Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Jēkabsone-Žogota: "Ceru augustā viesoties Baltajā namā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Jēkabsone-Žogota: "Ceru augustā viesoties Baltajā namā"
Anete Jēkabsone-Žogota Rozā lentītes spēlē pret Ķīnu 23. maijā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Man vispār nepatīk zaudēt – ne spēlēs, ne treniņos, nekur. Ceru uzvarēt katrā spēlē. Spēli pēc spēles, spēli pēc spēles. Pakāpeniski. Mēs kāpsim un kāpsim," Anete Jēkabsone-Žogota Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībā atgriezusies ar uzvarētājas pārliecību.

Septembrī aizsardze palīdzēja “Phoenix Mercury” pēc piecu gadu pārtraukuma uzvarēt WNBA, bet ziemā aizvadīja labu sezonu Eiropā. Kurskas “Dynamo” debijas sezonā izcīnīja trešo vietu Eirolīgā, Gundara Vētras vadībā iekrājot 4-1 bilanci pret turnīra finālistēm “USK Praha” un UGMK.

Anetes atgriešanās Latvijas izlasē izdevās godam. Divās pārbaudes spēlēs pret Pasaules kausa dalībniecēm Baltkrieviju un Ķīnu sarkanbaltsarkanās jau pirmajā puslaikā guva attiecīgi 51 un 53 punktus, izcīnot divas pārliecinošas uzvaras.

Kurskai izdevās laba debija Eirolīgā, taču pusfinālā zaudējāt Jekaterinburgai.
Zaudējām, jo spēlei nebijām tikpat gatavas kā pretinieces. UGMK meitenes pastāstīja, ka veselu mēnesi treniņos gatavojušās pusfināla spēlei pret mums. Izanalizēja visas mūsu kombinācijas, jo sezonas laikā trīs reizes viņas uzvarējām.

UGMK galvenais uzdevums bija pārkāpt mums pāri, kas viņām arī izdevās. Iesākām ļoti slikti, netiekot līdzi. Jāatzīst, ka UGMK nospēlēja augstā līmenī, ko, diemžēl, nevarēja teikt par mūsu komandu.

Tev radās unikāla iespēja spēlēt trīs latviešu treneru – Gundara Vētras, Mārtiņa Zībarta un Ērika Visocka – vadībā.
Pie savējiem spēlēt ir forši, taču tajā pašā laikā grūti. Negribas savējos pievilt laukumā. No otras puses, dzirdu pretenzijas pret treneriem un sanāk būt starp divām pusēm.

Tu agrāk spēlēji kopā ar Simonu Ogastus un Irinu Osipovu.
Tas arī viss. Pārējās Kurskas spēlētājas klātienē iepazinu pirmo reizi.

Anete Jēkabsone-Žogota Krievijas Premjerlīgas spēlē. Foto: kurskbasket.ru

Anete Jēkabsone-Žogota un Gundars Vētra

Kurskas "Dynamo" spēlētājas, treneri un vadība ar Krievijas kausu

Kurskas "Dynamo" treneri: Gundars Vētra, Mārtiņš Zībarts un Ēriks Visockis

Komandā ir daudz ambiciozu spēlētāju. Savstarpēji viegli sapratāties?
Manuprāt, ambīcijas nedaudz jāierobežo, taču visumā satikām normāli. Simona ir augsta līmeņa spēlētāja, ļoti meistarīga spēlē viens pret vienu. Epifānijas un Nnekas gadījumā varu teikt to pašu.

Līdz februārim spēlējām ļoti labi. Sezonas beigās komandas ķīmija laukumā nedaudz pajuka. Pretinieces atšifrēja, ka mūsu stiprākā puse ir apspēlēšana viens pret vienu un tik labi vairāk neklājās.

Kurska piedāvāja spēlēt vēl vienu sezonu. Izdomāju, ka varu turpināt – veselība ļauj un motivācijas pietiek. Apsvēru iespēju beigt, taču sapratu, ka nevaru tik ātri aiziet projām. Basketbols ir mana dzīve. Kādā brīdī, kad paliek par daudz, ienāk prātā doma – viss, beigšu spēlēt! Vēlāk nomierinies, izpūt gaisu un apjaut – ko uzreiz darīsi bez basketbola?

Apzinos, ka šī ir pagaidu situācija. Piekritu turpināt sadarbību, zinot, ka Kurskā turpinās strādāt visi treneri. Jaunus piedāvājumus saņēmām reizē, bet līgumu parakstīju pēdējā.

Vai jaunais līgums bija iemesls, kāpēc spēlēšanu izlasē apstiprināji aprīļa beigās?
Zināju, ka spēlēšu izlasē, tikai neatklāju to publiski. Gribēju pabeigt Eirolīgas sezonu, pie citām lietām ķeroties vēlāk.

Tā ir psiholoģiski vieglāk – viena lieta vienā laikā.
Man vajadzēja tieši tā. Pabeigt vienu lietu, lai varētu ķerties klāt nākamajai.

Pie trenera Zvirgzdiņa esi atgriezusies pēc sešu gadu pārtraukuma.
Lai gan zinu trenera stratēģijas un sistēmas, seši gadi ir ilgs laika posms. Dažas lietas piemirsušās, taču sapratne palikusi. Viss tikai jāatsauc atmiņā.

Pagājušajā gadā treneris ilgi centās Tevi dabūt uz kvalifikācijas spēlēm?
Treneris gribēja mani, taču man bija spēkā vienošanās ar Fīniksu. Vairākas “Mercury” spēlētājas jau bija aizbraukušas uz Eiropu. Ja aizbrauktu arī es, komanda spēlētu gandrīz bez maiņām. Klubs jau iepriekš pateica galavārdu. Nekas traks nenotika, jo meitenes pašas tika galā.

Tu esi spēlējusi kopā ar Guntu Baško-Melnbārdi, Zani Eglīti un Aiju Putniņu. Ar pārējām meitenēm kopā spēlē pirmo reizi.
Meitenes ir jaunas. Man vēl jāizjūt, kā viņas spēlē (saruna notika 21. maijā, pirms pārbaudes spēlēm Rīgā). Sastāvs ir pavisam cits nekā 2009. gadā un mums vēl jāsaspēlējas. Pārbaudes spēles paredzētas tieši tādam nolūkam.

Patīk, ka meitenes strādā disciplinēti – kā treneris Zvirgzdiņš prasa. Klausās un izpilda trenera teikto. Patīk meiteņu attieksme un enerģija. Treneris vēlas paaugstināt komandas spēles līmeni, lai izpildījums kļūtu labāks. Meitenēm jāturpina kļūt pārliecinātākām.

2015. gada 22. maijs: Anetes Jēkabsones-Žogotas atgriešanās spēle Latvijas valstsvienībā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Latvijas valstsvienība 22. maijā: Kitija Laksa, Zenta Meļņika, Kate Aizsila, Rūta Veidere, Ieva Krastiņa, Kristīne Vītola, Dita Liepkalne, Anete Šteinberga, Aija Putniņa, Anete Jēkabsone-Žogota, Liene Priede, Gunta Baško-Melnbārde, Ieva Kūlīte, Zane Eglīte, Dita Rozenberga

Anete spēlē pret Baltkrieviju

Anete spēlē pret Baltkrieviju 20 minūtēs sameta 20 punktus

Anete Jēkabsone-Žogota un Ainars Zvirgzdiņš: pirmā kopīgā spēlē pēc pieciem gadiem un 11 mēnešiem

Anete un treneris Zvirgzdiņš

Pirmie sviedri un atgriešanās ar uzvaru

WNBA čempiones gredzenu saņemsi Baltajā namā?
Oficiālā gredzenu pasniegšana paredzēta mājas spēlē 5. jūnijā, bet 26. augustā komanda ielūgta apmeklēt Balto namu. Man interesantāks ir otrais variants. Pie ASV prezidenta neesmu bijusi un tādu iespēju negribu laist garām. Ceru, ka izdosies!

Eiropas čempionāta grupas turnīrā paredzētas četras spēles četrās dienās. Trīs spēles sāksies vienā laikā, ceturtā – divarpus stundas vēlāk.
Tādā režīmā neesmu spēlējusi. Domāju, ka būs interesanti. Man patīk tā – ātri nospēlē, izdari un viss! Nepatīk vilkt garumā. Viens, divi, trīs, četri – tiekam un skatāmies tālāk. Nav brīvas dienas, nav laika domāt. Izdarām darbu un ejam tālāk.

Fiziski nebūs viegli. Tāpēc komandā ir masieris, kurš rūpējas, lai mūsu kājas un ķermeņi atjaunotos.

Treneri pasaudzē komandu?
Saudzētas netiekam. Pirms brauciena uz Grieķiju treniņi bija ļoti intensīvi un aktīvi. Ņemot vērā, ka rīt būs spēle, šodien darbojāmies mierīgākā režīmā. Metienu treniņš no rīta, lielāka uzmanība taktikai. Vakarā uzspēlēsim.

Tevi pēc slimības nežēloja?
Pati gribēju strādāt intensīvāk, taču slimība – aprīļa beigās gripa, maija sākumā vēdera vīruss – lika par sevi manīt. Nedaudz zaudēju fizisko formu. Tās atgūšana prasa ilgāku laiku, taču ar deviņām spēlēm jāpietiek, lai ieietu ritmā.

Vai trenējies atsevišķi?
Kamēr meitenes bija Grieķijā, individuāli strādāju ar Ēriku Visocki. Trenējos reizi dienā, no rīta. Stunda trenažieru zālē, stunda metienu treniņam. Svētdien atkal trenējos kopā ar komandu.

Kā Tu raksturotu Ēriku?
Jauns, talantīgs puisis. Viņš dzīvo darbā, jo atradis savu īsto aicinājumu. Tas ir viņam kā radīts. Pirms spēlēšanas Kurskā ar Ēriku nebiju strādājusi. Patīk, kā viņš virzās uz augšu. Ērikam darbā ir savs redzējums.

Kā viņš motivē spēlētājas?
Viņš nespiež mani aktīvāk strādāt, jo ir jaunāks (smejas). Saka, ka esam profesionāles un mums pašām jāzina, kā darīt. Ja liek darīt, jādara, kā vajag. Man nav problēmu sadarboties.

Kuras īpašības Ēriks cenšas attīstīt? Ātrumu, spēku, izturību?
Viņš katru spēlētāju vērtē individuāli. Pirms sezonas lielāka uzmanība tika veltīta izturībai, ātruma izturībai un svaru zālei, sezonas laikā – tonusa uzturēšanai, lai neatslābst muskuļi.

Kas bija vairāk pagājušajā nedēļā?
Prioritāte bija visa ķermeņa nostiprināšana un visu muskuļu grupu attīstība. Sekoja intensīvi metienu treniņi, pievēršot uzmanību pulsam. Pēc slimības augsts pulss parādās daudz ātrāk, tāpēc bija nepieciešamas pauzes. Pagaidām vēl neesmu tādā formā, kā pati vēlos.

Ko Tev gribas izdarīt Eiropas čempionātā?
Man vispār nepatīk zaudēt – ne spēlēs, ne treniņos, nekur. Ceru uzvarēt katrā spēlē. Spēli pēc spēles, spēli pēc spēles. Pakāpeniski. Mēs kāpsim un kāpsim.

Vai Tev vajag uzvilkties pirms spēlēm?
Vajag, taču ne pārāk. Jārīkojas pārliecinoši, mierīgi, ar pārliecību. Mums nav, ko zaudēt.

Trenera Zvirgzdiņa komunikācija ar spēlētājām ir mainījusies?
Treneris vienmēr izteicis piezīmes spēlētājām. Man nav iebildumu, ja treneris uzbļauj. Uzskatu, ka stingrībai jābūt – jāpasaka kāds stingrāks vārds vai jāaizrāda.

Kad atnācu, nodomāju, ka treneris ir ļoti kluss. Treneris nevar nebļaut, viņam jāpauž savs viedoklis. Treneris būtu ļoti laimīgs, ja viņam nebūtu jāpaceļ balss, taču pagaidām nevaram izdarīt visu tik perfekti, kā treneris vēlas.

Neesmu spēlējusi pie neviena mierīga trenera. Gundars Vētra ir mierīgs un nosvērts treneris, taču atsevišķos brīžos var sākt runāt skaļāk. Tā ir trenera darba sastāvdaļa. Man tā nav problēma, jo uzskatu, ka trenerim tā jādara.

Marsela Prusta jautājumi (atbildes dažos vārdos)

Īpašība, kura patīk cilvēkos.
Vienkāršība.

Īpašība, kura nepatīk cilvēkos.
Augstprātība, melošana.

Mīļākā krāsa.
Sadzīvē – balta. Ikdienā – pēc garastāvokļa un laikapstākļiem.

Labākais mājdzīvnieks.
Suns.

Filma, kuru iesaki noskatīties.
"Gone girl."

Grāmata, kuru iesaki izlasīt.
"Noslēpums. The secret."

Personība Latvijas sportā.
Uļjana Semjonova un Sandis Ozoliņš.

Anete Jēkabsone-Žogota Rozā lentītes spēlē pret Ķīnu. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

LBS prezidents Valdis Voins pasniedz Anetei Jēkabsonei-Žogotai 2014. gada labākās basketbolistes balvu

Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde

Anete Jēkabsone-Žogota, basketbola entuziasts Artūrs Portnovs un Gunta Baško-Melnbārde

Latvijas valstsvienība, BK "Ventspils" karsējmeitenes un EuroBasket 2015 talismans Frenkijs

Sasniegumi Eirolīgā

Anete karjeras laikā spējusi ar sešiem (!) dažādiem klubiem iekļūt Eirolīgas “play-off” (Bourges 2005, 2006; Dynamo Moscow 2008; Sparta&K 2010; Fenerbahce 2011; UGMK 2013, 2014; Dynamo Kursk 2015).

Viņas uzvaru un zaudējumu attiecība Eirolīgas finālturnīros ir vēl iespaidīgāka (12-2), šajā laikā izcīnot divus no četriem iespējamiem tituliem (pirmā vieta 2010, 2013; trešā vieta 2014, 2015).

  +2 [+] [-]

, 2015-05-28 12:02, pirms 9 gadiem
"Gone girl" tiešām ļoti laba filma.

Lai veicas Anetei un izlasei!

     [+] [-]

, 2015-05-28 12:24, pirms 9 gadiem
Straka rakstīja: "Gone girl" tiešām ļoti laba filma.

Lai veicas Anetei un izlasei!
Īstenībā nekā pārāka jau tajā filmā nav, taču daudzus pavilka tas, ka negaidīja, ka būs tik interesanta

  -2 [+] [-]

, 2015-05-28 12:46, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Īstenībā nekā pārāka jau tajā filmā nav, taču daudzus pavilka tas, ka negaidīja, ka būs tik interesanta
Pārāka ir ar to, ka skatītājam ļoti sarežģīti prognozēt iznākumu. Un esmu pārliecināts, ka arī Tu neiedomājies, ka viss tā varētu beigties.

  -2 [+] [-]

, 2015-05-28 13:05, pirms 9 gadiem
Straka rakstīja: Pārāka ir ar to, ka skatītājam ļoti sarežģīti prognozēt iznākumu. Un esmu pārliecināts, ka arī Tu neiedomājies, ka viss tā varētu beigties.
Neteiksim, ka labākā Finčera filma - līdz "Seven" un "Zodiakam" nevelk Bet filma laba, skatāma

  +1 [+] [-]

, 2015-05-28 13:30, pirms 9 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Neteiksim, ka labākā Finčera filma - līdz "Seven" un "Zodiakam" nevelk Bet filma laba, skatāma
Gone girl perfekti parāda 21. gadsimta otrās desmitgades liekulību, medijus neinteresē patiesība, ka tikai skaļāks virsraksts, par to Finčeram žetons. Ja protams uz stāstu skatās, kā uz pliku krimiķi, tad protams, psiholoģiskā spriedze stipri mazāka, kā Seven, jo te neviens maniaks negaida aizstūra ar zāģi vai cirvi.

Labu veselību Anetei cīņā par vietu Rio!

     [+] [-]

, 2015-05-28 14:25, pirms 9 gadiem
Ja vetrovs nebūtu paņēmis 30 jūdasa grašus, tad Džabars ar godu būtu beidzis karjeru Barselonas olimpiādē Latvijas izlasē, bet Bagijs - tobrīd zaļais gurķis būtu uzlecoša zvaigzne ne tikai Latvijā..
Šķiet, vetrovs mēģina spodrināt savu tēlu aiz Anetes...Noviks regulāri raksta par Kursku, bet nafig? ...nu, jà - tur mūsu zvaigzne Anete...bet sanāk arī regulāri atzīmēt vetrovu...
Gundar, esi vīrs un LTV sporta studijā nometies ceļos un lūdz piedošanu Latvijas 90.gadu sàkuma basketbola faniem, kuriem iespļāvi tieši sirdī!
Laiks pagājis, gan jau piedosim...bet proties takš!

     [+] [-]

, 2015-05-28 14:54, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Gone girl perfekti parāda 21. gadsimta otrās desmitgades liekulību, medijus neinteresē patiesība, ka tikai skaļāks virsraksts, par to Finčeram žetons. Ja protams uz stāstu skatās, kā uz pliku krimiķi, tad protams, psiholoģiskā spriedze stipri mazāka, kā Seven, jo te neviens maniaks negaida aizstūra ar zāģi vai cirvi.

Labu veselību Anetei cīņā par vietu Rio!
Manuprāt, tu pārāk vienkāršoti skaties uz Seven... Es runāju par filmas kvalitātēm kopumā, nu, piedošanu, bet "Gone Girl" galveno lomu aktieransamblis nestāv klāt Kevinam Speisijam, Frīmenam, Pitam...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja