Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aija Putniņa: "Katra spēle būs uz dzīvību un nāvi"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aija Putniņa: "Katra spēle būs uz dzīvību un nāvi"
Aija Putniņa Latvijas valstsvienībā spēlē no 2008. gada
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Eiropas čempionātā neviena jaunpienācēja nav tāda, par kuru var teikt, ka to uzvarēsim automātiski. Neteiktu, ka kādai komandai būtu paveicies ar izlozi," Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības un Pamplonas kluba "UNB Obenasa Lacturale" spēka uzbrucēja Aija Putniņa prognozē karstu notikumu attīstību gan Spānijas virslīgā, gan kontinenta finālturnīrā Francijā.

Pamplonu pazīstamu padarīja rakstnieka Ernesta Hemingveja romāns “Un saule lec” (The sun also rises; otrs nosaukums Fiesta), kurā aprakstīts jaunu amerikāņu grupas ceļojums no Parīzes uz “San Fermin” buļļu cīņu festivālu. Pilsētas galvenie svētki notiek vasarā, savukārt ziemā iespējams sekot populārākajiem valsts sporta veidiem – futbolam un basketbolam.

Nākamajā vasarā Pireneju kalnu otrā pusē notiks trīsdesmit ceturtās Eiropas meistarsacīkstes. Pagājušajā piektdienā UNESCO mītnē Parīzē notika turnīra izloze, ar Francijas basketbola krustmātes Sonjas Rolānas roku nosūtot Latvijas izlasi C grupā pret Franciju, Lielbritāniju un Serbiju. Kaimiņos, D grupā, spēlēs Čehija, Horvātija, Lietuva un Baltkrievija. Aija Putniņa domā, ka izloze dāvājusi interesantu atklāšanas spēli.

“Pirmajā dienā ir tikšanās ar Franciju. Tas var likt uzreiz atmosties un saprast, ka Eiropas čempionāts ir sācies. Mūsu grupā katrai komandai ir cita stila spēlētājas, tāpēc pret visām pretiniecēm būs vajadzīga atsevišķa sagatavošanās. Nevaram atļauties nenovērtēt nevienu, taču uzskatu, ka varam cīnīties ar visām komandām.”

Regulārās Eiropas “Top 6” dalībnieces Spānija un Baltkrievija izlozē bija izsētas tikai ceturtajā grozā, kamēr relatīvas jaunpienācējas kā Melnkalne un Zviedrija startēja no augstākām pozīcijām. Putniņa pauž viedokli, ka Francijā nedrīkst nenovērtēt nevienu sāncensi.

“Visas grupas ir spēkos līdzīgas un katra spēle solās būt sīva. Vasarā spēlējām pret Zviedriju, kura finālturnīros nav bijusi desmitiem gadu, taču tās jaunā paaudze ir tiešām laba. Neviena jaunpienācēja nav tāda, par kuru var teikt, ka to uzvarēsim automātiski. Uz pārējo komandu izceļas vienīgi Francija, kura pirmo reizi vēsturē spēlēja Olimpisko spēļu finālā.”

Slaidajai un atlētiskajai spēlētājai priekšstats par nākāmā Eiropas čempionāta mājvietu izveidojies pozitīvs. “Arras” kluba sastāvā Putniņa spēlēja Eiropas kausa finālā, savukārt Normandijas pilsētā Mondevilā trenējās pie pazīstamā trenera Ervē Kudrē.

“Valstī basketbols ir labā līmenī un tiek labi apmeklēts. Uz Franciju ir samērā viegli aizbraukt, tāpēc finālturnīra vietas izvēle apsveicama. Pašai iebildumu nav, jo esmu tur spēlējusi divus gadus. Vietējie draugi jau teikuši, ka brauks skatīties un atbalstīt. Latviju vai Franciju? Nezinu.”

Pārmaiņas Spānijā

Pireneju pussalā Putniņa atgriezusies pēc trīs gadu pārtraukuma. 2009. gada sezonā Aija spēlēja “Olesa Espanyol” klubā Barselonas tuvumā, profesionāles karjeru iesākot pie nākamā Eirolīgas uzvarētāja un Spānijas valstsvienības trenera Lukasa Mondelo.

2011. un 2012. gadā spāņu klubi triumfēja Eirolīgā, taču šovasar tos skāra maksātnespējas vilnis. No kartes pazuda valsts čempionvienība Valensijas “Ros Casares” (14 tituli), Maljorkas salas pārstāve “Soller Bon Dia” un Vigo vienība “RC Celta Baloncesto” (5 tituli). Virslīgā nespēlēs Saragosas “Mann Filter” un Eivisas salas komanda “Ibiza”, kuru vietā nākušas Leonas “Bembibre PDM” un Andalūzijas reģiona pārstāve “CB Conquero”.

“Spēlētāju aizplūšanu Spānijā iespējams sajust. Valstī palikušas divas Eirolīgas komandas, Eiropas kausā pārstāvniecības nav vispār un notikusi labāko spēlētāju migrācija. Izņemot Salamanku un Madrides “Rivas Ecopolis”, komandu līmenis varētu būt izlīdzinājies. Katra spēle būs uz “dzīvību un nāvi”.”

Putniņa ir otrā Latvijas spēlētāja, kura pārstāv Navarras reģiona klubu. No 2008. līdz 2011. gadam komandā spēlēja Dace Cinīte, otrajā sezonā palīdzot klubam pirmo reizi vēsturē iekļūt virslīgā.

“Cilvēki klubā ir jauki un pretīmnākoši. Visi zina Daci Cinīti, zina, ka esmu latviete. Biju pārsteigta par Pamplonas skaistumu,” priecājas Aija. “Vasarās pilsētā notiek slavenie buļļu skrējieni, apkārtne interesanta. Treniņu un pārbaudes spēļu ritms ir intensīvs, tāpēc plašāk pilsētu iepazīšu ar laiku.”

Pamplonas jaunais treneris Viktors Lapeņja (aģentūra FCM) agrāk strādāja "Stadium Casablanca", "Extrugasa", "Cadí la Seu" un "Mann Filter Zaragoza" komandās. Vasarā viņš, palīdzot Mondelo un Hordi Aragonesam, kopā ar Spānijas valstsvienību kvalificējās 2013. gada Eiropas čempionāta finālturnīram Francijā. Augustā Lapeņja vadīja Spānijas kadetu izlasi otrajā U17 Pasaules čempionātā Amsterdamā, izcīnot sudraba medaļas.

“Treneri pazīstu no jaunatnes izlašu laikiem. Šogad viņš bija Spānijas valstsvienības galvenā trenera otrais asistents, jau iepriekšējos gados bijis kopā ar dažādām izlasēm. Var just, ka viņš ir gudrs, ar plašu starptautisku pieredzi. Esmu ļoti apmierināta ar treniņiem, piedāvātajām sistēmām un trenera prasīto.”

Lapeņja ir ambiciozs treneris. 2010. gada sezonā viņš ar Saragosu izcīnīja ceturto vietu regulārajā sezonā, bet nākamajā gadā Saragosa pakāpās uz trešo vietu. Tikai pērn klubs finišēja piektajā vietā, paliekot vienas uzvaras attālumā no iekļūšanas “play-off”. Pāreja uz Navarru likusi izvirzīt jaunus mērķus. Ja pirmajās divās sezonās klubs finišēja 13. vietā, tagad plānots tikt augstāk.

“Pāris gadus bija iešūpošanās, tagad dabūts labs treneris un radusies vēlme pacīnīties par augstākām vietām. Klubā palikušas divas ārzemnieces – es un grieķiete Sotiriou, jo amerikāņu centra spēlētāja Lora Brūmfīlda pirms pāris dienām tika atskaitīta. Piektā numura pozīcijā spēlē divas spānietes. Man vairāk jāspēlē par ceturto numuru, bet klubs meklē vēl vienu centra spēlētāju, ārzemnieci.”

“UNB Obenasa” sastāvs

Aizsardzes: Maria Asurmendi (169/1986), Naiara Diez (172/1987), Sara Gomez (172/1986), Patricia Arguello (178/1987)
Uzbrucējas: Maria Revuelto (181/1982), Aikaterina Sotiriou (185/1984/Grieķija)
Centra spēlētājas: Aija Putniņa (191/1988), Raquel Herrera (188/1989/Pamplona), Laura Herrera (187/1989/Tenerife)
Galvenais treneris: Victor Lapena (12.03.1975/Zaragoza)

Spānijas čempionāts sāksies Kolumba dienā, 12. oktobrī. Pamplonas klubs viesosies Andalūzijas pilsētā Vuelvā, sacenšoties pret līgas jaunpienācējām "C.B. Conquero". Savukārt Sabīnes Niedolas pārstāvētais katalāņu klubs "Cadi ICG Software" dienu vēlāk izbraukumā spēlēs pret "Gran Canaria".

  +2 [+] [-]

, 2012-09-25 20:09, pirms 12 gadiem
SPanija nav tas sliktākais variants

  +1 [+] [-]

, 2012-09-26 08:24, pirms 12 gadiem
Nevajag spēlēt uz dzīvību vai nāvi! Uzspēlējietprieka pēc un būs ļoti labi rezultāti!! Džeki lai laiž tagad vai nekad!