Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sabīne Lipe: "Palikšu ASV, kamēr Latvija atvērs robežu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sabīne Lipe: "Palikšu ASV, kamēr Latvija atvērs robežu"
Sabīne Lipe preses konferencē 2020. gada 10. martā. Foto: UTEP

"Pēc pāriešanas uz mācībām attālinātā režīmā kopmītnes informēja studentus, ka strādās līdz semestra beigām. Dažas dienas vēlāk sekoja paziņojums, ka visiem jāizvācas līdz 29. martam, tomēr ārzemju studentiem atļauts šeit palikt," UTEP otrā kursa studente Sabīne Lipe atskatījās uz mēneša vidus notikumiem un negaidīti pārtrūkušo basketbola sezonu.

Savainojumu virkne – tostarp pirms došanās uz Teksasas un Meksikas robežpilsētu Elpaso – liedza enerģiskajai liepājniecei aizvadīt pilnu pirmo sezonu un ietekmēja otrās sākumu. Neraugoties uz to, Lipe 10 no 30 spēlēm šosezon sāka “Miners” starta pieciniekā. “Conference USA” spēlēs viņa vidēji 18,8 minūtēs tika pie 4,9 punktiem un 2,3 atlēkušajām bumbām, kā arī 1,8 piespēlēm.

Līgas čempionāta pirmajā spēlē 10. martā Sabīne sasniedza karjeras rekordus. Spēlē pret Nikolas Ozolas un Janetas Rozentāles pārstāvēto “Florida Atlantic” vienību aizsardze izcēlās ar 16 punktiem un lielisku precizitāti (tālmetienos 3/4). Turpinājums bija paredzēts 12. martā plkst. 12:30 pēc Elpaso laika (atšķirībā no pārējās Teksasas pavalsts rietumu gals atrodas citā laika zonā), taču...

Divu stundu laikā visas pirmās divīzijas līgas, tai skaitā “Conference USA” paziņoja par sezonas pārtraukšanu. Lēmuma atbalsis jūtamas arī pēc divām nedēļām – 24. martā UTEP sieviešu un vīriešu basketbola komandu spēlētāji saņēma īsziņas, ka pozitīvas analīzes konstatētas diviem sporta personāla darbiniekiem. Prese izvirzījusi pieņēmumu par inficēšanos līgas finālturnīrā Frisko.

UTEP ierobežojumus sportistiem noteica pakāpeniski, 25. martā rakstīja Lipe. “Pēc turnīra mums bija pieejams viss sporta komplekss, taču pagājušās nedēļas vidū universitātes sporta vadība nolēma sportistiem pieeju liegt. Treneris joprojām varēja mūs ielaist ģērbtuvēs, taču pēc otrdien saņemtās ziņas par diviem inficētajiem visas sporta iestādes slēgtas arī pārējam personālam.

Elpaso atrodas tālu no lielajiem centriem, tādēļ arī mācību pārtraukšana notika salīdzinoši vēlāk. “Klātienes mācības tika apturētas pirmdien, 16. martā. (Pavasara) brīvlaiks tika pagarināts par divām nedēļām – ar sākotnējo domu, ka darbs laboratorijās turpināsies klātienē, taču risku samazināšanas nolūkā viss risināsies attālinātā, “online” režīmā.”

Ierobežojumi pašsaprotami ietekmēja ASV un Meksikas robežas šķērsošanu. “Universitātē var atgriezties tikai cilvēki, kuri mācās vai strādā Elpaso. Gan kampusā, gan pilsētā slēgtas visas ēdināšanas vietas – darbojas tikai ēdienu pasūtīšana, piegāde un tā saucamie “drive thru”. Mums katru mēnesi ieskaita naudu pārtikai/ēdināšanai – paši izvēlamies, ko ēst un pirkt.”

Sporta dzīve turpinās individuālā līmenī. “Pēc pavasara sporta veidu atcelšanas treneri paziņoja, ka līdz semestra beigām basketbola treniņi nenotiks. Treneri iesāka strādāt individuāli. Svaru treneris izveidoja aplikācijā grupu ar mājas vingrinājumu plānu. Ja iespējams, iesaka skriet.”

ASV universitātes studentiem sūta e-pastus, kuri atbilst sērgu kontroles un prevencijas centra (Center for Disease Control and prevention – Atlantā bāzētā CDC aģentūra) vadlīnijām. “Iesaka bieži mazgāt rokas un censties neiet laukā no mājām, ja nepieciešams.”

Prezidents Tramps 11. martā paziņoja par lidojumu pārtraukšanu no 26 Eiropas Savienības valstīm uz ASV. “Mēs vēl varam braukt uz (neaizslēgtajām) Eiropas valstīm – mana komandas biedre no Krievijas, maskaviete Arina Hlopkova, 21. martā devās ceļā un pēc jautra trīs dienu ceļojuma nonāca mājās.”

Arina paspēja laikā – piektdien, 27. martā, arī Krievija pārtrauca starptautiskos lidojumus. Sabīnei variantu bija vēl mazāk – UTEP par mācību pāreju “online” režīmā paziņoja dažas stundas pirms Latvijas gaisa robežu aizvēršanas (turpinās tikai repatriācijas reisi un kravas lidojumi). “Šobrīd labāk nekur nelidot un pasargāt sevi. Palikšu ASV, kamēr Latvija atvērs robežu.”

UTEP sezonas beigas izvērtās negaidītas, taču lielāku uztraukumu rada citi notikumi. “Ātrās beigas sagādāja lielas bēdas, jo mums bija izredzes tikt tālāk un, iespējams, piedalīties pēcsezonas turnīrā (NCAA čempionātā vai nacionālajā gandarījuma turnīrā WNIT). Ceļošanas ierobežojumi rada bažas, vai šogad izdosies aizlidot uz mājām – nav zināma vīrusa tālākā izplatība, kā arī nākamie ASV un Latvijas valdību lēmumi.

Izmantotie resursi:
https://eu.elpasotimes.com/story/ne...