Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Czech-in Ostravā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Czech-in Ostravā
Brno zālē, kur spēlē Čehijas komanda, ir trīsreiz mazāk skatītāju vietu nekā Ostravas "ČEZ Arena", kur var izvietoties 9800 līdzjutēju
Foto: FIBA.com

Čehijas pilsētās Ostravā un Brno ceturtdien startēja sešpadsmitās Pasaules meistarsacīkstes basketbolā sievietēm. Divas no trīs čempionāta norises vietām izvietotas ledus hokeja arēnās.

Čempionāta pirmā un otrā posma spēles notiek Čehijas austumu novada Morāvijas lielākajās pilsētās. Valsts sieviešu basketbola centrā Brno astoņu C un D grupas komandu vidū sacenšas mājinieces čehietes, pērnā Eiropas čempionāta medaļnieces Krievija un Spānija. 170 kilometrus uz ziemeļaustrumiem, industriālajā Ostravā priekšsacīkšu cīņas aizvada turnīra galvenās favorītes ASV un Austrālija, Eiropas čempione Francija, divkārtējā EuroBasket Women pusfināliste Baltkrievija un Latvijai draudzīgā Grieķija.

A un B grupas spēles notiek 9 800 vietu plašajā “ČEZ Arena”, kurā ziemas sezonā notiek Čehijas ekstralīgas spēles hokejā. Te aizvadītas arī Deivisa kausa cīņas tenisā Čehija – Argentīna, bet basketbolā īpašu tradīciju nav.

Ceļš uz Ostravu

Uz Polijas un Slovākijas robežu tuvumā esošo pilsētu vienlīdz ērti ar vilcienu var nokļūt no Vīnes (310km), Prāgas (380km) un Varšavas (390km). Ostravā ir liels dzelzceļa mezgls un, iebraucot pilsētā, visos virzienos redzami sliežu pievadceļi un kravas vilcienu sastāvi. Pilsēta izkliedēta lielā platībā, ar 300 tūkstošiem iedzīvotāju aizņemot divas trešdaļas Rīgas teritorijas. “ČEZ Arena” izvietojusies septiņus kilometrus no centrālās dzelzceļa stacijas. Dzelzceļš, vecas rūpnīcas, jaukta mazstāvu un blokmāju apbūve, tramvaja līnijas, galvenās ielas – Ostravas rajons Vitkovice atgādina Iļģuciemu un Imantu. Tikai “Maxima” lielveikala vietā ir “Kaufland”, kuram līdzās dzīvo IKEA, Obi un citi zīmoli.

Komandas

Čempionāta dalībnieces – 96 basketbolistes un pārējais personāls – dzīvo “Park Inn” viesnīcā, no kuras nepilna kilometra attālumā ir zāle treniņiem. Līdz sacensību arēnai iespējams aizbraukt desmit minūtēs. Pie komandu ieejas pulcēta arī Čehijas televīzijas flote, kura nodrošina čempionāta oficiālās translācijas.

Pirmajā dienā nedaudz uztraukušies ir visi. Pat septiņkārtējais NCAA čempions, ASV valstsvienības galvenais treneris Džīno Oriemma preses konferencē pēc uzvaras pār Grieķiju 99:73 atzīst, ka satraukums bijis lielāks nekā nacionālā čempionāta izslēgšanas spēlēs. Pirmās ar starta drudzi netiek galā ķīnietes, kurām pēc zaudējumiem Baltkrievijai un Kanādai praktiski zudušas izredzes iekļūt labāko divpadsmitniekā. Ķīna otro gadu spēlē bez austrāliešu trenera Toma Mahera un vairs nerāda to dinamisko basketbolu, kas Pekinā ļāva ielauzties Olimpiskajā četriniekā.

Citu īpašu pārsteigumu nav. Piecas no sešām Eiropas komandām pirmajā dienā svin uzvaras, tikai zaudējumi Āfrikas un Dienvidamerikas komandām. Vienīgo uzvaru Āzijas rēķinā ieraksta Koreja, kura aizraujošā mačā ar 61:60 pārspēj Dienvidamerikas čempioni Brazīliju. Arī brazīlietes, tāpat kā ķīnietes nepiedzīvo labākos laikus un tas nozīmē vienu – labāko astoņniekā redzēsim vairāk Eiropas komandu. Pietrūkst Latvijas, atzīst satiktie amerikāņi, grieķi un čehi.

Skatītāji

“ČEZ Arena” sadalīta divās daļās. Žurnālistu armija un VIP sektors izvietots aiz komandu soliņiem, laukuma galos izvietoti fotogrāfi un delegāciju tribīne, bet pretējā flangā centrālās tribīnes ar apmēram 3000 vietām atvēlētas skatītājiem. Ceturtdienas vakarā arēnas līdzjutēju sektoros ir ap 2000 cilvēku. Pārsvarā organizētas čehu skolēnu grupas, arī austrāliešu, kanādiešu, franču, grieķu un baltkrievu fanu pulciņi. No tuvākajām skatītāju vietām līdz laukumam ir metri desmit. Piektdien publiku izklaidē informators, skaļā balsī nodziedot Robija Viljamsa “Supreme”.

Žurnālisti

Ostravā sabraukuši 15 valstu žurnālisti. Pasaules mediju milžus pārstāv AP un CCTV, savi TV komentētāji ir poļiem (Canal+) un britiem – nākamo basketbola forumu saimniekiem. Kolēģis Vojcehs atzinīgi izsakās par Raimondu Miglinieku, nosaucot Latvijas basketbolistu par gadsimtu mijas labāko saspēles vadītāju Polijas līgā. Atzinīgi vārdi tiek veltīti arī Armandam Šķēlem un Kārlim Muižniekam – pēdējo komentētājs uzskata par labu kandidātu Polijas vīriešu izlases vadīšanai. Poļi nav apmierināti ar pašmāju treneru darbu vīriešu izlasē un raugās ārzemju speciālistu virzienā.

Britu televīzijā komentētāja pienākumus veic Marks Klārks, nesenais britu sieviešu izlases treneris, kura vadībā komanda 2007. gada vasarā pirmo reizi iekļuva Eiropas čempionāta A divīzijā. Viņš gaida FIBA lēmumu Lielbritānijas jautājumā un uzslavē Kimu Batleri, kura nākamnedēļ sāks treniņus “TTT Rīga” rindās. Savukārt Francijas žurnālista Leslija Čimekas simpātijas pret Latvijas komandu ir sen zināmas un viņš gaida Francijas virslīgas LFB atklāšanas nedēļu Parīzē, lai klātienē sveiktu Aiju Putniņu, Sabīni Niedolu un Aiju Brumermani.

Grieķijas televīzijas ERT translācijas palīdz nodrošināt Latvijas valstsvienības galvenais treneris George Dikeoulakos. Eiropas kausa ieguvējs ir atpūties un labā noskaņojumā, paužot gandarījumu par Grieķijas izlases labo sniegumu spēlē ar Olimpiskajām čempionēm ASV basketbolistēm.

Čempionāts uzņem ātrumu.

Echoes, Klaxons 2010, YouTube video

     [+] [-]

, 2010-09-24 17:49, pirms 14 gadiem
"labais "
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-09-24 18:03, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Noviku jau pec virsraksta pazīsi...
un kartejaa jeela dziesma...
nosauc kādu nejēlu dziesmu!

  -4 [+] [-]

, 2010-09-24 18:04, pirms 14 gadiem
Latvija pec uzvaras!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-09-24 22:41, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: Tiko kāreiz biju Ostravā. Nu tāda konkrēta Jelgava, tikai izmēros krietni lielāka. Rūpniecības pilsēta a-z. Īsti nesapratu, kā tāda netīra un rūpnieciska pilsēta var pretendēt uz Eiropas kultūras galvaspilsētu
nu ja tāda kā Jelgava, tad tur noteikti ir kāda Jelgavas pils.

     [+] [-]

, 2010-09-25 20:14, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: Tiko kāreiz biju Ostravā. Nu tāda konkrēta Jelgava, tikai izmēros krietni lielāka. Rūpniecības pilsēta a-z. Īsti nesapratu, kā tāda netīra un rūpnieciska pilsēta var pretendēt uz Eiropas kultūras galvaspilsētu
neapdirs Jelgavu!