Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Liepāja atgriežas pēc 94 dienu pauzes, TTT vēl viens nopietns pārbaudījums

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Liepāja atgriežas pēc 94 dienu pauzes, TTT vēl viens nopietns pārbaudījums
Ilze Jākobsone un Breana Stjuarte. Foto: FIBA

Pirmdien, 25. janvārī, Latvijā sāksies Eiropas Sieviešu basketbola līgas (EWBL) sabraukums. "TTT Rīga" plkst. 17:00 savā treniņzālē uzņems Krievijas Premjerlīgas klubu "Nika Syktyvkar", savukārt "Liepāja/LSSS" plkst. 18:00 mājas laukumā sacentīsies pret Slovākijas "Pieštanske Čajky". Tiešraides skaties rakstā.

TTT spēlētājas sestdien cēlās 04:00 no rīta, lai mērotu vairāk nekā 250 kilometru ceļu līdz Malpensas lidostai Milānā. “Air Baltic” lidmašīna pēcpusdienā nogādāja komandu mājās. Sekoja piektā testēšana deviņu dienu laikā – visas analīzes, kā ierasts, bija negatīvas.

Rīgas klubs šonedēļ cīnīsies par pirmo vietu B grupā. Teorētiski pastāv labas izredzes uz pozitīvu rezultātu, jo 13. janvārī TTT pretinieču laukumā apspēlēja Minskas “Horizont” – komandu, kura nākamajās dienās pārspēja gan Siktivkaras “Nika” (81:78), gan Viļņas “Kibirkštis MRU” (70:62).

Realitātē nebūs vienkārši un gaidāma nopietna cīņa. Pirmkārt, rīdzinieces spēlēs septīto reizi 13 dienu laikā, starplaikā aizvadot nogurdinošus pārbraucienus. Otrkārt, vairākām spēlētājam ir mikrotraumas. Treškārt, “Nika” ir solīda komanda, kura nupat pastiprinājusies.

Komi apgabala komandu trenē Dmitrijs Šumihins. Omskā dzimušais Krievijas valstsvienības galvenā trenera palīgs savulaik Eiropas kausā vadīja Novosibirskas “Dynamo” vienību un divreiz atzina Aigara Neripa trenētās TTT komandas pārākumu.

Rudenī Šumihins atgriezās Premjerlīgā ar turnīra debitanti “Nika”. Šobrīd komanda turnīrā aizvadījusi 11 no 18 spēlēm, ar bilanci 5-6 ieņemot septīto vietu. Siktivkarai izdevies pārspēt Noginskas “Spartak” (divreiz), Maskavas “Dynamo”, Novosibirskas “Dynamo” un Krasnojarskas “Enisey”.

Minskā komanda spēlēja bez amerikāņu spēka uzbrucējas Brianas Tērneres, kura piedalījusies tikai trīs Premjerlīgas spēlēs. No Baltkrievijas galvaspilsētas “Nika” ar autobusu devās uz Maskavu, bet 16. janvārī paziņoja par uzbrūkošās aizsardzes Kjaras Leslijas piesaisti.

“North Carolina State” absolvente, ACC līgas simboliskā piecinieka dalībniece tika ar 10. numuru izvēlēta 2019. gada draftā un... debijas sezonā kļuva WNBA čempioni “Washington Mystics” rindās. Viņas brālis Sīdžejs profesionāli spēlē Saūdu Arābijā. Gaidāms, ka Leslijas debija “Nika” rindās notiks Rīgā.

Siktivkaras kluba saspēli vada “Notre Dame” absolvente (2013-2017) Linsija Alena. Par viņas pirmo ārzemju klubu kļuva Maskavas “Dynamo” – pēc sezonas “balti-zilo” rindās viņa pievienojās WNBA komandai “Las Vegas Aces”. Minskā 12,0 punktiem pievienoja 3,7 piespēles.

Par “Nika” ārējās līnijas solīdumu liecina fakts, ka divas spēlētājas izsauktas uz Krievijas valstsvienību. Aizsardze Jekaterina Fjodorenkova un uzbrucēja Aleksandra Marčenkova no Rīgas dosies uz Orenburgu, lai gatavotos “Women`s EuroBasket” kvalifikācijas spēlēm pret Igauniju (4. februārī) un Šveici (6. februārī).

Krievijas krāsas iepriekš aizstāvējušas pieredzējušās Marija Čerepanova un Tatjana Burika. Vienpadsmit gadus jaunākā uzbrucēja Viktorija Čerena 2017. gadā Itālijas pilsētā Udinē kļuva par pasaules junioru čempioni. TTT piektdien satika Čerenas kolēģes Mariju Vadejevu un Viktoriju Zavjalovu, bet Margarita Pleskeviča ir Nikolas Ozolas un Janetas Rozentāles komandas biedre.

“Liepāja/LSSS” basketbolistes sezonas sākumā paspēja aizvadīt tikai trīs spēles, pēc zaudējuma TTT (3. oktobrī) pārspējot BJBS “Rīga” juniores (10. oktobrī) un Rīgas Stradiņa Universitāti (23. oktobrī). Pirms Ziemassvētkiem komandu atstāja “Radford” absolvente Lidija Riversa, bet klāt nākušas Ilze Gotfrīda, no Latvijas Universitātes izīrētā Elizabete Bulāne un Katrīna Vectirāne.

“Pieštanske Čajky” basketbolistes Slovākijas Ekstralīgā aizvadījušas 16 spēles, turklāt pēdējās 14 cīņās atstājušas laukumu kā uzvarētājas. Klubs starpsezonā šķīrās no galvenā trenera Ričarda Kučas. “Kaiju” vadība interesējās par Liepājas treneri Kasparu Mājenieku, bet vasarā uzticēja komandas stūri Kučas asistentei Lūcijai Krč-Turbovai.

Jaunā trenere gadu mijā pievienoja divus panākumus EWBL – “kaijas” apspēlēja Čehijas komandu “SBŠ Ostrava” (85:59) un Košices “Young Angels” (77:60). Pēdējā cīņa ņemta vērā arī Slovākijas čempionāta ieskaitē. Komandas līdere ir Zviedrijas garā spēlētāja Daniela Hamiltone-Kārtere. Viņa Liepājā viesojās jau 2010. gada Eiropas U20 čempionātā.

Viena no “kaiju” saspēles vadītājām ir jaunā horvātiete Matea Tadiča, bet uzbrukumā spēlē valstsvienības kandidāte Lea Miletiča. No slovāku spēlētājām jāizceļ Terezija Palenikova, Natālija Martiškova un Vanda Kozakova. “Pieštanske Čajky” kopā ar Ukrainas vienību “Prometey” uzskatāma par A grupas favorīti.

Par EWBL

Eiropas Sieviešu basketbola līgas sestajā sezonā startē 12 komandas no astoņām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Čehijas, Krievijas, Nīderlandes, Slovākijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Regulārajā sezonā klubi izspēlēs vienu apli – “play-off” kvalificēsies astoņas komandas, pa četrām no katras grupas.

A grupa: Liepāja/LSSS (Latvija), SBŠ Ostrava (Čehija), Orange Lions (izstājās, jo Nīderlandē 23. janvārī ieviesta komandantstunda), Pieštanske Čajky, Young Angels (Slovākija), Prometey (Ukraina).

B grupa: TTT Rīga (Latvija), Kibirkštis MRU Vilnius (Lietuva), Nika Syktyvkar (Krievija), Olimpia Grodno, Horizont Minsk, Tsmoki Minsk (Baltkrievija).

EWBL sezona sākās ar četrām spēlēm decembrī. Pandēmijas radīto finanšu problēmu dēļ no turnīra izstājās Čehijas kausa ieguvēja “Žabiny Brno” un četrkārtējā Krievijas Superlīgas čempione “Rostov Don SFEDU”, bet Viļņas “Kibirkštis MRU” pārcēlās no A uz B grupu.

EWBL sabraukums Rīgā un Liepājā

DienaLaiksSpēleRezultāts
25.0117:00Nika Syktyvkar – TTT-
18:00Pieštanske Čajky – Liepāja/LSSS-
26.0112:00Kibirkštis MRU – Nika-
18:00Liepāja/LSSS – Prometey-
27.0112:00TTT – Kibirkštis MRU-
13:30Prometey – Pieštanske Čajky-

A grupa

#KomandaU-Z+/-
1Pieštanske Čajky2-0+43
2Young Angels Košice1-1-11
3SBŠ Ostrava0-2-32
4Prometey0-0-
5Orange Lions0-0-
6Liepāja/LSSS0-0-

B grupa

#KomandaU-Z+/-
1Horizont4-1+56
2TTT Rīga3-0+67
3Nika2-1+20
4Kibirkštis MRU2-1+12
----
5Tsmoki Minsk1-4-66
6Olimpia Grodno0-5-89