Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA ar bezprecedenta lēmumu atceļ spēlētājām sodus par politisko aktīvismu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA ar bezprecedenta lēmumu atceļ spēlētājām sodus par politisko aktīvismu
"New York Liberty" spēlētājas "Adidas" melnajos iesildīšanās kreklos pirms 13. jūlija spēles pret "Atlanta Dream"
Foto: AP/Scanpix

WNBA prezidente Liza Bordersa (Lisa Borders) sestdienas, 23. jūlija, vakarā izplatīja paziņojumu, ka līga atceļ spēlētājām sodus par politisko aktīvismu, konkrēti, melnu iesildīšanās kreklu izmantošanu, solidarizējoties ar sabiedrisko kustību "Black Lives matter".

ASV pilsoņu īpašumā ir vairāk nekā 300 miljoni individuālo šaujamieroču, pārsvarā mazkalibra šautenes, bises un pistoles. Šaujamieroču lietošana ASV, īpaši ģimenes strīdos un mazo bandu sadursmēs, ir ikdienišķa parādība, taču mediju un sociālo tīklu uzmanību parasti piesaista gadījumi, kuros šaujamieroču izmantošana ir daļa no policijas brutalitātes.

Amerikāņu policija šaujamieročus izmanto daudz biežāk nekā eiropiešu kolēģi. Jūlijā notika vairāki incidenti, kuriem tika pievērsta milzīga preses uzmanība. Divi policisti 5. jūlijā Luiziānas pavalsts pilsētā Bātonrūžā (Baton Rouge) sašāva 37 gadus veco Altonu Stērlingu (Alton Sterling). Nākamajā dienā Sentpolā (Saint Paul), Minesotā savā automašīnā draudzenes un četrus gadus veca bērna priekšā tika nošauts Filando Kastils (Philando Castile).

Dienu vēlāk, 7. jūlijā, sabiedriskā kustība “Black Lives Matter” (Melno dzīvības ir svarīgas – latviešu val.) Teksasas lielpilsētā Dalasā rīkoja akciju, protestējot pret Stērlinga un Kastila nogalināšanu. Pasākuma noslēgumā Maika Ksavjers Džonsons (Micah Xavier Johnson) no slēpņa atklāja uguni uz policistiem, nogalinot piecus un ievainojot septiņus policijas virsniekus, kā arī divas civilpersonas.

Pirmdien, 18. jūlijā, Floridas pilsētā Maiami notika vēl viens gadījums, kurš iemantoja plašu publicitāti. Vietējā policija sašāva uzvedības terapeitu Čārlzu Kinsiju (Charles Kinsey), kurš uz ielas centās palīdzēt autiskam pacientam. Policisti uz notikuma vietu devās, kad saņēma izsaukumu par vīru, kurš staigā apkārt ar ieroci un draud izdarīt pašnāvību. Lode Kinsija kājā ietriecās brīdī, kad vīrietis, guļot uz asfalta, pacēla rokas gaisā un rādīja, ka ir neapbruņots.

Trīs WNBA klubu – "New York Liberty", "Indiana Fever" un "Phoenix Mercury" – spēlētājas pauda atbalstu "Black Lives Matter" kustībai, pirms spēlēm un to laikā nēsājot melnus iesildīšanās kreklus. Līga 20. jūlijā sodīja komandas un spēlētājas ar naudas sodiem – katrai komandai bija jāsamaksā 5000 ASV dolāri, katrai spēlētājai 500 dolāri. Noteikumi paredz, ka kreklus var izmantot tikai vienam nolūkam. Parastais sods par kreklu izmantošanu citam nolūkam ir 200 ASV dolāri.

ASV valstsvienības un “New York Liberty” centra spēlētāja Tīna Čārlza (Tina Charles) ceturtdien, 21. jūlijā, saņēma WNBA mēneša labākās spēlētājas balvu Austrumu konferencē. Ejot uz apbalvošanu, viņa melno “Liberty” kreklu uzvilka otrādi. “Instagram” profilā viņa notikušo raksturoja šādi:

“Šodien nolēmu neklusēt, uzzinot par WNBA sodiem pret “Liberty”, “Fever” un “Mercury” par mūsu atbalstu “Black Lives Matter” kustībai. 70% no WNBA spēlētājām ir afroamerikāņu sievietes, kuras šobrīd tiek kolektīvi ietekmētas no līgas puses. Manas komandas biedres un es turpinās izmantot mūsu platformu, lai pievērstu uzmanību “Black Lives Matter” kustībai, kamēr WNBA to atbalstīs, līdzīgi kā krūts vēža, “Pride” un citos līdzīgos gadījumos.”

Pēc “Liberty” 21. jūlija spēles pret “Fever” spēlētājas no abām komandām atteicās runāt ar presi par basketbolu. Čārlza teica, ka uzrunās arī citas komandas par iespēju nerunāt ar medijiem (media blackout). “Ja līga centīsies mūs apklusināt par t-kreklu nēsāšanu, varam izmantot medijus kā platformu, lai pievērstu uzmanību notikušajam.”

WNBA prezidente Liza Bordersa sestdien izplatītajā paziņojumā norādīja, ka līga atceļ sodus komandām un spēlētājām. "Sagaidām, ka spēlētājas ievēros līgas noteikumus un kreklu nēsāšanas vadlīnijas, taču saprotam viņu vēlmi izmantot to kā platformu sabiedriski nozīmīgu tēmu uzrunāšanai. Ņemot vērā, ka WNBA līdz 26. augustam dodas Olimpisko spēļu pauzē, plānojam izmantot šo laiku, lai runātu ar mūsu spēlētājām un viņu arodbiedrību par veidiem, kā viņas var savus uzskatus darīt zināmus līdzjutējiem un sabiedrībai."

“Tā ir milzīga uzvara,” WNBA paziņojumu komentēja “Fever” zvaigzne un līgas spēlētāju arodbiedrības prezidente Tamika Kečingsa (Tamika Catchings). “Domāju, ka vairumā gadījumu jūs piekristu tam, ko teicu Lizai. Esmu ļoti lepna par spēlētājām, kuras palika vienotas un nekautrējās paust savu viedokli. Pārmaiņas sākas ar mums. Mums arī piemīt sociāla atbildība.”

Mācītājs Els Šārptons (Rev. Al Sharpton) sestdien teica, ka viņa organizācija “National Action Network” samaksās spēlētājām piespriestos sodus.

Izmantotie resursi:
WNBA withdraws fines for teams that wore black...
WNBA President Lisa Borders' Statement On...
WNBA players stage media blackout after being...
Cops Shoot Unarmed Caregiver With His Hands Up...

  -1 [+] [-]

, 2016-07-24 11:57, pirms 8 gadiem
Bush bush bush....75%

  -4 [+] [-]

, 2016-07-24 12:50, pirms 8 gadiem
Nezināju, ka latviešu valodā ir tāds vārds - aktīvisms.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-24 14:17, pirms 8 gadiem
Agasi rakstīja: Nezināju, ka latviešu valodā ir tāds vārds - aktīvisms.
redz kā bagātinās tavas valodas zināšanas

  -2 [+] [-]

, 2016-07-24 15:53, pirms 8 gadiem
nu, sportisti, ipasi basketbolisti, nekad nav izcēlušies ar lielu intelekta līmeni. pirms tam lebrauns, veids, pols un bošs (?) un tagad jau sievietes akli un nekritiski atbalsta BLM muljkjigo naratiivu. Laikam vieglaak blajut liidzi nekaa iedziljinaties.

man zheel, jo pret siem individiem cienja ir mazinaajusies.