neveiksme, kamēr tu turpini mēģināt. Kas neizdevās klubu frontē, tika paveikts izlašu līmenī.

Nākamais solis ir kopīga Eiropas jaunatnes čempionātu rīkošana. Latvijas un Lietuvas basketbola federācijas gatavo pieteikumu 2012. gada Eiropas U20 čempionāta rīkošanai Liepājā, Klaipēdā un Kauņā. Praksē, visticamāk, būs jārīko turnīrs U18 junioriem, jo interesi par U20 čempionātu izrāda EuroBasket 2013 uzņēmēja Slovēnija. Lēmums tiks pieņemts novembrī, bet strādāt mērķu sasniegšanai nav par agru.

Piemēri ir gan basketbolā, gan futbolā. Spilgtākais stāsts risinājās Āzijā.

1996. gadā Koreja, Japāna un Meksika sacentās par tiesībām rīkot FIFA 2002. gada Pasaules kausu futbolā. Īsi pirms balsojuma notika negaidītais. Koreja, kura 35 gadus atradās japāņu okupācijā, piekrita apvienot spēkus ar austrumu kaimiņu. Kopējais priekšlikums guva atbalstu. Valstu pilsoņi sākumā par to nebija priecīgi, taču finālturnīrs kļuva par veiksmes stāstu. Pusotru gadu vēlāk Koreja atcēla japāņu CD un DVD importa aizliegumu. Izrādījās, ka sāpīgā vēsture nav šķērslis kopīgai nākotnei.

To saprot arī Dienvidamerikā. Urugvaja un Argentīna nolēmušas pieteikties FIFA 2030. gada Pasaules kausa rīkošanai.

“Pārāk daudzas desmitgades esam dzīvojuši ar pagrieztām mugurām pret Latīņameriku, vienmēr skatoties uz Eiropu, vienmēr apbrīnojot to, kas ir tālu prom,” saka Urugvajas prezidents Hosē Muhika. “Pienācis laiks apzināties, ka nākotni noteiksim kopā ar mūsu kaimiņiem, ka mūs apdraud tās pašas grūtības un mēs no tām izbēgsim kopā vai nemaz.”

FIFA 2018. gada Pasaules kausam kopā pieteicās Spānija un Portugāle, kā arī Beļģija un Nīderlande. Nākamvasar UEFA EURO 2012 spēles notiks Polijā un Ukrainā.

Koreja un Japāna 1996. gadā pieteicās FIFA 2002 World Cup rīkošanai

Nīderlandes un Beļģijas pieteikums FIFA 2018 World Cup

Īsi pirms Baltkrievijas rubļa devalvācijas parādījās ideja par EuroBasket 2015 uzņemšanu Lietuvā un Baltkrievijā. Foto: www.lbbf.lt

Spānija un Portugāle apvienojās cīņai par FIFA 2018 World Cup

Vācija un Francija spriež par sadarbību arī basketbolā

Tikpat nozīmīgi ir ekonomiskie apsvērumi un izmaksu dalīšana. Lai sarīkotu Eiropas un pasaules mēroga notikumu, katrai valstij atsevišķi par to jāmaksā mazāk. Ir vairāk pilsētu, arēnu un viesnīcu, ko izvēlēties. Viena tirgus vietā nāk divi. Divu miljonu auditorija palielinās līdz pieciem miljoniem.

ASV un Lielbritānijā televīzijas tīkli bieži apvienojas raidīšanas tiesību iegūšanai (joint acquisition, joint bidding). Tas noticis futbolā, basketbolā un kriketā. Piemēram, Apvienotajā Karalistē “Channel 4” un “Sky” regulāri pārraida kriketa sacensības, savstarpēji vienojoties par programmēšanas sadalījumu.

Eiropas basketbola aprindās sadarbība vērojama arvien biežāk. Lietuva un Baltkrievija apspriež iespēju sarīkot EuroBasket Women 2015 (Lietuvas 1990. gadā dzimušās meitenes 2008. gadā uzvarēja Eiropas U18 čempionātā).

Pavasarī kopēju pieteikumu EuroBasket 2015 sagatavoja Francija un Vācija. Paradokss – vienā no kontinenta basketbola lielvalstīm tikai Parīzes “Bercy” arēna var uzņemt vairāk nekā desmit tūkstošus groza bumbas līdzjutēju, tāpēc jāmeklē partneri. Citādi Francija būtu ar mieru rīkot čempionātu vienatnē. No otras puses – kopš 1963. gada starp abām valstīm ir lieliskas attiecības.

Maijā notikumu attīstība ieguva jaunu pavērsienu. Spānijas federācijas prezidents Hosē Luiss Saess ierosināja finālturnīra kārtas rīkot dažādās valstīs, rakstīja “Lietuvos Rytas”. Priekšlikums paredz pirmo kārtu rīkot vienas valsts četrās pilsētās, otrajai kārtai izvēlēties četras pilsētas otrā valstī, bet “play-off” sacensības rīkot divās pilsētās trešajā valstī. Arī Lietuvas federācijas vadītājs Vlads Garasts izteicās, ka varētu atbalstīt ideju.

Francija un Vācija reaģēja, piedāvājot turnīra rīkošanu dalīt ar Itāliju un Horvātiju. “Mums ir iespēja sarīkot vēsturisku turnīru četrās dažādās valstīs,” teikts Vācijas Basketbola federācijas paziņojumā. Jaunā formāta ietvaros pirmās kārtas spēles notiktu Milānā un Zagrebā, labākajām komandām pārceļoties uz Vāciju un Franciju ar finālu Parīzē.

Iespējas jāizmanto.

Freedom 1990, George Michael, YouTube video

Latvijai jārīko starptautiskas sacensības kopā ar

  • 87

  • 10

  • 8

  • 4


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-08-23 18:28, pirms 13 gadiem
Ivars12211 rakstīja: luzdu novietojat tas reklamas citur jo tas trauce raksta lasisanai!
Kas tev tur var traucēt,kontrasts?
Slēpts komentārs: Stoke

  -1 [+] [-]

, 2011-08-23 22:13, pirms 13 gadiem
Ivars12211 rakstīja: luzdu novietojat tas reklamas citur jo tas trauce raksta lasisanai!
mjā, tie reklāmu foni reāli sāk tracināt....

  +2 [+] [-]

, 2011-08-24 03:22, pirms 13 gadiem
Nafig tas klips tur beigas

  +1 [+] [-]

, 2011-08-24 10:18, pirms 13 gadiem
N.E.R.D. rakstīja: Nafig tas klips tur beigas
Varbūt tāpēc, ka George Michael uzskata, ka ar šo klipu atbrīvojas no steriotipiem par sevi.

Bet interesē autorā viedoklis, kāpēc?