Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kristīna Cirša: "Mēnesi pēc meitas piedzimšanas atsāku trenēties"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristīna Cirša: "Mēnesi pēc meitas piedzimšanas atsāku trenēties"
Kristīna Cirša ir Liepājas komandas līdere
Foto: Mārtiņš Sīlis, LOC

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, treneri saprotam no pusvārda. Zinām, ko viņš vēlas. Esam izjutušas trenera emocionalitāti, taču par asākiem vārdiem neapvainojamies," noslēdzot sezonas pirmo pusi, sarunā ar Sportacentrs.com teica "Liepājas Papīra" sieviešu basketbola komandas līdere, uzbrucēja Kristīna Cirša.

Liepājas komandai ir iemesli Ziemassvētkus sagaidīt lieliskā noskaņojumā. Vēju pilsētas meitenes uzvarējušas piecās no sešām pēdējām spēlēm, Latvijas un Igaunijas čempionāta pirmā apļa kopvērtējumā sasniegušas ceturto vietu (7-4) un nopelnījušas trešo labāko bilanci pašmāju komandu vidū. 2009. gada sezonā, kad komanda izcīnīja bronzas medaļas, liepājnieces līdz Jaunajam gadam bija izcīnījušas tikai piecas uzvaras (bilance 5-9)

Kristīna Cirša ir labākā Liepājas spēlētāja piecās kategorijās. Viena no skaistākajām Latvijas basketbolistēm nopelnījusi labāko lietderības koeficientu (13.3), laukumā pavadījusi visvairāk minūšu (35:39), guvusi visvairāk punktu (15.7), izdarījusi visvairāk rezultatīvu piespēļu (2.6) un iemetusi visvairāk metienu no spēles (vidēji 5,6 reizes spēlē).

“Sajūtas decembrī ir ļoti labas. Gadījies kāds zaudējums, taču uzvaras krājušās vairāk. Domāju, ka tas ir komandas aizsardzības nopelns,”sestdien teica Cirša. “Trenera emocionalitāte netraucē, lai gan asaras lijušas gan spēlēs, gan treniņos. Jāsaprot, ka spēlēs emocijas ir visiem. Visas turpinām mācīties. Jaunajām meitenēm spēlēs brīdi jāpaklusē un par asajiem vārdiem nav jāapvainojas. Strādājam, lai uzlabotu metienu precizitāti, metam daudz tālo divpunktnieku. Treneris saka: ja nekrīt trijnieki, aizdriblējam un metam pustālo. Viens dribls, kuram seko metiens. Pie tā strādājam katrā treniņā.”

Liepājas komandā tradicionāli vairākas meitenes mācījušās Rīgā, bieži mājas spēles apmeklējot kā izbraukumu. Kristīna 2010. un 2011. gada sezonās trenējās “RTU/Merks” sastāvā. Pirmais gads sakrita ar meitas Melānijas dzemdībām, taču Kristīna laukumā atgriezās ļoti ātri.

“Izlaidu 2010. gada sezonu, taču mēnesi pēc meitas piedzimšanas aizgāju uz RTU treniņiem. Kad Melai bija četri mēneši, sacentos SELL (Baltijas studentu) spēlēs Jelgavā. Basketbolā gribēju atgriezties pati. Esot mātes cerības, sapratu, ka basketbols man ir sirdij tuvs. Gribēju skriet un darīt. Daudzām meitenēm tā nenotiek.”

Kristīna pozitīvi vērtē galvenā trenera Armanda Misus pienesumu, kurš komandu vada otro sezonu, vienatnē veicot trenera, menedžera un spēļu rīkotāja pienākumus. “Treniņu un spēļu organizācija kļuvusi labāka, jo treneris par to daudz rūpējas. Domāju, ka ceturtā vieta pēc pirmā apļa ir labs sasniegums, jo apvienotajā čempionātā klāt nākušas spēcīgas komandas, piemēram, Igaunijas čempiones. Papildus pirmajā aplī esam apsteigušas “RTU/Merks”.

Latvijas un Igaunijas čempionātā ir mazāk spēļu, taču jāveic lielāki attālumi. Piemēram, izbraukumā uz Tallinu nedēļas nogalē jānobrauc 1100 kilometru. Kristīna domā, ka izbraukumu atslēga ir pareiza slodžu un atpūtas plānošana. “Desmit stundu braucienu uz Igauniju organizējām ar atpūtas pauzēm pasēdēšanai un ēšanai. Bija ērts autobuss, man ceļš nešķita pārāk nogurdinošs.”

Sarunas noslēgumā basketboliste atklāj lietas, pie kurām jāstrādā 2013. gadā. “Sezonas turpinājumā vēlos samest vairāk trīspunktnieku. Visai komandai jāuzlabo metienu precizitāte. Jācenšas uzvarēt TTT un Tallinas Universitāti – komandas, kurām zaudējām pirmajā aplī.”

Priecīgus Ziemassvētkus Kristīnai un Melānijai novēl Sportacentrs.com .