Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sabīne Niedola: "Esmu tikai ieguvusi"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sabīne Niedola: "Esmu tikai ieguvusi"
Sabīne Niedola
Foto: EuroBasketWomen2009.com

"Mana vidusskola, "Liepājas metalurga" klubs un tuvie cilvēki ir ļoti atsaucīgi. Paldies viņiem par to un liels prieks, ka viņu interese un atbalsts nav zudis," atgriežoties Latvijā pēc pirmās mācību pieredzes gūšanas ASV stāsta jaunā Liepājas basketboliste Sabīne Niedola.

Liepājniece uz Pensilvānijas pavalstī esošo „Upper Dublin HS” vidusskolu devās oktobra otrajā pusē, „Ambler Rotary” kluba vidusskolu apmaiņas programmas ietvaros. Uzsākot gatavošanos studijām kādā no ASV universitātēm, Niedola paredzēja ziemā spēlēt „Upper Dublin HS” meiteņu basketbola komandā un Amerikā noslēgt vidusskolas mācību gadu.

Vidusskolu programmas ASV un Latvijā izrādījās ļoti atšķirīgas. Gada laikā ASV apgūtais varēja būt nepietiekams vidējās izglītības diploma saņemšanai un pēc apspriedes ar vecākiem Niedola nolēma atgriezties Latvijā, lai mācības pabeigtu Liepājas 15. vidusskolā.

„Neko neesmu zaudējusi, varbūt procesā bija iesaistīts pārāk daudz cilvēku, taču neviens nav vainīgs un brauciena rezultātā esmu tikai ieguvēja,” uzsvēra Niedola. „Jāsaka, ka „Ambler Rotary” apmaiņas programma vairāk ir paredzēta bērniem, kas grib piedzīvojumus un vēlas iemācīties valodu. Tur bija atbraukuši jaunieši no daudzām valstīm, gatavi gadu izmantot tikai jaunai pieredzei un vēlāk atkārtoti mācīties 12. klasē savā mītnes valstī.”

"Pats nosaki, cik daudz gribi progresēt"
Pensilvānijā vidusskolu basketbola sezona sākas tikai novembra beigās, teica Niedola. „Kopēji komandas treniņi sākās pirms nedēļas, pirms tam zāle bija atvērta visiem gribētājiem („Open gym” princips). Komandu laukumā vēl iepazīt nepaguvu, taču domāju, ka būtu bijis interesanti. Sezonas laikā būtu iespēja daudz strādāt individuāli, treneris bija ļoti atsaucīgs un domāju, ka progresu tas nekavētu. Tu pats nosaki, cik daudz gribi progresēt.”

Laiks Amerikā izvērties piesātināts un notikumiem bagāts. „Gāju uz treniņiem, pie ārstiem uz medicīniskajām pārbaudēm, bija jāaizpilda pieteikuma formas un jānokārto daudz citu formalitāšu. Tagad ir jauna pieredze un nav jāizsaka minējumi, kā būtu bijis, ja uz Ameriku nebūtu aizbraukusi.”

Sarunas noslēgumā Sabīne pauda prieku, ka Liepāja otro reizi divu gadu laikā ieguvusi tiesības rīkot Eiropas čempionātu basketbolā, 2010. gada 15. – 25. jūlijā uzņemot kontinenta U-20 jaunatnes meistarsacīkšu dalībnieces. „Paziņojums nebija pārsteigums, bija sajūta, ka tā notiks. Prieks, ka Liepāja ir novērtēta un pilsēta rīkos augstākā līmeņa sacensības.”

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-30 22:05, pirms 14 gadiem
welcome home
Slēpts komentārs: ibumetins
Slēpts komentārs: viedoklis

     [+] [-]

, 2009-11-30 22:27, pirms 14 gadiem
Man liekas, LV basketbola beibēm un ķipariem ar piemēriem viss ir kārtībā, atšķirībā no dzelteno avīžu top-personāžiem.

  +1 [+] [-]

, 2009-11-30 22:29, pirms 14 gadiem
Chocolate rakstīja: Latvijai vaidzetu vairak basketbolistes, ka vina.
Domaju Sabine varetu but piemers jebkurai Latviesu meitenei.
Īpaši otrās pusītes izvēlē...

  +2 [+] [-]

, 2009-11-30 22:45, pirms 14 gadiem
ibumetins rakstīja: latviešu meitenei vai Latvijas meitenei?.... katra sportiste, kas startē izlasē vai jauniešu izlasēs var but piemērs ikkatram cilvēkam..... tā nav pastaiga, tas ir smags darbs un daudz kas vasarās paliek neizbaudīts dēļ tā, lai vēlāk Latvijas vārds tiktu nests pasaulē. Bet savādāk, lai Sabīnei veicās....
visim vajadzētu mācīties? nez kurš grib mācīties no LV izlases čaļiem kuri čempionāta laikā dzerstās un demolē viesnīcu...

     [+] [-]

, 2009-11-30 22:53, pirms 14 gadiem
rudzha1 rakstīja: visim vajadzētu mācīties? nez kurš grib mācīties no LV izlases čaļiem kuri čempionāta laikā dzerstās un demolē viesnīcu...
lasi uzmanīgi.. "sportiste"...

  -3 [+] [-]

, 2009-11-30 22:54, pirms 14 gadiem
viedoklis rakstīja: Saki kā ir-nerubīji angliski un Tevi vnk patireca... tracina SPORTISTI, kas nezin ko grib...
Gan jau ka rubī labāk par tevi. Tikai negrib izniekot gadu ASV, tur izglītības līmenis ir zem katras kritikas. Un arī cilvēki debili, ja jau pat 16 gadīgs teļš mammai pie rociņas jāved uz skolu.

  -1 [+] [-]

, 2009-11-30 23:39, pirms 14 gadiem
maris777 rakstīja: Gan jau ka rubī labāk par tevi. Tikai negrib izniekot gadu ASV, tur izglītības līmenis ir zem katras kritikas. Un arī cilvēki debili, ja jau pat 16 gadīgs teļš mammai pie rociņas jāved uz skolu.
Pareizi-zem katras kritikas... jo LATVIJĀ iegūtā-pat AUGSTĀKĀ izglītība ir uzspraužama wc uz naglas...

777... hmm... vienrocis labākais draugs???

  -2 [+] [-]

, 2009-12-01 00:22, pirms 14 gadiem
viedoklis rakstīja: Saki kā ir-nerubīji angliski un Tevi vnk patireca... tracina SPORTISTI, kas nezin ko grib...
gudrs tu neesi...

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 01:05, pirms 14 gadiem
Dazi kas te netic par to lieki pazaudeto gadu macibas.Ta tas varetu but,jo jenkiem viela amcibu ir vieglaka neka mums.cita lieta,ak labi,ka vini var izveleties prieksmetus,nevis taka mums grib pataisit par unversaliem un beigas ne cepts,ne varits,ne smorets.
Lai jau vinai veicas gan jau aizbrauks uz statiem koledza spelet-skaitas ari prestiza izglitiba ja esi beidzis augstskolu statos,bet tas izglitibas limensi gan tads svakaks,bet lv augstskolu diploms tik tiesam nekotejas arpus Latvijas robezam.
Labi katra zina novelu progreset un nospelet vel paris Eiropas cempionatus valstsvienibas sastava

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 07:49, pirms 14 gadiem
tā mācīšanās tiešām tur ļoti atšķirīga, mācās 7. klasē, ko mēs 4, bet tad arī viņi tajā pašā 7. klasē mācās, ko pie mums māca 12

  -2 [+] [-]

, 2009-12-01 08:50, pirms 14 gadiem
viedoklis rakstīja: Saki kā ir-nerubīji angliski un Tevi vnk patireca... tracina SPORTISTI, kas nezin ko grib...
Šoreiz tev taisnība!

     [+] [-]

, 2009-12-01 08:54, pirms 14 gadiem
The_bosss rakstīja: tā mācīšanās tiešām tur ļoti atšķirīga, mācās 7. klasē, ko mēs 4, bet tad arī viņi tajā pašā 7. klasē mācās, ko pie mums māca 12
Vai tad tik grūti bija jau vasarā paskatīties apmācības programmas saturu un pārliecināties ka nav vērts braukt? Jācer ka iemācīsies valodu un būs viss baigi labi un WNBA drebēs! Ko arī Sabīnei novēlu!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-01 10:34, pirms 14 gadiem
viena nevarēja pagājušo gadu spēlēt ( Baiba).otra it kā nerubī angliski (Sabīne) .kas notiek Āmerikā??....Labi ka pārējām kas aizbrauca viss OK!!!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 11:07, pirms 14 gadiem
šaubos angļu val. nezināšana bija īsti pie vainas, drīzāk tas,ka tur cits mācību stils,vairāk esejas jādrukā - un tas jau vairs nav viegli,īpaši ja tas english

Tikai nesaprotu liekuļošanu - pirms nedēļas savā blogspot blogā rakstīja,ka viņa nesaprot ko tādas baumas par viņas atgriešanos,viss taču kārtībā! tas nepatika tā..

  -1 [+] [-]

, 2009-12-01 11:31, pirms 14 gadiem
viedoklis rakstīja: Pareizi-zem katras kritikas... jo LATVIJĀ iegūtā-pat AUGSTĀKĀ izglītība ir uzspraužama wc uz naglas...

777... hmm... vienrocis labākais draugs???
ASV ir loti slikta izglitibas sistema. Ja nemacies kada no 4-5 lielajam universitatem, MIT, Harvarda, Jela, UCLA..., tad tas gala diploms pavisam viduvejs beigas sanak. Ar saviem major un minor vini ir pamatigi sacakarejusi visu macibu procesu.

     [+] [-]

, 2009-12-01 12:10, pirms 14 gadiem
kad saks spelet

     [+] [-]

, 2009-12-01 15:10, pirms 14 gadiem
polārlācēns rakstīja: ASV ir loti slikta izglitibas sistema. Ja nemacies kada no 4-5 lielajam universitatem, MIT, Harvarda, Jela, UCLA..., tad tas gala diploms pavisam viduvejs beigas sanak. Ar saviem major un minor vini ir pamatigi sacakarejusi visu macibu procesu.
KO?

timeshighereducation.co.uk: Times Higher Education

Paskaties labāko pasaules univ. sarakstu... pirmajā divdesmitniekā gandrīz tikai US skolas.

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:55, pirms 14 gadiem
polārlācēns rakstīja: ASV ir loti slikta izglitibas sistema. Ja nemacies kada no 4-5 lielajam universitatem, MIT, Harvarda, Jela, UCLA..., tad tas gala diploms pavisam viduvejs beigas sanak. Ar saviem major un minor vini ir pamatigi sacakarejusi visu macibu procesu.
kas tad tas ir par muļķībām?
Jela, Harvarda ir arpus konkurences, tur ne tev, ne man netikt. Par tadam vispar nav ko runat (Ivy League).

Parejas uni ir daudz labakas par Latvija piedavato, iznemot varbut community college.

Un US izglitibas sistemai nav nekada sakara ar koledzam- visur maca +- vienu un to pasu attiecigaja prieksmeta, jautajums- cik jaunas tehnologijas, info un rektoru apjoms un kvalitate ir pieejama. un tur nu ASV mums ieliek kloķi, ne pa velti musejie brauc uz US un UK, nevis preteji.

ASV izglitibas sistema ir pavisam savadaka ka museja, tacu nebut ne sliktaka. Ja, vini 9. klase macas to, ko mes 7-aja, tomer koledžā visiem zinasanu limenis ir lidzigs. Lieta tada, ka mums fiziku maca divas reizes, tapat ka vesturi utt kas ir pilnigs bulšits