Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Māris Noviks Spānijā: Kanādas pārbaudījums un Līgo svētki Saragosā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māris Noviks Spānijā: Kanādas pārbaudījums un Līgo svētki Saragosā
Līga Alilujeva, Latvijas U17 meiteņu basketbola izlases galvenā trenere
Foto: Elio Castoria, fiba.com

Sestdien, 25. jūnijā, kļūs zināmi FIBA U17 Pasaules čempionāta astotdaļfinālu pāri. Sportacentrs.com klātienē seko Latvijas meiteņu gaitām Saragosā.

Gatavošanās spēlei pret Ameriku čempioni Kanādu notika ļoti rūpīgi. Skautinga treneris Kristaps Zeids izanalizēja sāncenšu stiprās un vājās puses, noskatoties Kanādas un Brazīlijas spēles ierakstu no 2015. gada. Kļavas lapas zemes pārstāvēm informācijas un svaiguma bija vairāk, taču spēles ziņā latvietes pārspēja pretinieces.

Kanādas metējas tika nosegtas. Pretinieces pamatlaikā no spēles trāpīja tikai katru ceturto metienu (12/48, tai skaitā tālmetieni 1/6), tādā veidā 40 minūtēs gūstot tikai 25 punktus! Latvijas aizsardzība bija lieliska. Sarkanbaltsarkanās piespieda pretiniecēm pamatlaikā 29 reizes zaudēt bumbu un guva 25 punktus pēc kanādiešu kļūdām.

Pretiniecēm palīdzēja izglābties tiesnešu lēmumi. Pirmā netaisnība – divi no trīs soģiem, ieskaitot galveno tiesnesi Sebastjanu Revoledo (Sebastian Andres Negron Rebolledo) no Čīles un Rikardo Heilsu (Ricardo Hayles) no Jamaikas – bija no FIBA Ameriku reģiona. Trešajam tiesnesim Didjē Shemam-Maboko (Didier Shema-Maboko) acīmredzami trūka pieredzes šāda līmeņa spēlēs.

Kanādietēm bija pārsvars atlētismā, taču ne tik liels, lai nosvilptu pārkāpumu, pretiniecēm katru reizi ieejot soda laukumā. Pirmajā un trešajā ceturtdaļā pagāja tikai dažas minūtes līdz komandas piezīmju normas sasniegšanai un kanādietes regulāri stājās uz soda metienu līnijas.

Spēles pamatlaikā kanādietes izpildīja par 30 brīvmetieniem vairāk nekā Latvijas basketbolistes (6/9 pret 25/39). Tādā veidā pretinieces guva pusi punktu un izskaņā panāca neizšķirtu – 50:50. Pagarinājumā Kanādas kapteine Elisa Džeroma (Alyssa Jerome) guva četrus punktus, kanādietes iemeta visus četrus brīvmetienus, kamēr Latvijai precīzs nebija neviens no četriem soda metieniem.

Video: U17 meitenes ierodas uz spēli pret Kanādu

Latvijas meitenes par cīņu pelnīja uzslavas. Zaudējums pret Kanādu mainīja perspektīvu – panākuma gadījumā bija iespēja izcīnīt pirmo vietu A grupā – taču neizjauca turnīra izredzes. Uzvara astotdaļfinālā ļaus iekļūt pasaules astoņu spēcīgāko komandu vidū.

Jau ceturtdienas vakarā kļuva skaidrs, ka astotdaļfinālā būs jāsacenšas pret B grupas otro spēcīgāko komandu – Ķīnu vai Franciju. Ķīnietes pirmajā dienā uzvarēja Franciju ar +12, taču ceturtdien dabūja tādu kāvienu no Austrālijas (-25), ka jebkādas francūziešu uzvaras gadījumā pār austrālietēm noslīdēs uz trešo vietu.

Komandas vadība darīja visu, lai ātri aizdzītu domas par ceturtdienas pāri darījumu. Uz vakariņām meitenes devās, tērpušās baltās kleitās ar sarkanbaltsarkaniem apsējiem, izpelnoties citu komandu pārstāvju apbrīnas un pārsteiguma vērtus skatienus. Līgo svētki bija pirmā reize, kad radās iespēja tērpus uzvilkt, jo pasaules čempionāts sākās bez atklāšanas ceremonijas.

Rīta pusē meitenes vārda dienā apsveica Līgu Alilujevu, galvenajai trenerei uzdāvinot dziesmu un auskarus Latvijas karoga krāsās. Galvenā trenere meitenēm dāvāja stilizētus ziedu vainadziņus, ar kuriem meitenes devās laukumā komandu izsaukšanas brīdī un nodziedāja valsts himnu.

Līgas Alilujevas tērps un rotas piesaistīja fotogrāfa Elio Kastorijas (Elio Castoria) uzmanību. Itāliešu profesionālis FIBA turnīros strādā 25 gadus un viņa labākās atmiņas saistās ar 2009. gada Eiropas čempionātu Liepājā, Valmierā un Rīgā. Ceturtdien Elio izteica dažādus komplimentus Latvijas galvenajai trenerei un veltīja viņai ierakstu savā “Facebook” lapā.

Vakariņu noslēgumā komanda devās uz Saragosas dzelzceļa stacijas laukumu. Meitenes nodziedāja pašu sacerētu apsveikuma dziesmu Latvijas līdzjutējiem un veica svētku fotografēšanos. Solistes lomu uzņēmās Aleksa Gulbe, bet piedziedājumā skanēja 12 balsu koris.

Video: U17 meiteņu apsveikums Līgo svētkos un Jāņu dienā

Nākamajā rītā, izmantojot no treniņiem brīvo dienu, komanda devās uz “El Olivar” atpūtas kompleksu Saragosas pievārtē. Vairākas stundas meitenes peldējās, sauļojās un spēlēja dažādas spēles, tādā veidā atbrīvojot prātus un sirdis.

Komanda apliecināja labu mūzikālo gaumi, ceļā uz “El Olivar” atskaņojot skaņu celiņu, kurā ietilpa klasiski skaņdarbi no 20. gadsimta 70., 80. un 90. gadiem – Glorija Geinore, “Bee Gees”, ABBA un daudzi citi. Pārsteigums, ņemot vērā, ka pirmā dziesma bija vienas vasaras grāvējs par pandu.

Pēcpusdienā komanda devās uz kaimiņu viesnīcu, lai sēstos autobusā un brauktu uz spēli starp Lietuvas un Spānijas puišu komandām. Pusseptiņos vakarā, iznākot no arēnas, vējš pāri Saragosai dzina tumšus mākoņus. Atskanēja vairāki klusi pērkona grāvieni un pusstundu lija.

Sestdiena Saragosā būs vēsāka nekā Latvijā, tikai +29C.

     [+] [-]

, 2016-06-25 16:33, pirms 8 gadiem
Cienījamais raksta autor, piekrītu par dīvaino tendenci tiesāšanā, tomēr pievērs uzmanību vienam paša uzrakstītajam teikumam - (Pagarinājumā Kanādas kapteine Elisa Džeroma (Alyssa Jerome) guva četrus punktus, kanādietes iemeta visus četrus brīvmetienus, kamēr Latvijai precīzs nebija neviens no četriem soda metieniem.) Spēli meitenes beigās zaudēja tomer pašas uz neiemesto sodu rēķina, būtu tieši tik punkti, cik nepieciešami uzvarai. Kopumā meitenes cīnījās tiešām lieliski, par spīti nenormālajam kļūdu daudzumam, dīvainajai tiesāšanai, kanādiešu izteiktajam auguma pārsvaram grozu tuvumā, nodemonstrēja savu raksturu, nepadevās līdz pat beigām. Malači!