Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

U20 izlase: "Balva ir piecu gadu darba rezultāts"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

U20 izlase: "Balva ir piecu gadu darba rezultāts"
Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Sajūta ir tāda, kā būtu uzvarējuši vingrošanas vai daiļslidošanas sacensībās, kur uzvarētāju nosaka žūrija," nopelnot 2010. gada labākajai sporta spēļu komandai piešķirto balvu, teica Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Sacensībā par gada labākās komandas nosaukumu jaunās basketbolistes apsteidza U18 junioru groza bumbas izlasi, Latvijas sieviešu basketbola valstsvienību, profesionālo hokeju klubu “Dinamo Rīga” un Latvijas hokeja izlasi. Četras no piecām minētajām komandām šogad startēja dažādu sacensību finālos vai izslēgšanas spēlēs, bet sieviešu izlase ceturto reizi pēc kārtas izcīnīja tiesības piedalīties Eiropas čempionāta finālturnīrā. Simboliski, ka sešu gadu laikā labākās komandas balva pie basketbolistēm ceļoja jau piekto reizi. 2005., 2006., 2007. un 2008. gadā laurus plūca sieviešu valstsvienība, savukārt jaunatnes izlasei šāda atzinība tikusi pirmo reizi.

No 31. maija līdz 25. jūlijam galvenā trenera Mārtiņa Zībarta, treneres Mudītes Zanderes un konsultanta Gundara Vētras vadībā komandā trenējās un spēlēja Anete Čunda, Anna Gailīte, Anete Klintsone, Ieva Krastiņa, Sabīne Niedola, Karlīne Nīmane, Liene Priede, Laura Puriņa, Linda Rubene, Arta Strupoviča, Anete Šteinberga, Kristīne Vītola. Neatņemama komandas sastāvdaļa bija fizioterapeite Ieva Biseniece un menedžeris Rūdolfs Rozītis, jūnijā savu padomu izlasei neliedza Jekaterinburgas kluba UGMK fiziskās sagatavotības trenere Sabīne Žurā.

Trešdien balvas saņemšanā klāt bija astoņi komandas pārstāvji, katram atceroties un sakot paldies saviem pirmajiem treneriem. Mudīte Zandere basketbola gaitas sākusi Liepājā, trenera Igora Dudicka vadībā, Mārtiņa Zībarta pirmais darbaudzinātājs ir Alfrēds Krauklis, Anete Čunda basketbola zinības apguvusi Juglas sporta skolā pie Daigas Jansones, Arta Strupoviča “Rīdzenē” mācījusies pie Lilitas Bergvaldes, Ieva Krastiņa to darījusi Cēsīs kopā ar Inesi Briedi, bet Laura Puriņa pirmos soļus spērusi Mārtiņa Zībarta vadībā.

Bronzas medaļas ir piecu gadu darba rezultāts, piekrīt Zībarts. Viss sācies 2006. gadā, kad trenera vadītā U16 izlase Eiropas čempionātā B divīzijā Somijā izcīnīja sudraba medaļas un tiesības pārstāvēt valsti A divīzijā. Divus gadus vēlāk līdzīgs panākums, taču jau ar augstāku raudzi, tika atkārtots Eiropas U18 čempionātā B divīzijā Maķedonijā. Meitenes nopelnīja zelta medaļas un pirmo reizi kopš Latvijas vīru panākuma 1935. gadā sasniedza pirmo vietu oficiālā FIBA Eiropas turnīrā. Trešais lielais solis sekoja 2010. gada jūlijā Liepājā un Grobiņā, kad sešpadsmit stiprāko Eiropas vienību konkurencē tika izcīnītas bronzas medaļas.

Turnīra gaitā Latvijas komanda uzvarēja Zviedriju (87:41), zaudēja Krievijai (68:73), uzvarēja Ukrainu (90:61), Poliju (63:49), Franciju (70:67), Nīderlandi (71:60), ceturtdaļfinālā pieveica Turciju (64:57), pusfinālā zaudēja Spānijai (52:56), bet mačā par bronzas medaļām pieveica Francijas U20 izlasi (53:49).

“Vērtēju, ka tiešām bijām labākā komanda, jo (savu) ceļu esam gājuši ilgus gadus. Domāju, ka komandas sasniegtais ir mūsu visu piepildījums,” priecīga par paveikto ir Mudīte Zandere. Viņai piekrīt Mārtiņš Zībarts. “Sajūta ir tāda, kā būtu uzvarējuši vingrošanas vai daiļslidošanas sacensībās, kur uzvarētāju nosaka žūrija. Panākums tik sīvā konkurencē ir liels pārsteigums. Labākās komandas godu bija pelnījušas divas vienības – mēs un U18 puiši. Komandas, kas izcīnīja medaļas. Balva bija tikai viena un to iedeva vienai komandai.”

Cīņā par skatītāju uzmanību basketbolistēm jāsacenšas ar Krievijas gāzes naudas apskalotajām kaislībām ledus hokeja laukumos un ārpus tiem jeb “Dinamomāniju”. Taču lielā konkurencē sasniegti rezultāti vērtējāmi vēl augstāk. “Pārsteigums par saņemto balvu bija liels,” teica Arta Strupoviča. “Domāju, ka tādu komandu konkurencē izcīnīt atzinību ir grūti.”

“Ineta Radēviča,” izlases treneri atklāj savu favorīti cīņā par gada labākās sportistes titulu, savukārt valstsvienības fizioterapeite Ieva Biseniece devusi priekšroku Pasaules kausa ieguvējam, Eiropas čempionam un Vankūveras olimpisko spēļu vicečempionam Martinam Dukuram. “Nedaudz izbrīnīja, ka balsojumā par populārākajiem sportistiem līderu vidū nebija nevienas sievietes,” teica Zībarts.

“Nekas jau nav beidzies,” saka izlases kapteine Ieva Krastiņa, kuru papildina Laura Puriņa, Arta Strupoviča un Anete Čunda. “Griesti nav sasniegti. Katra meitene, kura vēlēsies un gribēs, turpinās (strādāt), varbūt tas ir tikai sākums.”

Latvijas U16 izlase, Jīveskile 2006: Anna Gailīte, Sabīne Niedola, Laura Puriņa, Laura Pelše, Anete Čunda, Liene Priede, Arta Strupoviča, Karlīne Nīmane, Anete Šteinberga, Inna Leja, Laura Vētra, Ieva Krastiņa.

Latvijas U18 izlase, Skopje 2008: Ilze Gotfrīda, Sabīne Niedola, Laura Puriņa, Anete Klintsone, Ieva Jansone, Liene Priede, Arta Strupoviča, Karlīne Nīmane, Anete Šteinberga, Zenta Meļņika, Laura Vētra, Ieva Krastiņa.

  +4 [+] [-]

, 2010-12-24 15:01, pirms 13 gadiem
Niedola, Puriņa, Nīmane, Šteinberga un Krastiņa - mūsu lielās izlases nākotne un lepnums!
Sveicu meitenes!

  +4 [+] [-]

, 2010-12-24 17:38, pirms 13 gadiem
Vēl jau Klintsone, Vītola ir nākotnes izlases spēlētājas.

     [+] [-]

, 2010-12-27 23:46, pirms 13 gadiem
Un Gailīte?