Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Trīs labas lietas Latvijas basketbolā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Trīs labas lietas Latvijas basketbolā
Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

2010. gada aukstajai ziemai sekoja emocionāls pavasaris un karsta basketbola vasara. Anete Jēkabsone-Žogota uzvarēja Eirolīgā, U20 jaunietes Liepājā izcīnīja Eiropas bronzu, sieviešu valstsvienība piekto reizi nopelnīja tiesības startēt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Labs gads.

Tiekamies Polijā!

Latvijas valstsvienība augustā ceturto reizi pēc kārtas kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram. Uzdevums bija grūts, turklāt iepriekšējā ziemā no darba ar izlasi atteicās četri Latvijas treneri un katrs no viņiem zināja, ka komandai atlasē nevarēs palīdzēt iepriekšējo trīs finālturnīru rezultatīvākā spēlētāja Anete Jēkabsone-Žogota. Gada sākums pagāja ārzemju treneru sijāšanā, no trīs kandidātiem izvēloties Grieķijas valstsvienības trenera palīgu un “Sony Athinaikos” kluba stūrmani Georgu Dikeoulakosu.

Jaunais treneris uzņēmās risku, vasarā izlases sākumsastāvu nomainot faktiski uz pusi. Ja 2009. gada finālturnīrā pamatpieciniekā laukumā devās Kārkliņa (sākumā Eglīte), Jēkabsone-Žogota, Baško, Jansone un Tamane, rezervē lielāko uzticību izpelnoties Tārei un Krūmbergai, četrpadsmit mēnešus vēlāk galvenā slodze gūlās uz Kārkliņas, Baško, Niedolas, Kubliņas un Tamanes pleciem, kodolu sekmīgi papildinot Babkinai. Savainojuma dēļ mazāk varēja palīdzēt Jansone, mainījās spēles akcenti, lielāka loma bija jaunajām spēlētājām, pārbaudes spēlēs izlasē debitēja Anete Horelika, Anete Klintsone un Kristīne Vītola.

Kvalifikācijas cīņas sākās ar uzvaru Rumānijā, taču pēc zaudējuma mājās Izraēlai un tikpat neveiksmīgas spēles Serbijā atkāpšanās ceļi bija nogriezti. Lai izcīnītu ceļazīmi uz Poliju, otrajā aplī vajadzēja izcīnīt trīs uzvaras pēc kārtas. Komanda prata saņemties. Rumāniju savā laukumā izdevās uzvarēt pārliecinoši, bet izbraukuma spēlē Izraēlā panākuma izcīnīšanai bija nepieciešami divi papildlaiki. Izraēlietes ilgstoši bija vadībā, izšķirošajos brīžos fantastisku precizitāti tālmetienos rādīja mājinieču rezervistes, taču 50 minūšu drāmā uzvaru svinēja latvietes 83:82! Noslēdzošajā spēlē ar serbietēm Latvija rādīja savu labāko spēli un dominēja laukumā. Kā “Coldplay” dziesmā, “neviens neteica, ka tas bija viegli”, taču pamati finālturnīram, kur pirmajā kārtā D grupā būs jāsacenšas ar Grieķiju, Franciju un Horvātiju, ielikti labi.

Cīņa par EuroBasket Women 2011

Paaudze 1990/1991: trīs jaunatnes čempionāti, trīs medaļu komplekti

Vasarā Latvija trešo reizi četru gadu laikā uzņēma Eiropas čempionāta A divīzijas finālturnīra dalībnieces, šoreiz U20 konkurencē. Ja 2007. gadā U16 turnīrā Valmierā un 2009. gada Eiropas čempionāta finālcīņās Rīgā izdevās aizsniegties līdz septītajai vietai, trešajā piegājienā beidzot tika sasniegts pjedestāls. Jaunietes to paveica Mārtiņa Zībarta vadībā, kurš ar 1990. un 1991. gadā dzimušajām meitenēm strādāja trešo reizi. Pirms četrām vasarām Somijas pilsētā Jiveskilā toreizējās kadetes izcīnīja sudraba medaļas B divīzijā un nopelnīja vietu labāko sabiedrībā, bet 2008. gadā plūca uzvarētāju laurus B divīzijas junioru turnīrā Maķedonijā.

No 15. līdz 25. jūlijam U20 meitenes Liepājā un Grobiņā apliecināja, ka arī elitē ir stiprāko vidū. Deviņās spēlēs tika izcīnītas septiņas uzvaras, pret nākamo čempioni Krieviju zaudējums piedzīvots vienīgi papildlaikā, bet pusfināla cīņā ar pasaules U19 vicečempioni Spāniju neveiksmīgas bija tikai pēdējās četras minūtes. Sacenšoties par bronzu, jaunietes spēlē ar Franciju atspēlēja 14 punktu deficītu, nopelnot godalgas un pārpildīto Liepājas Olimpiskā centra tribīņu ovācijas. Liepājniece Sabīne Niedola tika iekļauta čempionāta simboliskajā piecniekā, Anetei Klintsonei un Kristīnei Vītolai pavērās durvis debijai nacionālajā izlasē, bet U20 izlase decembrī saņēma Gada labākās valsts komandas balvu.

Mārtiņa Zībarta lidojums Liepājas Olimpiskajā centrā. Foto: Romāns Kokšarovs

11 no 40

1982. gada pavasarī Rīgas TTT astoņpadsmito reizi uzvarēja Eiropas čempionvienību kausa izcīņā, bet PSRS čempionātā ceturto gadu pēc kārtas kopvērtējumā apsteidza sīvākās konkurentes no Maskavas apgabala “Spartak”. Divdesmit astoņus gadus vēlāk Piemaskavas kluba sastāvā FIBA Eirolīgā triumfēja Anete Jēkabsone-Žogota. Ogrēnietes rēķinā jau bija Eiropas labākās jaunās basketbolistes (2005), Eiropas labākās jaunās basketbolistes (2007), FIBA Eiropas kausa (2007) un pirmā Eiropas Superkausa (2009) tituli, taču prestižākā Eiropas klubu turnīra uzvarētājas gods vēl pietrūka.

Sezonas gaitā Jēkabsone-Žogota iekļuva Eiropas spēcīgākā kluba pamatpieciniekā, sasniedza ceturto labāko rezultativitāti aiz trīs amerikānietēm un metienu precizitātē apsteidza Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju Daienu Taurasi. “Četru Finālā” Valensijā aizsardze izcīnīja trešo no trīs iespējamiem Eiropas kausiem, kārtējo reizi apliecinot piederību pasaules elitei. Iepriekšējās piecās sezonās “Final Four” smaržu nobaudīja Ieva Kubliņa un Gunta Baško, nopietns pretendents cīņā par balvu ir Gundars Vētra un viņa vadītās divkārtējās Krievijas čempiones Jekaterinburgas UGMK. FIBA Eiropas kausu izcīnīja Georga Dikeoulakosa trenētā “Sony Athinaikos” komanda, turklāt atēniešu kuģa kapteinis Grieķijas sporta žurnālistu asociācijas vērtējumā tika atzīts par valsts otro labāko treneri un pirmo groza bumbas kolēģu konkurencē.

2010. gada rudenī Latvijas pārstāvniecība Eiropas kausos sasniedza jaunus rekordus. Uz Francijas augšgala klubiem spēlēt devās Aija Brumermane un Sabīne Niedola, Polijas čempionvienībā “Lotos Gdynia” pierakstījās Elīna Babkina. Rezultātā Latvijas basketbolistes un treneri bija pārstāvēti 7 no 24 Eirolīgas klubiem, kā arī 4 no 16 Eiropas kausa vadošajām vienībām. Tātad 2010. gada decembrī nosacīto Eiropas Top 40 klubu vidū Latvijas vārdu varēja sameklēt 11 reižu!

LSBL superfināls: intrigas, ažiotāža un skatītāju rekordskaits

Latvijas basketbolā pilnas tribīnes ir retums, taču 2010. gadā vismaz pāris notikumi izpelnījās pienācīgu līdzjutēju uzmanību. Jūlijā skatītāji, atbalstot U20 meitenes, piepildīja Liepājas Olimpisko centru un Grobiņas sporta namu, bet aprīlī piecu spēļu sērijā neatstāja brīvas vietas Olimpiskajā sporta centrā Rīgā un Cēsu sporta namā. To veicināja laukumā un ārpus tā notikušās kaislības, četrus gadus ilgušajai “TTT Rīga” un SK “Cēsis” pretstāvei sasniedzot kulmināciju.

Latvijas izlases un WNBA spēlētāju klātbūtne, Cēsu galvenā trenera padzīšana finālsērijas vidū, spēlētāju protesti, spilgts individuālais sniegums, asaras, sviedri un emocijas plūda pāri malām. Čempionu kauss tika Aigara Neripa vadītajai “TTT Rīga” vienībai.

Sākoties jaunajai LSBL sezonai, tādas konkurences par pirmo vietu vairs nebija. Cēsu klubs, izsmēlis iepriekšējo gadu finansiālo varējumu, rudeni sagaidīja pusamatieru statusā, ar grūtībām savācot sastāvu regulārajai sezonai. Tas atstāja nelabvēlīgu iespaidu arī uz valsts čempionēm, kurām ārpus Eirolīgas spēlēm katru reizi jātiek pāri motivācijas trūkumam. Risinājums būtu spēcīga reģionālā turnīra izveide, taču tā iedzīvināšanai trūcis gribas un apņēmības. Lietuviešu kūrētais vecās Baltijas līgas modelis spēcīgākajiem reģiona klubiem nav pievilcīgs ne sadrumstalotības, ne vārgās tirgvedības dēļ, savukārt iecerētā jaunā Baltijas līga vai Lietuvas-Latvijas apvienotais čempionāts pagaidām nav atradis pietiekami daudz atbalstītāju. “Tev piedots tiks, ja nevarēji, bet nekad ne, ja negribēji.” Ja nav ierosmju no malas, iniciatīva jāuzņemas pašiem. Jāsaņemas!

Vērts atzīmēt dažas iniciatīvas. Pateicoties Latvijas basketbola līgu direktora Ralfa Pleinica aktivitātei, LSBL komandu skaits pieauga līdz astoņām, bet Latvijas Universitātes, TTT junioru un kadetu vienību līdzdalība turnīrā padarījusi interesantāku cīņu par otro vietu. Otrajā pastāvēšanas sezonā starptautiskā plašumā gājusi Ilzes Oses-Hlebovickas un Ingas Geistardes-Zaporožecas izveidotā Jaunā sieviešu basketbola līga, kurā tagad pārstāvētas sešpadsmit Latvijas un Igaunijas komandas. Pavasarī vairākas intriģējošas cīņas notika Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgu finālos. Ar lielu interesi var sekot Aināra Čukstes un Mudītes Zanderes vadītajām komandām, kurām nākamgad priekšā būs pirmās no divām piešaudēm Eiropas U18 un U16 čempionātos.

Gada labākās KOMANDAS

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība/Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība

Gada labākie treneri

Džordžs DIKEOULAKOS (Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība)/Mārtiņš ZĪBARTS (Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība)

Gada labākā spēlētāja

Zane TAMANE (Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, “MKB Euroleasing Sopron”)

Gada labākā spēlētāja LSBL (neskaitot “TTT Rīga”)

Ieva KRASTIŅA (Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienības kapteine, Latvijas Universitāte)

Gada labākās jaunās spēlētājas (līdz un pēc 20 gadu vecuma)

Sabīne NIEDOLA (Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, “Nantes Reze Basket”), Elīna BABKINA (Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, “Lotos Gdynia”)

Gada trofeja

Anete JĒKABSONE-ŽOGOTA kopā ar Maskavas apgabala “Spartak” uzvarēja FIBA Eirolīgā

Gada uzvara. IZRAĒLA 82, LATVIJA 83

Latvijas valstsvienība izbraukumā otrajā papildlaikā pieveic Izraēlu, turpinot cīņu par iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā

U20 izlase izcīna Eiropas bronzu, izmantoti Viasat Sport Baltic video materiāli

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-12-28 16:28, pirms 13 gadiem
2010. gada aukstajai ziemai sekoja emocionāls pavasaris un karsta basketbola vasara.

<<
Autor tu dzīvo nākotnē ? 2010 gada ziema ir tagad, kā tu vari zināt ka būs 2011 gadā emocionāls pavasaris un karsta vasara?

  +6 [+] [-]

, 2010-12-28 16:32, pirms 13 gadiem
Gada prikols: Noviks ar riņķiem arēnā!

  +2 [+] [-]

, 2010-12-28 16:33, pirms 13 gadiem
Wermahlen rakstīja: 2010. gada aukstajai ziemai sekoja emocionāls pavasaris un karsta basketbola vasara.

<<
Autor tu dzīvo nākotnē ? 2010 gada ziema ir tagad, kā tu vari zināt ka būs 2011 gadā emocionāls pavasaris un karsta vasara?
gads ir balts no abiem galiem un pa vidu zaļš

  +3 [+] [-]

, 2010-12-28 16:57, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: Gada labākā spēlētāja LSBL (neskaitot “TTT Rīga”)

Kas tā pa debīlu kategoriju?
tā kategorija speciāli priekš Uvio77, lai šis ir apmierināts

  +1 [+] [-]

, 2010-12-28 17:46, pirms 13 gadiem
Sieviešu basketbola guru ir teicis savu vārdu.

  -3 [+] [-]

, 2010-12-28 18:37, pirms 13 gadiem
mosby rakstīja: tā kategorija speciāli priekš Uvio77, lai šis ir apmierināts


Pasaulē tomēr
Ir kretīn u daudz,
Citi nāk vietā,
Ar mašīnām brauc.

Umpapā, umpapā,
Kretīn i dejo,
Umpapā, tralalā,
Stāvu un smejos.