Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:104, Did:0, useCase: 3

Vētra: "Zvirgzdiņš izvēlas pareizu taktiku"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas - Krievijas spēles priekšvakarā eSports.lv piedāvā interviju ar Maskavas "CSKA" sieviešu kluba galveno treneri Gundaru Vētru.

eSports.lv: Kāda bija galvenā motivācija pieņemt Maskavas „CSKA” piedāvājumu – izaicinājums, iespēja strādāt visaugstākajā līmenī?


Gundars Vētra, sieviešu basketbola kluba Maskavas „CSKA” galvenais treneris: „Domāju, viss kopā. Pirmkārt, izaicinājums trenerim, visaugstākais iespējamais līmenis sieviešu basketbolā. Domājot par iespēju kādreiz atgriezties vīriešu basketbolā, šajā līmenī zaudētājs nebūšu. Ja trenētu viduvēju sieviešu klubu, varētu „izlidot” no treneru rotācijas. Pluss ir iespēja strādāt ar visaugstākā līmeņa spēlētājām, uzvarēt Eirolīgā un Krievijā. Piedāvājums nāca no „CSKA”, izskatīju to, nebija nozīmes – Maskava vai Samāra.


Atgriešanās ir patīkama?

Lai gan trenēšana vēl priekšā, iejusties nav grūti. Pazīstu lielāko daļu no vīriešu „CSKA” basketbola komandas. Abas komandas ir vienā vietā, galvenā „CSKA” vadība viena un tā pati. Neskatoties, ka katrai komandai ir atsevišķs menedžments un sponsori. Neapšaubāmi, patīkami atgriezties vietā, kur aizvadīju četras labas sezonas, varbūt pat klubu līmenī, vienas no savām veiksmīgākajām sezonām. Arī mani tur bija priecīgi atkal redzēt.


”CSKA” attīstība pēdējos gados bijusi strauja...

Kluba organizācijas līmenis ir ļoti augsts. Augstu līmeni tas sasniedza jau Samārā. Tiek izmantots labākais, ko sasniegusi „CSKA” vīriešu komanda. Finanšu jautājumos kluba vadība pagaidām nedalās. Iespējas ļauj nopirkt praktiski jebkuru labāko spēlētāju. Šajā sezonā komplektācija jau notikusi un daudz tajā nesanāca piedalīties.


Kādas ir attiecības ar iepriekšējo galveno treneri Grudinu?

Praktiski visu laiku esam kontaktā. Grudins paliek kluba sporta direktors. Nezinot viņu iepriekš, īsti nezināju, ko domāt. Satiekoties un runājot, Grudins atstāja labu iespaidu. Viņš ir nostrādājis astoņus gadus Francijā, ar eiropeisku attieksmi pret visām lietām. Tas bija patīkams pārsteigums.


Viens no pirmajiem darbiem bija klātienē skatīt „CSKA” spēlētājas sieviešu NBA izslēgšanas spēlēs?

Vasara izvērtās interesanta. Vispirms biju Lasvegasā, apmeklēju NBA vasaras līgas spēles, gatavojoties trenēt kādu vīriešu klubu. Pēc mēneša sekoja brauciens uz WNBA izslēgšanas spēlēm. Pirmkārt, bija interesanti iejusties tajā atmosfērā, satikties ar aģentiem, iepazīties ar spēlētājām. Iespaids par kluba spēlētājām ir vislabākais. Miltoni-Džonsu klātienē redzēju trīs spēlēs, ļoti laba ceturtā numura pozīcijas spēlētāja. Bekija Hammona – tas, ko redzēju klātienē un televīzijā, priecēja. Tagad tikai jāsāk strādāt. Jāizveido pareiza sistēma, lai visas spēlētājas varētu sevi parādīt no labākās puses.


Kādu iespaidu atstāja WNBA fināli, salīdzinot ar Eiropas meistarsacīkstēm un klubu turnīriem?

Vadošās komandas Itālijā spēlē ļoti labu basketbolu, pietuvojoties vīriešu basketbolam. Spēles liecina – panākumus gūst komandas, kas spēlē ļoti agresīvu basketbolu. Klasiskā basketbola piekritējām, piemēram, Čehijai, tik labi neiet. Neteiktu, ka pārāk labi veicas Krievijai. Komandas, kas spēlē agresīvu basketbolu, ieskaitot Latviju, gūst labus panākumus. Eiropas klubu čempionāts šobrīd ir pat augstākā līmenī nekā WNBA. Tiek apvienotas labākās WNBA un Eiropas spēlētājas. Ja vīriešu basketbolā uz Eiropu brauc vājākie NBA spēlētāji, ar atsevišķiem izņēmumiem, otrās pakāpes amerikāņi, sievietēm Eiropā ir visas labākās spēlētājas.


Kā vērtē Latvijas valstsvienības sniegumu Itālijā?

Ļoti veiksmīgs starts. Diemžēl neizdevās redzēt pirmās divas spēles. Zaudējums pret Čehiju nav īstais rādītājs. Uzvara pār Lietuvu, uzvara pār Beļģiju (intervija notika otrdien – eSports.lv), turnīrs Rīgā atstāja vislabāko iespaidu. Presē jau teicu, ir atšķirība starp vīriešu un sieviešu valstsvienībām. Sievietēm ir divas trīs Eiropas līmeņa spēlētājas. Piemēram, spēlē ar Izraēlu negāja pirmajā puslaikā. Pēc pārtraukuma iespēlējās Jēkabsone, tika sasniegts vēlamais rezultāts, ja spēlētājas ir tādā līmenī. Ainars Zvirgzdiņš gandrīz vienmēr izvēlas pareizo taktiku spēlēm un tā strādā.


Kāpēc „Barons” labāko sniegumu sasniedza pagājušās sezonas otrajā pusē, tas tika plānots?

Tas nebija apzināti. Sākumā kļūdījāmies komplektācijā, jo, neapšaubāmi, tajā galvenajam noteicējam jābūt trenerim. „Baronā” tā nekad nav bijis, ne šajā, ne iepriekšējās sezonās. Bija doma paņemt "lētākus" spēlētājus, skatīties, kā iet ar tiem un rīkoties tālāk. Tā arī bija - sākumā paņēma spēlētājus, ar kuriem nekas neiznāca. Vienmēr esmu bijis pretinieks tādai sistēmai, uzskatu, komanda jākomplektē augustā-septembrī, nevis martā. Tas bija iemesls daudzām neveiksmēm. Priecājos, ka esmu prom.


Pēc cik ilga laika Armands Šķēle varētu spēlēt Eirolīgas klubā?

Divas dažādas lietas ir vai viņš būtu Eirolīgas kluba sastāvā, vai pamatsastāvā. Viss ir atkarīgs no viņa paša. Varbūt tas notiks drīz, varbūt nekad.


Vai Tev ir bijuši piedāvājumi no LBS pēc vīriešu komandas starta Spānijā?

Nē.


Tavs Eiropas basketbolu līgu rangs?

Noteikti, Baltijas Basketbola līga ir Eiropas līgu pirmajā desmitniekā. Pirmajā vietā lieku Spāniju. Krievija tuvojas Spānijai, tālāk ir Grieķija, Itālija, Adrijas līga.

  +7 [+] [-]

, 2007-10-06 21:01, pirms 17 gadiem
''Sākumā kļūdījāmies komplektācijā, jo, neapšaubāmi, tajā galvenajam noteicējam jābūt trenerim. „Baronā” tā nekad nav bijis, ne šajā, ne iepriekšējās sezonās.''

vienmēr esmu teicis, ka Barona lielākā problēma ir Vanags...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2007-10-06 22:19, pirms 17 gadiem
"Eiropas klubu čempionāts šobrīd ir pat augstākā līmenī nekā WNBA. Tiek apvienotas labākās WNBA un Eiropas spēlētājas. Ja vīriešu basketbolā uz Eiropu brauc vājākie NBA spēlētāji, ar atsevišķiem izņēmumiem, otrās pakāpes amerikāņi, sievietēm Eiropā ir visas labākās spēlētājas."

Manuprāt, divas nesalīdzināmas lietas. Ja vīrīšiem NBA sezona būtu 2 vai 3 mēneši, nedomāju, ka pārējo laiku viņi sēdētu malā. Dāmām jau arī no Eiropas WNBA tiek tikai labākās.

Bet nu tas tā. Par "Baronu" varu teikt to pašu, ko Magloirs. Lai gan sponsoru piesaistīšanas ziņā un kluba attīstības ziņā labs darbs paveikts, bet nu kluba komplektācijā bieži ir robi, arī psihošana spēļu laikā ir traka.

     [+] [-]

, 2007-10-07 02:37, pirms 17 gadiem
es ar brinos,ka skele spele latvija..novelu vinam kadu krutu klubu arzemes!!

  +1 [+] [-]

, 2007-10-07 15:42, pirms 17 gadiem
Vanags savu idiotismu jau kartejo reizi nodemonstreja speles laika starp Barons un SKA !!! Paldies Vanags par to tehnisko , ko nopelniji Baronam - tur ari palika tie 2 punkti un zaudejums ...

     [+] [-]

, 2007-10-07 21:35, pirms 17 gadiem
par wnba piekritu
tur nebruac daudz labakas pasaules speletajs
kaut via wautersu ieskaitot
ari anete nekristu lauka wnba

un par baronu- nu to kas beigas bija barons salidzinot ar sakumu ir vnk apsveicami
bet nu shogad ari baronam sastavs neistas labs
parak nelidzvertigs

ko vinji daris ja nespeles armands vai gusts???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-10 19:14, pirms 17 gadiem
Sitais ir labs,pa leeto gribeeja iegraabties,nu common Vanag pamosties!
prieciigs ka ir prom-nu sitais ir iists baalelins,sezonas beigaas tak teica ka gribot palikt un taa!

     [+] [-]

, 2007-10-10 21:42, pirms 17 gadiem
arī tad, kad vētra trenēja baronu, viņam bija domstarpības ar vadību, tā kā nevar teikt, ka "nebija dūšas" runāt tad kad strādāja klubā.
un mammal, loģiski, ka gribēja palikt, bet ja te nenovērtē, tad jāpriecājas arī par darbu[visai apsveicamu, pie tam] ārzemēs!

  +2 [+] [-]

, 2007-10-13 18:19, pirms 17 gadiem
..kad no esporta novāks šo nodevēju?

  +5 [+] [-]

, 2007-10-14 13:05, pirms 17 gadiem
So portaalu korigee piena mutes, jo maeejo viedokli izdzeesa. Neko necenzeetu nepateicu. Tikai atcereejos 1992.

     [+] [-]

, 2007-10-25 15:29, pirms 16 gadiem
skeelem obligati nakamo sezonu jaspele kadaa laba eiroligas klubaa, tas naks par labu gan vinjam gan izlasei!

  -2 [+] [-]

, 2007-10-26 20:40, pirms 16 gadiem
par vienu labu reneri mazak

     [+] [-]

, 2007-10-29 10:28, pirms 16 gadiem
necienāms ir Vētra