Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Vētra

Viedoklis: Latvijas izlases kandidātu sarakstā 18 spēlētājas

Viedoklis: Latvijas izlases kandidātu sarakstā 18 spēlētājas
Ceļazīme uz finālturnīru dāmām kabatā
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Latvijas izlases basketbolistes 1. maijā sāks sagatavošanās posmu startam Eiropas čempionātā, kas no 18. jūnija līdz 3. jūlijam notiks Polijas pilsētās Katovicē, Bidgošā un Lodzā. Polijā Latvijas izlasei grupu turnīrā būs jāspēlē pret Grieķijas, Francijas un Horvātijas izlasēm. Izlases treneri drīzumā sola nosaukt kandidātes, taču piedāvājam sākt diskusiju par to, kuras spēlētājas vajadzētu iekļaut izlases kandidātu vidū.

Ik reizi, kad tiek publiskoti izlases kandidātu saraksti ikvienā no sporta veidiem, uzvirmo diskusijas, kuriem spēlētājiem būtu jābūt iekļautiem izlases kandidātu vidū un kuriem noteikti nebūtu jābūt iekļautiem. Tiek piedāvāts tikai viens no variantiem ar mērķi izvērtēt spēlētājas, kuras iepriekš kandidātu sarakstā nav iekļautas, tomēr ne pirmo sezonu rāda atzīstamu sniegumu klubos. Pilnībā paļaujoties uz Dikeoulakos kompetenci, jācer, ka šogad ceļš uz izlases kandidātu sarakstu būs parādītais sniegums klubos, nevis "TTT Rīga" rezervistu soliņš jeb savu spēlētāju lobēšana Aigara Neripa gaumē. Izlase šogad plānojusi aizvadīt 11 pārbaudes spēles – vairāk nekā pietiekami, lai pārbaudītu vairāk kandidātes nekā nepieciešamais minimums, kā arī lai iespēlētu sastāvu, kas dosies uz Poliju.

Kvalifikācijas turnīrā cits treneris, cits sākumsastāvs

Pērn Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturto reizi pēc kārtas kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase izcīnīja četras uzvaras un piedzīvoja divus zaudējumus. Kvalifikācijas turnīru izlase sāka jauna galvenā trenera vadībā - Ainaru Zvirgzdiņu nomainīja George Dikeoulakos (Grieķija), izlases sastāvā nebija Anetes Jēkabsones-Žogotas, kura "Connecticut Sun" sastāvā spēlēja WNBA, un Ievas Tāres, kura likusi punktu profesionālajai karjerai. Ja 2009. gadā sākumsastāvā laukumā devās Kristīne Kārkliņa (sākumā arī Zane Eglīte), Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Liene Jansone un Zane Tamane (no pārējām ilgākais spēles laiks Ievai Tārei un Ditai Krūmbergai), tad Dikeoulakos izlases modelī sākumsastāvs būtiski mainījās, Kārkliņu, Baško, Sabīni Niedolu, Ievu Kubliņu un Tamani papildināja Elīna Babkina. Pērn veselības problēmu dēļ neliels bija Jansones pienesums.

Izlases spēlētājām atzīstams sniegums klubu sastāvos

Izlases spēlētājas aizvada teicamas sezonas klubos Eiropas basketbola līgās. Aijas Brumermanes pārstāvētā " USO Mondeville" Eirolīgā spēlēja vienā grupā ar "TTT Rīga", kas ļāva izvērtēt, cik "TTT Rīga" šosezon pietrūka šīs spēlētājas palīdzība cīņās zem groziem. Priecē Niedolas teicamā iejušanās Nantē. Sezonas vidū par Babkinas pārstāvētā kluba treneri kļuva Latvijas izlases galvenais treneris. Sadarbība klubā un pērn parāda, ka Babkinas loma izlasē būs nozīmīga. Jansones sniegums Itālijā – uzskaitījumu varētu turpināt vēl un vēl, taču šī acīmredzot būs patīkama problēma izlases treneriem – izvēlēties sastāvu. Taču vienlaikus jāatzīmē, ka krist eiforijā arī nevajadzētu – sniegums kvalifikācijas turnīrā pērn tomēr nereti bija visai blāvs, pat ņemot vērā treneru maiņu un sastāva izmaiņas.

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības kandidātes

SpēlētājaSporta skolaPoz.Augums/GadsKomandaLīgaDzimš.v.
Elīna BabkinaRīdzeneA172/14.04.1989Lotos GdyniaPolijaRīga
Sabīne NiedolaLiepājaU182/29.04.1991Nantes RezéFrancijaLiepāja
Zane Eglīte47.vsk./CēsisA170/10.12.1984"Termocarispe"Itālijas A2 līgaJūrmala
Zane TamaneArkādijaC200/24.09.1983MKB EuroleasingUngārijaRīga
Gunta BaškoArkādijaU181/27.04.1980Krakovas "Wisla Can-Pack"PolijaRīga
Liene JansoneJuglaU/C188/22.05.1981"Umana Venezia"/"Pool Comense"ItālijaRīga
Aija PutniņaTTP BSU/C192/15.01.1988ArrasFrancijaRīga
Ieva KubliņaTTP BSC193/08.07.1982GyorUngārijaRīga
Aija BrumermaneTTP BSC192/17.10.1986USO MondevilleFrancijaRīga
Kristīne KārkliņaTTP BSA175/30.09.1983"TTT Rīga"/"Cadi La Seu"Latvija/SpānijaRīga
Santa DreimaneRīdzene/CēsisA176/27.07.1985Udīnes "Delser"Itālijas A2 līgaCēsis
Dace Cinīte47.vsk./RūjienaU186/26.02.1982"UNB Obenasa Lacturale"SpānijaRīga
Anete KlintsoneKolibriA176/25.01.1990"Jefferson College Vikings"NJCAA (ASV)Rīga
Karlīne NīmaneCēsisU187/16.11.1990"TTT Rīga"LatvijaCēsis
Lauma ReķeTTPU187/02.03.1986Sjēnas "Consum.it"Itālijas A2 līgaJūrmala
Laine Kurpniece47.vsk./ValkaU183/14.05.1986"Iveco Lenzi"Itālijas A2 līgaValka
Anda EibeleTTPA170/30.07.1984"TTT Rīga"LatvijaRīga
Ieva KrastiņaCēsisA172/22.07.1990LULatvijaCēsis

Papildinājums: Cinīte, Reķe, Kurpniece un Krastiņa

"UNB Obenasa Lacturale" ar Daci Cinīti sastāvā pērn iekļuva Spānijas augstākajā līgā, šosezon vidēji spēlē laukumā pavadījusi nepilnas 20 minūtes, vidēji spēlē guvusi 5.6 punktus un izcīnījusi 3.6 atlēkušās bumbas.

Itālijas A2 līgā teicamu sezonu aizvada Lauma Reķe, kura vidēji spēlē laukumā pavadījusi vairāk kā 35 minūtes, vidēji spēlē guvusi 16.0 punktus, izcīnījusi 10.0 atlēkušās bumbas, lietderības koeficients 22.7, un Laine Kurpniece, kura vidēji spēlē laukumā pavada nepilnas 29 minūtes, vidēji spēlē guvusi 17.2 punktus un izcīnījusi 10.0 atlēkušās bumbas, lietderības koeficients 23.7.

Sniegums Eirolīgā un Latvijas Sieviešu basketbola līgā pietiekami stabils Karlīnes Nīmanes izpildījumā, tādēļ vieta kandidātu sarakstā varētu būt nopelnīta. Kandidātu sarakstā ar skatu nākotnē iekļauta arī Ieva Krastiņa, kura šosezon spēlē "LU" komandas sastāvā LSBL, taču divas nedēļas spēlēja arī "TTT Rīga" sastāvā, kur tika dota iespēja debitēt arī Eirolīgā. LSBL vidēji spēlē laukumā pavadījusi 33 minūtes, vidēji spēlē gūti 21.2 punkti, izcīnītas 6.7 atlēkušās bumbas un 3.8 reizes rezultatīvi piespēlēts.

Šovasar bez Horelikas, Krūmbergas un Jēkabsones-Žogotas

Kandidātu sarakstā netika iekļauta Anete Horelika, kura nešaubīgi ir talantīga spēlētāja, tomēr Spānijas LF2 līgas klubu "Arranz-Jopisa Burgos" un "Codigalco Carmelitas" sastāvā parādītais sniegums nepārliecina – vidēji spēlē laukumā pavadītas nepilnas 25 minūtes, kuru laikā guvusi 4.4 punktus un izcīnījusi 2.8 atlēkušās bumbas, turklāt sezonas sākums veiksmīgāks nekā tās turpinājums.

Ārpus kandidātu saraksta šoreiz paliek Inga Muciniece, kura Itālijas A2 līgas kluba "Risorseimmobiliari.it" (sezonu sāka Islandē) sastāvā vidēji spēlē laukumā pavadījusi nepilnas 29 minūtes, kuru laikā guvusi 7.5 punktus, izcīnījusi 9.6 atlēkušās bumbas, lietderības koeficients 10.4. Teicamu sezonu Islandes augstākajā līgā aizvada Dita Liepkalne, kuras pārstāvētā "Njardvik" turpina cīņu pusfinālsērijā. Reķes un Kurpnieces piesaistīšana izlasei lielā mērā ļautu izvērtēt arī šīs līgas līmeni uz valstsvienības kandidātu fona. Ārpus kandidātu saraksta šogad vēl arī Elīna Dillone (iepriekš – Zīke), kura sezonu sāka SK "Cēsis", turpināja "TTT Rīga" un Spānijā, vēlāk mēģinot iekļūt arī WNBA. Vēl ārpus paliek virkne spēlētāju, kuras pērn Liepājā U20 izlases sastāvā izcīnīja Eiropas čempionāta bronzas medaļas, piemēram, Kristīne Vītola, kura pērn visai sekmīgi debitēja pārbaudes spēlēs lielās izlases sastāvā.

Vairāku spēlētāju meistarības līmenis ir visai līdzīgs, tādēļ nebūtu pārsteigums, ja treneru vērtējumā kandidātu sarakstā parādītos, piemēram, Vītola, Horelika vai Dillone, taču iztrūktu, piemēram, Eibele vai Krastiņa (neņemot vērā pozīcijas laukumā).

Otro vasaru izlasē nespēlēs Anete Jēkabsone-Žogota (sezonu sāka Krievijā Maskavas apgabala "Sparta&K" sastāvā, vēlāk pārejot uz Turcijas "Fenerbahce"), kas šovasar nolēmusi veltīt laiku atpūtai (pērn vasarā spēlēja WNBA), kas ir tikai saprotami, ņemot vērā intensīvo režīmu, kādā spēlētāja aizvadījusi pēdējās sezonas. Virkne komentētāju, neiedziļinoties lietas būtībā, jau izveidojuši "Anetes prioritāšu rangu", kur pirmajā vietā ir sezona klubā Eiropā, otrajā – WNBA, trešajā – izlase, taču vienlaikus nav pat piefiksējuši, ka šovasar arī WNBA nespēlēs. Pat ja šādas arī būtu prioritātes, tas patiesībā būtu tikai saprotami, jo spēlētājas karjera nav gadu desmitiem ilga. Svarīgi, lai Anete spēlētu tad, kad patiešām būs gan pietiekami atpūtusies, gan nebūs veselības problēmu.

Dita Krūmberga šovasar lēmusi par labu traumu sadziedēšanai – lai izdodas sekmīgi sagatavoties nākamajai sezonai klubā, tad jau arī būs laiks izlasei. Iespējams, Latvijā vēl nav pierasts, ka izlases spēlētāji ik pa laikam atsaka izlasei, tādēļ katrs atteikums tiek uztverts visai sāpīgi. Jārēķinās, ka profesionālā sportā šādi gadījumi ir normāli, turklāt sieviešu izlasēm - vēl jo jūtīgāk.

2012. gada Londonas Olimpiskajām spēlēm automātiski kvalificēsies Eiropas čempiones, 2.-5. vietas ieguvējas startēs Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kas notiks no 2012. gada 25. jūnija līdz 1. jūlijam.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-25 18:33, pirms 13 gadiem
Tas jau tikai sieviešu sports, nesaprotu ko tur cepties, ja kāda atsaka! Tāpat uzvarēs tā komanda, kuras iekšienē būs mazāk savstarpējo intrigu...
Slēpts komentārs: Reyz
, 2011-03-25 18:53, pirms 13 gadiem
bērnudārzs lābāk nerakstiet neko ...
, 2011-03-25 19:05, pirms 13 gadiem
abu saspēles vadītāju sezonas statistika ir ļoti laba. atbilstošu ceturto/piekto numuru ir tik daudz, ka kāda no viņām izšaus, kāda nospēlēs savā līmenī un būs OK.

visvairāk jautājumu ir par otrajiem/trešajiem numuriem. ir Baško (visu laiku bijusi neprognozējama un klubā šogad nespīd), ir Niedola. kas vēl var reāli spēlēt cīņā pa augstām vietām?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-25 19:06, pirms 13 gadiem
Kpc Anet? Kāpēc tu tomēr nespēlēsi? ;( Grūti vēlaizprojām pieņemt to..
, 2011-03-25 19:07, pirms 13 gadiem
Cien. autors par tādām spēlētājām kā Liene Priede un Kristīne Vītola neko nav dzirdējis?
, 2011-03-25 19:09, pirms 13 gadiem
Cik labi, ka te salasījušies tādi smalki sieviešu psiholoģijas pazinēji. Un dažam turklāt vēl ir īsa atmiņa. Veči neatsakot izlasei. Laikam kaut ko būšu palaidusi garām, un Blūms Eiropas čempionāta atlases turnīrā spēlēja gan...
, 2011-03-25 19:46, pirms 13 gadiem
Virs Reķes, Nīmanes stabili ir Teilāne, Vētra, bet vienīgā jēga ņemt kādu garo klāt 5 pamatgarajām ir tikai treniņu nolūkos.
Babkinu labrātāk redzētu kā otro numuru - pārāk nestabila ar bumbu rokās lielāko daļu spēles, piemērs, pēdējās 4 spēlēs 22 kļūdas. Niedola, lai skolojas pie Baško par pāreju no 4. numura uz 3. kas arī Guntai bija jādara. No soliņa Dreimane, Klintsone un par pēdējo aizsardzes vietu man vienalga - var dot Eglītes pieredzei, Dillones "WNBA talantam", jumtalapas iemīļotajai Silarājai.
, 2011-03-25 20:03, pirms 13 gadiem
JK rakstīja: Virs Reķes, Nīmanes stabili ir Teilāne, Vētra, bet vienīgā jēga ņemt kādu garo klāt 5 pamatgarajām ir tikai treniņu nolūkos.
Babkinu labrātāk redzētu kā otro numuru - pārāk nestabila ar bumbu rokās lielāko daļu spēles, piemērs, pēdējās 4 spēlēs 22 kļūdas. Niedola, lai skolojas pie Baško par pāreju no 4. numura uz 3. kas arī Guntai bija jādara. No soliņa Dreimane, Klintsone un par pēdējo aizsardzes vietu man vienalga - var dot Eglītes pieredzei, Dillones "WNBA talantam", jumtalapas iemīļotajai Silarājai.
es domāju, ka tik viennozīmīgi nevar apgalvot, ka kāda ir virs vai zem. Pie dažādiem spēles stiliem, katrai izpaužās savi + un - . Te jau drīzāk trenerim jāpielasa tādas, kas spēj iziet jebkurā brīdī un nesastrādāt ziepes (it sevišķi aizsardzībā). Dažas Tevis pieminētās pie spēka spēles nevarēs pat nr2 neko nodarīt cīņā par pozīciju zem groza. Man pat šķiet, ka šoreiz jau ir ko izvēlēties un domāt, problēma tikai - nav laika eksperimentēt, jātrāpa uzreiz 12niekā
, 2011-03-25 20:21, pirms 13 gadiem
Dikeoulakaos vakar teica, ka būs 15-16, no kurām 1 vai 2 būs debitantes.
, 2011-03-25 20:27, pirms 13 gadiem
super!
Šim izlsaes modelim varētu būt spoža nākotne, jo izlsae ir diezgan jauna - pieredzējušāķā ir Gunta, kurai arī vēl spēlēt un spēlēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-25 21:59, pirms 13 gadiem
Idaho rakstīja: Kur Silarāja?
tavos sapnjos
, 2011-03-25 22:17, pirms 13 gadiem
Dreimane?
, 2011-03-25 22:19, pirms 13 gadiem
Idaho rakstīja: Kur Silarāja?
Diez vai ņems. Sen nav spēlējusi pēc FIBA noteikumiem uz FIBA laukumiem. NCAA trīspunktu līnija ir vairāk nekā pusmetru tuvāk nekā Eiropā, tā kā reāli viņa met 39% pustālos nevis trejačus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-26 23:16, pirms 13 gadiem
Raksta autors:Izlases treneri drīzumā sola nosaukt kandidātes, taču piedāvājam sākt diskusiju par to, kuras spēlētājas vajadzētu iekļaut izlases kandidātu vidū.
P.S. Interesanta te tā diskusija par Aneti Horeliku. Ar kādām tiesībām viņa izslēgta no kandidātēm, jo treneris vēl nav nosaucis oficālo kandidātu sarakstu. Man liekas, ka tas nav ētiski.
, 2011-03-27 14:44, pirms 13 gadiem
marta rakstīja: Interesanta te tā diskusija par Aneti Horeliku. Ar kādām tiesībām viņa izslēgta no kandidātēm, jo treneris vēl nav nosaucis oficālo kandidātu sarakstu. Man liekas, ka tas nav ētiski.
kas tur neetisks?
neetiski ir nepieminet Silarajinu!
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.