Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

FIBA Eirolīga atļaus klubiem papildus pieteikt tikai vienu naturalizēto spēlētāju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

FIBA Eirolīga atļaus klubiem papildus pieteikt tikai vienu naturalizēto spēlētāju
Krievijas un ASV karogi

"FIBA Europe" valde 2019. gada marta sanāksmē Vācijā pieņēmusi lēmumu samazināt atļauto ārzemju spēlētāju skaitu Eirolīgas un Eiropas kausa klubos – sākot no 2020. gada sezonas, varēs pieteikt, maksimums, divas ne-Eiropas spēlētājas un papildus vienu naturalizēto spēlētāju.

Eirolīgā jau 16 gadus formāli pastāv ierobežojums, kas atļauj pieteikt sastāvā ne vairāk kā divas ne-Eiropas spēlētājas. Bagātākie klubi sekmīgi apgāja ierobežojumu, piešķirot citu kontinentu spēlētājām Eiropas valstu pilsonības.

Nākamajā sezonā tas mainīsies. Eirolīgas nolikuma 16. panta 3. punktā veiktas izmaiņas, kuras paredz, ka klubs varēs reģistrēt, maksimums: 1) divas ne-Eiropas spēlētājas, 2) vienu papildus ne-Eiropas spēlētāju, kura naturalizācijas ceļā vai citādi pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas ieguvusi Eiropas valsts pilsonību.

Tiesa, izmaiņas attiecas uz nākotni. Visas dubultpilsonības īpašnieces, kuras pieteiktas iepriekš, saglabās tiesības arī turpmāk startēt, izmantojot Eiropas valsts pilsonību. Tiklīdz spēlētāja tiks pieteikta jaunajai sezonai, viņa tās laikā vairāk nevarēs mainīt nacionālo statusu.

Eirolīgas spēlētājas ar divām pilsonībām 2018. gada novembrī

SpēlētājaKlubsPilsonība
Kristen SharpBourgesASV/Francija
Shante EvansVilleneuve d`AscqASV/Slovēnija
Mame Marie Sy-DiopVilleneuve d`AscqSenegāla/Francija
Ana Maria-FilipCarolo BasketRumānija/Francija
Epiphanny PrinceDynamo KurskASV/Krievija
Courtney VanderslootUGMKASV/Ungārija
Natalia VieruUGMKMoldova/Krievija
Jonquel JonesUGMKBahamas/Bosnija
Ksenia TikhonenkoNadezhdaKazahstāna/Krievija
Adut BulgakNadezhdaKenija/Kanāda
Glory JohnsonHatayASV/Melnkalne
Marica GajicHatayBosnija/Slovēnija
Katerina SnytsinaHatayKazahstāna/Baltkrievija
Kia VaughnFenerbahceASV/Čehija
Bria HartleyFenerbahceASV/Francija
Milica MicovicFamila SchioSerbija/Itālija
Jacki GemelosFamila SchioASV/Grieķija
Karlie SamuelsonCastors BraineASV/Lielbritānija
Temi FagbenleCCC PolkowiceLielbritānija/Nigērija
Sofija AleksandravičiusCCC PolkowiceASV/Lietuva
Yvonne TurnerSopron BasketASV/Ungārija
Angelica RobinsonAvenidaASV/Melnkalne
Chrissy GivensAvenidaASV/Maķedonija
Adaora ElonuAvenidaNigērija/ASV

Kā tas sākās?

Krievija 2003. gadā uzvarēja Eiropas čempionātā basketbolā sievietēm. UGMK nevarēja “nopirkt” visas labākās krievu spēlētājas, jo parādījās “konkurējošā firma”. Čehijā dzīvojošais oligarhs Andrejs Išuks uz Samaras “Volgaburmaš” atveda astoņas valstsvienības spēlētājas.

Šabtajs fon Kalmanovičs meklēja apkārtceļus. “Eureka” – piešķirsim ārzemju spēlētājām vietējo pilsonību! Drīzumā Miltonei-Džonsai un centra spēlētājai Jolandai Grifitai – viņu Kalmanovičs nolīga 2003. gada janvārī – tika sagādātas Krievijas pases.

Miltones-Džonsas vīrs Ronalds spēlēja Gruzijā, tādēļ izveicīgais Šabtajs viņai sagādāja...arī Gruzijas pasi. Nu varēja nolīgt papildus amerikānietes, taču konkurenti nesnauda.

VBM SGAU īpašnieks Išuks 2004. gada janvārī ierosināja pārbaudīt, vai Deliša Miltone pasi ieguvusi legālā ceļā. Krievijas basketbola federācija atzina amerikānietes pasi par likumīgu, taču ar to nekas nebeidzās.

Pirms “play-off” sākuma – UGMK bija jāspēlē pret čehu “Gambrinus” – FIBA saņēma protestu no Čehijas kluba, visticamāk ar Išuka ziņu. Neatkarīgā tiesneša Alfrēda Grosta lēmums – diskvalifikācija. Pirms 9. marta spēles Eirolīgas čempionei tika ieskaitīts tehniskais zaudējums.

FIBA juridiskā komiteja – tajā bija tiesneši no Maltas, Šveices, Monako, Vācijas, Gibraltāra un Portugāles – izskatīja Kalmanoviča iesniegto prasību. FIBA atzina, ka pilsonība iegūta likumīgā ceļā, bet, lai izvairītos no precedentiem, atstāja spēkā pirmās instances lēmumu un piesprieda UGMK sodu 75 tūkstošu eiro apmērā.

Bažas par Šabtaja rīcību pauda arī Francijas un Ungārijas klubi. Kalmanovičs 2004. gada martā sarunā ar laikrakstu “Izvestija” atcerējās kādu telefona zvanu.

“Vakar man zvanīja viens no ungāru kluba “Pecs” vadītājiem un teica: “Jums Krievijā ir privāti klubi, Francijā – municipālie (pašvaldību). Ja atkal visus apspēlēsiet, nākamajā gadā viņus pārstās finansēt un sieviešu basketbols Eiropā nomirs. Ja vēlies – pārsūdzi lēmumu. Varbūt klubam atļaus atgriezties turnīrā, jo vēsturiski nekas tāds vēl nav bijis.”

Daudzo skandālu rezultātā – tie ir atsevišķa raksta vērts temats – Kalmanovičs 2004. gada pavasarī Jekaterinburgu atstāja, taču no sieviešu basketbola neaizgāja. Pēc gada, saņēmis Maskavas apgabala gubernatora Borisa Gromova atbalstu, viņš tika pie jaunas rotaļlietas “Spartak” kluba izskatā.

Gromovam, tāpat kā Kalmanovičam, patika neskaitīt naudu. Jekaterinburgai, Samarai un Maskavas “Dynamo” atverot makus, “Spartak” virzienā plūda arvien lielāki līdzekļi. Pēc neoficālām ziņām, Maskavas apgabala kluba slavas gados, Kalmanoviča ieguldījumi sasniedza pat 7 miljonus dolāru sezonā, bet otro pusi “piemeta” gubernators. Par ieņēmumiem pat nedomāja, visu nopirka.

Kalmanovičs, salīdzinot ar 2002. gadu, desmitkāršoja labāko spēlētāju atalgojumu un atveda uz Vidnoji lielākās zvaigznes. Piešķīra viņām savrupmājas, privātos tulkus un šoferus, vadāja ar līgumreisiem. Mācījās no kļūdām un atrada jaunus apkārtceļus pilsonības iegūšanai.

ASV izlases saspēles vadītāja Sjū Bērda – viņas ebreju izcelsmes vecvecāki ieceļoja no Ukrainas – tika pie Izraēlas pases. Pasaules labākā uzbrūkošā aizsardze Daiana Taurasi Eiropā spēlēja ar Itālijas pasi. Kellija Millere un Dīna Nolana tika pie Krievijas pasēm. Un tā tālāk, un tā joprojām.

Izmantotie resursi:
Zem diviem karogiem man paiet laiks
https://www.postup.fr/2019/03/19/le...